• No results found

Pro zad´av´an´ı a zobrazov´an´ı dat o posilovaˇci z´ıskan´ych bˇehem procesu repasov´an´ı slouˇz´ı dialog vyobrazen´y na obr´azku ˇc. 14. Tento dialog je moˇzn´e zobrazit nˇekolika zp˚usoby. Pˇri pouˇzit´ı volby

”Vyhledat EPS“ v dialogu pro rychl´e spouˇstˇen´ı nebo z menu hlavn´ıho okna aplikace lze naˇc´ıst formul´aˇr pro spr´avu dat podle ˇc´arov´eho k´odu EPS.

Lze ho tak´e zobrazit kliknut´ım na stavov´y ˇr´adek EPS ve formul´aˇri naˇcten´e zak´azky.

V horn´ı ˇc´asti okna opˇet vid´ıme liˇstu menu s n´asleduj´ıc´ımi volbami :

• Volby stanice – Menu pro pr´aci s aktu´alnˇe zvolenou stanic´ı. Jm´eno zvolen´e stanice je zobrazeno v titulku r´ameˇcku ohraniˇcuj´ıc´ım jej´ı vstupy.

– Pˇridat chybu – otevˇre dialog pro pr´aci s chybami dan´e stanice. Stejn´y dialog lze otevˇr´ıt i dvojklikem na seznam

”Obecn´e chyby“.

– Pˇridat screenshot – otevˇre n´astroj pro sejmut´ı pˇr´ıdavn´eho screenshotu (tj. kopie obrazovky). Stejn´y dialog lze otevˇr´ıt i dvojklikem na seznam

”Obecn´e screeny“.

– Zmˇenit stav stanice – otevˇre dialog umoˇzˇnuj´ıc´ı zmˇenu stavu stanice.

Obsah dialogu se liˇs´ı v z´avislosti na poˇctu chyb:

Obr´azek 14: Uk´azka formul´aˇre pro pr´aci s daty repasovan´eho posilovaˇce

∗ ˇz´adn´a chyba – Otevˇre se dialog s upozornˇen´ım, ˇze stanice neobsahuje ˇz´adn´e chyby pro pˇr´ıpad, kdyby uˇzivatel zapomnˇel chybu zadat. Uˇzivatel se v tomto kroku m˚uˇze vr´atit zpˇet, ˇci oznaˇcit stanici za ´uspˇeˇsnou (sig-nalizovan´a zelenou barvou).

∗ jedna a v´ıce chyb – Otevˇre se dialog s dotazem, zdali jsou objeven´e chyby opraviteln´e, nebo dan´e EPS nen´ı moˇzn´e zrepasovat, a je tedy zbyteˇcn´e v procesu pokraˇcovat.

• Volby EPS – Menu pro pr´aci s aktu´alnˇe naˇcten´ym EPS

– Tisk pr˚uvodky – odeˇsle poˇzadavek na vytisknut´ı ˇst´ıtku s ´udaji o EPS do s´ıt’ov´e tisk´arny.

Cel´a plocha dialogu je rozdˇelena na dvˇe ˇc´asti. Menˇs´ı ˇc´ast, um´ıstˇen´a vlevo, obsa-huje z´akladn´ı informace o zobrazen´em EPS, tj. identifikaˇcn´ı ˇc´ıslo, kter´e z´aroveˇn slouˇz´ı

jako ˇc´arov´y k´od, ˇc´ıslo demont´aˇzn´ı zak´azky, ke kter´e dan´e EPS n´aleˇz´ı. V pˇr´ıpadˇe, ˇze je EPS pˇriˇrazeno k mont´aˇzn´ı zak´azce, je zde i identifik´ator t´eto zak´azky a vrcholov´a poloˇzka. D´ale obsahuje tlaˇc´ıtka pro pˇrep´ın´an´ı mezi stanicemi. Barva tlaˇc´ıtka oznaˇcuje stav, ve kter´em se stanice nach´az´ı. V´yznam barev je pops´an v kapitole ˇc. 5.2.4.

