• No results found

5. Identifierade miljöaspekter på produktionslinjen

5.2 Prioriterade mätetal

Efter att miljöaspekterna identifierats kunde det gemensamt beslutas vilka aspekter som ska prioriteras i första hand, i det här steget genomfördes prioriteringsarbetet tillsammans med processtöd, dels en produktionstekniker men också SHE- och lean koordinatorer. Här togs även hänsyn till vilka aspekter som kan påverkas tillsammans med operatörerna under en kortsiktig tidsaspekt men också vilka aspekter som är betydande för miljön och som har störst besparingspotential.

Efter att beslut om prioriterade miljöaspekter tagits, kunde en handlingsplan tas fram där de fem olika miljöaspekterna finns listade i handlingsplanen, se Tabell 1. I handlingsplanen framgår vilken kategori aspekten tillhör, dvs om det är energi eller material, det framgår även vad problemet är samt förslag på vilka åtgärder som kan tas både kortsiktigt och långsiktigt.

Tabell 1. Handlingsplan.

Kategori Miljöaspekt Problem Åtgärd

Energi Stopptid för en specifik maskin.

En specifik maskin som orsakar stopp

Kortsiktigt: mäta stopptiden under en viss period.

Långsiktigt: utreda vad det är som orsakar stopp och om det går att åtgärda

Kortsiktigt: mäta hur mycket el vissa maskiner drar under produktion vs ej värdeadderande tid (ex helger)

Långsiktigt: Utred möjligheten att stänga av maskiner under ex. helger.

Material Utsorterade hylsor Hylsor som har matats fel till transportbandet sorteras ut.

Kortsiktigt: undersöka om möjligheten att föra tillbaka utsorterade hylsor samt skapa nya rutiner för att föra tillbaka utsorterade hylsorna till mataren

Långsiktigt: utred möjligheten att byta till elektroniskt transportband som för tillbaka felmatade hylsor

Material Användning av sterila handskar för fyllningsszonen

4 olika förpackningar för 1 par handskar - blir mycket restmaterial.

4 olika förpackningar tar längre tid för uppackning.

Kostnad för sterlia handskar är högre, jämfört med osterila.

Kortsiktigt: undersöka om det finns behov av sterila handskar i den aktuella arbetszonen.

Långsiktigt: utred möjligheten att byta till andra handskar (ej sterila, mindre antal förpackningar mm)

Kortsiktigt: Skapa nya rutiner för att minska antalet handskar som slängs onödigt.

Långsiktigt: utred möjligheten att ändra i SOP, ex undersöka när uppstår behovet för nya par handskar.

För att få underlag dels för miljö- men också för kostnadsperspektivet utfördes en mätning på de olika miljöaspekterna, nedan presenteras mätningarna för respektive miljöaspekt.

29 Utsorterade hylsor

Hylsorna sorteras ut idag p.g.a. att de matas in fel via mataren in till transportbandet, på transportbandet är det en sensor som känner av att hylsan ligger i fel läge och sorteras därmed ut via en öppning på transportbandet, enligt Figur 16. Dessa hylsor samlas i en påse, likt på bilden, och skickas sedan till annan part för återvinning. Avståndet mellan mataren och där hylsorna sorteras ut är ungefär 1,5 meter. En mätning som gjordes visade att det samlades ca 325 st under ett dygn, ett dygn är indelat i 3 skift. Det ger i sin tur, räknat på 250 arbetsdygn under ett år, ca 81 250 hylsor på ett år.

Figur 16. Hylsorna på transportbandet.

Bomullshandskar

Bomullshandskarna används av operatörerna på produktionslinjen. Produktionen är till hög del automatiserad, handskarna används vid det manuella arbetet som utförs av operatörerna som består till största delen av stickkontroller för kvalitetskontroll, materialpåfyllning och övergripande översyn så att produktionen är igång felfritt.

Antalet handskar som används idag av operatörerna varierar mellan 5-6 handskar per operatör och skift, vid intervju berättade operatörerna att i vissa fall tar man nya handskar, då man varit på en kort paus, eftersom man lämnar handskarna på linjen och sedan när man är tillbaka känner man viss osäkerhet om det verkligen var ens egna handskar. Detta leder till att man tar ett par nya arbetshandskar. Under samma intervju berättade operatören att detta kunde lösas med en enkel lösning, genom att ha en hylla med operatörernas namn där handskarna kunde lämnas vid korta pauser. Det finns inte begränsningar på antalet handskar som ska användas, från SOP:en kan det utläsas att det räcker med att använda 3 par handskar per operatör under ett skift.

30 Sterila handskar

I fyllningen är det två fyllningsrobotar som fyller delmontagen med den aktiva substansen.

Operatörerna ser till att mataren är påfylld med material hela tiden, där behövs annan typ av handskar.

Fyllningshandskar som används inne i fyllningszonen är sterila, därav är den typen av handskar inpackad i flera olika förpackningar, se Figur 17, dessa förpackningar hamnade i blandat återvinningskärl. Efter ytterligare efterforskning, konstaterades det att dessa handskar som används inne i fyllningszonen inte egentligen behöver vara sterila, därmed kan osterila gummihandskar användas även i fyllningszonen, som istället finns inpackade i en pappförpackning om 100 handskar, 50 par.

Figur 17. Sterila handskar med förpackningen, siffrorna visar i vilken ordning de öppnas.

Dekorerat material

Bipackssedlar och vikkapslar som blir rester skickas till sekretessförbränning. Kostnaden för sekretessförbränningen är ungefär fyra gånger dyrare än sekretessåtervinningen, detta skulle ge en besparing på 75,9%. En mätning visade rester på 17,49 kg dekorerat material under produktionen av en genomsnittlig batch, resterna skickades sedan till sekretessförbränning.

Energi

Energimätning visar variationer i de mätningar som gjordes under produktionen i jämförelse med viloläge under perioden 20180427 till 20180504, se Figur 18. Energimätningen gjordes på två olika maskiner, några djupare analyser av miljö- och kostnadsbesparingar kunde inte göras pga den begränsade tidsramen däremot går det att dra vissa slutsatser direkt från diagrammet som visar mätningen.

1 2 3 4

31

Figur 18. Diagrammet visar energimätning som utfördes på vissa maskiner under perioden 20180427 till 20180504.

32

Related documents