• No results found

Problem med kapacitetsbetalningar

6 Kapacitetsmarknader

6.3 Problem med kapacitetsbetalningar

Tanken är att en anläggning som har fått en kapacitetsbetalning ska finnas tillgänglig när den behövs på elmarknaden. Men regelverken medger ibland omständigheter där en anläggning inte behöver vara tillgänglig. Ett potentiellt problem med detta kan vara att ägarna själva kan tänkas påverka dessa omständigheter. Detta har varit ett problem på elmarknaderna i Nord- och Sydamerika, där det finns producenter som medvetet har utnyttjat undantagen och lyckats få kapacitetsbetalningar för anläggningar som har varit otillgängliga. Det är därför viktigt att ett system med kapacitetsbetalningar är noga med att definiera vad det innebär att kapacitet ska vara tillgänglig, och att regelverken försöker undvika att lämna utrymme för manipulation av tillgängligheten. Dessutom kan det vara bra att i avtalen ge producenter incitament att vara särskilt noga med tillgängligheten i lägen där man på förhand kan förutsäga att efterfrågan på el är särskilt stor. Detta görs på olika sätt i olika länder och diskuteras i detalj av Batlle m.fl. (2015). PJM har exempelvis skärpt kraven på kapacitet. Nackdelen med hårda krav är att en del kapacitet stängs ute från, eller missgynnas på kapacitetsmarknaden.30 Konsumentsidan menar att de skärpta kraven har lett till högre priser på kapacitetsmarknaden (APPA, 2017). Tillgänglighetskraven, och hur avvikelser från dessa bör bestraffas, är en knepig fråga för kapacitetsmekanismer. Det är något som behöver utredas vidare.

Reliability options lanserades som en möjlig lösning på delar av tillgänglighetsproblemet. För denna typ av kapacitetsmekanism måste producenter ställa ut optioner motsvarande

30Kapacitetsbetalningar har lett till många kontroverser i USA, där olika aktörer exempelvis har menat att de har missgynnats av olika regelförändringar. Många gånger har regelförändringar på kapacitetsmarknaden överklagats till domstol (APPA, 2017; Spees m.fl., 2013).

70 kapaciteten i de anläggningar som planeras vara tillgängliga på marknaden. Optionerna har ett lösenpris motsvarande den högsta rörliga kostnaden på marknaden. Om spotpriset överstiger lösenpriset, måste producenterna betala skillnaden. Innebörden är en prissäkring som gör att kundpriset aldrig kommer överstiga lösenpriset. Producenterna får betalt för att ställa ut optionerna, vilket dels är en ersättning för åtagandet om prissäkring men även utgör en kapacitetsbetalning. Åtagandet är oproblematiskt för producenten, så länge som dess anläggningar är tillgängliga. I det läget kan intäkterna från spotmarknaden användas till att betala konsumenten, i enlighet med prissäkringen, vid höga spotpriser. Detta gör att producenter får incitament att försöka hålla kapaciteten tillgänglig, särskilt när priset är högt och kapaciteten behövs som mest. Reliability options har bland annat tillämpats i Colombia. Ett problem där är att de även infört ett så kallat administrativt pristak vid optionens lösenpris. Syftet har varit att hålla ned priserna och att minska risken på marknaden, men en oförutsedd bieffekt blev att elproducenter med dominerande ställning fick förstärkta incitament att höja priset utöver lösenpriset. McRae och Wolak (2019) studerar detta problem empiriskt. De visar att bieffekten har lett till högre elpriser och minskad tillgänglighet i Colombia. Troligen finns även motsvarande problem i Irland och New England, som har en likartad elmarknadsdesign. Erfarenheten från exempelvis PJM är att det varit fördelaktigt att handla upp olika teknologier i samma auktion. Det ökar konkurrensen och gör upphandlingen mer effektiv. Problemet är dock att olika teknologier ofta har olika tillgänglighet. En samlad upphandling förutsätter därför att det är möjligt att beräkna en nedjusterad tillförlitlig kapacitet för teknologier med en lägre tillgänglighet. Detta är dock lättare sagt än gjort, särskilt som det inte bara är den fysiska tillgängligheten som spelar roll utan även tidpunkten när en anläggning är tillgänglig. Väderberoende förnybar elproduktion är exempelvis mer värdefull om den samvarierar med efterfrågan och levererar som mest när risken för elbrist är som störst. Det blir även knepigt att definiera en tillförlitlig kapacitet för vattenkraft. Wolak (2019) ger flera exempel från vattenkraftsdominerande marknader i Latinamerika där den tillförlitliga kapaciteten för vattenkraft har överskattats, så att den kapacitet som upphandlats inte kunnat leverera den tillgänglighet som avtalats. Han menar vidare att det sällan är den fysiska kapaciteten som är problemet på vattenkraftsdominerade marknader, utan att det kan uppstå energibrist vid torrår. Kapacitetsmarknader är därför mer lämpade för termiskt dominerande marknader.

Ett lågt pristak minskar konsumenters intresse att investera i efterfrågeflexibilitet. I viss mån kan det kompenseras med att även efterfrågeflexibilitet premieras med en kapacitetsbetalning. Även i sådana fall kan det bli krångligt att definiera kapaciteten och att reglera tillgängligheten. Ska man till exempel kräva att konsumenten hela tiden konsumerar över en viss nivå för att säkerställa att det hela tiden finns kapacitet att minska konsumtionen? Likartade problem finns när det gäller att definiera en tillförlitlig kapacitet för energilager.

Slutsats Ett problem med kapacitetsmarknader är att det blir svårt att definiera en tillförlitlig

kapacitet för icke-termiska anläggningar såsom solkraft, vindkraft, vattenkraft, efterfrågeflexibilitet, och energilager.

Vidare kräver kapacitetsmarknader att en myndighet har möjlighet att på något vis verifiera och säkerställa kapaciteten. Det blir en omständlig byråkratisk process. Det finns därför en

71 risk att kapacitetsmarknader gynnar stora på bekostnad av mindre aktörer, exempelvis hushåll och mindre industrier, som har investerat i solpaneler, vindkraft, efterfrågeflexibilitet eller energilager med låg kapacitet. Ett marknadsomfattande systemet med kapacitetsmarknader är troligtvis mer lämpat för centraliserade marknader som de amerikanska, där all kapacitet, även efterfrågeflexibilitet och energilager, i vilket fall måste verifieras och godkännas innan den får delta på spotmarknaden (Ahlqvist m.fl., 2018). På decentraliserade elmarknader, som i Europa, kan elhandlare använda historiska data till att uppskatta efterfrågeflexibilitet, lokal produktion och lagring hos sina kunder och bjuda in denna el på spotmarknaden. En fördel med en decentraliserad marknad är att småskalig produktionskapacitet, energilager och efterfrågeflexibilitet inte behöver godkännas och verifieras.

Slutsats Ett problem med kapacitetsmarknader är att kapaciteten för alla anläggningar, små

som stora, måste granskas och verifieras. Denna byråkratiska process missgynnar små aktörer och försvårar införandet på decentraliserade elmarknader.