• No results found

5.1 Analys av energiläget i kommunen

Sedan 1990 har den totala energitillförseln i Hörby kommun ökat med 13 % till år 2006.

Befolkningen har under samma period ökat med cirka 7 %. De två sektorer som står för största delen av energianvändningen är transportsektorn och hushållssektorn.

Transportsektorn är den sektor som tillförs mest energi, ca 40 % av total tillförd energi.

Bensin och dieselanvändningen är hög i kommunen även per person räknat. Detta kan delvis förklaras av omfattande åkerinäring och E22:an som löper genom kommunen med tankställe vid Ekerödsrasten. En kompletterande förklaring är att bilinnehavet per invånare i Hörby kommun är högt och många boende i kommunen använder bilen för pendling till arbete.

Andelen miljöbilar som registrerades i Hörby kommun var år 2006 1,1 %. Denna relativt låga siffra har förmodligen koppling till att det inte funnits möjlighet att tanka något alternativt bränsle förrän våren 2007. Mätningar som Skånetrafiken gör, visar att resandet med Skåne Expressen har ökat kraftigt.

Andelen olja som används för uppvärmning i kommunägda lokaler och bostäder är låg. I kommunägda bostäder användes ca 5 % olja och i lokaler cirka 11 % för uppvärmning. År 2006 användes totalt cirka 150 m3 och år 2007 kommer siffran att bli ännu lägre. Leveransen av olja till hushållssektorn är låg, ungefär 6 % av tillförd energi till sektorn. I hushållssektorn ingår villor, flerbostadshus och fritidshus. Den sektor som sticker ut vad beträffar olje-leveranser är sektorn övriga tjänster. I denna sektor ingår privata lokaler som banker, affärer, kontor etc. Med statistik för oljeleveranser från SCB som underlag, antas oljeleveranser till denna sektor uppgå till 30 % av tillförd energi. Dock finns uppgifter som visar på att statisti-ken är rejält missvisande vad gäller den använda mängden olja i sektorn, då många privata lokaler är anslutna till fjärrvärmenätet i Hörby tätort.

År 2004 började Rindi Energi bygga ett värmeverk med tillhörande fjärrvärmenät i Hörby tätort. Verket eldas till allra största delen med flis som är ett biobränsle. År 2006 levererade verket drygt 26 GWh fjärrvärme till kunder. Vad gäller kommunens lokaler värms 80 % av dem med fjärrvärme och kommunägda bostäder värms till ca 50 % av fjärrvärme. Att tänka på när man läser dessa siffror är att det finns lokaler och bostadshus som ligger utanför Hörby tätort som inte går att ansluta till fjärrvärme. Hushållssektorn tillfördes totalt 2006 ca 120 GWh.

5.2 Strategiska frågor

Fjärrvärme

Vad gäller fjärrvärme är det viktigt att kommunen håller en löpande dialog med Rindi Energi, där exempelvis nedanstående frågor diskuteras:

• Vilka nya villaområden kan/ska erbjudas fjärrvärme?

• I vilka nya områden med kommunala fastigheter kan/ska fjärrvärme anslutas?

• Kan fler befintliga områden anslutas till fjärrvärme?

• Kan fler industrier erbjudas fjärrvärme?

Energikontoret Skåne rekommenderar kommunen att hålla möte med Rindi Energi minst 1 gång om året.

Småhus

År 2006 värmdes ca hälften av småhusen i Hörby kommun med el, antingen med direktel eller också vattenburen el. Hur många av dessa hus som har luft värmepump eller luft-vatten värmepump är svårt att veta men ett register är under uppbyggnad.

Energikontoret Skåne rekommenderar kommunen att ta ställning till om information ska ges specifikt till villaägare av direktel-uppvärmda hus, om möjligheterna att konvertera till alternativa uppvärmningssystem.

Flerbostadshus

Kommunen äger via ett bostadsbolag 3 fastigheter med direktel samt en med vattenburen el.

