• No results found

9. Handlingsplan i Hörby kommun

9.1 Fysisk planering

9.2.3 Privata bostäder och lokaler

Kommunal energirådgivning Beskrivning:

Utveckla samarbetet med den kommunala energirådgivningen, vilken syftar till att ge gratis och opartisk konsumentupplysning inom områden energi, miljö och inomhus-klimat till allmänhet och mindre företag. Under nästkommande energirådgivnings-period kommer det att bli ökad fokus på rådgivning till företag.

Ansvarig: Kommunstyrelsen (Resurs)

Användning:

Energirådgivningen är en mycket användbar kanal att nå ut till kommunens invånare och mindre företag vad gäller energifrågan.

Energiinformation i Speciellt Hörby Beskrivning:

Återkommande informera om kommunens energi- och miljöarbete samt aktuella energifrågor via kommuntidningen Speciellt Hörby och kommunens hemsida.

Ansvarig: Kommunstyrelsen (Resurs)

Användning:

Kommunens invånare blir medvetna om att kommunen satsar på energifrågan, får aktuell energiinformation och blir förhoppningsvis mer motiverade att själva engagera sig.

Bygglovsprocessen Beskrivning:

Att kommunen i samband med bygglovsprocessen förmedlar kontakt till kommunens energirådgivare. Ta fram en folder om byggandet av energieffektiva bostäder som kan delas ut i samband med processen.

Ansvarig: Teknisk nämnd (Resurs/ Plan och byggchef)

Användning:

Det enklaste sättet att bygga energieffektivt är att bygga ”rätt” ifrån början.

9.3 Transporter

9.3.1 Inköp av miljöbilar Beskrivning:

Under 2007 har en tankstation i Hörby tätort börjat sälja fordonsbränslet E85. Det öppnar upp för kommunen att köpa in miljöbilar när de befintliga ska bytas ut. Vid en eventuell start av biogasproduktion kan även miljöbilar som använder gas bli intressanta. Enligt Hörby kommuns miljömål (Lokalt mål 10), ska kommunen verka för att kunna erbjuda minst två alternativa drivmedel för persontrafik vid sidan om traditionella fossila bränslen.

Ansvarig: Kommunstyrelsen (Inköpsansvarig på varje förvaltning/Resurs)

Användning:

Kommunen föregår med gott föredöme och visar kommuninvånarna att man är medveten om miljö- och energiproblem och väljer därmed miljöbilar. Kommunen skapar också på så sätt en marknad för alternativa bränslen hos de tankstationer som finns i kommunen.

Miljökonsekvenser:

Minskat utsläpp av koldioxid.

9.3.2 Testresenär Beskrivning:

Projektet Testresenärer går ut på att en grupp vanebilister får ett gratis Skånekort som gäller i en månad. Testresenärerna får skriva på ett kontrakt där de förbinder sig till att använda kortet på de flesta av sina arbetsresor samt till att vara med i uppföljningen av projektet.

Målet med projekt testresenärer är att antalet resor med bil ska minska och därmed även koldioxidutsläppet. Förhoppningen är att testresenärerna ska upptäcka de stora fördelarna med kollektivtrafik och fortsätta att ställa bilen även när projektet avslutats.

Kanske kan de även få folk i sin omgivning att ändra sina resvanor?

Ansvarig: Kommunstyrelsen (Resurs)

Tidsram:

Förslagsvis genomförs projektet tre gånger fram till 2013 med utvärdering mellan varje projektomgång.

Miljökonsekvenser:

Att åka kollektivt istället för med egen bil gör att bränsleförbrukningen minskar och därmed koldioxidutsläppen.

Enligt Kristianstads kommuns utvärdering av sitt projekt fortsatte många av test-resenärerna att ställa bilen även efter projektet. Tillsammans minskade de 32 tes-resenärerna koldioxidutsläppet med 6,6 ton under den tid de provade kollektiv-trafiken. Om de har fortsatt att åka kollektivt är minskningen förstås ännu större.

Testresenärer är ett projekt som syftar till att styra över pendling med egen bil till pendling med kollektivtrafik, och därmed både minska miljöskadliga utsläpp och trängsel på vägarna.

