• No results found

Souˇ casn´ y syst´ em repasov´ an´ı EPS ve spoleˇ cnosti

V souˇcasnosti se ve firmˇe TRW Automotive Czech, s. r. o., repasuj´ı krom elek-trick´ych posilovaˇc˚u ˇr´ızen´ı tak´e dalˇs´ı ˇc´asti ˇr´ızen´ı, jako je hˇrebenov´a tyˇc ˇr´ızen´ı apod.

Jelikoˇz ale c´ılem t´eto bakal´aˇrsk´e pr´ace je vytvoˇren´ı aplikace pro linku elektrick´ych posilovaˇc˚u, bude d´ale prob´ır´an pouze syst´em repasov´an´ı EPS typu C-EPS.

3.2.1 Pr˚ubˇeh repasovac´ıho procesu

Repasov´an´ı elektrick´ych posilovaˇc˚u ˇr´ızen´ı prob´ıh´a v r´amci dvou typ˚u zak´azek.

Pˇr´ıklad takov´e zak´azky zobrazuje Pˇr´ıloha B - Pˇr´ıklad zak´azky. Kaˇzd´a zak´azka obsahuje sv´e identifikaˇcn´ı ˇc´ıslo, poˇcet kus˚u EPS v zak´azce a poloˇzku urˇcuj´ıc´ı typ EPS, jej´ıˇz form´at se liˇs´ı dle typu zak´azky:

• Demont´aˇzn´ı zak´azka – Demont´aˇzn´ı zak´azka je zaloˇzena pˇri pˇrijet´ı pouˇzit´ych EPS, kter´e jsou urˇceny k repasov´an´ı. Poloˇzka urˇcuj´ıc´ı typ EPS je tzv.

”family number“, neboli rodinka. Family number je d´ano fyzickou konstrukc´ı posilovaˇce, a tedy stejn´e family number maj´ı pouze syst´emy stejn´eho v´yrobce a stejn´eho modelu kter´e, jsou vz´ajemnˇe zamˇeniteln´e.

• Mont´aˇzn´ı zak´azka – Mont´aˇzn´ı zak´azka je zaloˇzena pˇri obdrˇzen´ı poˇzadavku na dod´an´ı repasovan´ych posilovaˇc˚u dan´eho typu. Poloˇzka urˇcuj´ıc´ı typ se naz´yv´a ICN number, pˇr´ıpadnˇe vrcholov´a poloˇzka. Ta urˇcuje software a nastaven´ı EPS pro konkr´etn´ı family number (jedno EPS dan´eho typu lze vybavit r˚uzn´ymi ver-zemi softwaru a nastaven´ım, proto se k jedn´e rodince m˚uˇze v´azat v´ıce vrcholov´ych poloˇzek). Speci´aln´ım pˇr´ıpadem je tzv.

”pilot build“. Jde o mont´aˇzn´ı zak´azku, kde na m´ıstˇe vrcholov´e poloˇzky je family number, stejnˇe jako na zak´azce demont´aˇzn´ı.

Rozliˇsit je lze pomoc´ı dvou znak˚u:

– ”pilot build“ se tiskne na ˇzlut´y pap´ır, kdeˇzto demont´aˇzn´ı zak´azka na stan-dardn´ı, b´ıl´y pap´ır.

– za family number je pˇripojeno p´ısmeno oznaˇcuj´ıc´ı druh zak´azky:

∗ K - demont´aˇzn´ı zak´azka

∗ R - mont´aˇzn´ı zak´azka (

”pilot build“)

”Pilot build“ je zaloˇzen v pˇr´ıpadˇe poˇzadavku na vytvoˇren´ı nov´e sestavy. V´ysledn´a EPS jsou odesl´ana zadavateli, a v pˇr´ıpadˇe souhlasu s v´ysledn´ym proveden´ım je zaloˇzeno nov´e ICN.

V r´amci repase proch´az´ı EPS postupnˇe dvan´acti stanicemi, z nichˇz kaˇzd´a m´a sv˚uj dan´y ´uˇcel. U kaˇzd´e z nich je tak´e nutn´e uchov´avat jin´a data, kter´a slouˇz´ı pro zpˇetnou kontrolu procesu a vytvoˇren´ı tzv. remanufacturing reportu (viz kapitola ˇc. 3.2.2).