Ve vˇetˇs´ı ˇc´asti, um´ıstˇen´e napravo, kter´a pokr´yv´a podstatnou ˇc´ast dialogu, je zobrazena aktu´alnˇe zvolen´a stanice. V horn´ı ˇc´asti vid´ıme n´azev zobrazen´e stanice (na obr´azku ˇc. 14 je zobrazena stanice diagnostiky).

Zobrazen´a stanice obsahuje vstupy pro veˇsker´a data z´ıskan´a v pˇr´ısluˇsn´em kroku procesu repasov´an´ı. Poˇcet i typ vstup˚u se liˇs´ı pro kaˇzdou stanici, krom seznam˚u

”Obecn´e chyby“ a

”Obecn´e screeny“, kter´e se vyskytuj´ı ve vˇsech stanic´ıch a vˇzdy maj´ı stejnou funkci :

• Obecn´e chyby obsahuj´ı informace o chyb´ach, kter´e se v dan´e stanici vyskytly bˇehem repasov´an´ı. Seznam moˇzn´ych chyb je pro kaˇzdnou stanici jin´y. Kaˇzd´a chyba m´a sv˚uj jedineˇcn´y identifik´ator a text popisuj´ıc´ı d˚uvod chyby.

• Obecn´e screeny obsahuj´ı libovoln´y poˇcet screenshot˚u, kter´e byly poˇr´ızeny pˇri neoˇcek´avan´ych ud´alostech (napˇr. screen pˇr´ısluˇs´ıc´ı k vyskytnut´e chybˇe).

5.3.1 Zad´av´an´ı hodnot

Z obr´azku ˇc. 14 m˚uˇzeme vypozorovat, ˇze dialog pro spr´avu ´udaj˚u zjiˇstˇen´ych bˇehem procesu repasov´an´ı obsahuje pˇrev´aˇznˇe dva typy vstup˚u (v´ıce o ukl´adan´ych datech a zp˚usobu uloˇzen´ı lze nal´ezt v kapitole ˇc. 4.2):

• Seznamy pˇreddefinovan´ych hodnot – Na obr´azku ˇc. 14 jsou pouˇzity napˇr.

pro uloˇzen´ı chybˇej´ıc´ıch ˇci poˇskozen´ych ˇc´ast´ı EPS. Tento seznam je pouˇzit vˇzdy, kdyˇz c´ılem je vloˇzit jednu ˇci v´ıce moˇznost´ı z pˇredem definovan´eho seznamu.

Dvojklikem na vybran´y seznam otevˇrete dialog pro zmˇenu dat. Tento jednoduch´y dialog se skl´ad´a z b´ıl´e plochy obsahuj´ıc´ı dva sloupce. Lev´y obsahuje moˇznosti, kter´e jsou aktu´alnˇe vybran´e, prav´y obsahuje zbytek moˇznost´ı na v´ybˇer. Moˇznosti zobrazen´e v obou sloupc´ıch d´avaj´ı dohromady mnoˇzinu vˇsech moˇzn´ych voleb.

Aˇckoliv vˇsechny seznamy vypadaj´ı na pohled stejnˇe, jejich funkˇcnost se m˚uˇze liˇsit v z´avislosti na smyslu ukl´adan´ych dat:

– Vˇzdy lze vybrat maxim´alnˇe jednu moˇznost. Pˇri v´ybˇeru jin´e moˇznosti je p˚uvodn´ı volba nahrazena. Tohoto nastaven´ı je vyuˇzito u vstup˚u, kde je logicky moˇzn´a maxim´alnˇe jedna volba (napˇr. pˇri v´ybˇeru verze pouˇzit´eho syst´emu).

– Lze vybrat libovoln´y poˇcet hodnot. Pouˇzito napˇr. u v´ypisu chybˇej´ıc´ıch d´ıl˚u.