9.3.3 Utred möjligheten och behovet av en miljöbilspool i kommunen Beskrivning:

En miljöbilspool skulle medföra en effektivisering av transporter eftersom fler anställda skulle kunna lämna bilen hemma och planera sina resor bättre. Den ökar också möjligheten att använda miljöanpassade och säkra fordon. Förutom att använda en poolbil för att göra tjänsteärenden skulle bilarna kunna hyras ut till de anställda och privatpersoner på kvällar och helger till marknadsmässiga priser.

Sammanlagt betalades det år 2006 ut körersättning för 4 130 mil och Kulturskolan har uttalat ett behov av miljöbilspool.

Bilpoolen kan antingen drivas av kommunen eller av ett externt företag. Om kommunen tar på sig uppgiften medför det ansvar för bokningar, tankning, städ och service. Bokning kan ske via kommunens intranät i en bokningscentral.

Ansvarig: Kommunstyrelsen (Resurs)

Miljökonsekvenser:

Bränsleförbrukningen minskar och därmed koldioxidutsläppen. Även den stora mängd hälsofarliga och cancerogena ämnen som finns i bilavgaser minskar, liksom oljeför-brukningen.

9.3.4 Eco-driving kommunen Beskrivning:

Transporterna inom hemtjänsten utgör en stor belastning på klimatet, eftersom de i sitt dagliga arbete kör bil. Insatser i form av utbildning i miljöriktig och sparsam bilkörning, s k ecodriving, medför att bränsleförbrukningen minskar med 5-10 %.

Ecodriving bygger på principen "bort med onödig förbrukning och onödiga utsläpp".

Hörby kommun kan spara energi, miljö och en betydande summa pengar genom att utbilda sin personal i ekonomiskt körsätt.

Ansvarig: Socialnämnden (Resurs)

Tidsram: Utbilda en grupp inom hemtjänsten varje år fram till 2013

Ansvarig för projektets genomförande: Resurs

Miljökonsekvenser:

Bränsleförbrukningen minskar och därmed koldioxidutsläppen. Även den stora mängd hälsofarliga och cancerogena ämnen som finns i bilavgaser minskar, liksom olje-förbrukningen.

I Falköping utbildades 15 person i ecodriving. Bränsleförbrukningen och koldioxid-utsläppen minskade med drygt 13 % efter utbildningen. På årsbasis gav det Falköpings kommun en besparing på 3 451 liter bensin, vilket motsvarar 7,9 ton koldioxid för dessa 15 personer.

Kostnad:

Kostnaden för ecodrivingutbildningen är ca 1500 kr per person. Om 10 personer utbildas medför det en årlig kostnad om ca 20 000 och en total kostnad på 100 000 kr, inklusive planering och uppföljning.

I Falköpings kommun sparades kostnaden för utbildningen av de 15 personer in på 6 månader. Om alla fordon i Falköpings kommuns fordonsflotta kördes enligt ecodrivingmetoden räknade de ut att 268 000 kr kunde sparas in på minskad bränsle-förbrukning

9.3.5 Eco-driving åkerier Beskrivning:

Informera om Eco-driving till de åkerier som är belägna i kommunen.

Ansvarig: Kommunstyrelsen (Resurs)

Användning:

Mätningar visar att Eco-driving minskar bränsleförbrukningen även för tunga fordon med 10-15 % vilket kan innebära stora volymer bränsle för ett åkeri. Både ekonomin och miljön gynnas.

9.3.6 Resepolicy Beskrivning:

Upprätta en resepolicy där miljöaspekten ingår vid val av färdmedel för tjänsteresor.

Ansvarig: Kommunstyrelsen (Resurs)

Användning:

Kommunen föregår med gott exempel och bidrar till att minska utsläppen av fossila växthusgaser.

9.3.7 Cykelplanering Beskrivning:

Möjlighet till att använda cykel bör främjas i den fysiska planeringen mellan tätorter.

Utveckla en cykelväg mellan Höör och Hörby. Satsa på att skolungdomar kan cykla säkert till skolan istället för att bli skjutsade med bil.

Ansvarig: Teknisk nämnd (Teknisk chef)

Användning:

Användandet av cykel har både en miljömässig och rekreationell effekt.

Cykelplaneringen ska integreras i arbetet med trafiksäkerhetsplaner.

Related documents