• No results found

4. Empiri

4.3. Projektorganisering i Swedbank

”Sedan ett antal år tillbaka har Swedbank verkat för att organisera upp beslutsprocessen kring IT-investeringar. I nuläget har arbetet kommit en bit på väg men det finns alltid mer att göra.” (Thomas Blomquist, 2006-03-23)

Tidigare hade varje affärsområde inom koncernen en egen budget för att genomföra projekt och de skötte interna projekt mer eller mindre fristående. För att få starta upp nya större projekt krävdes starttillstånd från koncernledning. Arbetsgången för större koncernövergripande projekt genomgick i samband med den interna utvecklingsprocessen en utvärdering för ungefär tre år sedan [2003]. (Lisa Båtelsson, Projektkontoret, & Bertil Lundberg, CIO)

I samband med omorganiseringen av beslutsprocessen kring IT-investeringar (den interna utvecklingsprocessen) flyttades IT-resurserna från de enskilda affärsområdena till gemensam pool för alla affärsområden. ”Pengapåsen” ligger sedan dess samlat hos IT-avdelningen vilket är ett krav för att kunna genomföra gemensamma prioriteringar mellan affärsområdena. (Lisa Båtelsson, Projektkontoret, & Bertil Lundberg, CIO)

Projekten mappas mot varandra för att resurserna ska används på ett bra sätt. Fördelarna med nuvarande tillvägagångssätt är främst:

− kravet på ett tydligt businesscase; att en beskrivning kring vad projektet kostar och vilka effekter det kan medge, såväl ekonomiska som tvingande

− att även mjuka effekter beskrivs

− möjliggör för övriga affärsområden att se vad de andra gör, aktiva projekt blir

synliga för hela organisationen

(Lisa Båtelsson, Projektkontoret, & Bertil Lundberg, CIO)

Swedbank använder sig av en egen projektledningsmodell. Den är resultatet av den interna utvecklingsprocessen som genomgåtts de senaste åren. Utarbetningen av denna startade med en frågeställning kring vilka områden som organisationen kunde bli bättre inom. För IT-avdelningen blev resultatet av utvärderingen att förmågan att driva IT- projekt var relativt god medan förmågan att realisera resultatet, det vill säga vad som utlovats i projektbeskrivningen, var direkt dåligt. (Lisa Båtelsson, Projektkontoret, & Bertil Lundberg, CIO)

Den nya processen togs fram utifrån de olika erfarenheter som fanns inom respektive affärsområde. Därefter fastställdes ett gemensamt sätt att arbeta med IT-projekt där huvudpunkterna var att lyfta in behovsanalysen redan i projektinitieringsfasen. Även riktlinjer för hur en projektledning ska agera såväl som viktiga prioriteringsområden för projekten togs fram. En kravspecifikation och mall samt en styrmodell för projektframtagande utarbetades där de huvudsakliga kriterierna blev:

− En kvalitetsmodell som specificerade vilka egenskaper som behövde beskrivas för att få ett projekt prövat

− En specificering av de olika arbetsmomenten i projektet: vad som görs i en förstudie, vilka roller som finns hos de inblandade i projektet, projektets syfte och så vidare.

− Värderealiseringsplanen för projektet. Detta var den största enskilda förändringen jämfört med tidigare arbetssätt. Förändringen innebar att projektet styrdes mot en affärsnytta istället för mot en produktionssättning som tidigare. Därmed ligger ansvaret kvar i projektet fram till det att en överlämning av projektet sker till linjeorganisationen. Överlämningsmomentet finns med i projektplanen men däremot inte den senare realiseringen.

− Värderealiseringsuppföljning av projektets output via controlleravdelningen såväl som löpande budgetuppföljning av det enskilda projektet. I vissa situationer kan det vara svårt att isolera enskilda effekter och därför måste projekt ibland grupperas ihop till en helhet för att kunna ge en mening vid uppföljningen.

