• No results found

personalbokslut i Strängnäs kommun

In document 2020-03-23 1/71 (Page 39-45)

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att 1. avslå motionen.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det endast finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktiges beslut.

Beskrivning av ärendet

Motionären, Maria Nerby (C) har föreslagit att Strängnäs kommun återinför personalbokslut, 2019. Föregående mandatperiod fattades beslut i Strängnäs kommun om att ta bort personalbokslutet. En av kommunstyrelsens motiveringar var att det belyses i årsredovisningen.

Strängnäs kommuns ledning arbetar för att nå en större tydlighet i ledning och styrning, där arbetet med horisontell styrning blir allt viktigare för både ledning och verksamheter. Detta arbetssätt ökar ägandeskapet för arbetet med kommunens fyra perspektiv, där medarbetarperspektivet är ett av dessa.

Årsredovisningens intention är att redovisa Strängnäs kommuns väsentligaste delar under året, i ett gemensamt dokument.

Inför årsredovisningen inhämtas information och analys från kontoren, av HR-avdelningen samt kommunens analysgrupp.

Att återinföra personalbokslut skulle innebära att kommunen frångår ovanstående arbete och hanterar medarbetarperspektivet som en separat fråga. Med

anledningen av detta föreslås att motionen som helhet avslås.

Motionärens förslag om att redovisa mer detaljerad statistik över bland annat personalkostnader, olycksfall och tillbud, kan adderas till årsredovisningen, 2020.

Övriga föreslagna punkter från Centerpartiet redovisas redan idag i delårsrapporter samt årsredovisningen, förutom information om hur medarbetargruppen ser ut i förhållanden till medborgarnas

befolkningssammansättning (mångfaldsstatistik från SCB). Kommunen har i dagsläget ej tillgång till denna statistik.

Centerpartiet har yrkat att kommunen ska redovisa medellöner för yrkesgrupper inom kommunen. Då HR-avdelningen, precis som Sveriges kommuner och regioner redovisar lönestatiskt i medianlöner, föreslås att statistiken redovisas enligt detta format.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag KS § 27, 2020-02-26

Tjänsteutlåtande, Svar på motion gällande återinförande av personalbokslut i Strängnäs kommun, 2020-01-23

Motion från Maria Nerby (C) om återinförande av personalbokslut, 2019 i Strängnäs kommun, 2019-02-28.

Beslutet skickas till Socialnämnden

Teknik- och fritidsnämnden Barn- och utbildningsnämnden Kulturnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden HR-avdelningen

Ekonomiavdelningen Kansliavdelningen

Kommunikationsavdelningen

KF § 77 Dnr KS/2019:392-037

Medborgarförslag om att avgiftsbelägga tiggeri i Strängnäs kommun

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. avslå medborgarförslaget med anledning av att omfattningen av den passiva penninginsamlingen (tiggeriet) är begränsad och att det under det senaste året inte har rapporterats några ordningsstörningar med anledning av den passiva penninginsamlingen i Strängnäs kommun.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktiges beslut.

Beskrivning av ärendet

Mikael Tilly inkom den 25 juni 2019 med ett medborgarförslag om att Strängnäs kommun bör göra som Eskilstuna kommun och införa ett avgiftsbelagt tillstånd för passiv penninginsamling (tiggeri). Förslagsställaren motiverar förslaget med att det är juridiskt godkänt. Kommunfullmäktige beslutade vid sitt möte den 26 augusti 2019 att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beredning.

Från och med 2019-08-01 krävs tillstånd från Polisen för att bedriva passiv

penninginsamling (tiggeri) inom vissa utvalda områden i Eskilstuna kommun. Med passiv penninginsamling menas att insamlingen sker genom att personen i fråga sitter eller står på en plats med bössa eller likande och inväntar bidrag från den förbipasserande allmänheten. Ansökningsavgiften är 250 kronor och Polisen har beslutat att tillståndet gäller i tre månader. Den som bedriver passiv

penninginsamling utan tillstånd inom de utpekade områdena kan komma att dömas för brott mot ordningslagen och straffet för brottet är böter.

Tillståndskravet regleras i Eskilstuna kommuns lokala ordningsföreskrifter.

Eskilstuna kommun informerar på sin webbplats om att det endast är Polisen som har rätt att avvisa personer som bedriver passiv penninginsamling från de utvalda områdena och det är endast Polisen som har rätt att kräva att få se tillstånden.

Trots det har det under hösten 2019 vid flera tillfällen rapporterats i lokalmedia att personer som bedrivit passiv penninginsamling i Eskilstuna kommun på olika sätt blivit attackerade och utsatta för hot av allmänheten, som i vissa fall krävt att få se tillstånden. Stadsmissionen har under senhösten 2019 lämnat in en redogörelse av incidenter som kommit till deras kännedom till kommunledningen och Polisen, eftersom de som utsatts inte vågat polisanmäla. En slutsats som kan dras ifrån ovanstående är att Eskilstuna kommuns regler har bidragit till att en mycket utsatt grupp individer försatts i en än mer utsatt situation.

Enligt Pingstkyrkan är omfattningen av den passiva penninginsamlingen i

Strängnäs kommun begränsat till ett fåtal personer. I dagsläget vistas mellan 8-12 EU-migranter åt gången i kommunen för att tigga, totalt är det cirka 20 personer som reser fram och tillbaka mellan Rumänien och Strängnäs. För 3-4 år sedan var det cirka 60-70 olika personer som återkom regelbundet. Pingstkyrkan hjälper EU-migranterna med bostad när de vistas i Strängnäs under de kalla vintermånaderna, med motkravet att personerna ska låta sina barn gå i skolan i Rumänien. Det gör alla dessa EU-migranters barn idag. Pingstkyrkans pastor framhåller att detta humana tillvägagångssätt har lett till en positiv förändring av EU-migranternas situation.

