• No results found

Verksamhetens utfall, finansiering och ekonomiska ställning

2. Granskningsresultat

2.1. Verksamhetens utfall, finansiering och ekonomiska ställning

Vi bedömer att årsredovisningen i allt väsentligt redogör för utfallet av verksamhet-en, verksamhetens finansiering och ekonomiska ställning.

2.1.1. Förvaltningsberättelse

Enligt KRL ska förvaltningsberättelsen innehålla en översikt över utvecklingen av landstingets verksamhet, särskilda upplysningar om de anställdas sjukfrånvaro, en samlad redovisning av landstingets investeringsverksamhet och hur utfallet förhål-ler sig till den budget som fastställts för den löpande verksamheten. Vidare ska den innehålla en utvärdering av mål för god ekonomisk hushållning samt landstings-verksamhet som bedrivs genom andra juridiska personer.

Översiktlig utveckling av verksamheten Bedömning och iakttagelser

Vi bedömer att förvaltningsberättelsens översikt och upplysningar i all väsentlighet överensstämmer med kraven i KRL.

Analysen av årets resultat och den ekonomiska ställningen ger en rättvisande bild.

Förvaltningsberättelsen beskriver också kort hur ekonomin förväntas utvecklas de närmaste åren. Förvaltningsberättelsen innehåller uppgifter om pensionsåtagande och pensionsmedelsförvaltningen. Under ekonomiperspektivet beskrivs och redovi-sas finansiella nyckeltal som ger uttryck för god ekonomisk hushållning i det finan-siella perspektivet.

Av förvaltningsberättelsen framgår väsentliga händelser som inträffat under och delvis efter räkenskapsåret. Vidare framgår den förväntade utvecklingen och hur denna kommer att påverka ekonomi och prioriteringar inom olika områden.

Den obligatoriska redovisningen av sjukfrånvaro redovisas i enlighet med KRL, dvs frånvaron specificeras på lång- och korttidsfrånvaro, män och kvinnor samt ålders-kategori. I övrigt lämnar den personalekonomiska redovisningen ett flertal uppgif-ter avseende kompetensutveckling, arbetsmiljö, rehabiliuppgif-tering etc. Ytuppgif-terligare in-formation redovisas i statistikbilaga till årsredovisningen.

Förvaltningsberättelsen omfattar en beskrivning av landstingets samlade verksam-het. I beskrivningen ingår också sådan verksamhet som utförs av privata vårdgivare som landstinget har avtal med. Vi bedömer att dessa ingår i rapporterad måluppfyl-lelse i rimlig omfattning.

Rapporteringen av måluppfyllelse för landstingets företag är relativt väl utvecklad i de delar av landstingets årsredovisning, som avser regional utveckling. Vi anser att informationen om landstingets företag kan utvecklas, där det även framgår hur deras verksamhet följer inriktning i ägardirektiv och andra styrdokument.

Granskning av årsredovisning 2014

Region Östergötland 5 av 10

PwC 2015-04-08

Årsredovisningen har bra struktur och är informativ. Hur styrelse och nämnder arbetar med styrning och uppföljning framgår av förvaltningsberättelsen.

Information och analys rörande prestationer, kvalitet och mål är väl utvecklade.

Förvaltningsberättelsen följer landstingets styrsystem med nyckelindikatorer och resultatmått inom flera perspektiv. Dessa kompletteras med nationella jämförelser.

Sammantaget görs bedömningen att redovisningen av utfallet, såväl ur ett verk-samhetsperspektiv som ur ett ekonomiperspektiv, är väl utvecklad och tydlig.

Investeringsredovisning Bedömning och iakttagelser

Vi bedömer att investeringsredovisningen ger en i allt väsentligt rättvisande bild av årets investeringar. Investeringsnivån är hög (1551 miljoner kronor) men understi-ger den budgeterade nivån (1850 miljoner kronor). Avvikelser mot investerings-budgeten bör förklaras tydligare. