• No results found

5 BESKRIVNING AV DETALJPLANEN

5.4 Planändringens konsekvenser

5.4.1 Konsekvenser för den byggda miljön

Den mest betydande åtgärden som ändrar miljön är byggandet av det gemensamma campuset. I nybyggnadens näromgivning ligger de kulturhistoriskt värdefulla kyrkan och klockstapeln samt norr om huvudbiblioteket Fyyri och Överbyvägen församlingshemmet. De sätter utmaningar för byggnadens arkitektur, ordnandet och genomförandet av verksamhet.

Det gemensamma campuset som ska byggas på en sedan tidigare obyggd plats inverkar kraftigt på affärscentrumets landskap och stadsbild samtidigt som den utökar dynamiken i affärscentrum. Detaljplanen bevarar den viktiga frisikten från Volsvägens södra ända till Sankt Mikaels kyrka. För att sikten ska bevaras, har man i planeringen och anläggningen av Prostparken beaktat den viktiga frisiktsaxeln genom planbestämmelser såsom i fråga om växtlighet som ska planteras.

Det är en utmaning att anpassa det gemensamma campusets nybyggnad, vars byggrätt är påtagligt stor, på en jämförelsevis liten tomt. Gymnasiets elever (cirka 750 elever) använder förutom Prostparken Kyrktorget som sina rastgårdar. Man bör vara medveten om det och beakta saken i planeringen och genomförandet av campuset. De som bor på närområdet och kunderna i affärscentrum kan uppleva den ovan beskrivna situationen som störande.

I förbindelsebehoven och parkeringsarrangemangen i detaljplanen har man beaktat markanvändningen och förbindelsebehoven i de anhängiga detaljplaneprojekten för Stallbacken och Kyrkslätts idrottspark (situation år 2021) och prioriterat en smidig vardag för invånarna.

5.4.2 Konsekvenser för trafiken och parkeringen

Trafiksäkerheten för fotgängare, cyklister och bilister samt allmänt smidig trafik är viktigt. Det möjliggörs då projekten inom den allmänna gatuplanen för Kyrkslätts affärscentrum blir verklighet. Ändringar har stor inverkan på det gemensamma campusets och idrottsparkens nåbarhet. Den norra delen av Kyrkslättsvägen och den östra delen av Överbyvägen byggs i fyra filer. På Överbyvägen är fyrfiligheten en förutsättning för att anslutningen mellan de nya busshållplatserna och det gemensamma campuset ska fungera. Det är också nödvändigt att reservera utrymme för ett busshållplatspar på Gesterbyvägen. Eftersom de ovan beskrivna trafikregleringarna anknyter starkt till den nya cirkulationsplatsen, borde byggandet organiseras så att den stora ändringen i trafikarrangemangen genomförs samtidigt. Det här förutsätter att man får detaljplanen för idrottsparken i centrum att vinna laga kraft så snart som möjligt (situation år 2021).

En betydande kostnad för gatubyggnad förorsakas av byggandet av cirkulationsplatsen för huvudlederna i kommuncentrum – Kyrkslättsvägen, Gesterbyvägen och Överbyvägen – samt tilläggsfilerna på Kyrkslättsvägen och Överbyvägen såväl som byggandet av nya busshållplatser i närheten av det gemensamma campuset. Den planerade nya Stadiongränden leder från cirkulationsplatsen till idrottsparken i centrum. Gång- och cykelförbindelserna som byggs invid den nya gatan eller i närheten av den är viktiga, eftersom man bör se till att det är tryggt för eleverna att ta sig till idrottsparken i centrum.

Genomförandet av ovanstående åtgärder, av vilka en del ligger utanför detaljplanen som nu behandlas, har en positiv inverkan för invånarna i affärscentrum och dem som uträttar ärenden där och också på fullföljandet av planprojekt som är anhängiga på området. Likaså är byggnadskostnaderna för åtgärderna som fordras för hanteringen av dagvatten kännbara.

