• No results found

Průběh výsledku hospodaření v období let 2013–2019

Obrázek 5: Průběh výsledku hospodaření v období let 2013–2019 Zdroj: Vlastní zpracování dle dat z vnitropodnikového systému, 2020

-200

2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019

v tisících

54 Finanční zdraví podniku

Pro zhodnocení finančního zdraví podniku bylo využito deseti ekonomických ukazatelů finanční analýzy systému, který je využíván pro hodnocení hospodaření firem žádajících o veřejnou dotaci (SZIF, 2020). Pro výpočet finančního zdraví rodinné firmy Spojmeto, s.r.o.

byly využity poslední tři účetní roky, jedná se tedy o roky 2017, 2018 a 2019. Za každé finanční období je podnik ohodnocen určitými body. Maximální počet bodů, kterého lze dosáhnout je 30 bodů/rok. Bodové hodnocení ukazatelů je v příloze B. Nárok na dotaci vzniká v případě, že zkoumaný podnik dosáhne minimálního počtu bodů a to 9,01. Jedná se o aritmetický průměr za 3 roky.

Vymezení jednotlivých ukazatelů, které systém využívá pro hodnocení finančního zdraví, je následující:

ROA Rentabilita celkového kapitálu

Celková efektivnost podniku, nezáleží na způsobu financování (2).

(𝑃𝑉𝐻+𝑍𝑆𝑅𝑂𝑃

𝐴𝐾𝑇 ) × 100 (2)

PVH Provozní výsledek hospodaření

ZSROP Změna stavu rezerv a opravných položek AKT Aktiva celkem

Dlouhodobá rentabilita

Potenciál podniku v budoucnu dosahovat zisku – čím vyšší hodnota, tím vyšší potenciál (3).

(𝐹𝑍+𝑉𝐻𝑀+𝑉𝐻

𝐴𝐾𝑇 ) × 100 (3)

FZ Fondy ze zisku

VHM Výsledek hospodaření let minulých

55

VH Výsledek hospodaření běžného účtovacího období AKT Aktiva celkem

Přidaná hodnota

Tento ukazatel zobrazuje, kolik % ze vstupů tvoří přidaná hodnota. Jedná se o obchodní marži s odečtením výkonů a výkonové spotřeby. Tento ukazatel se jeví jako ideální v případě, že vyjde vyšší než 30 % (4).

( 𝑃𝐻

𝑁𝑉𝑃𝑃+𝑉𝑃) × 100 (4)

PH Přidaná hodnota

NVPP Náklady vynaložené na prodané zboží VS Výkonová spotřeba

Rentabilita výkonů z cash flow

Jde o finanční efektivitu podniku, který je odvozen od rentability tržeb. Tento výpočet je díky cash flow méně ovlivněn investičním cyklem a odpisy stálých aktiv (5).

(𝑉𝐻+𝑂𝐷+𝑍𝐶

𝑇𝑃𝑃+𝑉 ) × 100 (5)

VH Výsledek hospodaření běžného účtovacího období

OD Odpisy DNM a DHM

ZC Zůstatková cena prodaného DHM TPP Tržby za prodej zboží

V Výkony

56 Celková zadluženost

Ukazuje, zda podnik dává přednost cizím nebo vlastním zdrojům financování. Když je výsledek vyšší než 50 %, tak společnost dává přednost cizím zdrojům financování. Nejlepším výsledkem je v tomto případě 50/50 (6).

(𝐶𝑍−𝐷Ú𝑃 (𝐵 𝐼𝐼.)−𝐷Ú𝑃 (𝐵 𝐼𝐼𝐼.)−𝑅

𝑃𝐴𝑆 ) × 100 (6)

CZ Cizí zdroje

DÚP Dohadné účty pasivní

R Rezervy

PAS Pasiva celkem

Úrokové krytí

Tento ukazatel určuje, kolikanásobně pokryje celkový zisk úrokové platby. Doporučená hodnota tohoto ukazatele je vyšší než 3. Pokud by ukazatel vyšel 1, pak by to znamenalo, že celý zisk připadá na úhradu úroků (7).

𝑃𝑉𝐻+𝑍𝑆𝑅

𝑁Ú (7)

PVH Provozní výsledek hospodaření

ZSR Změna stavu rezerv a oprv. položek v provozní oblasti

NÚ Nákladové úroky

Doba splatnosti dluhů z cash flow

Jedná se o dobu vyjádřenou v rocích, za kterou je podnik schopen uhradit všechny závazky.

