• No results found

PROJEKTETS NÄSTA SKEDE

DESIGNFÖRSLAG

5. PROJEKTETS NÄSTA SKEDE

En prototyp för användartester bör utvecklas så snart som möjligt. Prototypen behöver inte vara fullt utvecklad, men man behöver kunna göra en inmatning som genererar i ett SMS- utskick. Utvecklingen av en prototyp kommer i huvudsak att göras av Martin Vemas och Stockholm IT service som administrerar Scas. Robert Nyberg hjälper gärna Stockholm IT service med utveckling av prototyp och de tester som krävs. Därför är en dialog mellan Marin Vemas och Robert Nyberg av stor vikt. Cybergymnasiet har kommit med en önskan om att själva GSM-tjänsten bör ligga hos Vodafone. Robert Nyberg har varit i kontakt med Olle Svensson på Vodafone och fått API för den tjänst som företaget erbjuder. Den skickas med som tillhörande bilaga till detta dokument.

6. SLUTSATS

För att minska elevers ogiltiga frånvaro och lärarens administrativa uppgifter efter skoldagens slut, ska denna rapportering kunna skötas automatiskt via SMS. SMS används allt oftare som en tidsbesparande kommunikationsplattform vid kommunikation mellan olika instanser, till exempel vid deklaration hos skattemyndigheten eller rapport om att ditt paket kan hämtas på posten.

Att designa och implementera en sådan tjänst i Scas och sedan använda den i skolmiljön är något nytt och banbrytande inom kommunikationen mellan hem och skola som kommer att underlätta för båda parter, samt förhoppningsvis förhindra onödig frånvaro.

Eleven frånvarande Lärare rapporterar Till Scas 1.0 SMS går ut till målsman Bekräftelse skickas till databas Elevens frånvaro giltig SMS-utskick ogiltig Bekräftelse till målsman via E-mail

Carl Äppelqvist är rektor på skolan och är 53år. Carl har jobbat inom skolan i nästan hela sitt liv, han började som lärare i Matte och Engelska redan 1971, han jobbade då i en stockholmsskola med tekniskt

inriktning. Han gick senare över till olika ledarskapsutbildningar och har jobbat som fackombudsman. När han blev rektor för det nyöppnade Cybergymnasiet i Malmö lovade han sig själv och eleverna att han aktivt skulle arbeta för en kreativ och studievänlig miljö för alla på skolan. Per lever som gift, har två barn, en son på 14 och en dotter på 17. De bor i villa i Falsterbo med två bilar, en Volvo s80 och en Saab 9000. familjen har även två schäferhundar, Rex och Laika som ofta sköts om av barnen eller frun i huset. Carl har en teknisk utbildning i grunden men saknar ändå den datorvana som ofta krävs av honom, och han får ofta kalla på hjälp när hans kompis på skrivbordet strejkar, han kallar då oftast på byggets teknikansvarig som får hjälpa honom. Ingen fråga är för dum är Carls motto men skäms ändå när han för tredje gången den dagen får kalla på tekniken som åtgärdar felet med ett enkelt klick med musen och en förklaring som Carl bara nickar och håller med om… det är enklast så.

Mål: Carl vill ge sina elever och anställda en behaglig och trygg studie- och

arbetsplats där alla kan trivas.

Det här är Inger Svensson. Inger jobbar med det administrativa inom

Cybergymnasiet. Det är bland annat Inger som idag för in frånvaro i Nova historik som är den mjukvara som används för tillfället. Inger är i slutet av sin karriär hon fyller 62 i Mars. Hon har arbetat som sekreterare, assistent och receptionist i hela sitt liv. Hon är bra på att handskas med människor. Det är inte för intet som CG har tilldelat Inger tjänsten att ta samtal från stressade föräldrar som vill sjukanmäla sitt barn. Inger kan trots stressen hålla sig lugn och på ett trevligt sätt framföra de kriterier som gäller vi en sjukanmälan.

Inger bor i Lund med sin man Hans och deras 3 katter; Lisa, Misse och Bamse (namnen fick deras barnbarn välja). Inger hade innan sin anställning på CG bara sett en dator på håll och hoppats på att deras vägar aldrig möts, även om fascinationen finns där för detta mäktiga, märkliga verktyg så är skräcken att göra något fel som påverkar skolan negativt för stor. Men efter en snabbkurs i Nova programmet så kan ni Inger administrera både frånvaro och in- och utlämning av böcker, det går som en dans. Men går något fel... då blir Inger orolig.