Resultat av processen blev ökad fokus på det egna affärsområdet hos de olika avdelningarna inom koncernen. (Lisa Båtelsson, Projektkontoret, & Bertil Lundberg, CIO)

Det görs ingen åtskillnad mellan projekt utan alla projekt går undantagslöst under samma styrmodell. Den strategiska kopplingen är grunden för hur ett projekt presenteras i projektverktyget. I den interna utvecklingsprocessen har strävan varit att utforma projektinitieringsprocessen så generell som möjligt, trots att många inblandade i arbetet önskar mer detaljer. Bedömningen är att modellen då skulle bli alltför svåröverskådlig och därmed mindre effektiv i att kommunicera ut de strategiska variabler som ligger till grund för beslutet. (Lisa Båtelsson, Projektkontoret, & Bertil Lundberg, CIO)

”Huvudsaken i dagsläget är att styrmodellen förmedlar ett affärstänkande hos projekten.” (Lisa Båtelsson, 2006-02-23)

Även om det inte finns någon skillnad i beslutsvägarna mellan projekt kan tyngdpunkten kring vilka typer eller grupper av projekt som har hög prioritet variera. Vissa grupperingar av projekten görs i arbetet men det är ett område som behöver

utvecklas ytterligare. I hög grad är prioriteringar av vissa typer av projekt konjunkturstyrt på så sätt att kostnadsbesparingar får högre prioritet vid tider av låg kundtillströmning. Vice versa får projekten med tydligt försäljningsfokus högre prioritet vid stark konjunktur. (Lisa Båtelsson, Projektkontoret, & Bertil Lundberg, CIO)

4.3.1. Projektorganisering inom affärsområdena

Verksamhetens Systemstöd

Kontakten med IT Utveckling regleras genom ett uppdragsavtal vilket bygger på projektdirektiv i enlighet med den interna utvecklingsprocessen. Förändringar i pågående projekt är mindre vanligt nu än tidigare, utvecklingsprocessen har bidragit till större mognad på verksamhetssidan kring förarbetet och hur projekten bedrivs. Framförallt har det konkret lett till bättre förkunskap och uppskattningar vid förstudierna, tidigare var det viktigare att komma igång med arbetet snabbt även om det inte var klart exakt vad som skulle göras. Tidigare var det främst verksamhetssidan som ”hade bråttom” och bidrog till ineffektiviteten. Nu är insikten om vikten av förarbetet bättre och projektet mycket mer väl belyst innan det praktiska arbetet påbörjas. Dessutom sker merparten av arbetet numer i mindre projekt vilket gör det lättare att överblicka, tidigare var merparten av projekten väldigt stora och svåröverskådliga. (Lisbeth Hansson, VSS)

Kunderbjudande & Produkter

Avdelningen Kunderbjudande & Produkter omorganiserades 2003. I samband med detta genomfördes även omarbetningar av rutinerna för projektinitieringsprocessen. Den huvudsakliga skillnaden är att kommunikationen genomförs som beställar- och utförarorganisation, där affärsområdet är beställare och IT utveckling har rollen av utförare. (Hanna Gothelf, K&P)

Normalt tillsätts en huvudprojektledare från verksamheten och därtill tillkommer en IT- projektledare som organiserar det tekniska arbetet. Projektet delas in i tre delar: en verksamhetsdel, en IT-del och en införandedel. För ledningen bildas en styrgrupp där berörd affärsansvarig ingår. Parternas olika åtaganden regleras i leveransavtalet. (Hanna Gothelf, K&P)

Kontakten med övriga verksamhetsdelar sker kontinuerligt. Gränssnittet är relativt lika mellan de olika verksamhetsområdena så kommunikationen kan ske utan alltför mycket transformering. Framförallt är det den kompletterande kompetensen som prioriteras, inte kommunikationsaspekten. Det ställer krav på duktigare projektledare att kunna driva affärsområdesövergripande projekt. (Hanna Gothelf, K&P)

Swedbank Markets

Varje form av substantiell förändring som görs inom Swedbank Markets innebär nästan alltid en förändring i IT stödet. För ordning, kostnadseffektivitet och resultat krävs en tanke bakom hur IT stödet används, det vill säga vilka projekt som ska drivas. Av det skälet måste det finnas en tanke bakom hur stödet ska utnyttjas samt en målsättning. Hela tiden kommer störtskurar av önskemål, en del interna, en del externa vilka bägge går under en begränsad budget, en budget som skall hållas. Därav måste hela tiden en jämkning ske mellan långsiktig målsättning (den rationella biten) och ”krypskyttar”, det vill säga mer kortsiktiga aktiviteter (myndighetsintervention, tvingande regler och så vidare). Det värsta är de aktiviteter som inte är planeringsbara utan bara inträffar, de måste man försöka pussla in så de inte förstör för de mer strukturerade projekten. (Johan Engström, Markets)

”Arbetet är ett ständigt jämkande och pysslande, det är viktigt att hela tiden

försöka hålla fast vid den långsiktiga tanken.” (Johan Engström, 2006-03-

14)