Předpoklad pro tento ukazatel je udržet úroveň cash flow. Dobrým výsledkem je v tomto případě hodnota v rozmezí 3–5 (8).

57

𝐶𝑍−𝐷Ú𝑃−𝐷Ú𝑃−𝑅−𝐾𝐹𝑀

𝑉𝐻+𝑂𝐷+𝑍𝐶 (8)

CZ Cizí zdroje

DÚP Dohadné účty pasivní

R Rezervy

KFM Krátkodobý finanční majetek

VH Výsledek hospodaření za účetní období

OD Odpisy DNM a DHM

ZC Zůstatková cena prodaného DHM

Krytí zásob čistým pracovním kapitálem

Tato hodnota poukazuje na to, kolikrát pokryje čistý pracovní kapitál hodnotu zásob (9).

𝑂𝐵𝐴+Č𝑅 (𝐷 𝐼.)−𝐾𝑍−𝐾𝐵Ú−𝐾𝐹𝑉−Č𝑅 (𝐶 𝐼.)−𝐷Ú𝑃

𝑍 (9)

OBA Oběžná aktiva ČR Časové rozlišení KZ Krátkodobé závazky

KBÚ Krátkodobé bankovní úvěry KFV Krátkodobá finanční výpomoc ČR Časové rozlišení

Z Zásoby

58 L2 – Pohotová likvidita

Ukazatel znázorňuje, jaká je schopnost podniku pokrývat své krátkodobé závazky díky svým prostředkům a pohledávkám. Tento ukazatel by měl vyjít v rozmezí 1 – 1,5 (10).

𝐾𝑃−𝐷Ú𝐴+𝐾𝐹𝑀

𝐾𝑍−𝐷Ú𝑃+𝐾𝐵Ú+𝐾𝐹𝑉 (10)

KR Krátkodobé pohledávky DÚA Dohadné účty aktivní DÚP Dohadné účty pasivní

KFM Krátkodoby finanční majetek KZ Krátkodobé závazky

KBÚ Krátkodobé bankovní úvěry KFV Krátkodobé finanční výpomoci

Investiční aktiva

𝐷𝑀𝐵−𝐷𝑀𝑀+𝑂𝐷

𝐷𝑀𝑀 (11)

DMB Dlouhodobý majetek běžného účetního období DMM Dlouhodobý majetek minulého účetního období

OD Odpisy DHM a DNM

V následujících tabulkách 9,10,11 jsou vypočítány ukazatelé na jednotlivé 3 zkoumané roky.

Bodový průměr ze všech tří let 2017–2019 je 22. Z tohoto vyplývá, že podnik z hlediska finančního zdraví splňuje podmínky pro možnost udělení veřejné dotace. Minimální počet bodů pro udělení dotace je 9,01.

59

Rentabilita ROA má ve všech sledovaných letech kladné hodnoty. Celková zadluženost se během tří let mírně zvýšila, ale stále se pohybuje okolo 60 %. L2 neboli pohotová likvida se pohybuje za tři roky okolo 0,9. Tento výsledek není optimální, jelikož by se optimální hodnota měla pohybovat od 1-1,5.

Tabulka 9: Finanční zdraví podniku za rok 2017

Výsledek ukazatelů za rok 2017

Tabulka 10: Finanční zdraví podniku za rok 2018

Výsledek ukazatelů za rok 2018

60 Tabulka 11: Finanční zdraví podniku za rok 2019

Výsledek ukazatelů za rok 2019

Na Českém trhu je velké množství firem a podniků se spojovacím materiálem, ať už se jedná o velkoobchody nebo jen o malé soukromé firmy. Výroba spojovacích materiálů byla v České republice až na drobné výjimky zrušena. Ve většině případů se tedy jedná o přeprodávání spojovacího materiálu, občas najdeme firmy, které vyrábí na zakázku atypické výrobky, ale žádné větší společnosti již v ČR nenajdeme.

Do kategorie spojovací materiál můžeme zařadit mnoho různých věcí, jedná se např. o šrouby, matice, podložky, nýty, vruty, kotvy, svorníky, závitové tyče, těsnící kroužky, lepidla a mnoho dalších. Spojovací materiál se dá využít v široké škále odvětví – od strojírenských firem, přes autoopravny až např. po truhlárny a může být v podstatě z jakéhokoliv materiálu.

