• No results found

9.1 Arbetsgivaransvar

Utföraren är arbetsgivare med fullt ansvar för medarbetare och chefer inom utförarens ansvarsområde samt utifrån den delegation som givits från vuxennämnden.

Utföraren har som arbetsgivare ansvar att följa gällande lagar, avtal, föreskrifter och Eskilstuna kommuns riktlinjer och rutiner inom personalområdet.

9.2 Bemanning

Alla enheter ska arbeta med optimal bemanning utifrån verksamhetens behov. Utföraren ska ha den bemanning som krävs för att tillgodose behov av tillsyn, vård- och omsorg.

Bemanningen ska motsvara de eventuella krav som anges i Socialstyrelsens föreskrifter.

9.3 Rekrytering och kompetens

Utföraren ansvarar för att medarbetare som anställs har adekvat utbildning och lämplig erfarenhet för att kunna utföra uppdraget. Om det finns krav på särskild kompetens beskrivs det under kapitel ”Krav på utförande”. Utföraren ansvarar för att ha tillräckligt med personal med grundkompetens för att kunna utföra delegerad/instruerad hälso- och sjukvårdsinsats dygnet runt årets alla dagar.

Medarbetarna ska behärska svenska språket på ett sådant sätt att han/hon kan kommunicera med svensktalande brukare, deras anhöriga och övrig personal, kan förstå instruktioner kopplade till verksamheten samt kan fullgöra sin dokumentationsplikt. Utföraren ska eftersträva att utifrån behov ha medarbetare med kompetens att möta brukare med annan språk- och/eller kulturtillhörighet.

Medarbetarna ska ha sådana datorkunskaper att dokumentationsskyldigheten kan fullföljas samt att andra arbetsuppgifter som fodrar datorkunskap kan utföras.

Vid rekrytering till chefsbefattningar ska det krävas relevant högskoleutbildning och lämplig erfarenhet för att kunna utföra uppdraget.

Vid varje rekrytering ska utföraren sträva efter en personalsammansättning som främjar mångfald i vid bemärkelse.

Utföraren ska utarbeta och följa introduktionsprogram för nyanställda. Nyanställda medarbetare ska få tillräcklig introduktion för att kunna utföra arbetsuppgifterna på ett adekvat sätt.

Utföraren ansvarar för att regelbundna tillfällen skapas för lärande och reflektion kring etik och bemötandefrågor för alla medarbetare.

Utföraren ansvarar även för att regelbundet stödja och handleda medarbetare..

Utförarens ansvarar för att alla medarbetare får kontinuerlig kompetensutveckling utifrån verksamhetens behov. Detta ska speglas i medarbetarnas medarbetaröverenskommelser.

17 9.4 Arbetstekniska hjälpmedel

Utföraren ska bekosta och ansvara för att medarbetarna har de arbetstekniska hjälpmedel som behövs för att utföra arbetsuppgiften på ett säkert sätt. Med arbetstekniska hjälpmedel avses sådana hjälpmedel som de anställda behöver för att förebygga arbetsskador.

9.5 Studerande och praktikanter

Utföraren ska regelbundet ta emot studenter/praktikanter på gymnasie- och högskolenivå utifrån dialog, samtal/avtal med Mälardalens högskola och andra utbildningsaktörer.

10 Uppföljning och utvärdering

Utföraren ska fortlöpande följa upp resultat av utförda insatser på individnivå och på verksamhetsnivå. Uppföljning av den enskildes genomförandeplan samt egenkontroll är exempel på utförarens uppföljning. Utföraren ska även använda de planerings- och uppföljningssystem som finns att tillgå t.e.x. Stratsys och styrkort för planering och uppföljning.

Utföraren ska medverka i brukarundersökningar och andra uppföljningar som initieras av vuxenförvaltningen eller annan.

Vid förändrade behov hos den enskilde ska utföraren påtala behov av uppföljning genom att kontakta berörd handläggare.

