• No results found

Negativt

Positivt och Negativt

44 % uppger att de enbart känner enbart positiva känslor inför framtiden. 55% känner både positivt och negativt inför framtiden medan endast en elev känner negativt inför framtiden.

På följd frågan vad som känns positivt och/eller negativt när eleven tänker på framtiden är det många som svarar att positivt är att slippa skolan många ser fram mot att jobba och tjäna pengar. Följande som anges är att kunna resa, utbilda sig och göra något nytt som positivt. Valfriheten och att få bli självständig är också exempel på vad ett flertal elever känner positivt inför när de tänker på framtiden.

Det många anger som negativt när de tänker på framtiden är att de inte vet vad de ska göra eller blir.

Oro för att inte få ett arbete, förlora tryggheten, många jobbiga val, oro för sina fortsatta studier, behöva fortsätta studera och oro för sin ekonomi samt rädsla för att misslyckas anger ett flertal av eleverna som skäl till att de känner negativt inför framtiden.

”Positivt, livet går vidare, ska utomlands, lite oroligt på jobbfronten men det får lösa sig senare.”

”Det känns både skönt och jobbigt att kliva ut i vuxenlivet man vet ju inte riktigt vad som väntar en”

”Skönt att slippa pressen från skolan, man har hela gymnasietiden något man måste göra. Man har aldrig kunnat slappna av helt.”

”Man vet inte om man kommer in på sin utbildning vilket ger negativa känslor. Positivt är att man får göra det man tycker om, valfriheten är positiv!”

”Positivt är att slippa gymnasieskolan och börja på universitet, negativt är potentiell arbetslöshet”

”Om jag får det jobb jag vill ha blir jag nöjd, men negativt är att jag måste studera ännu mer.”

”Känns soft att lämna skolan men att inte få jobb oroar en”

4.3 Diagram 3 – Anger faktorer som oroar eleverna och påverkar deras känslor inför framtiden. 29 20 20 14 22 10 10 31 39 45 33 42 14 27 11 12 6 16 7 47 31 0 10 20 30 40 50 60 70

Arbetslöshet Betyg Utbildning Boende Ekonomi Hälsa Ansvar

Mycket Lite Inte alls

Av diagrammet kan utläsas att de faktorer som oroar eleverna allra mest är arbetslöshet, ekonomi, utbildning, betyg. En hel del oroar sig även mycket eller lite för boende, ansvar och hälsa dock inte i lika stor utsträckning.

29 stycken oroar sig mycket för arbetslöshet, 31 oroar sig lite och 11 oroar sig inte alls. 20 stycken oroar sig mycket för sina betyg, 39 stycken oroar sig lite och 11 stycken oroar sig inte alls för sina betyg. 20 stycken oroar sig mycket för sin framtida utbildning, 45 oroar sig lite och 6 stycken oroar sig inte alls för sin framtida utbildningssituation.

För framtida boende oroar sig 14 stycken sig mycket, 33 stycken oroar sig lite och 16 stycken oroar sig inte alls för sitt framtida boende. När det gäller elevens framtida ekonomi oroar sig 22 av eleverna sig mycket, 42 oroar sig lite och 7 stycken oroar sig inte alls.

10 stycken oroar sig mycket för sin hälsa, 14 oroar sig lite och de som anger att de inte oroar sig något är 48 stycken.

För ansvar oroar sig 10 stycken av eleverna sig mycket, 27 stycken lite och 31 stycken oroar sig inte alls.

Eleverna fick även en möjlighet att själva lägga till om något ytterligare oroade och påverkade deras känslor inför framtiden. Det var då endast 1 elev som angav något annat än alternativen, denna elev angav att hon oroade sig över att hennes pojkvän skulle flytta till annan stad och hon hade svårt att flytta med.

Eftersom det endast var en person som uppgav annan orsak till oro så redovisas inte detta i diagrammet.

Till denna fråga ställdes en följdfråga, På vilket/vilka sätt oroar sig eleverna sig för ovanstående alternativ?

Ovisheten, att man inte vet vad som kommer att hända i framtiden är något som oroar en stor del av eleverna inom samtliga av de ovanstående alternativen – Arbetslöshet, betyg,

utbildning, ekonomi, boende, hälsa och ansvar.

”Ovisst hur det kommer bli med allt, därför oroar alla alternativ mig”

”Man är ju alltid orolig för hur det ska gå med allting, men det gäller att vara positiv” Arbetslöshet

När det gäller oron för arbetslöshet anges sysslolöshet, rastlöshet, rädsla för fattighet på grund av arbetslöshet som de största orsakerna till att man oroar sig för arbetslöshet. Att inte få de jobb man vill ha och att man kanske tvingas till att ta skitjobb är andra svar som nämns på frågan på vilket sätt man oroar sig för arbetslöshet.

