• No results found

2. Granskningsresultat

2.2. Rättvisande räkenskaper

2.2.1. Balansräkning

Balansräkningen skall redovisa landstingets samtliga tillgångar, avsättningar och skulder samt eget kapital vid räkenskapsårets utgång.

Bedömning och iakttagelser

PwC har begärt ett skriftligt uttalande från regionledningen utifrån ISA 580. Av erhållet intyg framgår att regionen gör avvikelser från lagstiftning och rekommen-dationer.

Räkenskaperna avviker från lagar och rekommendationer vad gäller full fondering av pensioner och marknadsvärdering av fondplaceringar. Vår bedömning är att dessa avvikelser medför att balansräkningen inte är rättvisande. Eftersom felen är

Granskning av årsredovisning 2014

Region Östergötland 8 av 10

PwC 2015-04-08

av betydande storlek bedömer vi att räkenskaperna inte ger en rättvisande bild och därför bör rättas innan de fastställs av fullmäktige.

Pensioner som intjänats före år 1998 ska enligt KRL inte tas upp som skuld eller avsättning. Denna del av pensionsförpliktelsen, som för landstingets del per 2014-12-31 uppgår till 8 020 miljoner kronor, ska istället redovisas som en ansvarsför-bindelse enligt KRL.

Av KRL framgår att omsättningstillgångar ska tas upp till det lägsta av anskaffning-svärde och verkligt värde på balansdagen. Landstinget redovisar placeringarna till marknadsvärde. Per 2014-12-31 är marknadsvärdet för placeringarna 923 miljoner kronor högre än anskaffningsvärdet.

Dokumentation i form av bilagor och specifikationer bedöms finnas i tillräcklig omfattning till balansräkningen.

Granskningsiakttagelser gällande olika delar av balansräkningen redovisas nedan:

Anläggningstillgångar

Från och med år 2014 finns ett specifikt krav på komponentavskrivning av materi-ella anläggningstillgångar enligt rekommendation 11.4 från Rådet för kommunal redovisning (RKR). Landstinget har tillämpat komponentavskrivning under lång tid och bedöms uppfylla rekommendationens krav.

Kortfristiga placeringar

De kortfristiga placeringarna har ett totalt marknadsvärde om 6 464 miljoner kro-nor per bokslutsdagen. 1 682 miljoner krokro-nor är placerat i aktier och 4781 miljoner kronor är räntebärande placeringar. Fördelningen mellan tillgångsslag är inom de intervall som tillåts i landstingets fastställda riktlinjer och placeringsföreskrifter för den finansiella verksamheten.

Landstinget har valt att ta upp fondplaceringarna till aktuellt marknadsvärde. Moti-vet till detta, som anges i årsredovisningen, är att placeringarna är kopplade till pensionsskulden som redovisas till aktuellt värde, medan anskaffningsvärdena för fondplaceringarna inte förändras över tiden. I not till balansräkningen anges även värdet enligt lägsta värdets princip.

Vid en rättvisande redovisning i enlighet med KRL så skulle de kortfristiga place-ringarna ha redovisats till ett 923 miljoner kronor lägre belopp vilket i sin tur hade påverkat det egna kapitalet i negativ riktning.

Kortfristiga fordringar

Vid stickprovsgranskning av de kortfristiga fordringarna har inga väsentliga felperi-odiseringar påträffats. Kundfordringarna hanteras i enlighet med skriftlig rutin med schablonmässiga nedskrivningar enligt försiktighetsprincip.

Pensionsskuld inkl. löneskatt

Den redovisade pensionsskulden utgår från KPA:s beräkning kompletterad med förhållanden som KPA inte haft kännedom om samt uppgifter från SPP. Landsting-ets bokslut och den sammanställda redovisningen redovisas enligt full fondering av

Granskning av årsredovisning 2014

Region Östergötland 9 av 10

PwC 2015-04-08

pensionsskulden i enlighet med beslut av landstingsfullmäktige. Den samman-ställda redovisningen redovisas även enligt blandmodellen i årsredovisningen.

Vid en rättvisande redovisning i enlighet med KRL så skulle pensionsskulden redo-visats till ett 8 020 miljoner kr lägre belopp vilket i sin tur hade påverkat det egna kapitalet i positiv riktning.

Kortfristiga skulder

Enligt god redovisningssed ska kostnader och intäkter så långt som möjligt hänfö-ras till det redovisningsår där motsvarande prestation hör hemma. Vi bedömer att periodiseringar av leverantörsfakturor, projektmedel etc. i allt väsentligt är korrekt genomförda.

