• No results found

Datum Vår beteckning 3 (3)

2021-03-20 KS 21/0109

kollektivtrafiken och för oskyddade gång- och cykeltrafikanter. Detta är åtgärder som bland annat gynnar barnen och deras förutsättningar att kunna förflytta sig på egen hand.

Samhällsbyggnadskontoret

Linda Edgren

Tf Samhällsbyggnadschef Åsa Bergström

Tf biträdande Samhällsbyggnadschef

Bilagor

1. Samhällsbyggnadskontorets förslag till remissvar den 20 mars 2021 2. Bilaga 1 till Samhällsbyggnadskontorets förslag till remissvar 3. Regionstyrelsens remissbrev den 28 januari 2021

4. Regionledningskontorets PM inför revidering av länsplan för regional transportinfrastruktur 2022-2033/2037 den 28 januari 2021

Beslut sänds till

 Region Stockholm, Regionledningskontoret

av länsplan för regional transportinfrastruktur 2022-2033/2037 - KS 21/0109-3 Svar på förfrågan om underlag inför revidering av länsplan för regional transportinfrastruktur 2022-2033/2037 : Samhällsbyggnadskontorets förslag till remissvar 20210320

ring av länsplan för regional transportinfrastruktur 2022-2033/2037 - KS 21/0109-3 Svar på förfrågan om underlag inför revidering av länsplan för regional transportinfrastruktur 2022-2033/2037 : Bilaga 1 Förslag remissvar Upplands-Bro 20210320_pdf

Nr Utmaning/problem Sträcka alt. Stråk Funktion Planeringsfas Prioritet Kommentarer

1

Endast halvtimmestrafik för pendeltågen till Bro, vilket försvårar pendling med kollektivtrafik och möjligheten för många invånare att få ihop vardagspusslet. Det minskar attraktiviteten och påverkar den sociala hållbarheten negativt. Bro växer kraftigt och behovet av tätare trafik, som redan idag är stort, blir ännu större.

Lösningar behövs för att åtgärda den bristande kapaciteten på Mälarbanan och i pendeltågssystemet så att tätare trafik möjliggörs.

Tätare pendeltågstrafik förbättrar tillgängligheten till kollektivtrafik i Bro (och Bålsta). Det skapar även möjlighet att avlasta pendeltågssystemet närmare Stockholm, med bättre fördelning av resande på tågen vilket minskar trängseln. Ökar också förutsättningarna för bostadsbyggande.

Finns med i ÅVS Utveckling av pendeltågstrafiken i Stockholm (2020). ÅVS om utökad kapacitet för pendeltåg väster om Kungsängen (påbörjad 2021, TRV).

Stöds i ÖP. Finns gemensam spårutredning (Upplands-Bro och Håbo).

Hög

2

Stor trängsel i Bro station i rusningstid. Vissa resenärer har svårt att hinna med tåget vid omstigning från buss, vilket är extra stressande då tågen endast går i halvtimmestrafik. Bro växer kraftigt och trängseln riskerar att bli ännu värre. Utöver ombyggnad av befintlig stationsbyggnad, finns behov av ytterligare en uppgång till den västra änden av perrongen.

Bro station Förbättrad tillgänglighet i och till själva stationshuset samt till arbetsplatser och tillkommande bostäder.

Kan eventuellt ingå i ÅVS om utökad kapacitet för pendeltåg väster om Kungsängen (påbörjad 2021, TRV). Stöds i ÖP.

Hög

3

Bro växer kraftigt och bussterminalen och bytespunkten vid Bro station behöver ses över och anpassas till den ökade trafiken.

Nuvarande bussterminal är för liten för den framtida busstrafiken.

Bristande tillgång till infartsparkering, fler platser behöver tillskapas för både bil och cykel.

Bussterminal och bytespunkt vid Bro station

Förbättrad tillgänglighet till kollektivtrafiken, ökad attraktivitet och trygghet

Kapacitetsutredning av bussterminalen finns (Trafikförvaltningen 2019). Förstudie om utveckling av Bro stationsområde finns (kommunen 2021). Utvecklingsprogram för Bro stationsområde ska tas fram (uppdrag i kommunen 2021)

Samband med behoven i Bro stationshus och av ytterligare en pendeltålgsentré

4

Kungsängen växer och bussterminalen och bytespunkten vid Kungsängens station behöver ses över och anpassas till den ökade trafiken. Dagens bussterminal är redan idag trång och kommer inte att räcka till för framtidens busstrafik. Bristande tillgång till infartsparkering, fler platser behöver tillskapas för både bil och cykel.Tillgängligheten till sekundärentrén till pendeltågen är bristfällig.

