• No results found

Policy för kommunal borgen

I kommunens borgenspolicy anger fullmäktige kommunens hållning i borgensfrågor och lägger fast de förutsättningar och villkor som ska vara uppfyllda för att kommunal borgen ska kunna beviljas.

2.1. Syfte

Det primära syftet med kommunens borgen är att, genom lägre finansiella kostnader för låntagaren, stödja verksamhet som inte bedrivs av kommunens själv, men som ur kommunalpolitisk synvinkel anses angelägen och som är till väsentlig nytta för kom-munens invånare.

2.2. Förutsättningar

Ett borgensåtagande medför en kreditrisk eftersom kommunen som borgensman förbinder sig att för en låntagares räkning fullgöra det ekonomiska ansvaret gentemot banken om låntagaren inte betalar. Det innebär att kommunen då måste överta betalnings-ansvaret för räntor och amorteringar på lånet.

Borlänge kommun har därför allmänt en mycket återhållsam inställning till att teckna borgen eller lämna garantier för andra organisationer än de egna helägda bolagen.

Kommunen kan dock efter särskild prövning teckna borgen för andra organisationer. För att kommunal borgen ska kunna övervägas måste nedanstående förutsättningar vara uppfyllda:

• kommunen skulle kompetensenligt kunna driva verksamheten i egen regi,

• kommunen har ett ansvar för att verksamheten ska finnas, eller

• kommunen har ett ansvar för att finansiera verk-samheten,

• ändamålet är av stort allmännyttigt intresse för kommuninvånarna i Borlänge.

Kommunen tecknar inte borgen för

• affärsverksamhet

(gäller inte de egna kommunala bolagen)

• privata bostadsbolag, bostadsrättsföreningar eller liknande organisationer som tillhandahåller bostäder

• egna hem och småhus

• privatpersoner.

Stöd till enskild regleras i särskild lagstiftning, exempelvis i socialtjänstlagen.

2.3. Villkor

2.3.1. Omfattning och ändamål

En grundförutsättning för att en organisation ska kunna beviljas kommunal borgen är att den bedriver verksamhet inom den offentliga sektorn eller den frivilliga sektorn och att verksamheten är av sam-hällsnyttig karaktär.

Borgen kan tecknas för:

• kommunens helägda bolag

• delägda bolag där ägarandelen är minst 25 %

• kommunalförbund

• andra kommuner och landsting i särskilda fall

• ideella organisationer Nyteckning av borgen får

• inte äventyra eller fördyra kostnaderna för den egna upplåningen i kommunkoncernen

• inte ges på sådana villkor att en sund konkurrens motverkas

• inte avse generell borgen

• inte avse lån i utländsk valuta.

Prövningen gäller såväl den ekonomiska risken som verksamhetens art. Kommunens risktagande vägs mot den nytta borgen medför för kommuninvånarna.

Fullmäktige tar ställning till varje enskild ansökan om kommunal borgen där förutsättningar och villkor är uppfyllda.

2.3.2. Kommunala bolag

Borlänge kommun har som ägare det fulla ansvaret för de direkt och indirekt ägda kommunala bolagen.

I syfte att minska kommunkoncernens upplånings-kostnader ska endast kommunal borgen användas för att tillgodose bolagens kapitalförsörjning för de ändamål och inom de riskramar som framgår av ägardirektiv, borgensram och kommunkoncernens gemensamma finanspolicy.

Kommunfullmäktige fastställer årligen rullande 5-åriga beloppsbegränsade ramar för borgen till Borlänge Kommuns Förvaltnings AB (BKF) och förvaltningsbolagets dotterbolag.

Kommunen kan i vissa fall även ställa ut garantier avseende bolagens pensionsförpliktelser.

Inom ramen för gällande finanspolicy och fastställd borgensram, tecknar kommunen borgen för krediter som avser bolagens nyupplåning, refinansiering eller omstrukturering av skuldportföljen.

Borgenspolicy

Ytterligare belåning med inteckningar som säkerhet får inte ske utan kommunens medgivande. Uteståen-de, ej nyttjade pantbrev, ska tillställas kommunen.

Bolagen får inte heller teckna borgen för andra juri-diska eller enskilda personers skulder.