Det må konstateras att genast öster om planeringsområdet leder den mest betydande nya gång- och cykelförbindelsen i idrottsparken i centrum från Kyrkslättsvägen till bron över Jolkbyån och vidare till Åängsparken och Jokirinteen oppimiskeskus. Bron med närområden hör till detaljplanen för Vattentornsbacken. Den här nya förbindelsen betjänar också användarna av allaktivitetshallen i idrottsparken och de nya byggnaderna i anslutning till den och kommer sannolikt att vara en populär rutt.

I samband med den allmänna planeringen av gator i Kyrkslätts affärscentrum har det framkommit oöverkomliga trafikmässiga problem i ordnandet av trafiken till det gemensamma campuset på Överbyvägen. Anslutningen till det gemensamma campuset och kyrkan inverkar inte skadligt på trafikregleringarna i affärscentrum. Visserligen sker avlämningen av eleverna på morgnarna i toppar vid vissa tidpunkter (kl. 7.00-10.00), vilket förorsakar kortvariga störningar för trafikens smidighet på Överbyvägen och i affärscentrum.

Bildnings- och fritidstjänsterna uppskattar att cirka hälften av gymnasieeleverna (cirka 325 elever) använder kollektivtrafik på sina skolresor. Man beräknar att 275-300 elever anländer till campuset till fots eller med cykel. Enligt reseutredningar är antalet elever som avlämnas vid skolan cirka 10 % och mer sannolikt är att siffran är ännu lägre när det gäller gymnasieelever. Antalet elever som lämnas av vid campuset skulle således vara 50-75.

Mängden fordonstrafik som förorsakas av trafiken för avlämning och hämtning är betydande, men å andra sidan bör man observera att trafiken fördelar sig på flera timmar över morgonen. Mest sannolikt är att man i trafiken för avlämning och hämtning använder även busshållplatserna i campusets närområde på Gesterbyvägen, Överbyvägen och Gamla Kustvägen. Dessutom använder antagligen en del av ledsagarna idrottsparken som avlämningsplats.

Detaljplanen förutsätter att det finns minst 55 bilplatser på campustomten (minst 25 bp.) och på kyrkans tomt (minst 30). Resten av bilplatserna som reserveras för dem (cirka 80 bp.) placeras på det nuvarande parkeringsområdet i idrottsparken i centrum. Trafiken dit är i

framtiden smidig också via den nya cirkulationsplatsen på Kyrkslättsvägen, Gesterbyvägen och Överbyvägen. För närvarande (situation år 2021) har körförbindelse till idrottsparken ordnats endast från Gamla Kustvägen. Eftersom campusets bilplatser vardagar reserveras för anställda, ska gymnasieelevernas egna bilar parkeras på idrottsparkens parkeringsområde varifrån det ordnas smidiga förbindelser både till campus och till kyrkan.

Ordnandet av campusets trafik för avlämning och hämtning på Sakristiegränden är en utmaning på grund av tomtens storlek. I tomtens norra del, i anslutning till anslutningen som leder till kvarteret ska man placera en förbindelse för fordonstrafik som betjänar servicetrafik och avlämning och hämtning så att campusets platser för avlämning och hämtning (minst 5 bp.) ligger på tomten. På morgnarna under rusningstoppen för avlämning och hämtning till campuset kan Överbyvägens anslutning överbelastas stundvis. Sannolikt används ändå busshållplatserna på Gesterbyvägen och Överbyvägen för avlämning och hämtning. Det här får ändå inte medföra olägenhet för reguljärbusstrafiken. För att undvika morgonrusning vore det viktigt att så många elever som möjligt anländer till campuset till fots, med cykel eller kollektivtrafik.