Bussterminal och bytespunkt vid Kungsängens station

Förbättrad tillgänglighet till kollektivtrafiken, ökad attraktivitet och trygghet

Kapacitetsutredning av bussterminalen finns (Trafikförvaltningen 2019). Förstudie om utveckling av Kungsängens stationsområde pågår (kommunen 2021).

5

Låg kapacitet i trafikplats Kungsängen på E18. Trafikplatsen är endast enkelriktad mot Stockholm. Utformning och kapacitet försvårar en utbyggnad av området Rankhus norr om E18.

Rankhusområdet kan komma att inrymma cirka 3 000 bostäder.

Trafikplats

Kungsängen på E18 Möjliggör en utbyggnad av Rankhusområdet med cirka 3 000 bostäder. Förbättrad trafiksäkerhet. Finns i ÖP.

6 Det regionala cykelvägnätet är ofullständigt, vilket hindrar trafiksäker cykling längre sträckor och mellan kommunerna. Längs väg 840 mellan Bro och Bålsta

Förbättrad trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter.

Förbättrade möjligheter för cykling längre sträckor,

över kommungränserna. Finns i regionala cykelplanen och i ÖP.

7Det saknas mellankommunal gång- och cykelförbindelse mellan Bro och Sigtuna kommun. Oskyddade trafikanter är hänvisade till vägrenen.

Längs väg 269 och 263 mellan Bro och Sigtuna

Förbättrad trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter.

Förbättrade möjligheter för cykling längre sträckor, över kommungränserna.

ÅVS Stråken Bålsta och Arlanda-Litslena, väg 263, 912 och 269 (TRV 2013/39170) för del av sträckan. Finns i ÖP och kommunens cykelplan.

8

Det saknas gång- och cykelvägar längs flera statliga vägar i kommunen, vilket leder till bristande trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter utanför de större tätorterna. Bl.a. stora delar av sträckan mellan Sigtuna och Bålsta, där flertalet busshållplatser har låg trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter. Här behövs inventering och åtgärder för att trafiksäkra busshållplatser, samt utbyggnad av gång- och cykelväg till hållplatser. Även sträckorna Rättarboda-Ådö-Smidö har bristande trafiksäkerhet och trygghet för oskyddade trafikanter.

Längs väg 263, 269 och 912 mellan Bålsta och mot Sigtuna.

Längs väg 902 och 903 (Rättarboda-Ådö-Smidö)

Förbättrad trafiksäkerhet och trygghet för oskyddade trafikanter. Förbättrade möjligheter för cykling längre sträckor.

För sträckan Bålsta-Sigtuna finn ÅVS Stråken Bålsta och Arlanda-Litslena, väg 263, 912 och 269 (TRV 2013/39170).

9

Tvärförbindelserna i kollektivtrafiken är bristfälliga och behöver utvecklas för att öka tillgängligheten till bl.a. de regionala stadskärnorna, binda ihop regionen, minska belastningen på centrala Stockholm och minska bilanvändningen. Förutom tunnelbanan Barkarby–Akalla behöver tvärförbindelserna i stomnätsplanen realiseras. För Upplands-Bro är stombusslinje H Barkarby–Kallhäll–Upplands Väsby–Täby viktig.

Barkarby–Täby, i första hand sträckan Kallhäll–Upplands Väsby

Förbättrad tillgänglighet med kollektivtrafik till en större del av regionen och dess arbetsmarknad.

Kortare restider för kollektiva resor på tvären och för resor från de yttre delarna längs Bålstalinjen till Upplands Väsby och vidare mot Arlanda och Uppsala.

Stomnätsplanen

10Bristande trafiksäkerhet för bilister och oskyddade trafikanter i ett antal korsningar. Möjlighet till statlig medfinansiering behöver

fortsätta för att bygga trafiksäkra korsningar. Förbättrad trafiksäkerhet Finns i kommunens Trafik- och

tillgänglighetsprogram och cykelstrategi.

11Det behövs fler laddstationer vid viktiga målpunkter på allmän plats. Möjlighet att söka statlig medfinansiering skulle kunna

påskynda utbyggnaden. Minskade koldioxidutsläpp Finns med i kommunalt beslut om översyn

av parkeringssituationen i centrala Kungsängen.

r på förfrågan om underlag inför revidering av länsplan för regional transportinfrastruktur 2022-2033/2037 - KS 21/0109-3 Svar på förfrågan om underlag inför revidering av länsplan för regional transportinfrastruktur 2022-2033/2037 : PM Länsplan.pdf

1 (3)

Regionledningskontoret PM

2021-01-28 Diarienummer

RS 2021-0109

Inför revidering av länsplan för regional