• No results found

Personalpolitisk inriktning

In document Internbudget Arbete och välfärd (Page 22-26)

Strategisk inriktning

Attraktiv arbetsgivare med fungerande kompetensförsörjning

Även ett oförändrat välfärdsåtagande ställer stora krav på Sveriges kommuner. Fram till 2025 behöver antalet sysselsatta i kommuner, landsting och regioner öka med 124 000 personer för att bibehålla dagens verksamhetsnivå. Den totala nettoökningen av

sysselsättningen fram till 2025 beräknas vara cirka 207 000, varför kommuner, landsting och regioner skulle behöva rekrytera 60 procent av den ökade nettosysselsättningen som

prognosticeras. Det kan jämföras med att 30 procent gick till sektorn 2007-2017. Det är inte realistiskt att andelen skulle fördubblas, vilket ställer en rad krav på omställning, men rekrytering blir oaktat det en nyckelfråga för att klara Växjöbornas välfärd.

Socialtjänsten tampas med utdragna utmaningarna för kompetensförsörjningen.

Verksamhetens natur förutsätter erfarenhet och kunnande, samtidigt som det runt om i landet finns svårigheter att behålla och rekrytera personal. Växjö har inte varit fullt förskonat, men har kommit igenom en svår tid bättre än de flesta, också jämförbara, kommuner.

Att vara en modern och attraktiv arbetsgivare är nödvändigt och ställer krav på Växjö

kommun. Arbete och välfärd ska genomsyras av en tydlig värdegrund som tillsammans med personalpolitiken främjar högre frisktal och ett hållbart arbetsliv. Ett gemensamt arbete i koncernen med ledarskapsutveckling ska prioriteras. Förhandling, kompetensutveckling, prestation, kompetensförsörjning och successionsplanering ska ses som en helhet. Satsning på trainee, utvecklings- och ledarprogram för förvaltningen fortsätter. Alla yrken i Växjö kommun ska möjliggöra karriärvägar.

Drivna och skickliga medarbetare ska uppmärksammas. Individuell lönesättning ställer höga krav på skickligt ledarskap genom hela organisationen. Arbetet med karriärtjänster ska fortsätta och möjliggöra för fler att specialisera sig och ta större ansvar, utan att behöva få personalansvar som chef. Det ska vara utmanande och utvecklande att arbeta i Växjö kommun. Samtidigt som vi arbetar med kompetensförsörjning och nyrekrytering, behöver kompetensutveckling ges utrymme och de befintliga medarbetarna tas tillvara. Personalen ska ha nära till sin närmste chef och ledarskapet på alla nivåer ska utvärderas.

Hållbart arbetsliv och friska medarbetare

Om fler går upp i arbetstid från i snitt 91 till 95 procent av heltid skulle behovet minska med 59 000 personer. Gradvis framflyttad pensionsålder med två år minskar rekryteringsbehovet med 50 000 personer. För att klara fler arbetade timmar och förlängt arbetsliv, krävs bättre hälsa och trivsel i arbetet.

Det ska vara utmanande och utvecklande att arbeta i Växjö kommun. Samtidigt som vi arbetar med kompetensförsörjning och nyrekrytering, behöver kompetensutveckling ges utrymme och de befintliga medarbetarna tas tillvara. Personalen ska ha nära till sin närmste chef och ledarskapet på alla nivåer ska utvärderas centralt. Införandet av fler digitala verktyg och kommunikationsverktyg kommer att underlätta för medarbetarna, samtidigt som

samhällsservice med god kvalitet kan bli mer tillgänglig.

Temperaturmätaren är en modernisering av medarbetarbarometern, som kontinuerligt följer upp medarbetarnas upplevelse av arbetet, arbetsplatsen och arbetsgivaren utifrån

värdegrunden. Temperaturmätaren behöver utvärderas för att säkerställa att det sedan långsiktigt går att utvärdera och jämföra.

Stora pensionsavgångar och hög konkurrens vid rekrytering ställer kommunen inför utmaningar. Sjukfrånvaron ger ohälsa för vår personal och ineffektivt resursutnyttjande.

Aktuell forskning visar att sjukskrivning inte leder till minskad ohälsa senare, utan istället riskerar det omvända. De förebyggande åtgärderna, proaktivt rehabiliteringsarbete, ska

intensifieras för att hålla nere sjuktalen. Ökad frisknärvaro är betydelsefullt, i syfte att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv.

De förebyggande åtgärderna, proaktivt rehabiliteringsarbete, ska intensifieras för att hålla nere sjuktalen. Aktuell forskning visar att sjukskrivning inte leder till minskad ohälsa senare, utan istället riskerar det omvända. Ökad frisknärvaro är betydelsefullt, i syfte att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv, varför friskvårdsbidraget höjs med 25 procent.

Årsgenomsnittet av medarbetarupplevelsen enligt temperaturmätaren ska vara minst 4,5.