I den allmänna planen för gator i Kyrkslätts affärscentrum är anslutningen för fordonstrafik till det gemensamma campuset och kyrkan samt säkerhetsaspekterna i fråga om de nya busshållplatserna centrala för planeringen. På grund av detta bör Överbyvägen göras fyrfilig vid anslutningen till campuset. På tomten ordnas körförbindelsen längs Sakristiegränden till kyrkans parkeringsplats. Det finns ingen alternativ genomförbar körförbindelse till kyrkan.

På det gemensamma campusets tomt har Sakristiegränden dragits så att fordonsleden korsar den nuvarande gång- och cykelleden (Prästgårdsbacken) vinkelrätt, så att sikten från båda rutterna till korsningen är den bästa möjliga. På så sätt är korsningspunkten trafiksäker. Mängdmässigt ökar inte antalet fordon som korsar gång- och cykelförbindelsen jämfört med nuläget, eftersom antalet parkeringsplatser vid kyrkan antagligen förblir detsamma som i nuläget.

Om man i det gemensamma campuset skulle bygga en allaktivitetssal med uppskattningsvis 400 sittplatser, skulle den i samhällsstrukturen ligga på en plats som går bra att nå, bland annat tack vare närheten till resecentret och busshållplatserna, vilket är bra med tanke på aspekten hållbar utveckling och hållbara resor. Samma gäller andra publiklokaler i detaljplanen och på dess närområde såsom salen i huvudbiblioteket Fyyri (cirka 150 sittplatser) väster om Prostparken, Sankt Mikaels kyrka (cirka 550 sittplatser) och salen i församlingshemmet norr om Överbyvägen (cirka 200 sittplatser). I lokalerna som räknats upp ovan finns cirka tusen sittplatser eller något fler. Det är mycket osannolikt att det i idrottsparken och i lokalerna som beskrivs ovan ordnas samtidigt attraktiva publikevenemang, men om så ändå skulle ske skulle det medföra problem för hur trafiken fungerar i affärscentrum, även om man skulle ha genomfört alla åtgärder för förbättring av trafiken enligt den allmänna planen för gator i Kyrkslätts affärscentrum. På vissa ställen skulle rusning ske tidvis fastän publikevenemang skulle ordnas i endast en av lokalerna ovan. Sådana situationer hör till en tätort av kommuncentrums storlek. Störningen skulle ändå bara vara en stund för områdets invånare och dem som uträttar ärenden där.

Detaljplanen för idrottsparken i centrum (förslag år 2019) gjorde det möjligt att anlägga cirka 475 bilplatser i idrottsparken. Av dem är över hundra nya och de bekräftas i den ovan nämnda detaljplanen. I församlingshemmets kvarter finns cirka 50 bilplatser. Dessutom finns på Jokirinteen oppimiskeskus gård cirka hundra bilplatser och på simhallens område cirka 130 bilplatser av vilka ett tiotal reserverats för de anställdas bruk.

I detaljplanen har man förberett sig på att en betydlig del av deltagarna i publikevenemangen som ordnas i lokalerna som räknas upp i styckena ovan anländer med egna bilar. För dem som deltar i sammankomster i campusets eventuella allaktivitetssal och Sankt Mikaels kyrka reserveras cirka 80 bilplatser i detaljplanen för idrottsparken i centrum. Parkeringsområdet

ligger 200–300 meter från evenemangsplatserna. Förbindelserna från parkeringsområdet både till campuset och till kyrkan planeras och anläggs på ett trafiksäkert vis i enlighet med den allmänna planen för gator i Kyrkslätts affärscentrum. På motsvarande sätt ligger de närmaste busshållplatserna på 100–200 meters avstånd och Kyrkslätts resecenter cirka 700 meters avstånd. Alla ovan beskrivna resor kan göras till fots.

