• No results found

Pr´ ace se zak´ azkami

5.2.1 Pˇrid´an´ı Family/ICN

Pro ´uspˇeˇsn´e zaloˇzen´ı nov´e zak´azky je nutn´e nejprve vloˇzit do syst´emu pˇr´ısluˇsn´e family a ICN number. Pˇri pokusu o zaloˇzen´ı zak´azky s neexistuj´ıc´ımi ´udaji je zobra-zena chyba a zad´av´an´ı nov´e zak´azky je pˇreruˇseno.

V hlavn´ım oknˇe programu v horn´ı liˇstˇe stisknˇete poloˇzku

”Nastaven´ı“ a zvolte

”Spr´ava Family/ICN“. Za pˇredpokladu, ˇze je nav´az´ano spojen´ı s datab´az´ı je zob-razen dialog. Ten se skl´ad´a z liˇsty menu, v´ybˇerov´eho pole (Combo Box) obsa-huj´ıc´ıho vˇsechna family number v datab´azi a seznamu (List Box) vrcholov´ych poloˇzek pˇriˇrazen´ych k aktu´aln´ımu family.

V ”Menu“ se nach´azej´ı n´asleduj´ıc´ı poloˇzky:

• Pˇridat family number – zobraz´ı dialog pro pˇrid´an´ı nov´eho family. To se zad´av´a jako celoˇc´ıseln´a hodnota. V pˇr´ıpadˇe v´yskytu jin´ych znak˚u je po pokusu o uloˇzen´ı zobrazeno upozornˇen´ı na nespr´avn´y form´at a vloˇzen´ı do datab´aze je pˇreruˇseno.

Po ´uspˇeˇsn´em uloˇzen´ı je ˇc´ıslo vybr´ano v roletce v horn´ı ˇc´asti.

• Pˇridat ICN – zobraz´ı dialog pro pˇrid´an´ı vrcholov´e poloˇzky k aktu´alnˇe vy-bran´emu family number. Povolen´y form´at vrcholov´e poloˇzky byl nastaven na ˇretˇezec sloˇzen´y z tˇr´ı p´ısmen n´asledovan´y tˇremi nebo ˇctyˇrmi ˇc´ısly (napˇr.

”JCR103“).

5.2.2 Naˇcten´ı a zaloˇzen´ı nov´e zak´azky

V pˇr´ıpadˇe zad´an´ı nov´e zak´azky je nutno zaloˇzit zak´azku do syst´emu. Zaloˇzen´ı zak´azky se prov´ad´ı volbou

”Nov´a zak´azka“ v

”Menu“ hlavn´ıho okna programu, nebo lze vyuˇz´ıt volby

”Zaloˇzit zak´azku“ v dialogu pro rychl´e spuˇstˇen´ı zobrazen´em po startu programu.

Pˇri zaloˇzen´ı zak´azky se postupnˇe zobraz´ı tˇri dialogy naˇc´ıtaj´ıc´ı ˇc´ıslo zak´azky, family/ICN a poˇcet EPS v zak´azce. Tyto informace lze zadat ruˇcnˇe a potvrdit stisk-nut´ım tlaˇc´ıtka

”Naˇcti“, nebo je naˇc´ıst ˇcteˇckou ˇc´arov´eho k´odu pˇr´ımo ze zak´azky (jde o prvn´ı tˇri ˇc´arov´e k´ody postupnˇe zleva doprava, viz Pˇr´ıloha B - Pˇr´ıklad zak´azky).

Kaˇzd´y z dialog˚u kontroluje form´at zad´avan´ych dat. V pˇr´ıpadˇe odhalen´ı chyby je uˇzivatel opakovanˇe vyzv´an ke zmˇenˇe ´udaje. V libovoln´em kroku lze zad´av´an´ı zak´azky ukonˇcit zavˇren´ım pr´avˇe zobrazen´eho dialogu.

Po spr´avn´em zad´an´ı ´udaj˚u je zaloˇzena zak´azka do datab´aze a zobrazen formul´aˇr zak´azky, viz kapitola ˇc. 5.2.3. Spr´avn´y typ zak´azky je zjiˇstˇen z form´atu zadan´eho family/ICN.

Naˇcten´ı zak´azky se prov´ad´ı vybr´an´ım volby

”Naˇc´ıst zak´azku“ v

”Menu“ hlavn´ıho okna programu, nebo na dialogu pro rychl´e spuˇstˇen´ı. Pˇri naˇcten´ı je zobrazen pouze dialog pro naˇcten´ı ˇc´ısla zak´azky.

5.2.3 Formul´aˇr pro zobrazen´ı dat zak´azky

Po ´uspˇeˇsn´em naˇcten´ı ˇci zaloˇzen´ı nov´e zak´azky se zobraz´ı formul´aˇr zobrazuj´ıc´ı hlavn´ı informace o zak´azce. Modelov´y pˇr´ıklad takov´eho formul´aˇre je zobrazen na obr´azku ˇc. 13.

