• No results found

PwC har på uppdrag av Region Östergötlands (dåvarande Landstinget i Östergöt-lands) revisorer genomfört en granskning av landstingets årsredovisning för 2014.

Vi bedömer att årsredovisningen inklusive den sammanställda redovisningen ger en helhetsbild av landstingets ekonomiska ställning och åtaganden. Med utgångspunkt från ställda revisionsfrågor lämnas följande sammanfattande revisionella bedöm-ning.

Lämnar årsredovisningen upplysning om verksamhetens utfall, verk-samhetens finansiering och den ekonomiska ställningen?

Vi bedömer att årsredovisningen i all väsentlighet redogör för utfallet av verksam-heten, verksamhetens finansiering och den ekonomiska ställningen.

Är årsredovisningens resultat förenligt med de mål fullmäktige beslutat avseende god ekonomisk hushållning?

Vi bedömer att landstinget har uppfyllt kravet på god ekonomisk hushållning under år 2014. Det ekonomiska resultatet överstiger målsättningen enligt landstingsfull-mäktiges strategiska plan med treårsbudget 2014-2016, nämligen att resultatet bör motsvara två procent av verksamhetens nettokostnad. Kopplingen mellan lands-tingsfullmäktiges strategiska plan med treårsbudget och landstingets årsredovis-ning bör dock förbättras beträffande god ekonomisk hushållårsredovis-ning.

Har balanskravet uppfyllts och hanteras eventuella underskott i enlig-het med balanskravets regler?

Vi bedömer att landstinget uppfyller balanskravet. Landstinget redovisar enligt blandmodellen ett balanskravsresultat uppgående till 625 miljoner kronor för år 2014 efter justering för reavinster. Det finns inga tidigare underskott att återställa.

Är räkenskaperna i allt väsentligt rättvisande? Med rättvisande avses följsamhet mot lag, rekommendationer och god redovisningssed.

Vi bedömer att räkenskaperna avviker från lagar och rekommendationer vad gäller värdering av fondplaceringar och redovisning av pensionsåtagandet. Årsredovis-ningen överensstämmer i dessa avseenden med landstingets styrmodell och är kopplad till landstingsfullmäktiges strategiska plan med treårsbudget. En alternativ redovisning av pensioner enligt blandmodell finns i årsredovisningen. Vidare in-formeras om värdet av fondplaceringarna enligt lägsta värdets princip.

Avvikelsen avseende pensionsåtagandet uppgår till 8 020 miljoner kronor. Beträf-fande fondplaceringar uppgår avvikelsen till 923 miljoner kronor. Årets resultat skulle, med en korrekt redovisning, vara 560 miljoner kronor lägre. Eftersom felen är av betydande storlek bedömer vi att räkenskaperna inte ger en rättvisande bild och därför bör rättas innan de fastställs av fullmäktige.

Granskning av årsredovisning 2014

Region Östergötland 2 av 10

PwC 2015-04-08

Inledning

1.1. Bakgrund

Den kommunala redovisningslagen reglerar externredovisningen. I lagen finns bestämmelser om årsredovisningen. Styrelsen ansvarar enligt kommunallagen för landstingets årsredovisning. Vad gäller nämndernas redovisning, ska den enligt kommunallagen utformas på det sätt som fullmäktige bestämmer.

Enligt kommunallagen ska det i budgeten anges mål och riktlinjer som är av bety-delse för god ekonomisk hushållning. För ekonomin ska anges de finansiella mål som är av betydelse för god ekonomisk hushållning. Uppföljningen i årsredovis-ningen ska till följd av detta omfatta finansiella mål och mål och riktlinjer för verk-samheten.

Revisorerna ska bedöma om det redovisade resultatet i årsredovisningen är fören-ligt med fullmäktiges mål för god ekonomisk hushållning. Revisorernas skriftliga utlåtande avseende god ekonomisk hushållning ska biläggas årsredovisningen.