Mål: Inger vill genomföra ett felfritt arbete hon kan känna sig stolt över. Samt skapa en trygg pension för sig själv och sin man med mycket tid över till barnbarn.

Gabriella Bengtsson är lärare i historia och svenska. Gabriella är idag 33 år och har jobbat som lärare i fyra. Hon utbildade sig vid lärarhögskolan i Umeå. Hon är född och uppvuxen i Malmö, men på grund av de dåliga betyg hon hade från gymnasiet så fick det bli Umeå istället. Gabriella

upptäckte där sitt intresse för att åka skidor, vilket hon gjorde lite för ofta som i sin tur gjorde att hon fick läsa en termin längre.

Gabriella tycker om sitt jobb och trivs med att vara lärare. Hon har som mål att göra varje lektion rolig och intressant för att minimera frånvaron fån hennes lektioner. Hon minns när hon själv gick i skolan och skolkade från de lektionerna med tråkiga lärare. Trots att hon har en god retorik och lyckas fånga eleverna uppmärksamhet så tycks skolk och ogiltigfrånvaro omöjlig att frångå. Även om Gabriella vill att eleverna ska gå på hennes lektioner och tycka de är givande så vet hon också att om en person inte vill så går det inte att tvinga honom eller henne. Nej utan varje person bär ansvar för sitt eget liv och utbildning är hennes motto, det enda hon kan göra är att göra varje föreläsning så intressant och rolig som möjligt för att hålla kvar de som verkligen vill.

Mål: Att göra varje lektion till en unik och intressant upplevelse, som gör att eleven inte vill skolka.

Markus Elander jobbar för en IT-firma som har framställt en mjukvara till skolor där allt ska kunna skötas i ett och samma program. Cybergymnasiet (CG) är den första skolan som använder mjukvaran Markus och de andra programmerarna har framställt. CG har gått med på att försöka sälja mjukvaran till andra intresserade skolor.

Markus är 36 år och har alltid haft ett brinnande intresse för teknik. Redan i tidig ålder han byggde ringklockor med ”den lilleelektrikern” och skruvade, till hans fars förtret sönder de mesta av hemmets

elektronik, allt gick inte att få ihop igen men Markus var en smart pojke och gjorde aldrig samma fel två gånger. Snart så var det Markus som lagade hemmets teknik istället för dyra verkstäder. I tonåren började Markus hobbyprogrammera i Visual Basic, han gjorde mest spel och snygga tjejer i Ascii. Markus var också en flitig spelare av rollspel, favoriten var Mutant.

Efter en treårig teknisk utbildning gymnasiet hoppade Markus på fyraårigt systemutvecklarprogram på KTH. Efter skolan bildade han och ett par kamrater ett eget företag och började framställa

mjukvara till en ganska orörd marknad, Sveriges skolor.

Mål: Markus & Co vill göra ett bra jobb för CG så att deras företag får det erkännande och namn de behöver.

Det här är Sverker Olsson, han är far till en av CG’s elever. Sverker har ett stort musikintresse som ibland kan vara svårt att kombinera med att vara ensamstående pappa för en tonårsdotter. Hans dotter Cecilia ”Cilla” tillhör innegänget på skolan, och låt oss säga att studier inte kommer i första hand direkt. Cilla har under föregående termin skolkat en del vilket har börjat synas på hennes betyg. Cillas Mamma bor inte längre i Sverige men blir mycket besviken när hon hör om Cillas dåliga studieresultat och har börjat ifrågasätta huruvida Sverker verkligen klarar av en tonårstjej!?

Sverker satt en dag hemma och övade på orgeln som står i hemmets vardagsrum, hemmet är en lägenhet på Bergsgatan i Malmö, nära Möllevångstorget. Plötsligt ringer telefonen det är en Inger från CG som ringer för att meddela att Cilla inte har varit på en enda lektion på hela vecka, är hon kanske sjuk? Till Sverkers förtret så kommer den här rapporten i det senaste laget, han säger besviket till skolan att sådan här information vill han ha med detsamma! Inger upplyser Sverker om att han kommer att kunna prenumerera på en SMS-tjänst senare i år som tillåter skolan att på automatik skicka ut

frånvarorapporteringar via GSM-nätet. Inger lovar Sverker att hon ska ha koll på Cilla och ringa snabbare nästa gång. Mål: Ge sin dotter en bra uppväxt och förbereda henne för framtida studier.