Energikontoret Skåne rekommenderar kommunen att utreda möjligheten att konvertera flerbostadshus värmda med direktel till alternativa uppvärmningssystem. Kommunen bör också utreda möjligheten att vid nästa nyproduktion bygga ett lågenergihus med föredömliga lösningar vad gäller effektiv energianvändning.

Energirådgivning

Regeringen kommer att fortsätta satsa på den kommunala energirådgivningen. Totalt ska 140 miljoner avsättas per år (2008-2010) och regeringen aviserar även en planerad fortsättning efter 2010. Energirådgivningen är en viktig kanal för att föra ut energiinformation och kommunicera energifrågor med kommunens invånare och företag.

Energikontoret Skåne rekommenderar kommunen att fortsätta stödja den kommunala energirådgivningen

Energideklarering

Det finns en lag (SFS 2006:985) som stadgar att byggnader ska energideklareras. Offentliga lokaler och flerbostadshus (kommunala och privata) med uppvärmd area över 1 000 m2 ska vara energideklarerade senast den 31 december 2008. Från och med 1 januari, 2009 ska småhus och övriga lokaler energideklareras. Småhus ska vara deklarerade när de säljs. En energideklaration är giltig i 10 år. En certifierad energikonsult ska genomföra energibesiktningen, energiklassa byggnaden och ge åtgärdsförslag för att minska energianvändningen. Varje lokal och flerbostadshus som är energideklarerad ska ha deklareringen väl synlig vid entrén till byggnaden. Kommunen är tillsynsmyndighet för energideklareringen. Förelägganden får förenas med vite.

Energikontoret Skåne rekommenderar kommunen att deklarera sina egna byggnader så fort som det är möjligt och bygga upp en organisation för tillsyn av energideklarering.

Bilar

Fordonsinnehavet i kommunen är högt räknat per 1 000-invånare. Innehavet av miljöbilar är lågt.

Energikontoret Skåne rekommenderar kommunen att utreda sin egen användning av transporter och köpa in miljöbilar samt miljömärkta transporter i möjligaste mån och på så sätt vara ett gott föredöme för kommunens invånare.

Växthusgasutsläpp i kommunen som organisation

För att kunna mäta de framsteg som kommunen som organisation gör i sitt energi- och klimatarbete kan det underlätta att inventera växthusgasutsläpp från sina egna verksamheter och sedan följa upp dessa.

Energikontoret Skåne rekommenderar kommunen att årligen göra en inventering av växthusgasutsläpp från egna verksamheter och följa upp dessa.

Förnybar energi

Vindkraft:

Idag finns ett vindkraftsverk med 500 kW effekt i Hörby kommun.

Energikontoret Skåne rekommenderar kommunen att färdigställa sin vindkraftpolicy och visa på lämpliga områden för ytterligare etablering av vindkraft inom kommunen.

Etanol:

I kommunen finns det idag en tankstation som säljer det alternativa bränslet E85.

Energikontoret Skåne rekommenderar kommunen att undersöka när övriga tankstationer planerar att införa E85 och arbeta för att detta sker så fort som möjligt.

Biogas:

Idag sker ingen produktion av biogas i Hörby kommun. Potentialen att producera biogas i kommunen är god. Det finns god tillgång på råvaror att röta för framställning av biogas såsom; organiska restprodukter från jordbruket, slakteriavfall och avloppsslam från VA-verket.

Energikontoret Skåne rekommenderar kommunen att utreda på vilket sätt och om biogas ska produceras inom kommunen.

Sol:

Det finns inga solfångare installerade på offentliga lokaler eller kommunala flerbostadshus.

Det finns heller inga solceller för elproduktion installerade i kommunen.

Energikontoret Skåne rekommenderar kommunen att överväga installation av solfångare på lämpliga fastigheter som de själva äger och söka tillgängliga statliga bidrag. Vad gäller elproduktion av solceller bör kommunen följa utvecklingen.

Related documents