Obr´azek 13: Uk´azka formul´aˇre pro zobrazen´ı uloˇzen´e zak´azky

Z´ahlav´ı okna n´as informuje, zdali jde o mont´aˇzn´ı nebo demont´aˇzn´ı zak´azku. Pod t´ımto z´ahlav´ım je um´ıstˇena liˇsta obsahuj´ıc´ı stejn´e menu jako hlavn´ı formul´aˇr, takˇze lze snadno naˇc´ıst jinou ˇci zaloˇzit novou zak´azku atd. Po zavˇren´ı formul´aˇre je zobrazeno opˇet hlavn´ı okno programu.

Pod liˇstou obsahuj´ıc´ı menu se nach´az´ı stavov´y ˇr´adek zobrazuj´ıc´ı podrobn´e infor-mace o zak´azce, jako jej´ı ˇc´ıslo, typ EPS (family nuber ˇci vrcholovou poloˇzku) a poˇcet EPS pro kter´y byla zak´azka zaloˇzena.

Zbytek plochy formul´aˇre je vˇenov´an informac´ım o repasovan´ych posilovaˇc´ıch.

Kaˇzd´y posilovaˇc je zde zastoupen informaˇcn´ım panelem, kter´y obsahuje jeho identi-fikaˇcn´ı ˇc´ıslo a informace o jednotliv´ych stanic´ıch, kter´e jsou prov´adˇeny v r´amci dan´eho typu zak´azky.

Pˇri kliknut´ı na informaˇcn´ı panel EPS se otevˇre dialog pro spr´avu dat (viz kapitola ˇ

c. 5.3) na prvn´ı editovateln´e stanici (tj. stanice, kter´a nebyla prohl´aˇsena za ukonˇcenou a n´aleˇz´ı otevˇren´e zak´azce). V pˇr´ıpadˇe, ˇze byly vˇsechny stanice jiˇz uzavˇreny je zob-razena prvn´ı stanice, tedy stanice diagnostiky. Dialog pro editaci dat lze tak´e otevˇr´ıt pˇr´ımo v urˇcit´e stanici, a to kliknut´ım na obd´eln´ıˇcek reprezentuj´ıc´ı poˇzadovanou stanici.

Na konci v´ypisu informaˇcn´ıch panel˚u je um´ıstˇeno tlaˇc´ıtko pro pˇrid´an´ı nov´eho EPS do zak´azky. Funkce tohoto tlaˇc´ıtka se r˚uzn´ı v z´avislosti na typu otevˇren´e zak´azky:

• Demont´aˇzn´ı zak´azka – po stisku tlaˇc´ıtka je automaticky do datab´aze zaloˇzeno nov´e EPS s identifikaˇcn´ım ˇc´ıslem sloˇzen´ym z ˇc´ısla zak´azky a poˇrad´ı v aktu´aln´ı zak´azce. Pro ˇc´ıslo urˇcuj´ıc´ı poˇrad´ı jsou vyhrazeny posledn´ı tˇri ˇc´ıslice (maxim´aln´ı poˇcet posilovaˇc˚u v zak´azce je tedy 999). Pot´e je zobrazen dialog pro pr´aci s EPS (viz kapitola ˇc. 5.3).

• Mont´aˇzn´ı zak´azka – po stisku tlaˇc´ıtka je otevˇren dialog zobrazuj´ıc´ı vˇsechy

” K-kity“ (EPS kter´e ´uspˇeˇsnˇe proˇslo demont´aˇzn´ı zak´azkou), kter´e jsou kompatibiln´ı s vrcholovou poloˇzkou zak´azky.

5.2.4 Moˇzn´e stavy stanic

Kaˇzd´a stanice je v informaˇcn´ım panelu EPS zastoupena barevn´ym obd´eln´ıˇckem.

Posloupnost stanic je pˇredem d´ana syst´emem repasov´an´ı a je vˇzdy stejn´a. I pˇresto je po najet´ı na pˇr´ısluˇsn´y obd´eln´ıˇcek zobrazen n´azev stanice pro usnadnˇen´ı identifikace.

Stanice m˚uˇze nab´yvat jednu ze ˇctyˇr barev, kter´e zde reprezentuj´ı stav ve kter´em se aktu´alnˇe nach´az´ı:

• ˇZlut´a – Dan´a stanice jeˇstˇe nebyla prohl´aˇsena za ukonˇcenou, coˇz znamen´a, ˇze nebyly provedeny vˇsechny operace spojen´e s touto stanic´ı. Toto je defaultn´ı stav pˇri pˇrid´an´ı nov´eho EPS do syst´emu.

• Zelen´a – Dan´a stanice byla ukonˇcena a prohl´aˇsena za ´uspˇeˇsnou. Bˇehem prov´adˇen´ı operac´ı se nevyskytla ˇz´adn´a chyba.

• ˇCerven´a – Dan´a stanice byla ukonˇcena a prohl´aˇsena za ´uspˇeˇsnou. Pˇri prov´adˇen´ı operac´ı v r´amci repasov´an´ı se vyskytla chyba, kter´a vˇsak byla opravena (napˇr.

byl objeven vadn´y d´ıl, kter´y byl v z´apˇet´ı vymˇenˇen).

• ˇSed´a – Dan´a stanice byla ukonˇcena jako ne´uspˇeˇsn´a. Bˇehem procesu se vy-skytla z´avaˇzn´a a neopraviteln´a chyba a tedy nelze dan´e EPS zrepasovat.