• No results found

1. Introduktion

5.1 Principprogram

5.1.1 Principprogram för 1989

Det fanns ingen rubrik om jämställdhetspolitiken i principprogrammet för 1989. Istället fanns det information under avsnittet “familj”. Där skrivs det om hur partiet anser att familjen är grunden till samhället och en av de viktigaste beståndsdelarna för välfärden. Partiet skriver ytterligare följande;

“Sverigedemokraterna anser att modern (eller annan vårdnadshavare) skall ha rätt till avlönat hemarbete på heltid under barnet tre första år.”

I Hamrud skrivs det om hur man i det nationalistiska tankesättet anser att mannen ska vara ute och jobba för att kunna försörja familjen, här kan man se hur partiet formulerar att modern skall ha rätt till avlönat hushållsarbete. Det är svårt att finna drag till någon av de tre feministiska tolkningarna eftersom partiets politik som presenterades under detta år var väldigt begränsad. Det berör dock det särartsfeministiska synsättet där man menar på att kvinnan bär på moderliga egenskaper som bör bevaras och att det finns traditionella könsskillnader.

Det vilar sig även på det nationalistiska tänkandet att kvinnans egenskaper ligger i att vara en kvinna som tar hand om barnet och hushållet som huvudsaklig uppgift.

Sedan skriver Sverigedemokraterna att kvinnor bör ha rätt de tre första åren i barnets liv till avlönat hemarbete. Detta visar ett synsätt där man begränsar kvinnan genom att erbjuda kvinnan lön för att stanna hemma och bevara den ställning hon har genom att sköta hushållsarbetet.

Vidare finns det sedan ett avsnitt i 1989 års principprogram som heter “abort”. Där skriver Sverigedemokraterna att de vill skärpa den rådande lagstiftningen kring aborter. Partiet fortsätter och skriver följande;

21

”Sverigedemokraterna förordar en moralisk upprustning och menar att en graviditet skall vara resultatet av ett fast förhållande mellan en man och en kvinna.”

De skriver vidare om att de vill skärpa lagstiftningen kring aborter och att abort bör ske undantagsvis om det är till följd av våldtäkt eller medicinska skäl.

Kvinnan begränsas således och återigen finns en liknande förklaring som finns i

nationalismen Där menar man på att kvinnans reproduktionsförmåga är till användning för statens syfte och därmed begränsas kvinnans rättigheter till hennes egen kropp då aborter brukar vara väldigt begränsade eller nästan helt förbjudna.

Det är dock svårare att hitta kopplingar till det likhetsfeministiska synsättet och mina kriterier för det. Detta på grund av att synsättet grundar sin tanke i att det finns social konstruerade skillnader i samhället och att könet inte bör ha en betydelse för vilken ställning individen har i samhället. Man ser istället en möjlighet att utforma sin personlighet och inte begränsas av sitt kön. Något liknande finns inte presenterat i partiets principprogram, istället skrivs det om att modern ska erbjudas lön för att utföra hushållssysslor och ta hand om barnet. De uttrycker det heteronormativa samhället där en graviditet ska vara resultatet av ett fast förhållande mellan mannen och kvinnan. Liberalfeminismen går i liknande spår och det är även här svårt att se kopplingar kring att partiet skulle grunda sig i det liberalfeministiska synsättet under detta års principprogram. Det har sin anledning i att liberalfeminismens största fokus ligger i att

bekämpa de strukturella skillnaderna och ge kvinnor mer inflytande i den politiska sfären. Det är dock ingenting som Sverigedemokraterna tar upp utan återigen läggs fokus på att begränsa abort samt att hålla kvinnan hemma genom att erbjuda henne avlönat hushållsarbete. En väldigt begränsad frihet för kvinnan med andra ord.

Kriterier och tolkning utifrån särartsfeminism:

- Fokuserar på olikheterna mellan könen. Genom att erbjuda avlönat arbete för att

kvinnan ska jobba hemma de tre första åren, anses som att kvinnan är den som har det ansvaret enbart och därmed hamnar fokus på de olikheter som finns mellan könen.

- Menar på att könen är biologiskt olika. Eftersom kvinnan reproducerar så är det

samma sak här, man anser att kvinnan bör vara hemma och erbjuder till och med lön för de tre första åren.

