• No results found

Omdaning Bro

3. Projektets framdrift 2021

3.1. Kortsiktiga aktiviteter kvartal 2 och kvartal 3 – genomslag i närtid 3.1.1. Sommar i Bro

Varje år erbjuder kommunen ungdomar i åldern 15-17 år feriejobb. Ofta handlar det om att ta hand om och sköta

utomhusmiljö, offentligt rum och mötesplatser. Arbetsuppgifter kan innefatta målning av bänkar och gångtunnlar, rensa ogräs, rensa och klippa buskage mm. Sommaren 2021 kommer 60 ungdomar att arbeta i Bro. Denna grupp av ungdomar är en tillgång och en möjlighet att skapa engagemang i lokalområdet.

Under sommaren 2021 kommer därför ungdomarna, på uppdrag av Omdaning Bro att genomföra aktiviteter som är tillgängliga för alla i Bro.

Veckovis arbetar de fram ett program, genomför det sedan samt marknadsför det. Det kan handla om ”prova-på-idrotter”, sagostunder för småbarnsföräldrar, historiska vandringar, konstutställningar, grillkvällar och mycket mer. Det är upp till ungdomarna att föreslå och genomföra dessa. Till sin hjälp har de arbetsledning samt projektstöd från Omdaning Bro. Sommar i Bro planeras därefter att avslutas med en fest för alla invånare.

Inför ferieperioden får ungdomarna även en introduktion och en kortare presentation av projektet Omdaning Bro samt deras roll i att vara delaktiga i utvecklingen. De ges en bild av vad som planeras och varför. De ges även möjlighet att ställa frågor och komma med inspel. Därefter uppdras de att, med ett på förhand färdigt frågeformulär, intervjua och samtala med boende och grannar som de träffar under sina dagar då de arbetar i området.

Frågeformuläret fångar in frågor som rör den långsiktiga planeringen i området och kan innefatta frågor som; ”Vad är en bra park för dig?” ”Hur tänker du kring ditt framtida boende?”,

”Vad är ett bra centrum för dig?” ”Vad tänker du när du hör begreppet småstad?” osv. Frågorna sammanställs därefter och blir ett viktigt underlag och inspiration i kommande planarbete och kommer även att redovisas samt återkopplas till såväl feriejobbare samt invånare.

3.1.2. Ökad vuxennärvaro i centrala Bro

Möjligheten att förlägga och etablera kontor i Bro centrum utreds för närvarande. Närmast till hands ligger etablering av ett

kundcenter för boende i Upplands-Bro Hus. Bolaget kommer inom kort att inleda omfattande renoveringar i sitt bestånd och

48 Omdaning Bro - KS 21/0226-1 Omdaning Bro : PM Handlingsplan kvartal 2 och kvartal 3 2021.docx

Upplands-Bro kommun Datum 3 (5)

2021-03-24

informations- och kommunikationsbehovet kring förändringen är därför stort. Ett gott kundmotagande och tillgänglighet är därför viktigt. I samarbete med Upplands-Bro Hus och

arbetsmarknadskontoret undersöker Omdaning Bro möjligheter att utbilda och stötta personer som idag saknar arbete av olika skäl.

Dessa, tillsammans med Upplands-Bro Hus befintliga personal ges med närvaro i centrum möjligheten att öka tillgänglighet och service till de boende, men framförallt att agera informatörer och ambassadörer för den kommande förändringen i centrala Bro, både rörande renoveringar och området i stort. I lokalen kan även information göras tillgänglig rörande aktiveter inom ramen för Omdaning Bro, både det som händer i närtid samt mer långsiktiga projekt och åtgärder. Att etablera arbetsplatser i centrum är en direkt åtgärd för att öka vuxennärvaron, men även att skapa engagemang bland invånare samt inte minst att ge invånare som idag saknar arbete möjlighet till detsamma.

3.1.3. Markanvisningstävling

En markanvisningstävling i Centrala Bro är ett sätt att starta den fysiska planeringen av området dvs starta åtgärder som har effekt på längre sikt. En markanvisningstävling är därutöver ett sätt att attrahera och kommunicera kommande förändring till såväl invånare och verksamma i Bro, som externa aktörer. Med en markanvisningstävling ges kommunen även möjlighet att utforma villkor för kommande exploatering och kan därför vara ett viktigt stöd och verktyg i att driva utvecklingen i Bro i önskad riktning.

Markanvisningstävlingen tar sin utgångspunkt i kommunens långsiktiga strategiska planer, såsom pågående arbete med Fördjupad Översiktsplan Bro samt Projektdirektiv för Omdaning Bro.

På kort sikt ger en markanvisningstävling följande effekter;

kommunikationsmöjligheter, skapa intresse för utvecklingen i Bro hos externa aktörer samt möjlighet att både tydliggöra och fastslå inriktningen i den fysiska planeringen i de centrala delarna av Bro.