Dnešní moderní doba a technologie umí vytvořit spojovací materiál v podstatě z čehokoliv.

Důležité u spojovacích a kotvících materiálů je především to, aby byly bezpečné a kvalitní.

Proto se při jejich výrobě musí výrobce řídit všemi normami a nařízeními. V této oblasti se musí řídit českými normami, které se značí ČSN, Evropskými normami, které se značí CEN a světovými normami, které se značí ISO. V souvislosti se spojovacím materiálem je dobré znát

61

také označení DIN. Jedná se o označení německých norem a našimi hlavními dodavateli v oblasti spojovacích materiálů jsou především okolní státy, zejména Německo.

2.1.4 PEST analýza

Politické a právní faktory

Důležitým faktorem pro rozvoj podniku jako takového je samozřejmě politická situace ve státě. V tomto případě se jedná o politiku zdanění, podmínky volného obchodování, regulace exportu a importu z důvodu dovážení spojovacího materiálu do ČR, což také závisí na členství v různých organizacích jako je např. Evropská Unie nebo NATO. Nezbytné je také sledovat změny zákonů a různých předpisů, které se týkají podnikání v tomto oboru.

Ekonomické faktory

Podnikání v České republice a jeho úspěšnost záleží ve velké míře nejen na „šikovnosti“

podnikatelů, ale také na ekonomických indikátorech ČR. Pro malé podnikatele je dobré sledovat i míru inflace, nezaměstnanost, směnné kurzy a HDP ČR. V konečné fázi totiž záleží těmto drobným podnikatelům zejména na čistém zisku, který se odvíjí od všech těchto faktorů.

Sociálně kulturní faktory

Aby bylo podnikání úspěšné, je také důležité mít zmapované trendy obyvatelstva, sociálně – kulturní faktory. Je to důležité z toho důvodu, aby byly odhaleny hodnoty obyvatelstva, jejich ochota pracovat, nakupovat (spotřebovávat) apod.

Technologické faktory

Pro podnikání v oboru strojírenství jsou velmi důležitou PEST analýzou právě technologické faktory. Technologie jdou stále dopředu a u spojovacích materiálů, zejména v jejich kvalitě to platí dvojnásob. Čím dál tím více je poptávka po atypických výrobcích, za které podnik utrží vyšší cenu, než za typický spojovací materiál. Důležité je také využití IT technologií a to nejen pro internetový obchod, ale také pro sledování stavu zásob, evidenci odběratelů a dodavatelů, apod.

62 2.1.5 Porterův model pěti sil

Model vymezuje pět faktorů pro analýzu konkurenčního prostředí firmy a jejího strategického řízení.

Dodavatelé

Velmi důležitým faktorem je v této firmě také vhodný výběr dodavatelů, kteří mají v nabídce kvalitní zboží za nižší cenu, jsou spolehliví a svým stálým zákazníkům jsou schopni nabídnout i nějaké další výhody. Dodavateli rodinné firmy Spojmeto, s.r.o. jsou firmy, které se zabývají distribucí šroubů, matic, podložek, kotvícího materiálu, menších strojů a zařízení.

Většina dodavatelů je z okolí hlavního města.

Hlavními dodavateli společnosti jsou Akros s.r.o. z Prahy 8, ASTIS s.r.o., z Prahy 9, Faborycz s.r.o. z Prahy 10, Tutor s.r.o. Praha 1, Utech s.r.o. z Prahy 9, Ložiska Mělník s.r.o.

aj. S přibývajícími odběrateli se zvyšuje i množství dodavatelů.

Zákazníci

Zákazníky firmy jsou především velké strojírenské firmy z Mělnické elektrárny, které se zabývají montáží a údržbou strojírenského zařízení, strojírenské firmy ze Štětí, truhlárny z okolí, autoservisy z blízkého okolí, drobní živnostníci a běžní spotřebitelé.

Stávající konkurence

Konkurence ve městě Roudnice nad Labem, kde se podnik nachází není příliš velká, ale i zde najdeme další firmy změřené na obchodování se spojovacím materiálem. Jedná se ovšem jen o malé prodejny, které se spíše specializují na prodej spojovacího materiálu soukromým osobám pro domácí využití. Takto velká firma jako je Spojmeto, s.r.o. se v Roudnici nad Labem nenachází. Větším konkurentem, by se mohlo zdát např. OBI v Litoměřicích, ale pouze v oblasti menších živnostníků a soukromých odběratelů. Konkurence, která se zaměřuje na stejný typ zákazníků se nachází např. ve Štětí.

