• No results found

I detaljplanen uppdateras markanvändningen på planeringsområdet, vilket möjliggör byggandet av det nya gemensamma campuset och de övriga målen som delvis uppstått under utarbetandet av planen.

Ursprungligen var avsikten att utarbeta en detaljplan för idrottsparken i centrum som är mer omfattande än detaljplanen för Sankt Mikaels kyrka, eftersom NTM-centralen i Nyland, som styr planläggningen, och kommunens miljövård i sina utlåtanden om förslaget till plan för idrottsparken i centrum förutsatte komplettering av naturutredningar på vissa områden

ansågs det motiverat att dela upp projektet i två skilda projekt: detaljplanen för Sankt Mikaels kyrka och detaljplanen för idrottsparken i centrum. Så kan planeringen av campusprojektet framskrida bättre år 2021.

Under planprocessen har Kyrkslätts kyrkliga samfällighet utarbetat en plan på utveckling av Sankt Mikaels kyrkas verksamhet och en preliminär plan på omorganisering av kyrkans servicebyggnad och parkeringsområde. Måluppställningen i planerna beaktas i detaljplanen.

4.2 Planeringsstart och beslut som gäller den

Kommunaltekniska nämnden antecknade programmet för deltagande och bedömning (PDB) för idrottsparken i centrum för kännedom vid sitt sammanträde 14.12.2017 (§ 75).

Detaljplanen som nu är under behandling hörde alltså ursprungligen till planprojektet i fråga.

Nämnden beslutade ge som anvisning för den fortsatta beredningen att man öster om Kyrkslättsvägen iakttar markanvändningen som anvisas i delgeneralplanen för kommuncentrum, etapp 1, varmed den östra delen av Kyrkslättsvägen vid idrottsparken i centrum i sin helhet reserveras för idrottsparkens bruk och de byggnaders bruk som betjänar den.

I enlighet med servicenätsplanen som bildnings- och fritidssektorn gjort upp år 2018 reserveras festhuskvarteret för det finska gymnasiet, dvs, ett gymnasiecampus, och för musik- och medborgarinstituten. Eventuellt skulle också bildkonstskolan övergå till campuset, i vars anslutning det planerades salar för stora kulturevenemang preliminärt med cirka 400 sittplatser. Därefter har man i kommunen utstakat att projektet ska heta det gemensamma campuset i stället för gymnasiecampuset och att det omfattar både det finska och det svenska gymnasiet (ca 800 elever). Antalet arbetsplatser beräknas vara ca högst hundra. Placeringen av dessa funktioner i kvarteret förutsätter att byggrätten där ökas betydligt jämfört med detaljplanen som ska ändras. Placeringen av det gemensamma campuset i bibliotekets omedelbara närhet är fördelaktig eftersom bibliotekets lokaler vid behov kan utnyttjas i undervisningen och biblioteket erbjuder eleverna bl.a. studielokaler.

Som alternativ till gymnastiksal i det gemensamma campuset presenterades år 2019 iståndsättning av skyddsrummet i Klockarbrinken till innegymnastiklokal för gymnasierna.

För att innegymnastiklokaler ska kunna placeras i skyddsrummet ska det renoveras. Målet var också att tjänsterna i idrottsparken i centrum utnyttjas så mycket som möjligt i elevernas gymnastikundervisning. I enlighet med den allmän plan över gator i Kyrkslätts affärscentrum ordnas trygga förbindelser för eleverna från gymnasiecampuset till idrottsplatserna.

Kommunstyrelsen beslutade 26.8.2019 (§ 257) om uppgörande av en behovsutredning med målet att utreda möjligheten att bygga lokalerna för Porkkalan lukio, Kyrkslätts gymnasium och Kyrkslätts medborgar- och musikinstitut i en gemensam byggnadshelhet i kvarteret norr om Kyrkslätts huvudbibliotek.

När kommunstyrelsen godkände behovsutredningen för det gemensamma campuset för gymnasierna och instituten i Kyrkslätt beslutade den 16.3.2020 (§ 92) inleda projektplaneringen och gav följande anvisningar för uppgörandet av projektplanen så att man följer utvecklingen av elevantalet och reagerar på eventuella ändringar (1), användningen av kultur- och gymnastiklokalerna planeras så att de kan använda mångsidigt (2), en plan bör göras upp väl överlagt med anledning av den kulturhistoriska miljön samt läget nära det nya biblioteket och kyrkan, dessutom överväger man skilt ordnande av en arkitekttävling och beaktar direktivens funktionalitet och faktorer gällande tidtabell och kostnader (3) samt bruttoytan (maximibyggrätten) begränsas på grund av den trånga tomten till högst 8500 br-m².

4.3 Deltagande och samarbete 4.3.1 Intressenter

Intressenterna framgår av programmet för deltagande och bedömning för detaljplanen för idrottsparken i centrum.