• Tlaˇc´ıtka pro vloˇzen´ı screenu – Stisk tohoto tlaˇc´ıtka otevˇre dialog pro pr´aci se screenem. Vlevo od tlaˇc´ıtka se nach´az´ı popis informace, kter´a m´a b´yt obsahem screenshotu (napˇr.

”Printscreen pˇred vymaz´an´ım VIN“). Popisek tlaˇc´ıtka nese informaci o tom, zda byl screenshot poˇr´ızen a m˚uˇze nab´yvat n´asleduj´ıc´ıch hodnot:

– Vloˇzit printscreen – Screen jeˇstˇe nebyl vytvoˇren. Pˇri stisku tlaˇc´ıtka je zobrazen dialog pro sejmut´ı screenu.

– Editovat screen – Screen byl v minulosti vytvoˇren a uloˇzen. Po stisknut´ı tlaˇc´ıtka je zobrazen dialog s n´ahledem.

– Zobrazit n´ahled – Tento popisek je zobrazen v pˇr´ıpadˇe, ˇze nen´ı dovoleno mˇenit obsah sejmut´eho screenu (napˇr. pokud je dan´a stanice uzavˇrena). Po kliknut´ı je zobrazen pouze n´ahled a jm´eno s popiskem.

Podrobnˇe se ovl´ad´an´ım a obsahem dialogu pro pr´aci se screenshoty zab´yv´a kapi-tola ˇc. 5.3.2.

5.3.2 Pr´ace se screenshoty

V r´amci repasovac´ıho procesu je nutn´e uchov´avat i celou ˇradu screenshot˚u (ko-pie aktu´alnˇe zobrazen´e obrazovky uloˇzen´a v nˇejak´em grafick´em form´atu). Aˇckoliv se v aplikaci m˚uˇzeme setkat se dvˇema druhy screen˚u, pro jejich poˇrizov´an´ı a editov´an´ı

´

udaj˚u na nˇe v´azan´ych se v r´amci cel´e aplikace vyuˇz´ıv´a stejn´eho mechanismu.

Pˇri zobrazen´ı dialogu pro pr´aci se screenshotem jsou vˇzdy zneviditelnˇena vˇsechna zobrazen´a okna, a to aˇz do jeho zavˇren´ı.

V pˇr´ıpadˇe, ˇze screenshot zat´ım nebyl poˇr´ızen, je zobrazen dialog obsahuj´ıc´ı ´udaje o EPS a aktu´aln´ı datum a ˇcas. Pod tˇemito ´udaji je um´ıstˇeno tlaˇc´ıtko

”Sejmout scre-enshot“. Tento dialog je nutn´e pˇresunout tak, aby byl d´ale viditeln´y, ale z´aroveˇn nezakr´yval ˇz´adn´e informace kter´e by mˇely b´yt vyobrazeny na v´ysledn´em screenshotu.

V horn´ı ˇc´asti se nach´az´ı menu obsahuj´ıc´ı volby pro import a export z/do souboru ve form´atu *.jpg .

Po stisknut´ı tlaˇc´ıtka

”Sejmout screenshot“ je poˇr´ızen sn´ımek aktu´aln´ı obra-zovky a je zobrazen dialog obsahuj´ıc´ı n´ahled screenshotu a tlaˇc´ıtka

”Uloˇzit“ a

” Sma-zat“. Pˇri uloˇzen´ı jsou data uloˇzena do pamˇeti a jsou zobrazena p˚uvodn´ı okna. Pˇri stisku tlaˇc´ıtka

”Smazat“ je sejmut´y screenshot smaz´an a je opˇet zobrazen dialog pro poˇr´ızen´ı nov´eho screenu. Nad n´ahledem jsou dvˇe textov´a pole. Lev´e pole obsahuje pˇreddefinovan´y n´azev screenu, kter´y lze ale libovolnˇe mˇenit. Prav´e pole je pr´azdn´e a poskytuje uˇzivateli prostor pro pˇrips´an´ı pozn´amky.