• No results found

Personalförsörjning Mål:

In document Livsmedelsverket (Page 45-48)

 Livsmedelsverket ska verka för långsiktig och god personalförsörjning med för verk- samheten ändamålsenlig kompetens.

Återrapportering:

 Livsmedelsverket ska redovisa mål och mål- uppfyllelse för kompetensförsörjningen i för- hållande till verksamhetens mål och resul- tat. Av redovisningen ska framgå

- i vilken omfattning myndighetens mål för kompetensförsörjningen under 2005 har uppnåtts,

- vilka åtgärder som vidtagits, och - vilka mål som gäller för myndighetens kompetensförsörjning 2006 och 2007–08. Inom ramen för detta ska myndighetens in- satser för att främja etnisk och kulturell mångfald och ökad hälsa samt för att åstad- komma en ändamålsenlig åldersstruktur, könsfördelning och rörlighet bland persona-

len framgå. Redovisningen ska göras för grupper av anställda inom de tre kompetens- kategorierna lednings-, kärn- och stödkom- petens, om så är lämpligt.

Livsmedelsverkets mål för kompetensförsörj- ning under 2005 har uppnåtts. Årets personal- undersökning visar, jämfört med undersökning- en 2002, att en större andel av de anställda uppfattar verket som en mer konkurrenskraftig arbetsgivare. Även signaler i samband med rekrytering och i samtal med medarbetare som slutar vid verket ger samma bild.

Förutom verkets egna insatser bidrar läget på arbetsmarknaden till att personalförsörjningen är god. Många medarbetare och sökande upp- fattar dock lönenivån som låg, vilket bedöms som en riskfaktor när det gäller konkurrens- kraften. En annan riskfaktor är den hårda ar- betsbelastningen som många upplever.

Målen att medarbetarna ska ha rätt kompe- tens för verkets uppgifter långsiktigt och ha hög vetenskaplig kompetens på specifika områden i det internationella samarbetet bedöms för när- varande vara uppfyllda. Medarbetarnas kompe- tens är fortsatt mycket hög och täcker många olika ämnes- och expertområden. Antalet kvali- ficerade sökande är stort vid rekryteringar, utom när det gäller veterinärer till fältorganisa- tionen för köttillsyn.

Myndighetsutövning gentemot enskilda rättssubjekt1

2003 2004 2005

Totalt antal ärenden2 1 550 1 380 1 195

Antal överklaganden3 33 14 20

Antal överklaganden som föranlett ändrade beslut 5 1 0

1Exempel på ärenden som omfattas av denna statistik är inspektion av livsmedelsföretag, ingripande mot farliga eller felmärkta

livsmedel, godkännande av livsmedelslokaler, prövning av ansökan, anmälan och dispens.

2 Nedgången i antal ärenden 2004 förklaras delvis av färre ingripanden i kontrollen av bekämpningsmedelsrester i vegetabilier och

främmande ämnen i animaliska livsmedel, minskat antal dispensansökningar inom tillsynen och minskat antal ärenden inom ekolo- gisk produktion. Nedgången i antal ärenden 2005 förklaras delvis av minskat antal enskilda inspektioner på köttanläggningar – kontrollen har i stället skett löpande, och av minskat antal ärenden om godkännande av anläggningar och egenkontrollprogram.

44 Övrig verksamhet Verksamhetens resultat 2005

Målet att medarbetarna i högre utsträckning än vid förra attitydundersökningen ska anse sig ha tid till kompetensutveckling har uppnåtts.

Huvuddelen av målen i planerna för arbets- miljö, jämställdhet och etnisk mångfald har uppnåtts. Andelen kvinnor i ledningsgruppen är t ex nu 40 procent (33 procent 2004).

Mål som inte uppfyllts:

Den sammanlagda sjukfrånvaron har inte mins- kat. Vid centrala verket har den dock minskat något. Vissa yrkesgrupper fortsätter att vara starkt dominerade av ett kön. Medelåldern har ökat till 48,3 i stället för att sjunka.

Vidtagna åtgärder

Organisation och ledarskap

I syfte att utveckla verksamheten inom området köttillsyn pågår två utredningar, en avseende organisation och ledning och en avseende be- manningen vid fältorganisationen för köttillsyn. Under året har ledningsfunktionen förstärkts. Ett mentorprogram för chefer har planerats un- der året och kommer att genomföras med start i början av 2006 i samverkan med Statens vete- rinärmedicinska anstalt och Läkemedelsverket. Chefsutbildning och regelbundna arbetsgivar- diskussioner genomförs kontinuerligt och de nya cheferna har erhållit individuellt anpassad introduktion, utbildning och stöd.

