• No results found

Personliga egenskaper?

I de flesta fall baseras alltså arbetet på en medveten tränarfilosofi. Ganska sällan går det dock att bygga tränarjobbet på en imitation av andras tankar och filosofi. Arbetet måste formas av en egen personlig stil. Vilka per- sonliga egenskaper tycker man då att man har? Vad är det för personlighetsdrag som gör att man lyckats så bra? Vi talar ändå om elitträ- nare i respektive gren.

Även i denna fråga rör det sig om ganska långa och ofta flerdimensionella formuleringar. Ett försök att strukturera tankarna under olika rubriker ger följande rangordnade lista (vissa punkter går delvis in i varandra):

1. Engagemang/egen drivkraft/hängiven/brinner för uppgiften 67

2. Erfarenhet/kompetens/kunskap/egen aktiv karriär 54

3. Lyhördhet/ förmåga att lyssna 47

4. Social kompetens/människokännedom/kan hantera aktiva 24

5. Målinriktad/målmedveten/tydliga mål och visioner 20

6. Envishet 19 7. Öppen/ärlig 18

8. Självförtroende/vilja till egenutveckling 17 9. Positiv människosyn/individen i centrum 16 10. Tålamod/uthållighet/långsiktighet 15 11. Lugn/trygg/säker 14

12. Rak/tydlig/enkel/strukturerad 14

I svaren finner vi också egenskaper som ”vinnarvilja/vinnarinstinkt”, ”bra på kom- munikation”, ”nyfiken”, ”noggrann/discipline- rad”, ”hårt arbete/tar tag i saker” samt ”jag är mig själv”.

Det enklaste sättet att beskriva de egenskaper, som tränarna själva tycker sig ha, är genom direkta citat. Här följer några exempel häm- tade från enkätundersökningens begränsade kommentarer:

”Ödmjukhet och respekt för utövarna – de ska göra jobbet. De ska känna tillit och trygghet. De ska ha roligt och känna glädje och själv- förtroende.”

”Ambitiös, engagerad, besitter hög social kompetens, lättsam, glad, humoristisk. Intres- serad av att arbeta med ungdomar. Förstående hustru och familj.”

”Ser och letar möjligheter. Tycker om att dela glädje med andra. Ser idrottaren som en män- niska där alla har olika egenskaper som måste få utrymme.”

”Är en extrem känslomänniska som kan läsa av individer och tolka signaler. Detta gör nog att jag är bra på att reagera/agera gentemot individen och påverka den aktive i en positiv riktning.”

”Vill tävla och gläds åt en passning mer än ett mål. God analytisk förmåga. God social kompetens. Vågar spänna bågen. Positiv män- niskosyn.”

”Genom att jag själv varit aktiv så kan jag för- medla känslan i så mycket jag varit med om – såväl tekniska saker som psykiska moment när det gäller tävling o.s.v. Jag tror att jag uttrycker mig på ett sådant sätt att ungdomar får förståelse för det hela.”

”Tålamodet, envisheten, engagemanget, krea- tiviteten, förändringsbenägenheten, tron på mig själv, den sociala kompetensen.”

”Jag är envis och målmedveten. Stor förmåga att engagera och entusiasmera. Kunnig inom teknik, fysik och mental träning. Stor förmåga att se individen och dennes behov.”

”Har alltid varit hård men rättvis, fått spelare att växa. Varit ärlig mot laget och mig själv. Har en egen linje som jag arbetar efter.” ”Egen erfarenhet. Nära till dem jag leder. Strukturerad. Organiserad. Självgående. Teo- retisk och praktisk kunskap. Ansvarstagande. Positiv inställning i allmänhet. Flitig och vill utvecklas.”

”Att jag själv gått igenom de faser som många av de aktiva går igenom. Jag har själv varit i samma situation och kan sätta mig in i deras.” ”Lugn. Taktisk. Vet hur man kommer till toppen av egen erfarenhet. Vet hur spelaren ska träna för att hitta sin specialitet.”

”Lyhördhet. Viljan att vara bland dom bästa. Intresse för vad som ligger bakom framgång och utveckling.”

”Jag har en drivkraft som är sjukt stark. Vet inte var den kommer ifrån. Målmedveten, nyfi- ken, intresserad, lyhörd. Bra på att läsa av människor.”

Ovan uppräknade tankar bygger alltså på genomtänkta och medvetet nedskrivna formu- leringar i koncentrerad form. Låt oss även stu- dera resultatet av motsvarande frågeställning under intervjusamtalen:

”Jag tror att ödmjukhet och förmågan, tycker jag, att ta åt mig, lyssna på folk. Jag tar gärna synpunkter och så sållar jag, tar fram de syn- punkter jag tycker är bäst….just sortera bort… inte lägga energi på det här nu, det kan vi ta en annan gång….Låta folk runt i kring känna sig delaktiga.” (ishockey)

”Jag får väl säga att jag lyssnar ganska bra. Jag har en rätt bra utvecklad diplomatisk för- måga också. Det kan vara väldigt användbart ibland…..och att inte försöka vara nån man inte är….Dom brister som man har, att man inte försöker skyla över dom. Då får man inte försöka bluffa nån…..Är det nåt som det känns att jag har upprätthållit hela tiden, så är det förtroendet”. (bowling)

”Jag vet vad jag vill, tar ofta ansvaret….i olika grupper är det ofta jag som tar ledarskapet. Jag tror det ligger i min natur.” (sportskytte) ”Jag har satt människan i fokus…förberett dom som hela personer, tror jag…att kunna ha en glimt i ögat med allvar i. Dom vet när det är dags….att se vad vi behöver göra, läsa grup- pens känsla. Hålla uppe energinivån under tiden….att samla gruppen och gå igenom för att få medvetna spelare….få dom att tro på sig själva. Ge dom mycket signaler, självförtroen- designaler….Se på andra idrotter….Nyfikenhet runt saker.” (bandy)

”Om jag inte får vara med längst fram så trött- nar jag. Jag tror det är någon exhibitionistisk, egoistisk sida hos alla elittränare….Man vill ju synas. Man vill ha uppmärksamhet, ha bekräf- telse….Jag kan ha varit bra på att få med mig folk. Jag är ganska bra på att ta beslut när ingen annan törs….det är en av mina få positiva sidor. Där kan jag vara väldigt bra….att jag kan gå i täten för något som är väldigt, väldigt jobbigt för andra. I dom situationerna kan jag inspirera människor. Det har jag märkt….. Jag tror det är därför jag har överlevt så många år.” (fotboll)

”Jag har lätt att få med mig folk….jag är entu- siastisk för nånting jag brinner för…nyfikenhet, absolut…..lite förmåga att känna av männi- skor, men jag har ju ändrat min personlighet mycket under många, många år.” (friidrott) ”Den största egenskapen jag har är att jag haft målinriktning…..som förbundskapten att jag valt rätt personer runt omkring mig. Jag har insett min egen begränsning. Man kan inte göra allting själv. Man är inte bäst på allting heller utan då handlar det om att knyta perso- ner runt omkring som är bäst på det man själv inte är bäst på och utnyttja den bästa kvali- tén.” (fotboll)