• No results found

DEL 1 VISION, UTMANINGAR OCH MÅL

6 Prioriterade åtgärder

De prioriterade åtgärderna är konkreta insatser eller insatsområden som framför allt behöver uppmärksammas i ett kort tidsperspektiv, under planens giltighetstid 2018–2026. Syftet är att stärka genomförandet och ge en tydligare ansvarsfördelning mellan aktörerna i regionen.

För att hantera regionens utmaningar och uppnå målen behövs det en tydlig inriktning för regionens samlade utvecklingsarbete under den kommande planperioden.

Erfarenheten från den nuvarande planperioden är att alltför omfattande åtaganden splittrar såväl fokus som resurser och gör det svårt att åstadkomma en förändring.

Regionen behöver kraftsamla kring de åtgärder som är mest angelägna i det korta tidsperspektivet. Samti-digt behövs det en tydlig vägledning även för den lång-siktiga utvecklingen, vilket även fungerar som motiv till de kortsiktiga prioriteringarna. I detta kapitel lyfts de åtgärder som anses prioriterade för genomförandet under kommande planperiod. I kapitel 7 utvecklas enskilda tematiska frågor med mer utförliga bak-grundsbeskrivningar och förhållningssätt.

Prioriterade åtgärder är konkreta insatser eller insatsområden som behöver särskild uppmärksamhet i det korta tidsperspektivet, företrädesvis under planens giltighetstid, 2018–2026. De prioriterade åtgärderna möjliggör ett stärkt genomförande och en tydligare ansvarsfördelning mellan aktörer i regionen. Priorite-rade åtgärder kan revideras inom ramen för planens giltighetsperiod.

De vägval som behöver göras för den rumsliga strukturen, och som utvecklas i kapitel 8, ska samspela med de kortsiktiga prioriteringarna. Men, valet av prio-riterade åtgärder, och i vilken ordning de behöver genomföras, kan påverkas av vilken rumslig struktur som regionen vill jobba mot.

Ett framgångsrikt genomförande förutsätter sam-verkan mellan en mängd aktörer och olika styrnivåer.

Kommunerna, Stockholms läns landsting, Länsstyrel-sen, Trafikverket, byggsektorn, näringslivet i stort, skolhuvudmän, Kommunförbundet i Stockholms län, universitet och högskolor, Handelskammaren,

Sweda-via, Stockholm Business Alliance/Stockholm Business Region och många fler behöver involveras och ta ansvar för Europas mest attraktiva storstadsregion. Samrådet är därför en viktig avstämning både av vad alla behöver göra tillsammans och på vilket sätt olika organisatio-ner kan bidra till regionens utveckling.

Förslagen till prioriterade åtgärder har samlats under tre övergripande rubriker som anger inrikt-ningen för vad åtgärderna ska bidra till.

6.1 Knyt ihop regionen och bygg tätt, varierat och kollektivtrafiknära

I Stockholms län och i östra Mellansverige ska bostä-der, verksamheter, arbetsplatser och andra funktioner koncentreras utifrån en flerkärnig och tät region och tillväxt och tät bebyggelse ska eftersträvas i kollektiv-trafiknära lägen. Bebyggelsen ska vara varierad med avseende på bostadstyper och upplåtelseformer. Stads-miljön och det offentliga rummet med torg, parker och grönområden ska utformas så att de blir stimulerande och rika på upplevelser. Alla invånare, oavsett kön, ska ha samma möjligheter till inflytande över boende och boendemiljö.

Kollektivtrafiken, i kombination med andra till-gänglighetsskapande åtgärder, är ett medel för att fysiskt knyta ihop regionen och skapa förutsättningar för en sammanhållen region. I mindre bebyggelsetäta områden, exempelvis i skärgården och på landsbygden, fyller replipunkter och kärnöar respektive noder och tyngdpunkter funktioner för samhällsservice och kol-lektivtrafikförsörjning. Tillgänglighet till tätortsnära naturmiljö, vatten och stränder bidrar till ökad livs-kvalitet.