Tävlingen löper parallellt med att planprogram för centrala Bro arbetas fram samt att eventuella erforderliga justeringar i rådande detaljplan genomförs.

PM om markanvisningstävling Centrala Bro redogör för en

markanvisnings förutsättningar, syfte samt grunden för att utforma densamma, dvs markanvisningstävlingens förutsättningar. Detta dokument bifogas Tjänsteskrivelse, KS 21/0226.

3.1.4. Utredning och temporär användning av värmeverk (Eon)

Eon som tidigare har bedrivit verksamhet i Värmeverket i Centrala Bro har enligt plan lämnat byggnaden, vilken därmed planerats att

48 Omdaning Bro - KS 21/0226-1 Omdaning Bro : PM Handlingsplan kvartal 2 och kvartal 3 2021.docx

Upplands-Bro kommun Datum 4 (5)

2021-03-24

rivas sommaren 2021. Med anledning av att ett ställverk är placerat i byggnaden och att det försörjer en betydande del av Bro med elektricitet utreds för närvarande plats, kostnad och tidplan för flytt av detsamma innan byggnaden kan rivas för att

möjliggöra exploatering av bostäder, handel eller kontor. Parallellt med att frågan utreds samt att en flytt av ställverket genomförs utreds möjligheten att använda de friställda lokalerna temporärt för andra ändamål. Möjlig användning är projektkontor Omdaning Bro, temporär konst- och kulturhall, ungdomshus, lokaler för SWAT mm. Även fasaden på byggnaden kan användas för olika konstformer samt för temporära belysningsprojekt för att

kommunicera förändring samt aktivera invånare i Bro.

Då frågan utreds, återkommer Omdaning Bro med konkret förslag, samt tidplan rörande flytt av ställverk samt eventuell temporär användning av byggnaden i KS tidigast maj 2021 och senast augusti 2021.

3.1.5. Belysningsprojekt

Ljus är en av de viktigaste källorna till trygghet, trivsel och upplevelser. Ljus upplever vi med flera av våra sinnen och kan ta många olika uttryck och former. Ljusinstallationer är även ett framgångsrikt sätt att kommunicera förändring samt att aktivera och engagera såväl invånare, besökare samt näringsliv.

Ett arbete inleds under kvartal 2 och kvartal 3 med att identifiera en eller flera platser i centrala Bro där ljusinstallationer kan designas och förberedas för installation inför hösten 2021. Arbetet kan betraktas som en del i delprojektet ”Program temporära ytor och fastigheter” (se punkt 3.2 nedan) men startar innan strategi och handlingsplan för densamma är färdigställd. Detta för att möjliggöra installation hösten 2021.

3.2. Långsiktiga aktiviteter kvartal 2 och kvartal 3 – långsiktiga effekter Under kvartal 2 och kvartal 3 2021 arbetas strategi och

handlingsplaner fram i åtta delprojekt enligt PM Projektdirektiv Omdaning Bro, Tjänsteskrivelse KS 21/0226

Samtliga delprojekt arbetar utifrån ramverket Social hållbarhet samt framtidens småstad, samt de effektmål som redovisas i ovanstående Projektdirektiv.

Delprojekten är följande:

 Planprogram

 Näringsliv och Arbetsmarknad

 Skolstrategi

 Markstrategi

 Program temporära ytor/fastigheter

48 Omdaning Bro - KS 21/0226-1 Omdaning Bro : PM Handlingsplan kvartal 2 och kvartal 3 2021.docx

Upplands-Bro kommun Datum 5 (5)

2021-03-24

 Tryggt och Snyggt

 Stationsområdet

 Rekreation

Omdaning Bro återkommer med strategi och handlingsplaner samtliga åtta delprojekt inför Kommunstyrelsens möte i september 2021.

unstyrelsens arbetsutskott utses till beredande organ för Omdaning Bro - KS 21/0141-1 Kommunstyrelsens arbetsutskott utses till beredande organ för Omdaning Bro : Kommunstyrelsens arbetsutskott utses till beredande organ för Omdaning Bro

TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2)

Kommunledningskontoret

Datum Vår beteckning Er beteckning

Sara Lauri Kanslichef Kansliavdelningen +46 8-581 695 02

sara.lauri@upplands-bro.se

2021-02-18 KS 21/0141 Kommunstyrelsen

Postadress: Upplands-Bro kommun, 196 81 Kungsängen Besöksadress: Furuhällsplan 1, Kungsängen Telefon: 08-581 690 00 Fax: 08-581 692 40 E-post: kommun@upplands-bro.se Webb: upplands-bro.se

UBK1005, v2.0, 2014-11-03

Kommunstyrelsens arbetsutskott utses till