• No results found

PRESENTATION AV DE UNDERSÖKTA KOMMUNERNA

deras fysiska förutsättningar. Syftet med dessa presentationer är att ge en bakgrund och en ökad förståelse för de förutsättningar som kommunernas tjänstemän arbetar utefter. Informationen som presentationerna bygger på är hämtade från kommunernas översiktsplaner och från kommunernas hemsidor. Till Landskrona kommuns presentation har dock delar av informationen erhållits från en tjänsteman som arbetar på Teknik- och stadsbyggnadskontoret, då denna information inte varit tillgänglig någon annanstans.

5.1 De undersökta kommunerna

Helsingborgs stad, Kristianstads kommun, Landskrona kommun samt Vellinge kommun är alla lokaliserade i låglänta kustområden i Skåne. Deras utsatta lokaliseringar gör att de förväntas att utsättas för effekter som ett förändrat klimat kan tänkas komma att föra med sig. I figur 2 nedan visas de utvalda kommunernas lokalisering.

Figur 2. De markerade områdena visar kommungränserna för de undersökta kommunerna (SCB, 2006).

5.1.1 Helsingborgs stad

Helsingborgs stad är belägen i nordvästra Skåne utmed Öresunds kuststräcka. Kommunen har en landareal på 346 km2 och landskapet domineras i huvudsak av åkerjord. Helsingborgs stad är en snabbt växande kommun befolkningsmässigt, i början av år 2006 hade Helsingborgs 122 062 invånare och befolkningen tenderar att ökar (Helsingsborgs stad, 2006). År 2015 förväntas kommunen ha cirka 128 000 invånare eller fler. Befolkningstillväxten gör att trycket på bostäder ökar och Helsingborg stad är därför en av de kommuner som just nu bygger mest i hela landet. Den väntade befolkningsökningen tros kräva en bostadsökning på cirka 500-700 nya bostäder per år fram till år 2015 och Helsingborgs stad satsar därför stort på nya bostadsområden. En stor del av bebyggelsen planerar man att uppföra inom den befintliga stadsmiljön men också längs den låglänta kuststräckan. Anledningen till att statsmiljön ska förtätas är att de obebyggda delar i Helsingborgs stad till stor del består av högklassig jordbruksmark som man vill undvika att ta i anspråk (Helsingborgs stad, 2002).

5.1.2 Kristianstads kommun

Kristianstads kommun är belägen i nordöstra Skåne. Kommunen är till ytan Skånes största kommun med en areal på 1 346 km². Kommunens landskap domineras av våtmarker, vattendrag och goda åkerjordar. Kristianstads kommun är vattenrikt då kommunen innefattar Helge ås avrinningsområde, Hammarsjön, Araslövsjön liksom gränsar till Hanöbukten i Östersjön. I slutet av år 2005 hade kommunen 75 915 invånare och befolkningen förväntas fortsätta att öka (Kristianstads kommun, 2006). Den väntade befolkningsökningen gör att nya bostäder behöver byggas inom kommunen. I Kristianstad planeras 3 300 nya bostäder att byggas fram till år 2025 och i omliggande områden till Kristianstad planeras också nya bostäder att uppföras, fast inte i lika stor omfattning. Kristianstads kommun uppges ha begränsade möjligheter till att expandera bostadsbyggandet, då våtmarkerna liksom den goda åkermarken gör det svårt att hitta lämplig mark att bebygga. Delar av Kristianstad är byggd på före detta sjöbotten och staden har sin lägsta punkt 2,41 meter under havets nivå. Vid extrema väderleksförhållanden finns det i dag risk för att stora delar av Kristianstad kan komma att hamna under vatten och Kristianstad har redan vid ett flertal tillfällen fått delar av staden översvämmad. Till följd av den överhängande översvämningsrisken pågår det sedan år 2003 ett omfattande arbete med att permanent valla in staden som skydd mot översvämningar. Skyddsvallarna ska stå klara år 2012 och kostnaden beräknas uppgå till 300 miljoner kronor (Kristianstads kommun, 2004).

5.1.3 Landskrona kommun

Mitt i Öresundsregionen, mellan Malmö stad och Helsingborgs stad, ligger Landskrona kommun. Kommunen har en landareal på 140 km2 och ett invånarantal på cirka 39 000 invånare. Under de kommande åren tros befolkningsmängden komma att öka något. Landskrona kommun räknar därför med att cirka 2000 nya bostäder behöver byggas fram till år 2021. De flesta bostäderna planeras i första hand att uppföras i Landskrona, men bostäder planeras också i de mindre omkringliggande orterna. I utvecklingen av Landskrona kommuns bostadsbyggande ingår i första hand förtätning och komplettering av den befintliga bebyggelsen på den mark som redan tagits i anspråk eftersom kommunen vill skydda och bevara den goda åkerjord som finns i kommunen (Landskrona kommun, 2002). Delar av Landskrona kommun ligger låglänt, exempelvis har Landskrona sin lägsta punkt enbart 0,99 meter över havet. Landskrona kommun genomströmmas av flera vattendrag och vid ökade vattenflöden och en förhöjd havsnivå befaras Saxån som rinner genom kommunen att översvämma flera intilliggande landområden. Delar av Landskronas stadskärna kan komma att utsättas för översvämningsrisk om havsnivån stiger (Tjänsteman, Landskrona kommun).

5.1.4 Vellinge kommun

Vellinge kommun är lokaliserad till sydvästra Skåne och har i dagsläget cirka 30 000 invånare. Kommunen har en landareal på 142 km². De områden som är mest attraktiva som bostadsområden är belägna i det låglänta kustlandskapet på Falsterbohalvön som omges av Östersjön och Öresund. År 2014 förväntas invånarantalet uppgå till cirka 36 000 invånare vilket ökar trycket på nya bostäder. Fram till år 2014 planerar kommunen att upplåta tomtmark för byggandet av cirka 2 500 nya bostäder i kommunen. Vellinge kommuns mest attraktiva område för bostadsbebyggelse är Näset som innefattas av tätorterna Skanör, Falsterbo och Höllviken. Kommunen har flera stora landområden som riskerar att översvämmas vid en förhöjd havsnivå då delar av Falsterbohalvön ligger lågt. För att skydda bebyggelsen har kommunen planer på att uppföra vallar som skydd. Mellan 8,8 och 12 km vallar kan behöva uppföras för att området ska kunna möta en vattenståndshöjning på cirka 2,0 meter (Vellinge kommun, 2001).

6 Anpassning av samhället till ett förändrat klimat

Related documents