Strategisk planering

En ny struktur för långsiktig planering har in- förts och nya strategiska planer har tagits fram på alla nivåer i organisationen. Konsekvenser- na av kommande pensionsavgångar har analy- serats och bl a resulterat i en ansökan om åtta befattningar för kompetensöverföring/genera- tionsväxling.

Rekrytering

Grunden har lagts för att utveckla kvaliteten i rekryteringsarbetet genom utbildning i en me- tod för strukturerade intervjuer och kravanaly- ser. Nästa steg är att utbilda cheferna. Vid ver-

ket finns nu också behörighet att bredda och fördjupa urvalsarbetet med hjälp av metoden Predictive Index, vilken kommer att börja an- vändas under år 2006.

Verket har under året rekryterat 31 nya medarbetare, alla med den kompetens verket behöver på kort och lång sikt. Av dessa var tio under 35 år, könsfördelningen var tio män och 21 kvinnor och fem av de nyanställda har dok- torsexamen.

Arbetsmiljö, hälsa och friskvård

En ny strategisk plan har tagits fram för arbets- miljö och friskvård. Omfattande insatser har under året gjorts för ökad hälsa, bl a har möj- lighet till en timmes motion i veckan på arbets- tid införts. Samarbete med Korpen om hälsodip- lomering pågår och flertalet åtgärder som be- hövs för att erhålla diplomet har genomförts. Cheferna har utbildats i ”Ledarskap och hälsa”. Nytt strukturerat arbetssätt vid sjukdom, s k tidig återgång, har introducerats. All personal vid centrala verket har informerats om det nya arbetssättet på enhets- och avdelningsmöten. Hälsoundersökning och friskprofiler erbjuds medarbetarna i samarbete med företagshälso- vården. Flertalet medarbetare vid centrala ver- ket har genomgått undersökningen och fått stöd för att göra individuella handlingsplaner. An- ställda i fältorganisationen för köttillsyn får detta erbjudande 2006. För dessa medarbetare- kartläggs även rörelseapparaten. För att före- bygga och avhjälpa problem med nacke, axlar och rygg vid fältorganisationen genomförs ett projekt med bl a utökad massage i samarbete med Utvecklingsrådet. Projektet ska utvärderas.

Individuella åtgärder av olika slag har vid- tagits både i förebyggande syfte och för rehabi- litering och stöd.

Kompetens

Kompetensanalys är en viktig del i de nya stra- tegiska planerna. Kvaliteten på analyserna kommer att kunna utvecklas i takt med att me- toden blir mer inarbetad.

45

Verksamhetens resultat 2005

Med anledning av att utbildningen för labo- ratorieassistenter inte längre finns har en analys av kompetensförsörjningen vid verkets labora- torier gjorts. Behoven kommer framöver att tillgodoses främst med nyutbildade högskole- ingenjörer och kemister.

Ökade satsningar har gjorts på kompetens- utveckling. För att stödja den utveckling som pågår inom livsmedelstillsynen har en ny ut- bildning i kommunikation och etik/förhållnings- sätt i tillsynsrollen genomförts med medarbeta- re från flertalet enheter inom Tillsynsavdelning- en. Även en ny utbildning i projektledning, in- klusive kommunikation och gruppsamarbete har genomförts med medarbetare från olika enheter vid verket. Båda utbildningarna fick mycket positiva utvärderingar och kommer att upprepas under kommande år. Intern utbildning bedrivs kontinuerligt inom ett flertal ämnesom- råden, bl a förvaltningskunskap, massmedie- kontakter, IT och språk.

Lönesättning

Lönerevisionen under året skedde för första gången i form av lönesättande samtal, vilket i huvudsak föll väl ut. Arbetsformen har utvär- derats och kommer successivt att utvecklas. Såväl chefer som medarbetare hade fått utbild- ning innan samtalen genomfördes. Satsningar har gjorts på kvinnors löner och löneskillnader- na mellan könen har minskat.

Attitydundersökning

En omfattande attitydundersökning bland samt- liga medarbetare genomfördes under våren 2005. Resultatet var mer positivt inom de flesta delområdena jämfört med undersökningen år 2002. Handlingsplaner har tagits fram på såväl verksövergripande nivå som inom avdelningar och enheter.

Jämställdhet och etnisk mångfald

Planer för jämställdhet och etnisk mångfald har tagits fram i samarbete med de fackliga organi- sationerna. Av planerna framgår att parterna bedömt situationen inom områdena som i hu-

vudsak god. Flertalet av de uppsatta målen har uppnåtts och planerade åtgärder har i huvudsak genomförts.

I platsannonserna har en formulering införts om att verket strävar efter att vara en arbets- plats fri från diskriminering och med lika möj- ligheter för alla.