Utföraren ska medverka vid uppföljning av uppdragsbeskrivning och vid individuell

uppföljning som utförs av handläggare. Med medverka menas till exempel att vid förfrågan delta på uppföljning och att möjliggöra att uppdragskansliet och myndighetskontoret får del av dokumentation, rutiner och resultat av egenkontroller och enkäter. Uppdragskansliet ska vid verksamhetsuppföljning få tillträde till de lokaler där verksamheten bedrivs, med undantag av den enskildes bostad.

Verksamhetsuppföljningen är en del av vuxenförvaltningens kvalitetsarbete. Att planera, utföra, följa upp och förbättra, PUFF, i ett processinriktat arbetssätt förväntas leda till systematisk kvalitetsutveckling i verksamheten. Resultatet av uppföljningen ska användas som stöd för enheternas verksamhets- och kvalitetsutveckling. Utföraren ansvarar för att syftet med verksamhetsuppföljningen är känd i verksamheten och ansvarar för att följa processen Verksamhetsuppföljning när uppföljning genomförs.

Utföraren ansvarar för att sprida resultatet av verksamhetsuppföljningen till alla enheter inom verksamhetsområdet så att eventuella påpekanden kan uppmärksammas av flera enheter och inte bara de som direkt berörts av verksamhetsuppföljningen.

Eventuella kostnader som uppstår i samband med genomförandet av uppföljning och/eller kostnader för åtgärder till följd av uppföljning finansieras av utföraren.

18

11 Ekonomi

11.1 Ersättning

Utföraren ersätt genom fast anslag och/eller utifrån en rörlig del som utgår från brukarnas bedömda behov eller antal deltagare i en verksamhet. I slutet av varje uppdragsbeskrivning framgår vilka principer som gäller för den ekonomiska ersättningen till verksamheten. Av bilaga framgår med vilka belopp verksamheten ersätts. Ersättningen kan komma att ändras under året vid ändrade ekonomiska förutsättningar. Eventuell oenighet om ersättning avgörs av förvaltningchef.

Utföraren ansvarar för att inom föreskriven tid förse ekonomifunktionen med underlag för ersättning i de fall sådan efterfrågas. I övrigt hämtas underlag ur verksamhetssystemet av ansvarig systemförvaltare alternativt statistiker.

Utföraren ansvarar för att tilldelade resurser används på ett resurseffektivt sätt.

11.2 Utskrivningsklara

Personer som vistats på sjukhus ska kunna återvända hem enligt gällande regler, under förutsättning att personen bedömts vara utskrivningsklar. Utföraren ska medverka till att kostnader för betalningsansvar är så låga om möjligt utan att personen far illa. Utföraren har betalningsansvar för utskrivningsklara personer enligt ”Riktlinjer för samverkan vid in och utskrivning av patienter i slutenvården i Sörmland”.

11.3 Skadeståndsansvar

Om utförarens personal orsakar skada på brukaren eller brukarens egendom svarar utföraren för eventuellt skadestånd och ersättning.

12 Övrigt

12.1 Överlåtelse av delar av denna uppdragsbeskrivning

Hela eller delar av denna uppdragsbeskrivning får inte överlåtas på annan fysisk eller juridisk person utan uppdragsfunktionens medgivande. Detta gäller även eventuella underleverantörer.

Utföraren ansvarar för köp av externa placeringar när utföraren inte kan verkställa beviljade beslut.

12.2 Krav på eventuella underleverantörer

Utföraren ansvarar för att eventuella underleverantörer innehar F-skattebevis.

Med underleverantör avses person eller företag som förbinder sig att utföra kraven i en annan parts kontrakt. Med kontrakt avses i detta fall kraven i uppdragsbeskrivningen.

Utföraren ansvarar för att förändringar beträffande utförarens eller underentreprenörens F-skatt meddelas uppdragsfunktionen.