2.3.3. Offentliga organisationer

Kommunen kan teckna borgen för verksamhet i kommunalförbund, bolag eller ekonomiska före-ningar där kommunen - tillsammans med landsting och/eller andra kommuner - utövar ett rättsligt bestämmande inflytande.

Förutsättningar som ska vara uppfyllda för att kom-munen ska ta på sig ett borgensansvar är:

• att kommunen har ett ansvar för att verksamheten ska finnas och/eller att kommunen har ett ansvar för att finansiera verksamheten,

• att kommunens och/eller kommuninvånarnas kostnader kan minska genom borgensåtagandet,

• att ägarna/intressenterna i konsortialavtal eller i andra rättsligt bindande avtal reglerar hur åtagandet/betalningsansvaret ska fördelas.

Nedanstående verksamheter är exempel på samver-kan där kommunen tecknat borgen. Fördelning av betalningsansvar vid eventuell infriad borgen och regressrätt är reglerade i avtal.

Räddningstjänst är ett kommunalt ansvar. Borlänge samverkar med Falun, Gagnef och Säter via kom-munalförbundet Räddningstjänsten Dala Mitt. För att säkerställa förbundets upptagande av nya lån prövar varje medlemskommun, efter framställning från förbundet, frågan om solidarisk borgen.

Kollektivtrafik. I varje län ska det enligt lag finnas länstrafikansvariga som svarar för kollektivtrafiken.

Kommunerna i Dalarna har tecknat underborgen till landstinget för de borgensåtaganden landstinget i sin tur har tecknat för AB Dalatrafik (busstrafiken) och AB Transitio (tågtrafiken).

Finansiell samverkan. Via Kommuninvest ekono-misk förening skapas förmånliga finansiella lösning-ar för de kommuner och landsting som är medlem-mar. Medlemskapet i föreningen villkoras av att man tecknar solidarisk borgen för det helägda kredit-marknadsbolagets förpliktelser.

2.3.4. Ideella organisationer

Efter särskild prövning av fullmäktige kan borgen lämnas till ideella föreningar som verkar inom eller för kommunen och som bedriver en verksamhet av stort allmännyttigt intresse. Syftet är att underlätta eller möjliggöra för föreningen att få ett lån i bank.

Föreningens verksamhet bör helst vara riktad mot barn och ungdom och med fördel bedriva någon typ av idrottsverksamhet. Verksamheten ska ha varaktig karaktär. Följande förutsättningar ska dock vara uppfyllda:

• föreningen ska vara berättigad till kommunalt föreningsbidrag i Borlänge,

• föreningen ska ha skött sina åtaganden mot och betalningar till kommunen.

Borgen tecknas inte för ett visst arrangemang eller tävling.

Avtal

I de fall kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att teckna borgen för en förening, ska kommunstyrelsen upprätta ett avtalsförslag mellan Borlänge kommun och sökanden i vilket förutsättningar och villkor för borgen regleras.

Föreningen ska anlita auktoriserad eller godkänd revisor så länge borgensåtagandet gäller.

Villkoren i avtalet ska ha accepterats av sökanden innan beslut i fullmäktige.

Anläggningar och lokaler

Kommunen kan i vissa fall överväga borgen till föreningar som bygger anläggningar som kommunen i annat fall skulle ha uppfört i egen regi. Motivet är att idrottsanläggningar, förenings- och samlingsloka-ler som kan anses främja kommunens invånare, är en kommunal angelägenhet.

• Bidragsgivande nämnd ska yttra sig i frågan innan ärendet anses färdigberett av kommun- styrelsen

• Investering, som ligger till grund för borgens- ansökan, får inte ha påbörjats innan ansökan om borgen skickas till kommunen

• Den ekonomiska insats som föreningen själv gör ska motsvara minst 10 procent av den totala inve-steringen

• Kommunens borgen får inte löpa längre än 25 år.

Villkoren för borgen omförhandlas efter 10 år

• Säkerhet för borgen ska efterfrågas

• Krav på insyn från kommunen kan ställas

• Om föreningen inte klarar av att betala räntor och amorteringar på lånet, ska avtalas om att anlägg-ningen överlåts på kommunen eller säljs

• Anläggningen ska vara betryggande försäkrad.

Allmänna samlingslokaler

Ideella organisationer kan enligt särskilda bidrags-regler få statligt stöd från Boverket till bland annat köp, nybyggnad eller standardhöjande reparationer av allmänna samlingslokaler.