”Gnagande oro över arbetsklimatet, finns inte tillräckligt med jobb” ”Jag är rädd att jag inte kommer få jobb inom det jag vill jobba med” ”Om jag inte får något jobb kommer jag bli rastlös”

Boende

Att inte ha råd att bo själv, inte hitta ett boende som passar ens ekonomi och bostadsbrist anges som orsaker till att man oroar sig för boende. Även det egna ansvaret med att bo själv anges som anledning till oro när det gäller boende.

” Det kanske inte är så lätt att hitta en billig lägenhet”

Ekonomi

När det gäller ekonomi oroar sig eleverna för att inte ha råd med eget boende, inte ha råd att betala räkningar, att dålig ekonomi medför sämre levnadsstandard. Att man gör snabbt av med sina pengar anges också när det gäller oro för ekonomi.

” Om jag inte hittar jobb har jag kanske inte råd med egen lägenhet”

” Får jag inget jobb så kommer jag få problem med ekonomin vilket kan innebära att jag inte har råd att betala räkningarna.”

Betyg

Att betygen inte räcker till för den utbildning man vill in på gör att många av eleverna oroar sig för betygen, Att dåliga betyg påverkar ens situation på arbetsmarknaden,

och att man har höga krav på sig själv nämns även som anledning till oro när det gäller betygen.

”Kommer ej in på läkarutbildningen som jag vill.”

” Jag är rädd att betygen inte ska räcka till för den utbildning jag vill in på”

Utbildning

När det gäller elevernas framtida utbildning är oroar man sig över att man inte vet vad man ska utbilda sig till eller också att man inte kan välja bland sina alternativ, inte få jobb efter den utbildning man har valt, ta studielån, samt rädsla för att inte klara av sina studier.

”Jag kan inte bestämma mig för vilken utbildning jag ska söka”

”Jag är rädd att jag inte kommer att klara a den utbildningen jag vill gå”

Hälsa

De elever som oroar sig för sin hälsa svarar att man gör det för att man inte vet vad som händer i framtiden då risken finnas att drabbas av någon sjukdom eller råkar ut för en olycka. Man får andra rutiner och vanor när man slutar gymnasiet vilket kan påverka hälsan negativt. Att alla alternativ påverkar ens hälsa är också ett svar som ges på frågan om orsaker som ger upphov till oro när det gäller hälsan.

” Finns en rädsla hos mig för att bli sjuk, man kan ju ofta inte påverka om man råkar ut för en lycka eller sjukdom”

Ansvar

Orsaker som ger upphov till oro när det gäller ansvar visas i elevernas svar vara att man efter gymnasiet ska stå på egna ben och klara sig själv

Det blir en stor omställning sedan åren man gått i skolan och bott hemma hos sina föräldrar som ”tagit hand om en”.

” Svårt att ta eget ansvar och släppa att familjen tar hand om en- Stå på egna ben kommer att bli tufft men samtidigt roligt”

4.4 Diagram 4 – Anger vad eleverna planerar att göra och påbörja inom ett år efter studenten 8% 15% 36% 3% 3% 20% 3% 12%

Resa, arbeta, studera vidare

Arbeta, studera vidare Resa, arbeta

Resa, studera vidare Resa

Studera vidare Inga Planer Annat

Diagrammet visar vad eleverna har planerat att göra efter de tagit studenten. Det eleverna planerar att göra efter studenten ska vara påbörjat eller avslutat inom ett år efter de tagit studenten. Flera planer kan alltså ha påbörjats och/eller avslutats inom ett år efter studenten. Diagrammet visar att en klar majoritet av eleverna tänker resa och arbeta efter studenten, det är 36% som planerar att arbeta och resa inom ett år efter studenten.

På andra plats kommer att enbart studera vidare, vilka är 20 % av eleverna. Dessa 20% kommer troligtvis att påbörja vidare studier direkt efter gymnasiet eftersom de inte uppgett något annat att påbörja inom ett år efter gymnasiet.

15% planerar att arbeta och studera vidare inom ett år efter studenten. 8% planerar att resa, arbeta och studera vidare inom ett år efter studenten.

3 % planerar enbart att påbörja resa inom ett år efter studenten. Likaså planerar 2 elever att resa och studera vidare efter studenten.

3 % uppger också att de ännu inte har några planer för vad de ska göra efter de tagit studenten. 12 % av eleverna planerar att göra andra saker då praktiskt arbete inom kyrkans utbildning, ett år på folkhögskola, starta eget anges. 5 elever planerar också att göra lumpen.

4.5 Diagram – 5 Diagrammet anger elever andel elever som någon gång i framtiden planerar att studera vidare för att få en utbildning

69% 30% 1% 0%

Ja, absolut

Ja, troligtvis

Nej, troligtvis inte

Related documents