Åtgärder för sammankoppling, täthet, variation och en kollektivtrafiknära expansion stärker regionens

41 PRIORITERADE ÅTGÄRDER

utsättningar att uppnå samtliga övergripande mål, men det krävs mer samarbete, samplanering och avvägning mellan olika intressen som grund för beslutsfattande och överenskommelser.

Prioriterade åtgärder

Förslag på prioriterade åtgärder i det korta perspek-tivet, under RUFS 2050:s giltighetstid:

• Bygg ut bostäder i enlighet med det regionala behovet samt prioriteringarna i Stockholmsförhandlingen 2013 och samverka så att Sverigeförhandlingen samspelar med RUFS 2050.

• Bygg ut transportinfrastrukturen i enlighet med prioriteringarna i Stockholmsförhandlingen 2013 och samverka för att Sverigeförhandlingen samt Regional länsplan 2018–2029 för Stockholms län och nationell plan samspelar med RUFS 2050.

• Utveckla stadsstrukturen i östra Mellansverige med spårtrafiken som grund i enlighet med överens-komna prioriteringar inom ÖMS-samarbetet och En bättre sits, EBS.

• Bygg ut cykelvägnätet i enlighet med Regional cykelplan 2030.

• Utveckla nya finansieringslösningar för kollektiv-trafiken med avseende på både investering och drift.

• Förstärk och utveckla de regionala stadskärnorna med mer kollektivtrafik, bostäder, arbetsplatser, lokalisering av hälso- och sjukvård, kultur och andra samhällsfunktioner. Och ta fram strategier för hur de regionala stadskärnorna bättre ska kopp-las ihop.

• Ta fram strategier och förhållningssätt för hur den fysiska planeringen ska förbättra stadsmässiga kva-liteter och skapa attraktiva stadsmiljöer.

• Identifiera hur den fysiska planeringen kan skapa bättre förutsättningar för social sammanhållning i regionen och medverka till ett jämställt samhälle.

• Ta fram strategier för och förhållningssätt till lands-bygdens olika karaktärsområden.

• Genomför samlade konsekvensbedömningar för strategiska bygg- och infrastrukturprojekt i regio-nen för att ge en bättre bild av samspelet mellan sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekven-ser och synergier.

6.2 Säkra värden genom att leva klimatsmart, värna naturresurser och utveckla effektiva system

Stockholmsregionens aktörer ska tillsammans arbeta för att förvalta och utveckla kulturmiljö-, rekreations- och naturvärden, samt värden i den bebyggda miljön.

Genom mellankommunal samverkan och

överens-kommelser med nationell nivå ska effektiva tekniska försörjnings- och transportsystem utvecklas som minskar klimatpåverkan. Målet med samarbetet inom regionen och med andra regioner, nationellt och inter-nationellt, är att hushålla med naturresurser och få till stånd överenskommelser som leder till betydligt min-dre miljöskadliga utsläpp i Östersjön och en förbättring av havsmiljön.

Alla invånares vardagsval ska bidra till minskade utsläpp av växthusgaser. Samtliga invånare ska ha lik-värdiga och goda möjligheter till inflytande i besluts-processen kring klimat och energifrågor. Åtgärderna ska bidra till bättre livskvalitet och god hälsa hos regio-nens alla invånare och stärka regioregio-nens förutsättningar att uppnå målet en tillgänglig region med god livsmiljö, samt målet en resurseffektiv och resilient region.

Prioriterade åtgärder

Förslag på prioriterade åtgärder i det korta perspek-tivet, under RUFS 2050 giltighetstid:

• Identifiera och utför nödvändiga klimatanpass-ningar i bebyggelse, infrastruktur och viktiga sam-hällsfunktioner så de klarar förväntade klimat-förändringar, exempelvis översvämningar och bräddning vid kraftiga regn.

• Bedöm regionens framtida energibehov och analy-sera var i regionen stora kraftvärmeanläggningar för biobränslen bör lokaliseras för största regionala nytta. Bedöm även vilka behov av andra tekniska anläggningar som krävs som en följd av regionens växande befolkning.

• Komplettera storskaliga energisystem med småska-liga lösningar som baseras på förnybar energi i kom-bination med smarta elnät.