Ett villkor för att organisationen ska få statsbidrag är att kommunen särskilt måste besluta om bidrag till

Kommunfullmäktige 7 (14)

2011-12-21, § 248

Borgenspolicy

projektet. Vid behov kan kommunal borgen beviljas för ett byggnadskreditiv under byggtiden (max 1 år).

Sanering av ekonomi

Om en ideell förening har ekonomiska problem, kan kommunen i mycket speciella fall gå i borgen för en tidsbegränsad kredit i syfte att föreningen under denna tid ska sanera sin ekonomi. Villkor för kom-munal borgen är att föreningen:

• upprättar en ekonomisk saneringsplan som utvisar hur föreningen under kreditens löptid (högst fem år) ska nedbringa skulderna,

• arbetar efter denna plan och i övrigt organiserar arbetet så att den ekonomiska saneringen blir genomförd,

• medger kommunen rätt att innehålla det årliga föreningsbidraget om föreningen inte fullgör sina åtaganden enligt villkoren för borgen eller vad som i övrigt har fastställts i saneringsplanen.

2.4. Beredning och beslut

Kommunfullmäktige beslutar i alla borgensärenden.

Innan beslut kan fattas ska ärendet beredas av kom-munstyrelsen som också ansvarar för att organisera handläggningen av borgensärenden.

2.4.1. Riskbedömning och prövning

Kommunstyrelsen får avslå en ansökan direkt om den sökande eller ändamålet inte uppfyller förutsätt-ningar och villkor enligt punkterna 2.2 och 2.3 i borgenspolicyn.

Kommunstyrelsen ska göra en riskbedömning och motivera varför fullmäktige föreslås bevilja kommu-nal borgen eller inte. Riskbedömningen kan resultera i att borgen nekas på grund av att kommunens kre-ditrisk är för stor.

2.4.2. Beslut

Borgenspolicyn ska alltid följas. Eventuella avsteg från fullmäktiges ställningstaganden i policyn ska motiveras och noteras särskilt i beslutet.

Av beslutet ska framgå vilken typ av borgen kom-munen tecknar.

2.4.3. Verkställighet

Kommunstyrelsen utser de tjänstemän, som tillsam-mans med kommunstyrelsens ordförande, har befo-genhet att underteckna erforderliga handlingar.

2.5. Uppföljning och kontroll

2.5.1. God internkontroll

Kommunstyrelsen ansvarar för att det finns genom-arbetade kontrollsystem som säkerställer att det sker en riktig och fullständig redovisning av kommunens borgensåtaganden och att berörda personer agerar i enlighet med fastställda regelverk.

2.5.2. Rapportering

Kommunstyrelsen ska i delårsrapport och årsredo-visning informera om kommunens borgensförplik-telser.

Upplysning ska lämnas om väsentliga borgensbe-lopp infriats under året och en bedömning ska göras av om risken för att ytterligare förpliktelser kan komma att infrias i framtiden.

2.5.3. Om borgen infrias

I de fall kommunen tvingas infria borgenslöften, ska regressrätten användas när så är möjligt.

Om infriad borgen avser finansiering av en anlägg-ning ska - om så är avtalat - anlägganlägg-ningen övergå i kommunens ägo eller säljas.

2.6. Borgensavgift Särskild borgensavgift

De helägda kommunala bolag som bedriver konkur-rensutsatt verksamhet, betalar en särskild borgens-avgift till kommunen. Syftet är att uppfylla lagens krav om att bolaget ska ha marknadsmässiga villkor för sin upplåning.

I samband med fullmäktiges årliga beslut om bor-gensram till bolagen, fastställs beräkningsgrunden för avgiften för respektive bolag.

De bolag, som betalar särskild borgensavgift, betalar ingen administrativ avgift enligt nedan.

Administrativ avgift

Borlänge kommun tar inte ut någon särskild bor-gensavgift för sitt risktagande av övriga låntagare.

En riskavgift skulle motverka syftet med kommu-nens borgen, dvs lägre finansiella kostnader för låntagaren.

För att täcka kommunens direkta kostnader för hand-läggning och administration, betalar låntagaren där-emot en administrativ avgift. Avgiftens storlek fast-ställs av kommunstyrelsen.

Related documents