• No results found

Det finns nio olika principer som bör tas i beräkning vid utformningen av ett ICT4D-projekt och som gemensamt tagits fram av ett flertal internationella ideella organisationer, däribland UNICEF, SIDA och Världsbanken (Principle for Digital Development, 2016). Principerna fungerar som riktlinjer i syfte att stödja utvecklingsarbete där informations- och kommunikationsteknologi används. De består av olika element som skaparna av principerna anser är viktigast, vilka är att organisationerna bör designa med användaren, förstå den lokala kontexten, göra systemen skalbara och hållbara, samt vara datadrivna och använda sig av öppna standarder, öppen data, open source och öppen innovation. Vidare beskriver de olika principerna vikten av förbättring och återanvändning av system, samarbete samt integritet och säkerhet (Waugaman, 2016). Nedan beskrivs tre principer som ansetts vara relevanta utifrån studiens empiri.

4.3.1 Princip 4: Utveckla för hållbarhet

Det är ofta förekommande att initiativtagare inom ICT4D-projekt försummar att ta den mänskliga faktorn och de finansiella aspekterna i beräkning för att skapa en varaktig hållbarhet. Problemet har lett till framtagandet av princip 4, som betonar hållpunkter för att hålla den avsedda livslängden av ett projekt (Waugaman, 2016).

Skaparna av dessa principer anser att hållbarhet ska vara en av de huvudsakliga nyckelfaktorerna vid digital utveckling, men att det är allt för ofta som hållbarheten av projekten förbises och inte uppmärksammas tillräckligt. De fortsätter att diskutera möjliga orsaker till varför hållbarhet negligeras alltför ofta och menar att det kan bero på finansieringsperioden8 från givaren (Waugaman, 2016). Det är efter denna tidsperiod som projekt ofta tynar bort och den nytta som projekt kunde ha genererat för slutanvändarna försvinner.

8 En finansieringsperiod är en tidsperiod under vilken ideella organisationer bidrar med pengar för att utveckla ICT4D-projekt (Waugaman, 2016).

32

För att det ska finnas ett skyddsnät efter det att pilotfasen9 av projektet är genomfört beskriver principen vikten av att göra en noggrann planering när organisationer ska implementera ICT4D-projekt. Skyddsnätet kan bestå av support och ett långsiktigt finansiellt välbefinnande, vilket kan bidra till att projekten också blir mer hållbara över en längre tid (Principle for Digital Development, 2014).

Princip 4 beskriver också att chansen att projekt blir framgångsrika ökar om projektet är utformat efter den lokala kontexten. Det är därmed nödvändigt att under planeringen förutse vilka resurser som kan komma att krävas för att ett lokalt ägarskap ska kunna uppnås efter projektets pilotfas. För att uppnå detta är det väsentligt att det finns lokala utvecklare närvarande som kan bistå med support (Principle for Digital Development, 2014).

Principen fortsätter att betona vikten av att hålla utvecklingen av ett system enkel. Det vore lämpligt att använda den informations- och kommunikationsteknologi som redan existerar i det lokala samhället och istället optimera redan tillgängliga lösningar genom modifikationer (Waugaman, 2016).

4.3.2 Princip 6: Använd öppna standarder, öppen data, open source och öppen innovation

Princip nummer 6 har växt fram ur problematiken med att använda begränsade offentliga resurser till kod, verktyg och lösningar som är särskilt framtagna för specifika verksamhetsområden eller låsta på grund av patentskydd. Användningen av dessa icke-interoperabla lösningar och den begränsade insyn som finns i den data som genereras, gör att det uppstår brister i hållbarheten när det gäller ICT4D-projekt (Waugaman, 2016). Enligt de forskare och organisationer som arbetat med att ta fram principen bör initiativtagare till ICT4D-projekt istället anta ett friare perspektiv, som bland annat innefattar ett användande av öppna standarder, öppen data, open source samt öppen innovation (Principle for Digital Development, 2015).

9 Pilotfasen är den initiala tidsperioden under implementeringen av ett projekt (Waugaman, 2016).

33

En öppen samverkan med ett fritt flöde av idéer över organisatoriska gränser kan bidra till en större utveckling än vad som är möjligt när aktörer arbetar ensamma. Samarbetet kan leda till öppen innovation - som i praktiken kan möjliggöras genom deltagande i sammankomster såsom hackathons10. Organisationer bör också sträva efter att ha en öppen kultur genom att uppmuntra till utbildning och kunskapsutveckling gällande utnyttjandet av öppna resurser inom organisationen (Waugaman, 2016).