19 12.3 Tvist

Om en part inte uppfyller sin del i uppdragsbeskrivningen ska frågan lyftas till STÖK (Styrgrupp för överenskommelser). Eventuell tvist hanteras av förvaltningschef.

13 Insats - Hemtjänst

Biståndshandläggaren på uppdragsfunktionen vuxenförvaltningen utreder den enskildes ansökan och fattar beslut om rätt till insats enligt socialtjänstlagen.

I de fall handläggaren bedömer att personen kan tillhöra målgruppen personer med psykisk funktionsnedsättning4 överlämnas ärendet till handläggare för socialpsykiatri, för bedömning om personen tillhör målgruppen, och beslut om insats.5

Den enskilde har rätt till hjälp och stöd i den dagliga livsföringen, om individens behov inte kan tillgodoses på annat sätt. Genom insatsen ska den enskilde försäkras en skälig

levnadsnivå. I den enskildes beslut från biståndshandläggare ska framgå vad som beviljats och vilka individuella mål som ska eftersträvas.

Snöskottning, sanering av hela eller delar av bostad, fastighetsskötsel, vedhuggning,

storstädning av bostad eller balkong, altan och förråd, tvätt av utåtgående fönster, tillsyn och skötsel av djur, flytt av tunga möbler och mattor samt hantering av latrin anses inte ingå i skälig levnadsnivå.

Insatser i hemsjukvård ordineras av sjukhusvården, hälsovalsansluten vårdcentral eller av kommunens legitimerade hälso- och sjukvårdspersonal och utförs inom ramen för utförarens hemsjukvårdsuppdrag.

13. 1 Beskrivning av uppdraget

Målgrupp för detta uppdrag är personer som bor i eget ordinärt boende inom Eskilstuna kommuns geografiska gräns exklusive Torshälla stads kommundel och stadsdelen Snopptorp och som behöver hjälp i den dagliga livsföringen och/eller delegerade/instruerade hälso- och sjukvårdsinsatser.

Utföraren ska verkställa de beställningar om hemtjänst som vuxenförvaltningens biståndshandläggare överlämnat för verkställighet genom meddelandefunktionen i dokumentationsprogrammet alternativt fax.

Utföraren ska verkställa beslut som fattas av annan kommun och som gäller hemtjänst för personer som tillfälligt vistas i kommunen.

Utföraren ska utföra hälso- och sjukvård i hemmet, hos personer över 18 år på instruktion eller delegation från legitimerad personal.Ansvaret för hälso och sjukvården regleras i kapitel 6.4 samt i Uppdragsbeskrivning Kommunal hälso- och sjukvård.

Åtagandet enligt denna uppdragsbeskrivning gäller dygnet runt årets alla dagar.

4”En person har ett psykiskt funktionshinder om han eller hon har väsentliga svårigheter med att utföra

aktiviteter på viktiga livsområden och dessa begränsningar har funnits eller kan antas komma att bestå under en längre tid. Svårigheterna ska vara en konsekvens av en psykisk störning.” Nationell Psykiatrisamordning 2006:5

5 UB hjälp i hemmet för personer med psykisk funktionsnedsättning

20 Utföraren ska även anordna social verksamhet/träffpunkt samt matlag för personer med biståndsbeslut om matlag.

Insatserna ska utgå från beställningen och anpassas efter den enskildes önskemål och

utformas i samförstånd mellan den enskilde och utföraren. Den enskilde ska i möjligaste mån delta i utförandet av insatsen, i syfte att behålla funktioner och därmed självständigheten.

Insatserna utförs som punktinsatser. Det innebär att personal inte kan stationeras hos enskild hemtjänsttagaren, men täta insatser kan förekomma. Undantag kan ske vid vård i livets

absoluta slutskede för de personer som vuxenförvaltningen har hälso- och sjukvårdsansvar för om behovet inte kan tillgodoses på annat sätt. Behov av tillsyn från vårdpersonal bedöms av distriktssköterska i samråd med enhetschef hemtjänst.

Related documents