Mål:

 Verket har under året lagt fast det övergri- pande målet att vara en av Sveriges bästa arbetsplatser. De långsiktiga målen att vara en konkurrenskraftig arbetsgivare som kan attrahera, rekrytera, behålla och utveckla personal med både rätt kompetens och hög vetenskaplig kompetens kvarstår under 2006 såväl som 2007–2008. Även målet att halvera sjukfrånvaron kvarstår.

Nya mål:

1. Tydligare ledningsstruktur och ökad effekti- vitet i köttillsynen. Åtgärd: En mer ändamåls- enlig organisation vid enheten för köttillsyn ska fastställas och införas under 2006. Omfattande insatser för att genomföra förändringarna kom- mer att vidtas.

2. Alla medarbetare ska senast 2007 förstå hur sättet att kommunicera påverkar individer och grupper. Åtgärd: utbildning anordnas under 2006 och 2007 för alla medarbetare på centrala verket.

3. Ytterligare steg återstår för att säkra kvalite- ten i rekryteringsarbetet. Åtgärd: utbildning för cheferna genomförs våren 2006.

4. Analyser av kompetensbehov samt de indivi- duella utvecklingsplanerna ska ha hög kvalitet senast 2007. Åtgärd: den nya strategiska plane- ringsmodell som infördes 2005 ska tillämpas för kompetensplaneringen. Cheferna ska utbil- das. Uppföljning görs senast våren 2008. 5. De frågor som handlar om ledarskap ska i nästa attitydundersökning få ännu bättre utfall.

46 Övrig verksamhet Verksamhetens resultat 2005

Åtgärder: chefsrollen ska analyseras och disku- teras. Nytt ledarutvecklingsprogram införs. Mentorprogram genomförs.

6. Den kraftiga dominansen av ett kön i vissa yrkesgrupper ska brytas senast 2008. Åtgärd: en partssammansatt grupp bildas med uppgift att se över möjligheterna att finna nya vägar att bryta dominansen.

7. Antalet medarbetare som upplever att de utsatts för kränkande särbehandling, trakasse- rier eller diskriminering ska vara noll i nästa attitydundersökning, senast 2007. Åtgärder: diskussion på alla avdelningar och enheter om verkets värderingar. Utbildning i kommunika- tion och etik.

8. De frågor i attitydundersökningen som påver- kar s k ”nöjd medarbetare”-index ska få ännu bättre utfall i nästa attitydundersökning, senast 2007.

24-timmarsmyndigheten

Mål:

 Livsmedelsverket ska vara en utvecklad 24-timmarsmyndighet.

Återrapportering:

 Livsmedelsverket ska redovisa hur man ar- betar långsiktigt med att utveckla 24-tim- marsmyndigheten.

Guiden Starta och driva livsmedelsföretag är ett stort steg på vägen när det gäller att få ge- nomslag för den nya livsmedelslagstiftningen. Livsmedelsverket följde i början av året upp den större workshop som hölls i slutet av 2004. En projektgrupp, som bestod av fem handlägga- re från verkets olika avdelningar, tog fram en plan för 24-timmarsarbetet. Planen täckte 2005 (nedan redov. projekt), men behandlade även 24-timmarsarbetet för 2006 och några år fram- åt. Verkets 24-timmarsarbete präglas av att:

– varje projekt ses i ljuset av att konsumenten är vår uppdragsgivare,

– Livsmedelsverket tar på sig en aktiv roll för att initiera och driva på projekt som berör flera olika medaktörer, t ex kommuner, andra myn- digheter, konsumentorganisationer och bransch- organisationer,

– Livsmedelsverkets projekt planeras alltid i en- lighet med 24-timmarsuppdraget.

Projekt under 2005

– Starta och driva livsmedelsföretag: en webb- baserad guide för den som står i begrepp att starta eller redan driver ett livsmedelsföretag. Kommuner och andra myndigheter kommer att kunna länka till guiden.

– Webbgränssnitt för importörer: företagarna kan här se import av livsmedel i samband med att partierna anmäls till Livsmedelsverket. De kan också se preliminära kontrollavgifter. – Webbverktyg för test av allergenicitet: syftet är att minska risken för allergena livsmedel. Med verktyget kan livsmedelsproducenter, myn- digheter och allergi- och/eller livsmedelsforska- re testa nya eller förändrade proteinsekvenser. – Diariet på nätet: projektstart 2005

– Sökmotor som ger bättre träff: att installera en sökmotor som effektivare hjälper dem som söker information. Sökmotorn installerades hösten 2005. När så behövs, t ex när många myndigheter är inblandade i samma fråga, finns möjlighet att ge besökarna träff även på andra webbplatser.

In document Livsmedelsverket (Page 45-48)

Related documents