22 - Menar på att det finns traditionella könsroller och vill bevara dessa samt

uppvärdera de. Genom att man poängterar att graviditet ska vara ett resultat av ett

fast förhållande mellan en man och en kvinna och inget annat.

5.1.2 Principprogram för år 1994

I principprogrammet för år 1994 finner man en fortsättning på det föregående

principprogrammet med liknande utgångspunkter. Sverigedemokraterna skriver att en av vårdnadshavarna bör vara hemma med barnet under barnets första år och få betalt för arbetet inom hushållet och att vårdnadshavaren också ska kunna få ett bidrag för att stanna hemma med barnet fram tills att barnet börjar förskolan.

Ett tillägg i principprogrammet för år 1994 är att Sverigedemokraterna motsätter sig

lagstiftningen om pappaledighet eftersom de ansåg att det skulle inkräkta på föräldrarnas rätt till att utöva föräldraskap. Att partiet skriver att en av vårdnadshavarna ska kunna vara hemma med barnet medan de motsätter sig pappaledigheten är motsägande. Det resulterar i att

kvinnan i de flesta fall är den som kommer sluta upp med att vara hemma med barnet och sköta hushållet. I detta principprogram landar det övergripande innehållet som tolkats inom de särartsfeministiska dragen som till viss del också fyller mina kriterier.

Att både likhetsfeminismen och liberalfeminismen inte kopplas här är främst på grund av den begränsade synen man har på könsrollerna vilket motsäger sig de två uteslutna feministiska synsätt eftersom de fokuserar båda motsätter sig att bevara traditionella könsroller.

De skriver vidare att straffen för kvinnomisshandel ska skärpas och kvinnojourer ska sättas upp av staten. Detta visar på en mer medveten syn hos partiet där det finns en problematik att kvinnor blir utsatta och att det existerar ett visst förtryck mot kvinnor.

Detta kan också kopplas tillbaka till det som Jylhä, Rydgren och Strimling skrev i sin

forskningsrapport där 46% av Sverigedemokraternas väljare svarade att ett spädbarn påverkas mer negativt om mamman återgår till arbete än om pappan skulle göra det. Det speglar en bild av att modern har ett annat ansvar över barn och hushåll trots att Sverigedemokraterna inte ställer sig negativt till att kvinnor i synnerhet yrkesarbetar.

23

Kriterier och tolkning utifrån särartsfeminism:

- Fokuserar på olikheterna mellan könen. Till viss del, man poängterar i principprogrammet att en av vårdnadshavarna ska vara hemma med barnet och lägger inget fokus på vilken av vårdnadshavarna det bör vara.

- Menar på att könen är biologiskt olika. Det finns inte tillräckligt med information i detta principprogram som kan tyda på att partiet skulle förespråka att de anser att könen är biologiskt olika. Även om partiet exempelvis motsätter sig pappaledigheten så talar det inte för någonting annat än att de enbart inte vill inskränkta familjers val.

- Menar på att det finns traditionella könsroller och vill bevara dessa samt uppvärdera de. Till viss del. Särartsfeminismen menar att de olika traditionella

könsrollerna är någonting naturligt och anser att det inte finns en problematik i det tänkandet. Detta kan då kopplas till att de motsätter sig pappaledigheten då de vill att man ska få göra sina egna val och om utfallet inte blir att kvinnan tar ansvaret för att gå ut och arbeta så anser inte partiet det som problematiskt.

5.1.3 Principprogram för år 1996

I det principprogram som Sverigedemokraterna presenterar år 1996 fortsätter man på samma spår som i de tidigare framlagda principprogrammen. För partiet är familjen ett av de

viktigaste centrala begreppen som är återkommande och som prioriteras. Man beskriver familjen som en kulturförmedlare och någonting som samhället vilar sig på. I 1996 års principprogram står det även att partiet vill införa en föräldrapenning som kan tillåta

vårdnadshavare att vara hemma med sina barn fram tills att barnet börjar skolan. Nedanför är ett citat utdraget av partiets principprogram under rubriken “familj”.

“Sverigedemokraterna vill införa en föräldrapenning som ger föräldrarna en god möjlighet att välja att vara hemma och ta hand om sina egna barn fram till skolstarten.