Enligt detaljplanen för idrottsparken i centrum (förslag år 2019) anläggs på området söder om idrottsplanen till och med 350 bilplatser som enligt principen om turparkering skulle användas av det gemensamma campuset, kyrkan och för infartsparkering till kollektivtrafiken. Det må konstateras att parkeringsplatsen (cirka 30 bp.) som preliminärt planerats för infartsparkering ligger invid Gamla Kustvägen. För idrottsparkens kunder (södra delen) reserveras cirka 200 bilplatser och dessutom för simhallens kunder (norra delen) cirka 120 bilplatser.

Kommunen har satsat på utveckling av kollektivtrafiken och därmed är målet också att deltagare i publikevenemang som ordnas i Kyrkslätts affärscentrum kvällar och veckoslut allt oftare skulle anlända med kollektivtrafik och till fots och med cykel.

De nya busshållplatserna byggs på de platser som föreslås i den allmänna planen för gatorna i Kyrkslätts affärscentrum för att göra det lättare för människorna att röra sig och å andra sidan uppmuntra dem att använda kollektivtrafiken. De befintliga busshållplatserna underlättar redan i nuläget människornas möjlighet att röra sig.

5.4.3 Konsekvenser för barn, unga och rörelsehindrade

I och med genomförandet av detaljplaneringen förbättras trafiksäkerheten för fotgängare och cyklister samt den allmänna smidigheten i trafiken och möjligheten att använda kollektivtrafik också med tanke på barn, unga och rörelsehindrade. Gång- och cykelförbindelserna planeras så att de är tillgängliga. Eleverna på det gemensamma campuset är unga, så med tanke på hur de rör sig är det viktigt med trafiksäkra lösningar i affärscentrum och planen fullföljer dem.

Gymnasierna som kommer till det gemensamma campuset ligger i affärscentrum där det finns flera hobbymöjligheter för barn och unga. Så ges åtminstone vissa campuselever en möjlighet till smidig förflyttning till hobbymöjligheter eller arbetsplats, om de ligger i närheten av campuset.

Den mest utmanande punkten med tanke på trafiksäkerhet är platsen där Prästgårdsbackens gång- och cykelförbindelse och Sakristiegränden som leder till kyrkans parkeringsområde korsar. Där har fordonen väjningsplikt. Platsens trafiksäkerhet bekräftas med trafikmärken och eventuellt genom att framhäva förbindelsens ytbehandling, men om de inte är en tillräcklig åtgärd kan säkerheten utökas till exempel med en bom som placeras på kyrkans parkeringsområde. Likaså bör man genomföra trafiksäkra förbindelser från det gemensamma campuset och kyrkan till idrottsparken. Det må konstateras att trafikljusstyrning i korsningen mellan Kyrkslättsvägen, Kyrkstallsvägen och Gamla Kustvägen är säker för alla, såväl för barn, unga som för rörelsehindrade.

Trafiken för avlämning och hämtning av rörelsehindrade ordnas till det gemensamma campuset på ett trafiksäkert sätt via Sakristiegränden liksom också via kyrkans parkeringsområde till kyrkan så att man i den nya servicebyggnaden bygger en personhiss för att underlätta passagen till kyrkan.

I den här detaljplanen där det inte finns något boende anvisas ingen lekplats för barn.

Prostparken planeras som rastgård för det gemensamma campuset. Kvällstid är den också rekreationsområde för invånarna i närområdet. Den närmaste lekplatsen för barn planeras i Sockenstuguparken som ligger väster om detaljplanen (situation år 2021), invid Överbyvägen. Lekplatsen i fråga har planerats så att den är tillgänglig.

Detaljplanens bestämmelser fordrar att bilplatser för rörelsehindrade placeras i närheten av byggnadernas ingångar. Visserligen innebär bestämmelsen för kyrkans del att bilplatserna ska placeras i närheten av personhissen i den nya servicebyggnaden.

5.4.4 Konsekvenser för naturen och naturmiljön

Byggandet av det gemensamma campuset ändrar områdets landskap betydligt, eftersom området ligger innanför den byggda tätorten och det nya byggandet placeras på områden som inte har några naturvärden. Följaktligen har genomförandet av projektet inte några konsekvenser för naturen och naturmiljön.