Erik och Lisbeth Ahlgren är föräldrar till Anders en elev vid CG. Anders är duktig i skolan, Erik och Lisbeth behöver aldrig tjata på Anders eller övertala honom till att prestera bättre. Anders är med i skolans mattelag som tävlar med andra skolor, Anders lag brukar vinna. Anders skulle aldrig komma på tanken att skolka bara för nöjesskull, men däremot så kan han fastna i en komplicerad algoritm som kommer att göra hans hemprogrammerade spel till en klar favorit på nästa lanträff.

Erik och Lisbeth har varsin mobiltelefon, och även om det är ytterst ovanligt att Anders uteblir från lektion utan

giltiganledning så är de mycket positiva till den nya SMS-tjänsten och kan tänka sig att betala ett par kronor varje gång sådan information kommer till deras telefon. De är bara lite oroliga att den dialog de idag har med skolan ska försvinna helt. Erik har jobbat som snickare i hela sitt vuxna liv och är idag anställd hos Riksbyggen. Lisbet jobbar som

undersköterska på MAS. De har en röd Skoda kombi som Erik kör.

Mål: Se till att deras son tar vara på sin potential i skolan. Måna om hem – skola kontakt.

Cecilia ”Cilla” Olsson, är dotter till hobbymusikern och ensamstående fadern Sverker Olsson. Cillas största intresse är, att vara med kompisar, gå på stan, killar och musik, dock delar hon inte sin fars musikintresse, nej Cilla vill bara lyssna på musik som kommit ut de senaste

månaderna och spenderar mycket pengar på de aktuella samlingsskivorna. Cilla har valt samhällsvetenskaplig linje med inriktning på språk. Cilla och hennes kompisgäng har under den förra terminen skolkat så mycket att det ha gjort att hon har IG i flera ämnen, till sina föräldrars stora besvikelse.

Cilla förstår egentligen innebörden av att inte anstränga sig i skolan men har för svårt att så emot när kompisarna vill ner till city. Cilla har stor respekt för sina föräldrar och även om hennes pappa kan vara lite för snäll ibland så utnyttjar Cilla inte honom utan är alltid villig att lyssna på det hennes far har att säga. Cilla säger själv att hon nog hade skolkat mindre om hon visste att hennes pappa alltid fick reda på det samma dag.

Om Cilla höjer sina betyg den här terminen och inte får fler IG så kommer hon att få åka på en resa med sina kompisar i sommar till Barcelona och jobba i bar. Mål: Cilla vill ha bra betyg men ändå ett rikt socialt liv. Hon vill visa sina föräldrar att hon kan ta ansvar så hon får åka till Barcelona i sommar.

Anders Ahlgren är son till Erik och Lisbeth Ahlgren. Anders är en framstående student som vet vad han vill göra efter gymnasiet. Han vill börja plugga direkt på universitetet i Lund, han vill läsa fyraårigt Systemutvecklingsprogram med inriktning på mobilanätverk. Anders gillar datorer och använder de mycket, både till att skriva uppsatser till skolan, spela spel och surfa runt på nätet men även en del programmering hinns det med under småtimmarna på helgnätterna. Anders och hans kompisar går inte ut mycket, en lyckad lördag för dem är antingen en kväll med datorn eller att samlas hos någon med rollspelet Mutant och en massa Tabcola.

Anders anser med full rätt att skolk inte är ett problem för honom, han resonerar som så att även om han skulle missa en lektion på grund av en sömnlös natt med binära tecken, så är det inga problem för en smart elev som honom att komma i kapp.

Anders har varken eller att säga om SMS- tjänsten, han önskar bara att han fick vara på implementationen.

Mål: Anders vill få bra betyg i skolan så han kommer på den universitetsutbildning han vill läsa, så att han i framtiden kan jobba med programmering.

Related documents