Föräldrapenningen skall utgå̊ till den hemmavarande föräldern eller till finansiering av alternativ tillsyn.”

Sverigedemokraterna motsätter sig samtidigt lagstiftningen kring pappaledigheten och menar på att det är att inkräkta på föräldrarnas rätt att utöva föräldraskap på sitt sätt.

Det som kan tolkas utifrån det partiet lägger fram är att de värnar om familjen, samtidigt motsätter de sig pappaledighet vilket begränsar kvinnan i bland annat arbetslivet. Det leder till att kvinnan på ett eller annat sätt måste vara hemma med barnet och detta visar på en syn som

24

är traditionell där man menar på att mannen är den som ska försörja familjen medan kvinnan som reproducerar också har ett helt annat ansvar än mannen att ta hand om barnet. Detta kan kopplas till det särartsfeministiska synsättet där man värnar om kvinnans moderliga

egenskaper och till och med vill bevara det. Vilket Sverigedemokraterna också gör, de motsätter sig pappaledigheten som gör att dessa traditionella könsroller på ett eller annat sätt gör att kvinnan får ett helt annat ansvar än mannen. Detta ses som något naturligt i det särarts feministiska tankesätt då man menar på att kvinnan har en helt annan typ av moral än mannen. Detta beskrivs genom att man påstår att mäns moraliska tänkande riktar sig in på en mer rättviseföreställning, medan kvinnans moraliska tänkande koncentrera sig på en omsorgsetik bland annat.

De kriterier som finns i min teoridel är även här rättfärdigade av innehållet för partiets principprogram för 1996. I kriterierna står det bland annat att kvinnliga beteenden bör uppvärderas. Det är ett sätt att uppvärdera det kvinnliga beteendet då det kan tolkas som att Sverigedemokraterna inte ser det som något problem att kvinnan är hemma, de vill istället bevara det och höja de traditionerna.

Här utesluts både likhetsfeminismen och liberalfeminismen då partiet varken skriver något om kvinnans ställning utifrån strukturella problem som liberalfeminismen bland annat pekar på eller om att könens biologiska olikheter ses som socialt konstruerat av samhället som likhetsfeminismen menar.

Kriterier och tolkning utifrån särartsfeminism:

- Fokuserar på olikheterna mellan könen. Detta präglas i principprogrammet genom

att man motsätter sig pappaledigheten inom partiet. Man vill istället att det sker på ett naturligt sätt där man inte inkräktar familjens beslut.

- Menar på att könen är biologiskt olika. Detta uttrycker sig genom att partiet

motsätter sig pappaledigheten då man vill att det sker genom att kvinnan och mannen själva får bestämma hur de vill dela upp vårdnaden. Det begränsas dock genom att saker och ting bör ske på ett ”naturligt” sätt vilket leder till att det ”naturliga” sättet är genom att kvinnan stannar hemma med barnet då det ingår i de synsätt som man har om kvinnan, att bevara det traditionella som nedanför beskrivs. Samtidigt presenterar man fram ett förslag om föräldrapenning som erbjuder en förälder att vara hemma med barnet till dess att barnet börjar skolan. Det går i princip emot varandra då man inte

25

sätter press på att mannen ska vara hemma med barnet, men ändå erbjuder en föräldrapenning vilket i sin tur blir att mamman stannar hemma.

- Menar på att det finns traditionella könsroller och vill bevara dessa samt

uppvärdera de. Även här förklaras det genom att Sverigedemokraterna motsätter sig

pappaledigheten och leder till att kvinnans ställning i samhället inte utvecklas utan att hon istället fortsätter vara kvar och ta ansvar för familjen och de traditionella

sysslorna.

5.1.4 Principprogram för år 1999

I principprogrammet som publicerades för år 1999 var samma frågor i fokus som de tidigare presenterade principprogrammen. Det sker inga förändringar. Man drev fortfarande frågan om föräldrapenning för att föräldrarna ska kunna vara hemma med barnen fram tills dess att barnet börjar skolan. Sverigedemokraterna fortsatte även att motsätta sig regleringen kring pappaledighet. Därmed går det återigen att applicera det särtasfeministiska synsättet men också mina definierade kriterier på samma sätt som för år 1996.

