• No results found

Tabell 3. Tabell över totala antalet fysiska aktiviteter i vardera lärarhandledning från läromedlet Pixel matematik, samt vilka kategorier i analysverktyget som ingår i aktiviteterna.

Pixel matematik

Tabell 3 visar att det totala antalet fysiska aktiviteter i Pixel matematik är 87 stycken. Den vanligast förekommande kategorin är räkna följt av spel och lek, lokalisering, förklara, mäta samt design.

Pixel matematik 1A

I aktiviteten Talstafett ingår kategorierna räkna, lokalisering samt spel och lek:

Dela in eleverna i två lag eller grupper. Varje lag behöver en uppsättning talkort från 0 till 10. Till varje lag har läraren ritat en tallinje med krita på skolgården eller golvet i idrottshallen, indelad med streck. Eleverna ställer sig i två rader vid början av tallinjerna.

Talkorten ligger i en hög bredvid. När läraren ropar ”klara, färdiga, gå” tar den elev som står först i raden det översta kortet och placerar det på rätt ställe på tallinjen. Sedan springer eleven tillbaka för att växla till nästa i ledet. Stafetten fortsätter på det viset tills alla talkorten är placerade. Om en elev anser att ett talkort har placerats fel kan han eller hon använda sin tur till att ta bort kortet. Nästa deltagare kan sedan placera det på rätt plats. (Alseth;

Arnås; Kirkegaard & Røsseland, 2015a s. 5)

Eleverna får i aktiviteten träna på positionssystemet med positiva tal, lokalisera var på tallinjen talkorten ska ligga och delta i en social aktivitet.

I aktiviteten Geometri med kroppen ingår kategorierna räkna, lokalisering, mäta, design, spel och lek samt förklara:

Eleverna kan göra de olika geometriska formerna med sina egna kroppar. De kan lägga sig på golvet och upptäcka att det behövs tre elever till triangeln och fyra till fyrhörningar o.s.v.

Samtidigt kan man be dem svara på om man till exempel kan göra en triangel med fler än tre personer. Hur många då i så fall? De kan även trampa upp formerna ute i snön eller göra dem med hjälp av rep eller pinnar. (Alseth m.fl., 2015a, s. 45)

Eleverna får i aktiviteten träna på antalet elever som behövs för att göra de geometriska formerna, lägesord som bredvid, jämförelser av längd, olika geometriska formers egenskaper, socialt samspel och föra muntliga diskussioner.

I aktiviteten Geometrijakt ingår kategorierna lokalisering, design och spel och lek:

En bra utomhusaktivitet kan vara att gå på jakt efter geometriska former i närmiljön.

Kyrkor, hus och bilar kan undersökas. Eleverna kan ta med penna och papper och rita sina observationer. Har skolan en digitalkamera kan de fotografera och skriva ut bilderna när de kommer tillbaka till skolan. På fotona kan eleverna sedan markera eller rita alla de geometriska formerna de hittat. (Alseth m.fl., 2015a, s. 45)

Eleverna får i aktiviteten träna på att orientera sig i närmiljön, hitta och rita geometriska former och ingå i en socialt aktivitet.

Pixel matematik 1B

I aktiviteten Bilnummer ingår kategorierna räkna och lokalisering:

Låt eleverna gå ut och samla bilnummer. Siffrorna i bilnumren kan antingen användas en och en eller kombineras till tvåsiffriga tal. Vad som är vettigast får eleverna bedöma från uppgift till uppgift. Möjliga uppgifter:

Hitta det bilnummer som ger högst summa.

Hitta det bilnummer som ger lägst summa.

Hitta bilnummer som ger en summa så nära 50 som möjligt.

Hitta bilnumer som ger en summa så nära 100 som möjligt.

Använd talen samt addition och subtraktion. Försök att komma så nära 15 som möjligt.

(Alseth; Arnås; Kirkegaard & Røsseland, 2015b, s. 59)

Eleverna får träna på att räkna ihop bilnumrena och orientera sig i området där de hittar bilnumrena.

I aktiviteten Symmetrimönster ute ingår kategorierna design samt spel och lek samt förklara:

På en utedag kan man lägga symmetriska mönster av naturmaterial, till exempel kottar, kvistar eller stenar. Eleverna kan lägga hela mönstret själva eller så arbetar två elever tillsammans och gör var sin hälft av ett symmetriskt mönster. Ett tredje alternativ är att

trampa fram ett symmetriskt mönster. De kan också göra snöänglar och studera det symmetriska mönster som bildas. (Alseth m.fl., 2015b, s. 65)

Eleverna får i aktiviteten träna på att tillverka mönster av naturmaterial, resonera och samarbeta med varandra.