Demont´aˇz obsahuje n´asleduj´ıc´ıch pˇet stanic :

• Diagnostika – Ve f´azi diagnostiky prob´ıh´a celkov´a kontrola EPS. Prohl´ıdkou se zjiˇst’uj´ı chybˇej´ıc´ıˇci poˇskozen´e d´ıly, pomoc´ı specializovan´ych program˚u se z pamˇeti ECU naˇc´ıtaj´ı chyby a testuj´ı se senzory. Vˇsechny tyto informace jsou ukl´ad´any do remanufacturing reportu.

• Demont´aˇz – Demontuj´ı se d´ıly jako kryt ECU ˇci senzor˚u, p´aka pro polohov´an´ı vstupn´ı hˇr´ıdele, pˇrevodovka ˇci jin´e drobn´e souˇc´astky. Tak´e se zjiˇst’uj´ı s´eriov´a ˇ

c´ısla ECU, motoru nebo senzoru a zapisuj´ı se do remanufacturing reportu.

• Rozp´ajen´ı – Jak n´azev napov´ıd´a, provede se rozp´ajen´ı datov´ych a nap´ajec´ıch vodiˇc˚u ˇr´ıd´ıc´ı jednotky a motoru, kter´e se n´aslednˇe vyjmou. V pˇr´ıpadˇe, ˇze ˇr´ıd´ıc´ı jednotka obsahuje neopraviteln´e chyby, nebo je poˇskozena nˇejak´a z komponent, je pˇred´ana na stanici

”Oprava ECU“.

• ˇCiˇstˇen´ı – Prov´ad´ı se trysk´an´ım ocelov´ych kuliˇcek, trysk´an´ım v´apencem (velmi jemn´y pr´aˇsek pro dosaˇzen´ı vyˇsˇs´ı hladkosti povrchu, chemicky rozpustn´y - lze tryskat i loˇziˇska atd.) ˇci chemi´ı.

• Oprava ECU – Pokud byla ECU pˇred´ana na tuto stanici, je zjiˇstˇeno zdali je poˇskozena z´akladn´ı deska ECU, nebo pouze nˇekter´a z komponent (kabelov´y sva-zek, konektor ˇci r´am rozhran´ı). Pokud je poˇskozena z´akladn´ı deska, jsou z n´ı odp´ajeny komponenty kter´e lze opˇetovnˇe pouˇz´ıt. Je-li naopak poˇskozena jedna z uveden´ych komponent, zat´ımco z´akladn´ı deska ˇr´ıd´ıc´ı jednotky je nepoˇskozena, odp´aj´ı se pouze ona poˇskozen´a komponenta. Proveden´e kroky jsou opˇet zazna-men´any do remanufacturing reportu.

Po ´uspˇeˇsn´em absolvov´an´ı stanic v r´amci demont´aˇzn´ı zak´azky vznik´a z EPS tak-zvan´y

”K-kit“, kter´y pˇredstavuje sadu vytˇeˇzen´ych a opˇet pouˇziteln´ych d´ıl˚u uloˇzen´ych v pˇrepravn´ım boxu.

Pot´e m˚uˇze b´yt pˇristoupeno k mont´aˇzi. V pr˚ubˇehu mont´aˇze se prov´ad´ı n´asleduj´ıc´ıch 8 stanic:

• Mont´aˇz – Je provedena mont´aˇz pˇrevodovky, motoru, ECU a dalˇs´ıch drobn´ych souˇc´ast´ı (loˇziˇska, tˇesnˇen´ı, . . . ) na tˇelo EPS, tzv.

”housing“. Cel´y proces mont´aˇze je kontrolov´an pomoc´ı PLC ovl´adan´eho pomoc´ı tlaˇc´ıtek na pracovn´ım stole.

• P´ajen´ı – Provede se pˇrip´ajen´ı sign´alov´ych a f´azov´ych vodiˇc˚u motoru a ECU.

• Pˇrehr´an´ı softwaru – EPS je pˇripojeno ke zdroji stejnosmˇern´eho napˇet´ı a pomoc´ı datov´ych kabel˚u je propojeno s poˇc´ıtaˇcem, pomoc´ı kter´eho je vy-maz´ana pamˇet ECU a n´aslednˇe je do n´ı nahr´an pˇr´ısluˇsn´y software v z´avislosti na vrcholov´e poloˇzce mont´aˇzn´ı zak´azky.

• Z´avˇereˇcn´y test – Pomoc´ı speci´aln´ıho zaˇr´ızen´ı, kter´e umoˇzˇnuje simulovat skuteˇcnou pr´aci EPS (na vstupn´ı hˇr´ıdel EPS je pˇripojen servomotor se senzory simuluj´ıc´ı pr´aci ˇridiˇce, na v´ystupn´ı hˇr´ıdel naopak brzda se senzorem krout´ıc´ıho momentu) jsou zmˇeˇreny charakteristiky tˇren´ı a posilovac´ıho ´uˇcinku a je prove-dena kalibrace.

