• No results found

Potentiell vidareutveckling

In document Flexibel Stege (Page 52-58)

4 VIDAREUTVECKLING AV VALT KONCEPT

6.4 Potentiell vidareutveckling

Ett av de krav som ställdes upp i kravspecifikationen var att stegens vikt inte skulle överstiga 15 kg. Detta krav uppfylldes inte. Stegens slutliga vikt blev 17 kg, alltså blev stegen 2 kg för tung. Under arbetet försökte vi på flera sätt minska stegens vikt genom att bland annat byta material till ett som var mer hållfast än det som ursprungligen var tänkt, vilket gav tunnare tvärsnitt och därmed minskad vikt. Vi försökte också konstruera komponenterna på ett sätt som gjorde att det fick bra hållfasthetsegenskaper samtidigt som överflödigt material skalades bort. Trots detta nådde inte stegen målvikten. Vid eventuellt vidare arbete föreslår vi därför att någon typ av kompositmaterial kunde studeras, för att ytterligare minska komponenternas vikt samtidigt som fibrerna i materialet skulle medföra att hållfasthetsegenskaperna förblev intakta. Med ett kompositmaterial skulle vissa komponenter också kunna få ett större tvärsnitt. Detta gäller exempelvis stegens ben som i nuläget, enligt vår åsikt, är lite i det smalaste laget för att kunna ligga skönt i handen, speciellt om personen som använder stegen har en stor hand. Med ett lättare material skulle ytterdiametern på stegens ben kunna ökas utan att vikten blev lidande. Stegen är utvecklad för att uppfylla arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2004:3. Stegen bör klara av den typkontroll som utförs för att stegar ska få tas i bruk. Stegen har dock inte producerats på ett sådant sätt att en typkontroll är möjlig, varför den inte helt säkert kan sägas uppfylla de krav som behandlar Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

I nuläget är stegen konstruerad på ett sätt så att inte bakbenen kan ligga dikt an frambenen när den är ihopfälld. Anledningen till detta är att konstruktionens geometri i nuläget inte tillåter det. Vid vidare arbete föreslår vi att denna geometri studeras vidare för att på så sätt kunna utnyttja utrymmet som stegen upptar vid ihopfällt tillstånd.

7 SLUTSATS

Under arbetet som gått har en flexibel stege utvecklats. Stegen är anpassad för kommersiellt bruk och har ett pris som är rimligt för en generell användare att betala. Målet med arbetet var att utveckla en flexibel stege som kunde stå i trappa. Stegen skulle gå enkelt att hantera för en person. Detta mål anses vara uppnått.

Arbetet har delats upp i faser där olika metoder har tillämpats för att driva arbetet vidare. Arbetet startade med en analysfas som innefattade iterativt analysarbete gällande kund- och marknadsundersökningar samt litteraturstudier. Resultatet av analysarbetet blev tre koncept som alla på olika sätt uppfyllde de behov som hade framkommit under fasen. De tre koncepten fokuserade på olika behov. Det vinnande konceptet, Skenor, bestod av en A-stegekonstruktion med steglöst, oberoende av varandra, justerbara ben vilka möjliggjorde placering i användarens trappa. Denna lösning medförde att användaren klättrade i trappans riktning istället för tvärt emot den, vilket den senare är den enda konstruktion som finns på marknaden idag. Lösningen medför att användaren känner sig tryggare vid klättring i trappa än när klättringen sker utför trappans riktning, eftersom användaren vid den typen av klättring som det valda konceptet innefattar hela tiden har nära till marken och inte upplever att hen kommer “högre och högre upp” på samma sätt som vid klättring åt motsatt håll. Produkten utvecklades för att passa olika dimensioner av trappor, så att den skulle kunna passa i olika användares trappor. Stegens ben är utformade på ett sätt så att de ska vara sköna för användaren att hålla i vid klättringen, och med hjälp av stödfötter kan användaren känna sig trygg med att stegen inte kommer falla bakåt i trappan.

Under arbetet har det tagits hänsyn till ett flertal aspekter. En av dessa var de regler och lagar som stegar måste uppfylla för att vara godkända av Arbetsmiljöverket. Stegen är dimensionerad för att klara den erforderliga belastningen på 1500 N. Stegen är dock inte typkontrollerad eftersom den ännu inte tillverkats för testning. Stegen är tillverkad för att uppfylla de föreskrifter som finns hos Arbetsmiljöverket.

Resultatet av arbetet blev produkten Skenor, som vid utfällt tillstånd möjliggör klättring på upp till 125 cm höjd, en höjd bestämd utifrån de analyser som gjorts. I analysen framgick det att den största delen av målgruppen hade som högst 3 m i takhöjd och ville utföra mestadels väggaktiviteter från stegen. En avvägning gjordes för att inkludera även de som ville nå upp till taket och som hade upp till 3 m takhöjd hemma. Utefter undersökningar gällande längden hos den femte percentilen kortaste personer beräknades det att en plattformshöjd på 125 cm skulle uppfylla behovet av att nå upp till taket hos den största delen av målgruppen. Därför anses slutprodukten uppfylla behovet hos målgruppen av att komma tillräckligt högt både på plant underlag som i en trappa.

8 REFERENSER

Alfredsson, B., 2016. ​Handbok och formelsamling i Hållfasthetslära. ​Stockholm: Institutionen för hållfasthetslära

Arbetsmiljöverket, 2004. ​Stegar och arbetsbockar (AFS 2004:3), föreskrifter. ​Stockholm: Arbetsmiljöverket.

https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/publikationer/foreskrifter/stegar-och-arbet sbockar-afs-20043-foreskrifter/ [Hämtad 2020-05-17]

Eldh, M., 2014. Färgerna på jobbet påverkar hälsan.

https://www.prevent.se/arbetsliv/tips-och-rad/2014/fargerna-pa-jobbet-paverkar-halsan/ [Hämtad 2020-05-17]

Epstein, M., 2015. Läsarna: Odenplanstrappan är för brant. ​Stockholm Direkt, ​29 April.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/lasarna-odenplanstrappan-ar-for-brant/aRKodC!kXgs8T P80wqMZSFjQKOeQ/

Holmqvist, C & Svedberg, I. (2012). ​Analys av friktionskoefficient och sättningsgrad i gummipackningar. ​Växjö: Linnéuniversitet

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), 2008. ​Maskinelement Handbok. ​Stockholm: Institutionen för maskinkonstruktion

Mecmove AB, Måttabell flänsbussning PAF.

https://www.mecmove.se/produkter/glidlager-bussningar/polyamidbussningar/mattabell-flansbus sning-paf/ [Hämtad 2020-05-17]

9 BILAGOR

Nedan presenteras de bilagor som är nödvändiga för verifiering och validering av det arbete som har utförts för att nå projektmålet.

In document Flexibel Stege (Page 52-58)

Related documents