Pixel matematik 3A

I aktiviteten Tidmätning ingår kategorierna mäta, design, spel och lek samt förklara:

Eleverna arbetar tillsammans parvis eller i små grupper. De ska försöka göra det som visas på bilden här intill så länge som möjligt, medan någon annan tar tid. De alternerar mellan att ta tid på varandra, så att alla elever får göra alla övningar. Låt dem gärna göra samma övning flera gånger. De kan använda ganska ungefärliga tidsmått, till exempel ”lite under två minuter”, ”lite över en minut”. Avsikten är inte att införa tidmätnings med sekunder.

Eleverna för in resultaten i en tabell. Ge dem färdiga tabeller eller be dem göra egna. I stället för bilder kan de använda text (balansera på ett ben, studsa en boll, hoppa rep etc.).

(Alseth; Arnås; Kirkegaard & Røsseland, 2015c, s. 13)

Eleverna får träna på att ta tid och jämföra tider, konstruera en tabell, ingå i en social aktivitet och redogöra resultatet i en tabell.

I aktiviteten Månghörningar utomhus ingår kategorierna räkna, lokalisering, design, spel och lek samt förklara. ”Gör månghörningar utomhus där elever används som ”spikar”. Använd snöre eller hopprep mellan eleverna. Hur många måste ni stå för att bilda en rektangel? En kvadrat? En rätvinklig triangel?” (Alseth m.fl., 2015c, s. 23) Eleverna får träna på att räkna antal elever som behöver ingå i den geometriska formen, navigera hur de ska stå för att bilda den geometriska formen, skapa geometriska former, samarbeta med varandra samt diskutera.

I aktiviteten På plats! ingår kategorierna räkna, lokalisering, spel och lek samt förklara:

Dela upp eleverna i två eller flera lag. Ge lagen sifferplanscher med talen från 0 till 9. Det bästa är om varje elev kan få var sin plansch vilket förutsätter att laget består av tio elever.

Men fem elever kan också ha två planscher var, en på magen och en på ryggen. Så ropar läraren eller en elev upp ett tre- eller fyrsiffrigt tal, till exempel 1420. Då ska lagen så snabbt som möjligt bilda det talet. När de diskuterat sig till en lösning, ropar de: ”På plats!” och ställer upp sig i en rad. De elever som håller sifferplanscherna 1, 4, 2 och 0 ska då stå bredvid varandra i rätt ordning. Kom ihåg att man inte kan använda tal som har samma siffra i flera positioner, till exempel 1202. (Alseth m.fl., 2015c, s. 63)

Eleverna får träna på positionssystemet, att använda lägesord som bredvid, social aktivitet och att diskutera med varandra.

Pixel matematik 3B

I aktiviteten Gissa vikten ingår kategorierna räkna, mäta, spel och lek, samt förklara. ”Dela in eleverna i grupper om tre till fyra. De ska leta reda på åtta olika saker, inomhus eller utomhus. De ska gissa vad sakerna väger och skriva det i en tabell. Väg sedan föremålen och skriv i tabellen.”

(Alseth; Arnås; Kirkegaard & Røsseland, 2015d, s. 38). Eleverna får träna på att räkna föremålen de hämtar, uppskatta vikten på föremålen, interagera socialt med varandra och redogöra för resultaten i en tabell.

I aktiviteten Skattjakt ingår kategorierna räkna, lokalisering, spel och lek samt förklara:

Låt eleverna arbeta i grupper om två till tre. Ge varje grupp en karta över skolområdet med rutnät, som på sidan 110. Rutorna bör vara relativt små. Sedan går grupperna runt på skolgården och gömmer tre till fem skatter. Använd föremål som inte är alltför små, till exempel en väska, en fotboll eller liknande. Eleverna gör samtidigt upp en lista över föremålen med ruthänvisning till var de är gömda: -Röd väska: B5, -Vit fotboll: H2, osv.

När det är gjort byter eleverna lista med en annan grupp. Om de använder olika kartor måste de även byta kartor med varandra. Sedan gäller det att hitta alla skatter. (Alseth m.fl., 2015d, s. 111)

Eleverna får träna på att räkna antal föremål som ska hittas, att använda koordinatsystem och navigera sig på skolområdet, ingå i en social aktivitet och redogöra i listan var föremålen är gömda.

Related documents