Detta sker inom ramen för upprättandet av revisionsberättelsen.

PwC har på uppdrag av Region Östergötlands (dåvarande Landstinget i Östergöt-lands) revisorer genomfört en granskning av landstingets årsredovisning för 2014.

Tre förtroendevalda revisorer, Charlotta Andersson, Monica Brodén och Jan Wid-mark, har följt granskningen.

1.2. Revisionsfråga och metod

Revisorerna har bl. a. till uppgift att pröva om räkenskaperna är rättvisande. Inom ramen för denna uppgift bedöms om årsredovisningen är upprättad i enlighet med lag om kommunal redovisning.

Granskningen, som sker utifrån ett väsentlighets- och riskperspektiv, ska besvara följande revisionsfrågor:

 Lämnar årsredovisningen upplysning om verksamhetens utfall, verksam-hetens finansiering och den ekonomiska ställningen?

 Är årsredovisningens resultat förenligt med de mål fullmäktige beslutat av-seende god ekonomisk hushållning?

 Har balanskravet uppfyllts och hanteras eventuella underskott i enlighet med balanskravets regler?

 Är räkenskaperna i allt väsentligt rättvisande? Med rättvisande avses följ-samhet mot lag, rekommendationer och god redovisningssed.

Granskningen av årsredovisningen omfattar:

 förvaltningsberättelse (inkl. drift- och investeringsredovisning)

 resultaträkning

Granskning av årsredovisning 2014

Region Östergötland 3 av 10

PwC 2015-04-08

 kassaflödesanalys

 balansräkning

 sammanställd redovisning

Bilagor och specifikationer till årsredovisningens olika delar har granskats.

Vi har även bedömt landstingets ekonomiska ställning och utveckling, efterlevnad-en av balanskravet samt om resultatet i årsredovisningefterlevnad-en är förefterlevnad-enligt med de mål för god ekonomisk hushållning som fullmäktige beslutat om.

Vidare har vi granskat styrelsens/nämndernas och några produktionsenheters årsredovisningar. Följande produktionsenheter har valts: Barn- och kvinnocent-rum, Folktandvården, Närsjukvården i Finspång, IT-centkvinnocent-rum, Finansförvaltningen och Pensionsförvaltningen. En översiktlig granskning har gjorts av övriga produkt-ionsenheters förvaltningsberättelser.

Granskningen har utförts enligt god revisionssed med utgångspunkt i SKYREV:s (Föreningen Sveriges kommunala yrkesrevisorer) utkast från december 2013 ”Väg-ledning för redovisningsrevision i kommuner och landsting”. Väg”Väg-ledningen baseras på ISA (International Standards on Auditing). Som framgår av vägledningen kan implementeringen ske successivt varför tillämpliga ISA helt eller delvis följts.

Granskningen har planerats och genomförts ur ett väsentlighets- och riskperspektiv för att i rimlig grad kunna bedöma om årsredovisningen i allt väsentligt ger en rättvisande bild. Med rättvisande bild menas att årsredovisningen inte innehåller fel som påverkar resultat och ställning eller tilläggsupplysningar på ett sätt som kan leda till ett felaktigt beslutsfattande. Granskningen omfattar därför att bedöma ett urval av underlagen för den information som ingår i årsredovisningen. Då vår granskning därför inte varit fullständig utesluter den inte att andra än här fram-förda felaktigheter kan förekomma.

Bedömningen har gjorts mot kommunallagen (KL), kommunal redovisningslag (KRL) och av Rådet för kommunal redovisning (RKR) utfärdade rekommendationer samt landstingets anvisningar för bokslut och årsredovisning.

Iakttagelser i samband med granskningen har diskuterats med berörda vid region-ens ledningsstab och valda produktionsenheter. Ett utkast till revisionsrapport har lämnats till berörda för synpunkter.

Granskning av årsredovisning 2014

Region Östergötland 4 av 10

PwC 2015-04-08

Related documents