Platserna där fladdermöss vilar och förökar sig har beaktats i detaljplanebestämmelserna.

På området finns två observationsplatser som är kyrkan (förökningsplats) och prästgårdens jordkällare (viloplats). Utöver objekten som beskrivs ovan kan också andra platser som används av fladdermössen bevaras i detaljplanen. Planbestämmelserna har utarbetats så att fladdermössens livsmiljö inte äventyras.

5.4.5 Inverkningar på affärscentrum

Det gemensamma campuset som planerats i Kyrkslätts affärscentrum ger nästan tusen användare dagtid (cirka 100 arbetsplatser och cirka 750 elever). Också byggnadens institut med elever medför aktivitet i affärscentrum. Placeringen av ny verksamhet i affärscentrum är positiv på social, kulturell och ekonomisk nivå. Kommunens strategiska avsikt är att främja stadskultur i affärscentrum, vilket innebär mera livlighet, trivsamhet och aktivitet. I affärscentrum vill man ha förutom nya invånare och arbetsplatser också en mångsidig servicehelhet. Instituten som placerar sig på campuset och den eventuella allaktivitetssalen stöder med sin egen verksamhet målet ovan. Också den kyrkliga samfällighetens mål att utöka användningen av kyrkan dagtid blåser för sin del liv i affärscentrum.

I campusets omedelbara närhet ligger Kyrktorget och invid torget huvudbiblioteket Fyyri. De gör det möjligt att ordna olika friluftsevenemang i affärscentrum. En del av dem ordnas antagligen också i Prostparken.

Genomförandet av trafikarrangemang som förbättrar trafiksäkerheten i enlighet med den allmänna planen för gator i Kyrkslätts affärscentrum främjar säkerheten för dem som rör sig på området och förebygger trafikolyckor. Till dessa delar är inverkningarna naturligtvis påtagligt positiva.

5.4.6 Konsekvenser för klimatet

Det gemensamma campuset som placeras i Kyrkslätts affärscentrum har en positiv inverkan på klimatet, då campuset som ligger på kommunens största tätortskärnområde ligger på en plats som går bra att nå, inklusive kollektivtrafiken som i affärscentrumet har en god servicenivå. Ett campus på gångavstånd från resecentret är också klimatmässigt motiverat, dessutom har man från detaljplanens närområden redan i nuläget ordnat gång- och cykelförbindelser. Då man i affärscentrumet genomfört de omfattande trafikarrangemangen i enlighet med den utarbetade allmänna planen, förbättras förbindelserna ännu mer. Utöver ovanstående ökar det gemensamma campuset dags- och kvällsanvändningen i affärscentrumet, vilket främjar koncentrationen av service till området.

Om man skulle besluta sig för att bygga campusets nybyggnad i trä, skulle man som stomkonstruktion mest sannolikt använda massivt trä (till exempel LCT-konstruktion), vilket har positiv inverkan på klimatet. Utöver ovanstående är det tillåtet att på byggnadens tak och ytterväggar placera till exempel solpaneler. Man har inte beslutat någon energiklass för byggnaden, men målet borde vara energiklass A, vilket fordrar att byggnaden uppförs på ett energibesparande och hållbart sätt. Även på huvudbibliotekets och kyrkans servicebyggnads tak är det tillåtet att placera solsamlare.

Bilplatserna för rörelsehindrade som anläggs på campustomten och kyrktomten ska placeras i närheten av byggnadernas ingångar, dessutom tillåter detaljplanen placering av snabbladdningsställen för elbilar på tomterna. Det är tillåtet att placera cykelparkering för det gemensamma campuset och biblioteket i Prostparken, men det främsta målet är att placera den på Stallbackens detaljplaneområde alldeles i närheten av Prostparken. På kyrkans tomt ska ett område reserveras för cykelparkering.

Related documents