• No results found

PLANFÖRSLAG Bebyggelse

In document KS Kallelse med handlingar 2017-03-01 (Page 159-166)

Planbeskrivning Långnäs 7:1 m fl, Trosa kommun

PLANFÖRSLAG Bebyggelse

Förslaget innebär att den tillkommande bebyggelsen i området anpassas till platsen.

Byggnaderna skall utföras i en våning och med träfasad och tak i slätplåt eller

TROSA KOMMUN Sida 6(10)

Samhällsbyggnadskontoret 2016-06-14, rev 2016-10-27

takpannor. Långnäs 7:3 är förhållandevis stor total byggrätt för fastigheten sätts till 260 kvm varav högst 80 kvm för garage/carport. För Långnäs 7:1 möjliggörs

byggrätter mellan 90 kvm – 160 kvm byggnadsarea beroende på avstyckad fastighet samt komplementbyggnad/garage 40 kvm. För båda fastigheterna gäller att

souterrängbyggnad ska uppföras om marken så kräver.

Nya byggnader ska utföras med träfasad och färger ska anpassas till platsen. För de avstyckade fastigheterna inom dagens Långnäs 7:1 föreslås dova färger liknande järnvitrol eller liknande. Hus kan byggas med såväl sadeltak som pulpettak med låg lutning i den södra delen av planområdet. Såväl plåttak som takpannor är möjligt för bebyggelsen. Byggnader ska placeras med ledning av nedanstående illustration och med hänsyn till intilliggande träd på såväl tomtmark som angränsande

naturmark i syfte att skydda dess rotsystem.

Angöring och parkering

Angöring till tomtplatsen sker från Skjuvkärrsvägen som inom planområdet blir en kommunal gata. Inom den södra fastigheten anläggs en mindre skaftväg med enskilt huvudmannaskap. I anslutning till Skjuvkärrsvägen skapas en vändmöjlighet för tyngre fordon och personbilar.

TROSA KOMMUN Sida 7(10)

Samhällsbyggnadskontoret 2016-06-14, rev 2016-10-27

Parkering sker inom respektive fastighet.

Vatten och avlopp

Bebyggelsen ska anslutas till kommunens VA-nät.

Dagvatten

Enligt kommunens VA-policy ska dagvatten omhändertas lokalt. Långnäs 7:1 har idag en högre marknivå än Långnäs 7:3 och ytterligare markhöjningar bedöms inte lämpliga på platsen. Mot bakgrund av detta är det av betydelse att dagvattenhanteringen på Långnäs 7:1 studeras noga i genomförandeskedet då detta ska omhändertas lokalt och inte får påverka intilliggande bostadsfastighet eller naturmark.

Marken på 7:1 har höjts efter markarbete och sprängning medan marken på Långnäs 7:3 är betydligt lägre. Utmed fastighetsgränsen mellan Långnäs 7:1 och 7:3 har

tidigare funnits ett dike. Vid genomförandet av detaljplanen kan detta behöva grävas ut igen för att säkerställa avrinning av dagvatten från naturområdet bakom planområdet.

Alternativt måste en täckt dräneringslösning anordnas.

Uppvärmning

Byggnader skall vara utformade så att energiförbrukning minimeras. För att underlätta konvertering till alternativa värmekällor ska byggnaderna förses med lämpligt värmesystem, exempelvis ett vattenburet system. Utnyttjandet av förnyelsebara energikällor skall eftersträvas för att möjliggöra en långsiktig ekologisk hållbar uppvärmning.

El, tele och fiber

Befintlig bebyggelse är ansluten till el- och telenät. Eventuell flytt av ledningar initieras och bekostas av respektive fastighetsägare. Flytt utförs av respektive ledningsägare.

Planområdet kommer kunna anslutas till fiber.