4.3.2 Anhängiggörande

Att ändringen av detaljplanen för idrottsparken i centrum blivit anhängig har kungjorts 16.2.2018. Senare i börja av år 2021 delades detaljplanen för idrottsparken i centrum upp i två projekt: detaljplanerna för idrottsparken i centrum och Sankt Mikaels kyrka.

4.3.3 Förfaranden för deltagande och växelverkan

Ur bildnings- och fritidstjänsternas servicenätsplan (år 2018) framgår att det fanns ca 750 elever i det finska och svenska gymnasiet. Innan planläggningen inleddes gav bildnings- och fritidstjänsterna planläggnings- och trafiksystemtjänsterna preliminära uppgifter om gymnasiecampusets rumsprogram och byggrätten som ska reserveras för nybyggnaden.

Enligt de preliminära uppgifterna ska ca 9 000 v-m2 reserveras för det gemensamma campusets användning. Utöver det finska och svenska gymnasiets rumsbehov placeras också musik- och medborgarinstitutet och eventuellt också bildkonstskolan i campuset. I nybyggnaden är det också möjligt att bygga en allaktivitetssal som torde få cirka 400 sittplatser. Antalet arbetsplatser uppskattades till cirka hundra.

Samhällstekniska nämnden har behandlat förslaget till plan för idrottsparken i centrum vid sitt sammanträde 22.8.2019 (§ 13). Kommunstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 9.9.2021 (§ 77) att planförslaget framläggs offentligt i kommunhuset och på kommunens bibliotek under minst 30 dagar. Under framläggningen av planförslaget (30.9–1.11.2019) ordnades ett invånarmöte 15.10.2019.

Om planförslaget inkom 24 utlåtanden, däremot inkom inga anmärkningar. För att planen ska behandlas för godkännande har man gjort upp planläggarens bemötanden, om det har gällt området för detaljplanen för Sankt Mikaels kyrka.

I slutet av år 2020 anhängiggjordes beredningen av det preliminära rumsprogrammet för det gemensamma campuset. Också företrädare för samhällstekniska nämnden har deltagit i beredningen.

Samhällstekniska nämnden behandlade detaljplanen för Sankt Mikaels kyrka 7.4.2021 (§

49) och kommunstyrelsen behandlade den för sin del vid sammanträdet 10.5.2021 (§ 173).

Kommunfullmäktige godkände detaljplanen vid sitt sammanträde 31.5.2021 (§ 38).

4.3.4 Myndighetssamarbete

Planprojektets växelverkan med myndighetsinstanser utanför kommunen har ordnats främst genom utlåtanden. Planprojektet har presenterats för Nylands förbund och NTM-centralen i Nyland 5.9.2019 och 10.9.2020, varvid planerna på dagvattenhantering på detaljplaneområdet konstaterades vara tillräckliga.

I början av hösten 2020 anhängiggjordes planeringen av dagvattenhanteringen på området norr om huvudbiblioteket. Dessförinnan, våren 2020 blev del allmänna planen för dagvattenhantering på området för idrottsparken i centrum färdig som en del av den allmänna planen för gatorna i Kyrkslätts centrum.

Enligt de uppgifter som bildnings- och fritidstjänsterna gett i början av år 2021 förutsätter det gemensamma campusets verksamhet inte reservation av bussplats på tomten eller dess närområde. Däremot kan eleverna bra gå från campuset till resecentret eller till idrottsparken där det finns platser för charterbussar. Dessutom har bildnings- och fritidstjänsterna i början av år 2021 bedömt att cirka hälften av eleverna i det gemensamma campuset kommer att använda kollektivtrafiken på sin skolväg.

I början av år 2021 har man i kommunen utrett och bedömt det gemensamma campusets elevers sannolika färdsätt på skolvägen för att man ska veta elevernas färdsätt. Till exempel

enligt trafikalstringshandboken (Liikenteentarpeen arviointi maankäytön suunnittelussa, miljöministeriet, 2008) åker cirka 10 % av eleverna till skolan med bil. Inom samhällstekniska sektorn har man bedömt att lika stor andel (ca 10 %) av gymnasiestuderande kommer med egen bil.

Våren 2021 ordnades (2.3.2021) en gemensam arbetsförhandling med NTM-centralen i Nyland, Västra Nylands museum och museiverket. Förhandlingen gällde färdigställande av detaljplanen för Sankt Mikaels kyrka innan den behandlas för godkännande. I förhandlingarna presenterades Kyrkslätts kyrkliga samfällighets planer som gällde kyrkans nya servicebyggnad och parkeringsarrangemang. Dessutom behandlades i förhandlingarna planbestämmelser för fornminnesområden och överlag miljöer av kulturhistorisk betydelse och de nya planerna för kyrkans servicebyggnad. I förhandlingarna behandlades deltagarnas utlåtanden om detaljplanen för idrottsparken och de preliminära svaren på dem.

