• No results found

Pedagogernas syn på fördelar och nackdelar med lärandet utomhus

5. Metod

6.3 Pedagogernas syn på fördelar och nackdelar med lärandet utomhus

35

”att vara ute, det mår man bra av och att barnen redan från tidig ålder får ett förhållningssätt hur man ska vara i naturen och har man detta från tidig ålder, då är det också ett intresse att man värnar om naturen sen också när man blir vuxen”. (…) Vi har Friluftsfrämjandets barnverksamhet som Knopp, Knytte och Mulle som gör att barnen kan vidareutveckla sina kunskaper mellan de olika stegen och som blir till ett meningsfullt lärande”.

Hon menar vidare att man erbjuder barnen många olika inlärningssituationer och att man inte blir så styrd av materialet. Det hon menar är att materialet inte ska styra barnen i deras utveckling. De väljer på ett annat sätt ute i naturen och lekmaterialet är inte lika bestämt ute som inne. Hon menar även att det inte är materialet som kommer i fokus ute som inne, här är det i stället barnet som kommer i fokus, inte materialet. Man är mer fri som pedagog när man är ute, eftersom utomhusmiljön erbjuder en mer avslappnad och lugn miljö. Det är lättare att fånga barnen ute eftersom naturen erbjuder mycket variationsrikt naturmaterial som lockar barnens intresse, fantasi och kreativitet. Den erbjuder mycket så som pinnar, kottar, stenar och mycket mera. Hon menar att ute i naturen har barnen friare uttrycksmedel, de får mer utlopp för sin fantasi och kreativitet. Barnen är mer självständigare ute och det blir mindre konflikter eftersom utemiljön erbjuder ett större rum.

Anna uttrycker sig att nackdelarna inte är så många men att de finns där: ”är man inte fysisk stark så är det en nackdel att arbeta på en ”I Ur och Skur - förskola eftersom där är en hel del packning man ska ha med sig ut, när man är på vandring i skog och mark med barnen”. Anna säger ”som ledare på en ” I Ur och Skur” krävs det en hel del, man inte ska vara rädd för att ta i när man jobbar på en I Ur och Skur – förskola, för vi pedagoger är mycket ute med barnen”.

Håkan menar att en av fördelarna är att han trivs bäst att vara utomhus och tycker det är skönare att arbeta ute. Det även bra för barnen att vistas utomhus eftersom de blir rörligare, friskare och mer motståndskraftigare. Barnen på en ” I Ur och Skur - förskola är mindre sjuka menar han. En nackdel som även Håkan nämner är att när barnen är inomhus har de svårt för att acceptera att de ska sitta stilla. Barnen är vana att röra sig fritt på stora ytor utomhus och det kan bli ett problem när de kommer inomhus menar han.

36

Bengt tycker att fördelarna med lärandet utomhus är att det är ett upplevelsebaserat lärande och att man lär sig med alla sina sinnen. Det finns ett oändligt utbud med material ute i naturen och det är bara att skapa efter sin fantasi och kreativitet. Flera olika lärstilar får plats ute. Det man läser inne i en bok har man lättare att förstå om man praktiserar detta ute i praktiken menar han. En av nackdelarna som även Bengt tycker är att när man är inne har varje sak sin egen plats, då blir det att materialet inne sätts mer i fokus än själva barnet men ute är det barnet som sätts i fokus i stället för materialet. Naturen erbjuder ett oändligt variationsrikt lekmaterial och det blir inte lika styrt ute som inne menar han.

Kerstin nämner att en av fördelarna av att vara ute är att barnen lättare löser konflikter än vad de gör inne. Detta gör de eftersom när man är ute är det stora ytor och då orkar de inte springa och hämta en pedagog utan då löser de konflikten själv. Hon menar även att ljudnivån är betydligt mindre när man ute för där är det inget som dämpar den. Kerstin nämner att en av nackdelarna är att de inte har någon riktigt gård som de kan vara på och de har haft många diskussioner om hur de ska ändra den och det är inte något man gör på en dag menar hon. ”Därför är det tur att vi har nära till skogen”. En annan nackdel som Kerstin nämner är att det är svårt att få föräldrarna med på tåget. De förstår inte alltid att barnen går på en ” I Ur och Skur” – förskola och därför får inte barnen alltid rätt kläder med sig. Det gäller att klä sig efter väder och är det kallt ska du ha kläder så att du kan vara ute i fyra – fem timmar eller om det regnar ska man ha regnkläder och hela stövlar och det är inte alltid föräldrarna lever upp till detta menar hon.

Linda tycker att fördelen att arbeta utomhus är att man har ett extra arbetsrum där ute. Det finns hur mycket naturmaterial som helst som man kan arbeta med. ”Barnen använder sin fantasi och kreativitet och den är oändlig, de bara skapar och skapar, man kan hålla på hela dagen” menar hon.

Det finns inga svårigheter med att arbeta utomhus tycker Linda. Det enda nackdelen hon kan se är att föräldrarna har svårigheter med att förstå att det är en ” I Ur och Skur” – förskola. Föräldrarna har svårt att förstå när det gäller barnens utrustning och detta kan försvåra barnens utevistelse eftersom de har fel kläder med sig och då kan barnen bara vara ute en kort stund och då får man ta in materialet istället. Kläderna ska vara varma

37

och tåla regn eftersom vi är ute en stor del av dagen och även barnens packning ska sitta bra på ryggen för att inte hindra dem i deras motoriska utveckling menar hon.

Lisa nämner att en av fördelarna är när barnen slutar så kan de grunderna till allemansrätten och de vet hur man värnar om naturen. Barnen får uppleva mycket på grund av att de är ute så pass stor del av dagen. ”på detta sätt får de uppleva med sina sinnen och med sin kropp”. En annan fördel är att både personal och barn är friskare och det innebär en ekonomisk hållbarhet eftersom de sällan är sjuka.

Lisa nämner även att en av nackdelarna med lärandet utomhus är att barn som är utomhus mycket och på väldigt stora ytor kan ha svårt att samspela med andra barn när de kommer in på små ytor. Hon menar att det är viktigt att man hela tiden har växelverkande miljöer, att man både är ute och inne:

”om 20 barn leker inne så blir de väldigt nära varandra men ute är de aldrig så nära varandra. För att barn ska klara av det så småningom måste man hela tiden ha växelverkande miljöer för att de sedan när man ska till skolan, där man sitter stil i två – tre timmar. Förskolorna arbetar mycket med utomhuspedagogik, men inte skolorna. Så någonstans måste vi hela tiden parera och förbereda dem för det också” menar Lisa.

Lisa menar även att man måste lära barnen att vara inne för att de lättare ska kunna klara av det sociala samspelet när de kommer in på små ytor. Man ska inte mata barnen med för mycket utomhuspedagogik eftersom det kan bli för mycket för barnen. Hon nämner att de har haft barn som har sagt när de har slutat – ”Jag har varit ute på Mulle hela mitt liv och jag ska aldrig mera gå i Mulle”. Därför är det viktigt att hela tiden ha växelverkande miljöer. En annan nackdel som Lisa nämner är att det kan vara svårt för föräldrarna att förstå att det är en” I Ur och Skur”- förskola. De förstår inte att barnen är ute mycket och att de behöver rätt sorts kläder på sig. Detta innebär att vi inte kan vara ute lika mycket som vi har planerat eftersom barnen inte har kläder som är tillräckligt varma eller som inte tål regn.

38

Related documents