Avfall

Hantering av avfall ska ske i enlighet med kommunens reglemente. Gemensam uppställningsplats för sopkärl kommer att anordnas inom dagens Långnäs 7:1. För Långnäs 7:3 sker inge förändring jämfört med idag utan avfall hämtas i

fastighetsgräns enligt överenskommelse med Trosa kommun.

Särskilda perspektiv i planeringen Folkhälsa

Folkhälsoarbetet är en viktig del i kommunens arbete för en långsiktig hållbar utveckling. Genom att planera för kvalitativa bostäder i attraktiv och trygg miljö skapas förutsättningar för ett hälsosamt liv. Bostäderna bedöms få goda

solförhållanden samt ligger nära natur och rekrerationsanläggningar vilket främjar fysisk aktivitet.

TROSA KOMMUN Sida 8(10)

Samhällsbyggnadskontoret 2016-06-14, rev 2016-10-27

Barnperspektivet

Bostadstomterna är relativt stora och ligger nära naturområden som skapar

spännande lekmiljöer. Vägen inom planområdet har mycket begränsad trafik. Det är nära till annan bostadsbebyggelse. Skola och förskola samt indrottsanläggningar finns inom promenadavstånd.

Trygghetsaspekter

Förtätning med nya bostäder som möjliggör för permanentboende skapar förutsättningar för ökad trygghetskänsla i området.

Jämställdhet

Genom att planera för olika sätt att ta sig till arbete, kommersiell och offentlig service främjas jämställdheten. Generellt använder kvinnor oftare kollektivtrafik och arbetar oftare närmare hemmet. Det finns goda möjligheter att resa såväl kollektivt som på ett väl utbyggt gång- och cykelvägnät.

Tillgänglighet

Vägnätet till planområdet har god tillgänglighet. Sluttande tomter inom

planområdet kan bebyggas med suterrängvåning. Nya bostäder ska utformas så att de uppfyller kraven på tillgänglighet.

Redovisning av planens genomförande

Organisatoriska frågor Tidplan

Beslut om planuppdrag hösten 2015

Samråd sommaren/hösten 2016

Granskning hösten 2016

Godkännande vintern 2016

Antagande vintern 2017

Laga kraft vintern/våren 2017

Handläggning enligt standardförfarande.

Huvudmannaskap

Kommunen är huvudman för gatumark såväl Skjuvkärrsvägen som den vändplan som anläggs intill denna. Kommunen svarar för VA-ledningar fram till kvartersmark.

Den mindre gatan inom dagens Långnäs 7:1 ges enskilt huvudmannaskap och inom dagens Långnäs 7:1 inordnas i en gemensamhetsanläggning där de fyra föreslagna fastigheterna ingår. Måtten på denna väg hålls nere för att skapa en mer småskalig miljö för de tillkommande fastigheterna. Den allmänna tillgängligheten tillgodoses genom Skjuvkärrsvägen och dess vändplan. I närområdet förekommer ett flertal bostadsområden med enskilt huvudmannaskap.

TROSA KOMMUN Sida 9(10)

Samhällsbyggnadskontoret 2016-06-14, rev 2016-10-27

Genomförandetid

Genomförandetiden är 10 (tio) år från den dag detaljplanen vunnit laga kraft.

Genomförandetiden innebär att om planen ändras eller upphävs före

genomförandetiden har fastighetsägaren rätt till ersättning för den skada denne åsamkas. Efter genomförandetiden fortsätter detaljplanen att gälla med dess byggrätter, men ändras eller upphävs planen finns det ingen rätt till ersättning för byggrätter som går förlorade.

Ansvarsfördelning

Mark-, exploaterings- och avtalsfrågor, bygglovansökan och därmed, enligt Plan och bygglagen förenliga moment, handläggs av Samhällsbyggnadskontoret på Trosa kommun.

Frågor som rör utbyggnad av vatten- och avloppsnätet handläggs av Tekniska enheten vid Trosa kommun. Anslutning sker vid av kommunen anvisad punkt och utbyggnaden bekostas av exploatören. När VA-nätet är utbyggt överlämnas detta efter besiktning till Trosa kommun. VA-nätet ska försörja hela planområdet.