Enligt kommunens trygghetssamordnare finns det under det senaste året inga rapporter från Polisen om att den passiva penninginsamlingen som bedrivs i kommunen har orsakat några ordningsstörningar.

Sverige är på väg mot ett alltmer kontantlöst samhälle. Enligt organisationen Internetstiftelsen använder 78 procent av Sveriges befolkning över 12 år den mobila betaltjänsten Swish. Möjligheten för personer utan tillgång till Swish eller motsvarande digitala betaltjänster att tjäna pengar genom att bedriva passiv penninginsamling bedöms därför bli alltmer begränsad i framtiden.

Kommunstyrelsen föreslår med anledning av ovanstående att kommunfullmäktige avslår medborgarförslaget om att avgiftsbelägga tiggeri i Strängnäs kommun.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag KS § 30, 2020-02-26

Tjänsteutlåtande, Medborgarförslag om att avgiftsbelägga tiggeri i Strängnäs kommun, 2019-11-25

Medborgarförslag om att avgiftsbelägga tiggeri i Strängnäs kommun, 2019-06-25 Beslutet skickas till

Förslagsställaren

KF § 78 Dnr KS/2019:538-037

Medborgarförslag om att Strängnäs kommun ska köpa Svenska Hem Arena

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. avslå medborgarförslaget med anledning av att ett köp av Svenska Hem Arena vid flera tillfällen har prövats och ansetts för dyrt för kommunen, samt att kommunen har andra planer och beslut om hur den typen av aktiviteter som föreslås rymmas i ett allaktivitetshus kan genomföras eller redan bedrivs.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunfullmäktiges beslut.

Beskrivning av ärendet

Den 3 oktober inkom ett medborgarförslag från Martin Wallström där han föreslår att Strängnäs kommun ska köpa Svenska Hem Arena. Wallström framför flera förslag på hur arenan och området omkring skulle nyttjas: riv det gamla hotellet och gör något snyggt mot stranden på Södra Tosterö, spara Svenska Hem Arena och gör det till ett allaktivitetshus för mässor, utställningar, lekland, konserter, dans, idrott, replokaler, konferenser, kongresser inklusive föreningsverksamhet och kommersiella affärsverksamheter, samt sätt solfångare på arenans tak för att minska underhållskostnaderna. Kommunfullmäktige beslutade vid sitt möte den 28 oktober 2019 att skicka medborgarförslaget till kommunstyrelsen för

beredning.

Frågan om att kommunen bör köpa Svenska Hem Arena har utretts och prövats i flera omgångar under den senaste tioårsperioden. Vid varje tillfälle har slutsatsen varit att ett köp skulle bli för dyrt för kommunen.

För närvarande pågår arbete med att ta fram en ny detaljplan för området Södra Tosterö, där arenan och det gamla hotellet är beläget. I detaljplanearbetet behöver kommunen ta hänsyn till vad nuvarande ägare (Svenska Hem AB) önskar för framtida inriktning för arenan och hotellet. Även marken vid arenan är privatägd. I arbetet med den nya detaljplanen för området har första steget varit att kommunen tagit fram ett planprogram. Det ska klargöra förutsättningarna för bevarande och utveckling inom området och ge riktlinjer för efterföljande detaljplanearbete.

Enligt planprogrammet (samrådshandlingen) är arenan en intressant resurs för områdets utveckling oavsett hur användningen blir. Delar av stranden vid Tosterö brygga pekas i planprogrammet (samrådshandlingen) ut som utvecklingsområde för offentlig kajmiljö.

Samråd om planprogrammet för Södra Tosterö har skett mellan 1 juli - 9 september 2019. Under hösten 2019 har förvaltningen sammanställt inkomna synpunkter och nu arbetas det med förslag till hur synpunkterna ska behandlas i den fortsatta planprocessen. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden väntas ta beslut om nästa steg i planprocessen under första kvartalet 2020.

När det gäller förslagsställarens idéer om användningsområden och innehåll i arenan och området finns det redan fattade beslut att utveckla Larslunda till hela kommunens sport- och rekreationscenter, i enlighet med majoritetsförklaringen 2018-2022. Arbete pågår med att definiera vilka typer av hallar och sportaktiviteter som ska beredas plats på området, samt hur ägandet av hallarna ska organiseras.

Exempelvis fattade kommunstyrelsen beslut den 2 oktober 2019 § 208 om att utlysa en markanvisningstävling avseende tomträtt för en padelhall inom

Larslunda idrottspark. När det gäller konserter och andra kulturaktiviteter pågår en utredning avseende förslag till en ny kulturscen inklusive om kulturhuset Multeum kan byggas ut och verksamhetsanpassas för att få fler funktioner och större flexibilitet. Strängnäs kommun stödjer föreningslivets tillgång till lokaler på olika sätt, till exempel genom föreningsbidrag och genom att upplåta lokaler för pensionärsföreningar hyresfritt. I enlighet med Agenda 2030 och

majoritetsförklaringen ser Strängnäs kommun positivt på utbyggnaden av solenergi och uppmuntrar investeringar i solenergianläggningar.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag KS § 31, 2020-02-26

Tjänsteutlåtande, Medborgarförslag om att Strängnäs kommun ska köpa Svenska Hem Arena, 2019-12-03

Medborgarförslag om att Strängnäs kommun ska köpa Svenska Hem Arena, 2019-10-03

Beslutet skickas till Förslagsställaren

KF § 79 Dnr KS/2020:153-102

Befrielse från uppdrag som revisor för (M) i

In document 2020-03-23 1/71 (Page 39-45)

Related documents