Spojmeto, s.r.o. je oproti konkurenci flexibilnější, jelikož má vlastní e-shop a také dealera, který kontaktuje potenciální zákazníky a nabízí jím své zboží. Tato společnost se také snaží dodávat zboží v co nejkratším časovém termínu, pokud se nejedná o nějaký atypický výrobek,

63

je schopna dodat objednané zboží do druhého dne. Objednané zboží si zákazníci mohou buď vyzvednout přímo na prodejně, nebo mohou využít dopravu do 50 km a nad 5 000 Kč zdarma.

Nově nastupující konkurence

Vstup do odvětví strojírenství, především do oblasti nákupu a prodeje spojovacího materiálu není příliš náročný. Není zapotřebí příliš vysokých nákladů na založení takovéto firmy.

Ovšem velmi důležité pro toto odvětví je se na trhu udržet nebo přijít s ojedinělou nabídkou, kterou konkurenční firmy v okolí nejsou schopny nabídnout. Pro začínající firmy v tomto oboru je asi největší komplikací zajištění stálých odběratelů v podobě velkých strojírenských firem, jelikož z malých živnostníků a soukromých zákazníků se firma neuživí.

Substituty

Substituty na trhu v tomto oboru jsou v tomto oboru nerelevantní. Na trhu není nic, co by mohlo nahradit spojovací materiál. Substituty mohou být např. v materiálech, ale vše musí splňovat příslušné normy a nařízení.

Situace v období COVID-19

V roce 2020 nastala situace, kdy se v České republice objevila pandemie COVID-19. Z tohoto důvodu musely být na jaře a na podzim r. 2020 uzavřeny všechny obchody. Celkem se jednalo o cca 3 měsíce, kdy musel být obchod rodinné firmy uzavřen. Společnost však i během tohoto období měla v provozu e-shop, který fungoval dobře, a do jeho chodu se zapojili kromě nejmladšího syna také starší syn a majitel firmy. Protože firmy, které odebírají od této společnosti, nepřestaly vyrábět a stále potřebovaly spojovací materiál, prodej se nijak významně nesnížil. Zatím situace k 12/2020 je taková, že prodej spojovacího materiálu klesl oproti běžným rokům o 15 %. COVID-19 tedy rodinný podnik neuzavřel, přesto ale společnost v dalších letech předpokládá snížení zisků, jelikož lze předpokládat i snížení výroby u strojařských firem.

64 2.1.6 SWOT analýza a konfrontační matice

Pro vyhodnocení stavu byl využit nástroj konfrontační matice SWOT analýzy. Nejprve byly na základě provedeného šetření a konzultací ve firmě vymezeny silné a slabé stránky stránky vnitřního prostředí a následně příležitosti a hrozby vnějšího prostředí hodnocené rodinné firmy.

Silnými stránkami rodinného podniku jsou:

• Velká nabídka produktů od renomovaných výrobců spojovacího materiálu

• Poskytování služeb jako je e-shop a rozvoz za určitých podmínek zdarma

• Lokalita prodejny, která se nachází na hlavním tahu z Roudnice nad Labem do Prahy

• Dobrá pověst podniku

• Krátké dodací lhůty

• Flexibilita

Slabými stránkami rodinného podniku jsou:

• Malé obchodní zastoupení, které je pouze v Roudnici nad Labem

• Malé množství zaměstnanců

• Absence podnikatelského plánu

• Závislost chodu podniku na dvou lidech

• Nevyřešené zastupování majitele společnosti

• Velký sklad se nachází cca 200 m od prodejny

• Rozšíření odběratelů velkých firem

Hrozby, které ovlivní rozvoj firmy, lze vymezit následovně:

• Snížení poptávky

• Konkurence v místě podnikání

• Zvýšení cen spojovacího materiálu

• Ekonomická krize

65 2.1.7 Konfrontační matice

Konfrontační matice, která je uvedena v tababulce 12, vychází ze SWOT analýzy a byla sestavena na základě schůzky a konzultace s majitelem a jednatelem rodinné firmy Spojmeto, s.r.o. Dále byla provedena analýza samotného podniku a okolí podniku. V matici je zhodnoceno, jak na sebe vzájemně působí silné a slabé stránky s příležitostmi a hrozbami, které byly rozepsány v předchozí kapitole. Hodnocení je provedeno pomocí škály od velmi dobrého po velmi špatný stav jednotlivých parametrů, viz legenda.