2.2.2. Resultaträkning

Resultaträkningen skall redovisa landstingets samtliga intäkter och kostnader och hur det egna kapitalet har förändrats under året.

Bedömning och iakttagelser

Vi bedömer att resultaträkningen är uppställd i enlighet med KRL och att interna transaktioner har justerats korrekt.

De redovisade resultatet påverkas av de avvikelser som landstinget gör från KRL och redovisat resultat bedöms därför inte som rättvisande.

Fullfondering av pensioner påverkar resultatet med +295 miljoner kronor. Mark-nadsvärdering av omsättningstillgångar påverkar resultatet med +265 miljoner kronor.

Framräknat resultat enligt KRL framgår av tabell nedan (miljoner kronor):

Årets resultat enligt fullfondering och marknadsvärdering 936 Resultateffekt 2014 av fullfondering -295 Resultateffekt 2014 av marknadsvärdering -265 Årets resultat med redovisning enligt KRL 376

Avstegen från KRL redovisas i landstingets årsredovisning. En alternativ resultat-räkning enligt blandmodellen för pensioner redovisas på koncernnivå.

Det finns utförliga kommentarer om väsentliga faktorer som påverkat det redovi-sade ekonomiska resultatet på +936 miljoner kronor. Det budgeterade resultatet var +300 miljoner kronor. Finansförvaltningens resultat är 756 miljoner kronor bättre än budgeterat. Av detta förklaras 333 miljoner kronor av ett bättre finans-netto än budgeterat.

Enligt Lag om insyn i vissa finansiella förbindelser (transparenslagen) ska reviso-rerna årligen granska om redovisning har fullgjorts i enlighet med denna lag.

Transparenslagens intentioner är att säkerställa tillgången till ekonomisk

informat-Granskning av årsredovisning 2014

Region Östergötland 10 av 10

PwC 2015-04-08

ion för att motverka konkurrensproblem. Som tidigare år sker en särredovisning av det ekonomiska utfallet för konkurrensutsatta verksamheters resultat. De konkur-rensutsatta verksamheternas utfall särredovisas också i berörda produktionsenhet-ers årsredovisningar. De konkurrensutsatta verksamheterna är enligt vår bedöm-ning särredovisade på ett sådant vis att transparenslagens krav i allt väsentligt kan sägas vara uppfyllda.

2.2.3. Kassaflödesanalys

I kassaflödesanalysen skall landstingets finansiering och investeringar under räken-skapsåret redovisas.

Bedömning och iakttagelser

Vi bedömer att kassaflödesanalysen redovisar landstingets finansiering och inves-teringar och att noter finns i tillräcklig omfattning. Kassaflödesanalysen överens-stämmer med övriga delar av årsredovisningen.

Kassaflödesanalysen visar att årets investeringar (1 551 miljoner kronor) i sin helhet har finansierats av kassaflödet från den löpande verksamheten (1 863 miljoner kronor).

2.2.4. Sammanställd redovisning

Den sammanställda redovisningens syfte är att ge en helhetsbild av landstingets ekonomiska åtaganden oberoende av i vilken juridisk form verksamheten bedrivs.

Bedömning och iakttagelser

Vi bedömer att den sammanställda redovisningen ger en helhetsbild av landstingets ekonomiska ställning och åtaganden. Konsolideringen av underliggande enheter har beskrivits på ett korrekt sätt och hantering av olikheter i redovisningsprinciper mellan enheter har angetts.

Resultatet för koncernen uppgår till +944 miljoner kronor vilket är bättre än före-gående års resultat om +742 miljoner kronor.

2.2.5. Tilläggsupplysningar

Bedömning och iakttagelser

Vi bedömer att årsredovisningens tilläggsupplysningar uppfyller KRL:s krav och i övrigt lämnas i enlighet med god redovisningssed. Det innebär att:

 Tillämpade redovisningsprinciper beskriver varje särskild redovisningsprin-cip och eventuella förändringar av dessa som årsredovisningens intressenter måste känna till för att rätt förstå årsredovisningens innehåll.

 Viktiga uppgifter och poster i förvaltningsberättelse, resultat- och balans-räkning samt kassaflödesrapport specificeras och preciseras i notupplys-ningar som krävs i KRL respektive RKR:s rekommendationer samt god re-dovisningssed i övrigt.

Related documents