4.4 Mål för detaljplanen

Kyrkslätts affärscentrums landmärke är Sankt Mikaels kyrka, vars kulturhistoriska och stadsbildsmässiga ställning stärks av klockstapeln och begravningsplatsområdet och den senare byggda urnlunden. Detaljplanen tryggar bevarandet av ovan nämnda byggnader och funktioner.

Målet är att främja genomförandet av trafik- och parkeringsarrangemang som planerats i affärscentrum. I planen beaktas till exempel konsekvenserna av cirkulationsplatsen som ska anläggas (korsningen mellan Kyrkslättsvägen, Överbyvägen och Gesterbyvägen) samt anslutningsarrangemangen till det gemensamma campuset och möjligheterna att anlägga nya busshållplatser. Dessutom genomförs dagvattenhanteringen i affärscentrum på grundval av en helhetsbetonad hanteringsplan.

Tryggandet av gång- och cykelförbindelsernas funktionalitet och nätverkens kontinuitet i affärscentrum är ett viktigt mål. Rutterna i Prostparken anpassas efter de övriga planerna för området. Förbindelsen från Kyrktorget norrut (Prästgårdsbacken) förblir som nu. Rutten är en del av huvudförbindelsen för gång- och cykeltrafik från Gesterbys flervåningshusområde via Kyrktorget till resecentret.

Förbindelserna för gång- och cykeltrafik i området för idrottsparken i centrum i närheten av detaljplanen samordnas med den allmänna planeringen av gatorna i Kyrkslätts affärscentrum och Åängsparkens rutter. Till exempel gång- och cykelförbindelserna från den nya cirkulationsplatsen (korsningen mellan Kyrkslättsvägen, Gesterbyvägen och Överbyvägen) anläggs både i riktning mot det gemensamma campuset och via Stadiongränden och idrottsparken till Jokirinteen oppimiskeskus. Den nya gatan med tillhörande gång- och cykelförbindelser tjänar också det gemensamma campusets elever som använder idrottsparkens idrottstjänster. De flesta av de ovan nämnda förbindelserna konstateras i detaljplanen för idrottsparken i centrum.

Det gemensamma campuset i Kyrkslätts affärscentrum är förnuftigt eftersom de anställda och eleverna vid gymnasierna (ca 100 arbetsplatser och ca 750 elever) syns i stadsbilden och innebär eftertraktat liv i området under dagen. Som rastgårdar använder eleverna Prostparken och Kyrktorget. Instituten i campuset har i huvudsak verksamhet om eftermiddagar och kvällar. I allaktivitetssalen som eventuellt ska byggas i byggnaden kan man ordna till exempel musik- och teaterföreställningar.

Man möjliggör de eftersträvade verksamheterna i det gemensamma campuset i detaljplanen genom att reservera tillräcklig byggrätt för nybyggnad. Eftersom campuset stadsbildsmässigt ligger på en viktig plats ska man satsa på planering av den och dess arkitektur, särskilt när grannarna är den kulturhistoriskt värdefulla Sankt Mikaels kyrka samt församlingscentret och kommunens huvudbibliotek Fyyri, vars arkitektur är högklassig.

Huvudbiblioteket och kyrkan med stapeln är affärscentrums märkesbyggnader. Man önskar att också det gemensamma campuset reser blir en sådan. Till kyrkans parkeringsområde ordnas en fordonstrafikförbindelse längs Sakristiegränden genom campusets tomt. Rutten planeras till sin miljö högklassig, för längs den rör sig såväl begravningstågen som nyvigda brudpar. Kyrkan får äntligen också en adress.

Området för gång- och cykelförbindelsen mellan huvudbiblioteket och kyrkan (Prästgårdsbacken) ska lite justeras vid biblioteket. Ändringen påverkar knappt miljön.

Dessutom justeras huvudbibliotekets tomtgräns i riktning mot Kyrktorget på grund av den rådande situationen.

Bilplatserna för de anställda vid det gemensamma campuset och eventuella kunder hos allaktivitetssalen ska i första hand placeras på idrottsparkens parkeringsområde. De som deltar i evenemang som i regel ordnas i salen på kvällar och veckoslut parkerar dock mest sannolikt sina bilar på parkeringsområden i affärscentrum. Detsamma gäller kyrkans och huvudbibliotekets kunder. Det finns dock en skyldighet att placera ett visst antal bilplatser som kan reserveras på campusets tomt. Dessa bilplatser används enligt turparkeringsprincipen av dem som besöker huvudbiblioteket och kyrkan vid separat fastställda tidpunkter.

5 BESKRIVNING AV DETALJPLANEN

Related documents