När organisationer ska besluta om en open source-lösning ska användas för ett ICT4D-projekt bör en uppskattning av den totala kostnaden för lösningen ske, samtidigt som hänsyn bör tas till den eventuella community som finns uppbyggd kring lösningen. Mjukvarans lönsamhet är ofta beroende av exempelvis de medarbetare inom organisationen som hanterar dessa typer av projekt samt communityn bakom mjukvaran och andra externa intressenter (Waugaman, 2016).

Av de nio principer som tagits fram anses princip nummer 6 vara den princip som är mest kontroversiell. En större öppenhet kan leda till ekonomisk tillväxt, ett större engagemang hos människor och främja en ansvarsskyldighet hos regeringar, samtidigt som den kan innebära konsekvenser när det gäller integritet och säkerhet. Valet mellan en patentskyddad mjukvara eller en mjukvara baserad på open source kan också anses vara kontroversiellt, då den totala kostnaden för den senare inte alltid är lägre än kostnaden för en patentskyddad lösning (Principle for Digital Development, 2015).

4.3.3 Princip 9: Samarbete

Princip 9 beskriver hur samarbete är kärnan i internationellt utvecklingsarbete och hur betydelsen av större samarbete kan illustreras med ett afrikanskt ordspråk som lyder: “If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together”. Principen beskriver hur ett gemensamt nyttjande av resurser, kunskap och handlingar kan ha en inverkan på utvecklingsinsatser hållbarhet. Till följd av den stora mängd aktörer som deltar i utvecklingsprojekt och som i många fall kan ha delade åsikter, kan samarbete vara svårt att uppnå (Waugaman, 2016).

10 Hackathons beskriver en typ av sammankomst där programmerare och andra aktörer inom

mjukvaruutveckling samarbetar och utbyter idéer med varandra gällande olika projekt (Leckhart, 2012).

34

Princip nummer 9 framhäver hur viktigt det är att samarbete sträcker sig över gränser, såsom gränser mellan olika industrier, sektioner och organisationer. När projekt är designade och implementerade i ett partnerskap gynnas den digitala utvecklingen, då detta leder till en större helhetssyn (Waugaman, 2016). Principen redogör även för de faktorer som är nödvändiga för att ett större samarbete ska kunna uppnås, där två av de mest kritiska faktorerna är tid och tillit. Dessa två faktorer kan vara svåra att uppfylla under de korta perioder som ideella organisationer får stöd från givare (Principle for Digital Development, 2015).

En annan central faktor för samarbete under utvecklingsprocessen är vikten av att dokumentera arbete, processer och resultat och därefter dela dokumentationen med medarbetarna, i syfte att uppnå en större gemenskap. Principen betonar också slutanvändarnas roll i processen och hur tid bör läggas på utvärdering av behov samt säkerställning av att systemet utvecklas tillsammans med användarna (Principle for Digital Development, 2015).

35

5. Empiri

et följande kapitlet syftar till att presentera studiens empiri utifrån fem centrala teman som har identifierats i den sammanställning som gjorts av utförda intervjuer. Vid presentationen av respektive tema återges även citat från studiens respondenter.

5.1 Kompetens

Vid sammanställning av intervjuerna framgår det att samtliga respondenter vid upprepade tillfällen betonar vikten av teknisk och lokal kompetens vid utvecklingen av ICT4D-projekt.

Det framkommer i majoriteten av intervjuerna att kompetens inte enbart utgörs av en teknisk kunskap, utan även förståelse för den lokala kontexten och de människor som projektet är tänkt att gynna.

5.1.1 Teknisk kompetens

Ur resultatet framgår att betydelsen av en teknisk kompetens främst handlar om underhåll och support av den mjukvara som organisationen väljer att använda. Om valet faller på en mjukvara baserad på open source krävs det att organisationen även besitter den kunskap som krävs för att kunna göra justeringar och uppdateringar, samt kontrollera kvaliteten på mjukvaran. En av studiens respondenter beskriver hur en avsaknad av teknisk kompetens vid användning av open source innebär större osäkerhet, då avsaknaden leder till ett beroende av externa utvecklare som inte är bundna vid kontrakt eller något typ av ansvar. Vidare beskrivs också hur mjukvara som är gratis i många fall har en tendens att sakna den support som krävs för underhåll.

“Det gör att man blir beroende av programmerare som det inte finns

Related documents