Vattenfall Eldistribution AB ansvarar för elnätet och Telia Sonera AB ansvarar för telenätet.

Lantmäteriförrättningar föranledda av aktuell detaljplan hanteras av Lantmäterimyndigheten Södermanlands län.

Nybyggnadskarta beställs av Metria, Katrineholm, eller den som för tillfället är kommunens mät- och kartentreprenör.

Fastighetsägare ansvarar för alla byggnader och anläggningar inom kvartersmark.

Avtal

Exploateringsavtal kommer att upprättas mellan Trosa kommun och

fastighetsägaren till Långnäs 7:1 där kostnader relaterade till detaljplanen regleras, bl a tillgång till mark för kommunala gatan, utbyggnad av kommunal gata, VA-nät och fiber.

Fastighetsrättsliga frågor

Planområdet omfattar fastigheterna Långnäs 7:1 och 7:3 samt en mindre del av Långnäs 5:1. Samtliga ägs av privata fastighetsägare.

Respektive fastighetsägare ska ansöka och bekosta fastighetsbildning som berör den egna fastigheten. Fastighetsägaren till Långnäs 7:1 ansvarar för ansökan samt bekostar lantmäteriförrättning som omfattar allmän plats inom planområdet både vad gäller den med kommunalt och enskilt huvudmannaskap.

I samband med genomförandet måste tre utfartsrätter upphävas eller ändras, 04-TVA-796.1, 04-TVA-785.1 och 04-TVA-785.2. I det fall en gemensam

dagvattenlösning anordnas inom dagen Långnäs 7:1 organiseras den

fastighetsrättsligt i samband med att fastigheterna styckas av från Långnäs 7:1.

Detta sker i kommande lantmäteriförrättning för exploateringen och bekostas av fastighetsägaren till Långnäs 7:1.

TROSA KOMMUN Sida 10(10)

Samhällsbyggnadskontoret 2016-06-14, rev 2016-10-27

Ekonomiska frågor

Planavgift tas inte ut vid bygglov. Kostnad för bygglov mm debiteras enligt taxa.

Kostnaden för vatten och avlopp tas ut genom anslutnings- och driftavgifter enligt gällande VA-taxa och exploateringsavtal.

Tekniska frågor Vatten och avlopp

Bostäder inom planområdet ska anslutas till det allmänna vatten- och avloppsnätet.

Dagvatten

Dagvatten ska omhändertas lokalt enligt kommunens dagvattenpolicy. Långnäs 7:1 har idag en högre marknivå än Långnäs 7:3 och ytterligare markhöjningar bedöms inte lämpliga på platsen. Mot bakgrund av detta är det av betydelse att

dagvattenhanteringen på Långnäs 7:1 studeras noga i genomförandeskedet då detta ska omhändertas lokalt och inte får påverka intilliggande bostadsfastighet eller naturmark.

Naturvärden

Under byggnation ska skyddsåtgärder vidtas för skyddsvärda ekar inom

planområdet. Särskilda skyddsbestämmelser finns angivna i detaljplanen för att säkerställa ekar inom planområdet inför framtiden.

Geoteknik

Vid byggnation inom område med lera ska de geotekniska förhållandena utredas vidare i samband med bygglovansökan för bostadshus samt vid utbyggnad av vägarna inom planområdet. Utredningar utförs och bekostas av exploatören.

Medverkande

Planhandlingarna har tagits fram av Linda Axelsson på Trosa kommun.

Trosa kommun

Samhällsbyggnadskontoret

Linda Axelsson Planchef

Detaljplan Långnäs 7:1 m fl, Trosa kommun Granskningsutlåtande

2016-10-25

Detaljplan för Långnäs 7:1 m fl, Trosa kommun, dnr

In document KS Kallelse med handlingar 2017-03-01 (Page 159-166)