Senare i principprogrammet finner man avsnittet ”Abort och adoption”. Detta avsnitt är inte följaktligen informativt, men det Sverigedemokraterna lägger fokus på är att de skriver att de vill förbjuda abort efter vecka 12 såvida det inte finns medicinska anledningar. Det tas exempelvis inte upp någonting om våldtäkter skulle vara en följd.

Även här utesluts liberalfeminismen och likhetsfeminismen, främst för att partiet inte har en tillräckligt informativ text under de respektive avsnitten som berör jämställdhetsfrågan.

Tankesättet som grundar sig i att vilja begränsa eller förbjuda aborter helt och hållet har sin koppling till det nationalistiska tänkandet där man som tidigare principprogram kan koppla reproduktionsförmågan som kvinnan har till en fördel för staten. Kvinnans rättigheter till att själv bestämma över sin kropp begränsas på grund av att det anses som någonting positivt för nationen att föda. Då det inte är några omfattande ändringar presenteras liknande kriterier och förklaringar som tidigare års principprogram.

26

Mer specifika kriterier och tolkningar utifrån den feministiska teorin och dess kriterier hänvisas till principprogram för år 1994 då det inte förekommer några ändringar i principprogrammet för år 1999.

5.1.5 Principprogram för år 2003

Sverigedemokraterna inleder i sitt principprogram för 2003 under avsnittet “familj” att familjen är den grundläggande och viktigaste enheten som vårt samhälle vilar sig på. “Män och kvinnor är inte skapade likadana och kan därför i olika sammanhang ta olika utgångspunkter och göra olika saker på olika sätt.”

Detta är ett utdrag ur Sverigedemokraternas principprogram under rubriken “familj”. I den text som Sverigedemokraterna presenterar finns det tydliga spår av det särartsfeministiska synsättet där man menar att de biologiska skillnaderna är en faktor. Argumentet som partiet stödjer sig på är att mannen och kvinnan är skapade olika.

“Män och kvinnor kompletterar varandra, och därför är också alla barns rätt till en mor och en far av väsentlig betydelse.”

Mannen och kvinnan beskrivs här som olika och de kompletterar varandra med sina olikheter, partiet skriver vidare att det också är av väsentlig betydelse att ett barn har rätt till en mor respektive far. Detta fortsätter i de särartsfeministiska spåren där den feministiska ideologin grundar sig på att de skillnader som finns mellan könen inte är konstruerad av samhället utan istället är biologiska skillnader. Fortsättningsvis kompletteras de utdragna citaten av de kriterier jag definierat i tidigare avsnitt där det bland annat tas upp att man vill bevara de traditionella könsrollerna men även stärka de ytterligare.

Kriterier och tolkning utifrån särartsfeminism:

- Fokuserar på olikheterna mellan könen. Genom att poängtera att kvinnor och män är skapade olika så pekar man på att det finns naturliga skillnader mellan de biologiska könen.

- Menar på att könen är biologiskt olika. Detta speglas genom att partiet skriver att män och kvinnor kan göra saker på olika sätt och få olika utgångspunkter.

- Menar på att det finns traditionella könsroller och vill bevara dessa samt

uppvärdera de. Här finns inga tydliga drag där partiet pekar mot detta, partiet står

27

heller inte emot att kvinnan yrkesarbetar. Däremot anser de att istället för att man bör försöka sig på de manliga egenskaperna så bör man istället ”uppskatta” de kvinnliga egenskaperna som finns.

5.1.6 Principprogram för år 2005

Under detta års principprogram skrivs det om liknande punkter som från 2003 års

principprogram, man påstår att kvinnor och män är olika och att de på så sätt kompletterar varandra. Det nämns också att det är centralt för Sverigedemokraterna att alla människor oavsett kön har rätt till samma rättigheter och möjligheter. Då det inte tillkommit förändringar under rubriken ”familj” från 2003 års principprogram så hänvisas samma kriterier och

tolkningar till föregående principprogram.