Tabulka 12: Konfrontační matice 0 Nesouvisející parametry - Špatné působení parametrů -- Velmi špatné působení parametrů

66

Ze závěru konfrontační matice nám vyplývá, že mezi silné stránky podniku, které jsou nezbytné pro další rozvoj, patří především služby na e-shopu, flexibilita podniku, ale také nabídka produktů.

Za slabé stránky podniku můžeme považovat malé obchodní zastoupení, které je jen v Roudnici nad Labem, malé množství zaměstnanců a absence podnikatelského plánu.

Příležitostmi pro podnik je nábor nových, schopných a spolehlivých zaměstnanců a rozšíření odběratelů, s nimiž by se mohl rozšířit i sortiment.

Hrozbou je naopak konkurence a s tím související možné snížení poptávky. Konkurenční prostředí sebou nese hrozbu ztráty zákazníků a tlak na prodejní ceny.

Ze zjištění lze vyvodit, že firma má potenciál pro další rozvoj, nicméně postrádá základní strategický dokument v podobě vlastního písemného podnikatelského plánu.

2.1.8 Analýza zapojení rodiny

Rodinná firma Spojmeto, s.r.o. byla založena v roce 2013 panem Tomášem Junákem.

Původně začal v roce 2013 podnikat jako fyzická osoba. Změna právní formy podnikání proběhla z důvodu, aby majitel nemusel ručit za závazky svým soukromým majetkem, ale aby ručil za závazky pouze do výše svého nesplaceného vkladu. Dalšími důvody přechodu bylo např. nižší výdaje spojené se sociálním a zdravotním pojištěním, ale také možnost využití dotací z Evropské unie.

Společně s majitelem založila firmu i jeho žena Monika Junáková, která mu v podniku občasně pomáhala a vedla účetnictví. Rodinná firma měla nejprve pouze obchod ve Špindlerově ulici v Roudnici nad Labem, ale již během prvního půl roku si pronajali prostory na sklad v areálu ROSS.

V roce 2013, těsně před pronájmem skladu v areálu ROOS, se do chodu firmy zapojil i starší syn Tomáš Junák ml., který měl na starosti převážně chod skladu a občas prodával i v obchodě namísto svého otce. Dalším členem rodiny, který se do chodu podniku přidal, byla

67

manželka Tomáše Junáka ml. Iveta Junáková, která převzala po paní Monice Junákové vedení účetnictví. Nastoupila do firmy v roce 2017.

Posledním členem rodiny, který byl zaměstnán v rodinném podniku je Jindřich Junák, který nastoupil do firmy v roce 2018, kdy byl založen e-shop. Jindřich Junák začal tedy rozvážet objednané zboží z e-shopu.

V současné době je Tomáš Junák nejen jednatelem společnosti, ale převážně také obchodním zástupcem, který vyhledává nové obchodní příležitosti a oslovuje nové firmy, kterým nabízí jejich zboží.

Velká část rodinného rozpočtu Junákových je závislá na rodinné firmě Spojmeto, s.r.o. Mladá generace rodiny Junáků vymýšlí stále nové inovace, jak podnik a sortiment podniku vylepšit.

Důkazem je založení e-shopu, který velmi prospívá a vynáší společnosti celkem významný zisk.

Na následujícím obrázku 6 můžeme vidět schéma zaměstnanců rodinné firmy Spojmeto, s.r.o.

Toto schéma znázorňuje, jakou funkci má jednotlivý člen rodiny ve společnosti a jaké jsou rodinné vazby mezi jednotlivými zaměstnanci podniku.

68 Obrázek 6: Schéma rodinného podnikání

Zdroj: Vlastní zpracování, 2020

Na chodu firmy se prozatím podílejí jen členové rodiny Junákových. V minulosti zakladatel Tomáš Junák zkusil přijmout do rodinného podniku brigádníka. Ten se neosvědčil z důvodu špatné pracovní morálky a jeho absolutního nezájmu o práci.

Když pan Junák přemýšlel, koho do firmy přijme, přišel jeho starší syn o práci a bylo

Zakladatel a jednatel Monika Junáková

1958

69 Následnictví v rodinném podniku

Následnictví v tomto podniku bude řešeno přechodem podnikání na staršího syna majitele.