Beslutad

av Uppdrag Finansiering

Utveckla introduktionen för nyanställda, särskilt myndighetsutövande socialsekreterare

Redovisa slutsatser av lönekartläggning och föreslå åtgärder för att minska oförklarat lönegap mellan kvinnor och män

Beslutad

av Nyckeltal Period Utfall Utveckling över

tid

Jämförelse större stad Genomsnitt av

medarbetarupplevelsen från temperaturmätaren

2018

Sjukfrånvaron i andel av tillgänglig ordinarie arbetstid ska minska och 2022 vara högst 5 procent.

Beslutad

av Uppdrag Finansiering

Minska sjukfrånvaron, exempelvis genom utbildningsinsatser i samverkan med Försäkringskassan

Följa upp och tydliggöra riktlinjerna om att beslut om att växla semesterersättning mot extra semesterdagar ska fattas med restriktivitet och utifrån ett verksamhetsperspektiv.

Höja friskvårdsbidraget med 25 procent. Inom ram.

Hälsoprogram för att minska sjukskrivningarna i omsorgen. Inom ram.

Kompetensutveckling och implementering av Hälsofrämjande ledarskap, för att minska andelen sjukskrivningar

Beslutad

av Nyckeltal Period Utfall Utveckling över

tid

Jämförelse större stad Sjukfrånvaro, andel av den

tillgängliga ordinarie arbetstiden (%)*

2018

Ekonomi

Driftbudget

Förutsättningar för driftbudgeten

Nämndens budgetram uppgår till 655,8 mkr, vilket är en ökning med 2,2 mkr jämfört med föregående års budget. Härutöver bedrivs verksamhet som finansiseras med externa

intäkter. Intäkterna kommer främst från Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Skolverket och beräknas för 2019 uppgå till drygt 200 mkr. Jämfört med 2019 bedöms intäkterna

avseende ensamkommande barn och ungdomar minska med ca 0,4 mkr och arbetet med att anpassa verksamheten fortgår. Även minskade intäkter för extratjänster prognosticeras.

Vid ingången av 2018 hade nämnden ett upparbetat eget kapital motsvarande 70,9 mkr, vilket härrör sig från det ekonomiska överskott som genererats under perioden 2015-2017.

Åren dessförinnan har nämnden haft ekonomiska underskott.

Kostnadsutvecklingen inom nämndens verksamhetsområden har beaktats vid budgetarbetet.

Dock är många faktorer som påverkar kostnadsutvecklingen osäkra och därför är bland annat poster så som boendekostnader, försörjningsstöd och externa placeringar

svårbedömda.

Nedanstående tabell visar budgetfördelningen till förvaltningens avdelningar/verksamheter (tkr). I budgetberäkningarna ingår resursförstärkningar till följd av demografiska förändringar samt förändrade resurser till följd av effektiviseringskrav och omprioriteringar.

tkr Intäktsbudget

2019

Kostnadsbudget

2019 Nettobudget 2019 Nettobudget 2018 Verksamhet...

Politisk vht - 2 824 2 824

Avd vuxna -24 700 252 756 228 056

Avd barn o familj -50 300 243 628 193 328

Avd arbete och

lärande -78 000 282 238 204 238

Förvaltnings-gemensamt -53 000 80 040 27 040

Summa -206 000 861 486 655 486

Effektiviseringsåtgärder

Effektiviseringsåtgärder 2019 tkr

Akutplatser Wälludden 1 300

Timecare planering 1 000

Samordning sommarplanering boendestödet 600

Tjänster 3 400

Summa effektivisering 6300

Ovanstående effektiviseringsåtgärder motsvarar effektiviseringskravet i kommunfullmäktiges budget och bedöms kunna verkställas under 2019. Till följd av försämrade ekonomiska förutsättningar så som minskade intäkter och befarade kostnadsökningar har ett arbete med att ta fram ytterligare effektiviserings- och besparingsförslag pågått under hösten 2018. För att säkerställa att verksamheten bedrivs inom tilldelad budgetram kommer arbetet med månatliga ekonomiska uppföljningar att fortsätta och vid behov handlingsplaner upprättas.

Med siktet mot 2020 kommer en genomlysning av samtliga verksamheter att ske under året.

Detta för att borga för en effektiv resursanvändning och ändamålsenlig verksamhet.

Effektiviteten ska öka och vara minst i nivå med genomsnittet i kommungruppen större städer.

Beslutad

av Uppdrag Finansiering

Slutföra lokalöversynen och genomföra åtgärder för förbättrat resursutnyttjande

Redovisa resultatet av genomlysningen av administrationen och påbörja åtgärder för minskade administrativa kostnader

Genomföra åtgärder för att säkra statistikföringen i förvaltningen och arbeta fram ändamålsenlig statistikredovisning.

Föreslå nya möjliga automatiseringar, efter implementeringen av automatiserad handläggning av ekonomiskt bistånd.

Vidareutveckla ekonomiuppföljningen för nämnden och förtydliga redovisningen av enheternas handlingsplanerna vid underskott

In document Internbudget Arbete och välfärd (Page 22-26)

Related documents