• Använd ny teknik och ny kunskap för att bygga upp hållbara system för energi såväl som vatten- och avlopp, avfallshantering och andra försörjnings-system.

• Underhåll och genomför åtgärder för att nyttja befintliga spår- och vägsystem mer effektivt. Sam-förlägg annan infrastruktur i samband med ny- och ombyggnation av spår- och vägsystem, om det finns behov av detta.

• Utveckla fler biogassatsningar i länet, öka insam-lingen av organiskt hushållsavfall samt minska avfallsmängderna genom ökad materialåtervinning.

• Klargör och peka ut de regionala behoven på mark för logistikområden och depåer samt konkretisera alternativ för bränsletransporter och transporter av farligt gods.

• Etablera mellankommunal samverkan för att stärka de tio gröna kilarna och deras bidrag till regionens ekosystemtjänster.

42 PRIORITERADE ÅTGÄRDER

• Minska läckaget av näringsämnen till Mälaren och Östersjön för att uppnå god ekologisk och kemisk status i regionens alla vattentillgångar i enlighet med miljökvalitetsnormerna.

6.3 Stärk konkurrenskraften med smart, grön och inkluderande tillväxt

I Stockholmsregionen ska politik, akademi och näringsliv samarbeta för att skapa förutsättningar och robusta miljöer för förnyelse, innovationer, entrepre-nörskap, utbildning och forskning. Organisationerna ska agera tillsammans för att ta bort barriärer, köns-segregerande och exkluderande strukturer i utbildning och arbetsliv så att regionens invånare, oavsett kön, kan utvecklas och ta tillvara på sina möjligheter.

Stockholmsregionen ska bryta segregerande processer och stärka utvecklingen för en interkulturell och sam-manhållen region med social mångfald.

Regionen ska höja ambitionsnivån och skapa nya konstellationer, där förvaltningar, näringsliv, forsk-ning och invånare kan utveckla idéer och förnyelseför-måga. Innovativa miljöer och smart specialisering ska stärkas. Stockholmsregionens roll som en internatio-nell nod ska stärkas genom att samverka med andra storstadsregioner, särskilt i Östersjöområdet och i norra Europa. Invånarnas kompetens ska synliggöras, tas tillvara och utvecklas. Tillgången till digital infra-struktur, utvecklingen av digitala tjänster och den digitala kompetensen ska öka och bidra till regionens tillväxt. Omställningen till ett klimatsmart samhälle erbjuder regionens aktörer en hävstång för stärkt konkurrenskraft.

Åtgärder som stärker konkurrenskraften med smart, grön och inkluderande tillväxt stärker regio-nens förutsättningar att uppnå samtliga fyra över-gripande mål.

Prioriterade åtgärder

Förslag på prioriterade åtgärder i det korta perspek-tivet, under RUFS 2050 giltighetstid:

• Arbeta för en ökad bostadsvariation, genom sam-arbete mellan offentliga och privata aktörer, för att stärka den sociala sammanhållningen.

• Bygg ut den digitala infrastrukturen, fast och mobil bredbandsuppkoppling med höga överförings-hastigheter till samtliga invånare, företagare och offentlig sektor.

• Verka för att Stockholmsregionen får fler interna-tionella flygförbindelser till strategiskt viktiga destinationer och flygnav, samt verka för att behålla och attrahera fler huvudkontor till regionen.

• Öka insatserna för språkutbildning och validering för utlandsfödda samt vidga normen hos arbets-givare för att bättre tillvarata alla invånares kom-petens.

• Underlätta matchningen på arbetsmarknaden för att stärka regionens konkurrenskraft.

• Öka kvaliteten och genomströmningen i regionens grundskole- och gymnasieutbildning samt stimu-lera till könsneutrala studieval.

• Öka antalet högskoleplatser och forskningsmedel så att regionen blir en världsledande forskningsregion.

• Öka användningen av offentlig upphandling som ett strategiskt verktyg för innovation och hållbar utveckling

• Stöd de små- och medelstora företagens internatio-nalisering.

43 TEMATISK A FRÅGOR OCH FÖRHÅLLNINGSSÄT T