Majitel se již v minulosti o následnictví ve společnosti zajímal a ptal se obou synů na jejich názor. Starší syn by následnictví rád přijal a mladší o to nemá zájem. Rád by ovšem v rodinném podniku nadále pracoval. Majitel se tedy rozhodl v budoucnu podnik přenechat staršímu synovi, ale doposud nemá ještě zpracovaný žádný následnický plán. V současnosti nevnímá jeho vypracování jako prioritní. Důvodem je skutečnost, že synové se k otázce nástupnictví vyjádřili a oba s daným řešením souhlasí.

70

3. Návrh podnikatelského plánu

Na základě informací, provedených analýz a průzkumů je v této části diplomové práce navrhnut podnikatelský plán, ve kterém je popsán návrh dalšího rozvoje firmy do budoucích let. Tento dokument poskytuje ucelený rámec koncepce podnikatelského záměru pro další rozvoj podniku, např. k rozšíření sortimentu společnosti. Struktura byla koncipována v obvyklé formě, viz příloha A.

Analýza vnitřního a vnějšího okolí podniku Analýza odběratelů

Návrh rozvoje struktury organizace Hodnocení rizik

Finanční plán

71

Podnikatelský plán rodinné firmy

Spojmeto, s.r.o.

Sídlo: Špindlerova 1254/2, Roudnice nad Labem

Jednatel: Tomáš Junák Kontakt: +420 725 056 789 E-mail: info@spojmeto.cz

tomas.junak@spojmeto.cz Web: www.spojmeto.cz

72

3.1 Stručný přehled

Rodinný podnik Spojmeto, s.r.o. byl založen na začátku roku 2013. Sídlo firmy se nachází V Ústeckém kraji ve městě Roudnice nad Labem. V podniku je v současnosti zaměstnáno 5 zaměstnanců, z nichž jsou 3 zaměstnáni na hlavní pracovní poměr, 1 na dohodu o provedení práce a 1 na poloviční úvazek. Jednatelem firmy je pan Tomáš Junák.

Tento podnik si zakládá na své dobré pověsti, je spolehlivým partnerem všem svým odběratelům, má krátké dodací lhůty a je flexibilní. Velkou výhodou je lokalita, ve které se podnik nachází. Od roku 2018 provozuje podnik i e-shop s dopravou za určitých podmínek zdarma.

V rámci tohoto podnikatelského plánu bude představen rodinný podnik Spojmeto, s.r.o. Je zde popsána ne příliš dlouhá historie podniku a jsou zde shrnuty cíle a představy podnikání. Další nedílnou součástí podnikatelského plánu je analytická část, kde bylo zkoumáno okolí podniku a podnik samotný. Konfrontační matice, která vychází ze SWOT analýzy podniku, je uvedena v kapitole 2.1.7. Jednou ze slabých stránek podniku je nedostatečné množství zaměstnanců v souvislosti s hrozbou existující konkurence v místě podnikání. Tento podnikatelský plán se bude těmito dvěma problémy zabývat. Další částí plánu je marketingový plán s návrhem budoucího rozvoje. Posledním bodem je finanční plán, kde bude podnik zhodnocen z finančního hlediska a ekonomické efektivnosti.

73

3.2 Popis podniku

Podnik byl založen fyzickou osobou v roce 2013. V roce 2015 se podnik stal společností s ručením omezeným. Cílem firmy Spojmeto, s.r.o. je nákup spojovacího a kotvícího materiálu a dalšího podobného zboží, jako např. nářadí a drobné stroje za účelem jeho dalšího prodeje Z počátku byla společnost založena pouze za účelem prodeje malým podnikatelům a soukromým osobám. Zakladatel si pronajal ve Špindlerově ulici v Roudnici nad Labem menší obchodní prostory, ve kterých začal prodávat spojovací materiál. To se velmi rychle změnilo a

Podnik byl založen fyzickou osobou v roce 2013. V roce 2015 se podnik stal společností s ručením omezeným. Cílem firmy Spojmeto, s.r.o. je nákup spojovacího a kotvícího materiálu a dalšího podobného zboží, jako např. nářadí a drobné stroje za účelem jeho dalšího prodeje Z počátku byla společnost založena pouze za účelem prodeje malým podnikatelům a soukromým osobám. Zakladatel si pronajal ve Špindlerově ulici v Roudnici nad Labem menší obchodní prostory, ve kterých začal prodávat spojovací materiál. To se velmi rychle změnilo a

Related documents