• Test hluˇcnosti – Pomoc´ı digit´aln´ıho hlukomˇeru a specializovan´eho softwaru se mˇeˇr´ı hladina hluku, kterou EPS vyd´av´a bˇehem sv´e pr´ace. Bˇehem mˇerˇen´ı je EPS uloˇzeno do tzv.

”Noise Boxu“, jeˇz je realizov´an jako bezodrazov´a ko-mora. Z jedn´e strany je k nˇemu pˇripojen volant pro simulaci ˇr´ızen´ı a na druh´e stranˇe je pˇripojena brzda s nastaviteln´ym momentem. Pokud bˇehem mˇeˇren´ı je pˇrekroˇcena hodnota 60dB, je provedena hlubˇs´ı anal´yza pomoc´ı spektrometru. Po-moc´ı elektrick´eho stetoskopu jsou tak´e kontrolov´any jednotliv´e ˇc´asti EPS (body pro mˇeˇren´ı jsou urˇceny pˇredevˇs´ım pozicemi loˇzisek).

• Fin´aln´ı operace – EPS je vloˇzeno do specializovan´eho testovac´ıho pˇr´ıstroje, kter´y se pouˇz´ıv´a i pˇri diagnostice v r´amci demont´aˇzn´ı zak´azky. Je provedena kon-trola, zda je nahr´an spr´avn´y software a zda pamˇet’ ECU neobsahuje chyby. D´ale jsou provedena posledn´ı nastaven´ı. Pot´e je EPS pˇred´ano k balen´ı.

• Vstˇrikov´an´ı plast˚u – EPS je pˇriˇsroubov´ano k palubn´ı desce pomoc´ı kap-sul´ı, kter´e jsou pˇripojeny pr´avˇe prostˇrednictv´ım za tepla vstˇr´ıknut´eho plastu.

V pˇr´ıpadˇe nehody pˇri n´arazu ˇridiˇce do volantu je EPS odtrˇzeno, ˇc´ımˇz se mini-malizuje ˇsance na poranˇen´ı ˇridiˇce. Stejn´y princip je pouˇzit´y i u hˇr´ıdele, kter´a se v pˇr´ıpadˇe nehody zasunuje do sebe.

• Oprava ECU – Pokud v pˇrepravn´ım boxu nebyla funkˇcn´ı ECU (byly na n´ı neopraviteln´e chyby), je pouˇzita nov´a ECU. Na n´ı je nutn´e pˇrip´ajet komponenty, jako kabelov´y svazek, konektor ˇci r´am rozhran´ı. Jestliˇze pˇrepravn´ı box ECU obsahuje, jsou pˇrip´ajeny komponenty, kter´e byly v r´amci demont´aˇze odp´ajeny.

V´ystupem mont´aˇzn´ı zak´azky je plnˇe funkˇcn´ı EPS pˇripraven´e k odesl´an´ı z´akazn´ıkovi a n´aslednou mont´aˇz do vozu. Vˇsechny namˇeˇren´e hodnoty a proveden´e operace v r´amci mont´aˇzn´ı zak´azky jsou opˇet zaznamen´any do remanufacturing re-portu.

3.2.2 Remanufacturing report

Bˇehem cel´eho procesu repasov´an´ı se vytv´aˇr´ı dokument obsahuj´ıc´ı veˇsker´e infor-mace o stavu repasovan´eho EPS pˇred zaˇc´atkem repasov´an´ı (jako jsou s´eriov´a ˇc´ısla ECU ˇ

ci motoru) a ukl´adaj´ı se do nˇeho data z´ıskan´a v r´amci stanic, vˇcetnˇe screen˚u ze spe-cializovan´ych program˚u (napˇr. programu pro mˇeˇren´ı tˇren´ı, viz obr. 8).

Obr´azek 8: Pˇr´ıklad screenu v remanufacturing reportu

Hotov´e reporty se archivuj´ı pro pˇr´ıpad zpˇetn´e kontroly procesu. V pˇr´ıpadˇe, ˇze dojde k reklamaci repasovan´eho EPS, lze podle remanufacturing reportu zjistit, jak´e

chyby se vyskytly bˇehem repasov´an´ı a jak´e souˇc´astky byly vymˇenˇeny. Za pˇredpokladu, ˇ

ze se chyba vyskytla na nov´em d´ılu, lze tuto reklamaci postoupit d´ale.