5.1.7 Principprogram för år 2011

I 2011 års principprogram har Sverigedemokraterna expanderat sin rubrik till “Sverigedemokraterna, familjen och jämställdheten”. Partiet fortsätter i samma spår som i principprogrammet för 2003 där det påpekas att familjens roll i samhället är den viktigaste faktorn och att politikens uppgift är att inte inkräkta på familjens handlingsfrihet. Vidare skriver partiet som i tidigare års principprogram att de manliga och kvinnliga egenskaperna som finns kompletterar varandra och med anledning av det så har ett barn rätt till en mor och en far. Partiet lägger även fram att om ett barn har förlorat sina biologiska föräldrar så bör barnet ha rätt till en man och en kvinna som ersättare. Detta visar ett tydligt särartsfeministiskt tänkande där de traditionella könsrollerna är en grund för hur partiet ser på jämställdhet. Här fortsätter alltså partiets syn på jämställdhet att grunda sig i det särartsfeministisa synsättet som menar att kvinnans och mannens skillnader är biologiska och medfödda. Det kan också förklaras varför partiet lägger stor vikt vid att poängtera att ett barn har rätt till en mor och en far, de menar alltså att de två könen har olika egenskaper och på så sätt kompletterar varandra. Detta tankesätt är gemensamt med särartsfeminismen då man menar på att kvinnans moderliga egenskaper bör bevaras och tas hand om medan mannen har andra egenskaper som att vara aggressiv och utåtriktad vilket återigen kopplas till det Sverigedemokraterna skriver i sitt principprogram, att ett barn bör ha rätt till en mor respektive far.

Sverigedemokraterna skriver i principprogrammet att de motsätter sig adoption för såväl som poly-amorösa och samkönade par och grupper. Detta påvisar en syn som är väldigt traditionell

28

där det heterosexuella paret är det önskvärda för samhället. Den traditionella familjen bör enligt partiet bestå av en kvinna och en man och med detta system ger Sverigedemokraterna en bild av att en kvinna och en man anses vara två beståndsdelar inte bara i familjen, men också i samhället i stort med sina olika könsroller. Sverigedemokraterna vill bevara de biologiska könsrollerna och detta grundar sig i att partiet förespråkar att ett barn bör ha en mor respektive far då de kompletterar varandra med de olikheter som finns vilket ett samkönat par inte skulle kunna bidra med på samma sätt.

Senare skriver partiet följande i sitt principprogram för 2011:

“Inte heller skall det tolkas som att vi som parti har en bestämd uppfattning kring hur kvinnor respektive män bör bete sig eller vad de skall utbilda sig till eller arbeta med. Utgångspunkten att det finns skillnader som gör att kvinnor respektive män ibland kan se saker från olika perspektiv och göra saker på olika sätt förstärker ju, snarare än försvagar, betydelsen av att båda könen finns representerade på alla positioner i samhället. Vår uppfattning är att det är helt upp till individen att välja sin egen väg i livet. Vi förespråkar en formell jämställdhet där varken kvinnor eller män skall särbehandlas på basis av sin könstillhörighet. Om detta sedan skulle visa sig leda till att män och kvinnor inte gör allting på samma sätt, i exakt samma utsträckning, så betraktar vi inte det som problematiskt.”

I det långa citatet ovan betonar Sverigedemokraterna att det existerar skillnader mellan könen då mannen och kvinnan kan se på saker från olika perspektiv och att detta leder till att de kompletterar varandra. Om könen har olika mycket makt och olika positioner i samhället så anses det inte vara problematiskt eftersom de respektive könens prestation och vilja är det som är avgörande för vilken position de får och inte vilket kön de har. Partiet menar istället att det kan vara en fördel att de respektive könen har olika synsätt på saker med anledning av att det tillför mer nytta inom olika områden. När man ser på det särartsfeministiska synsättet så menar de som företräder detta att kvinnan inte ska ta sig an traditionella manliga beteenden eftersom det lett till en psykisk stress för kvinnor eftersom de inte känt sig som bra mödrar. Detta kan ses parallellt med att Sverigedemokraterna låter familjen bestämma de beslut som mannen och kvinnan gör, men å ena sidan begränsas kvinnans roll. Partiet betonar också att det är en självklarhet att kvinnan och mannen ska ha samma grundläggande förutsättningar och rättigheter och ställas lika inför lagen för att kunna känna sig trygga och respekterade bortsett från kön.

Related documents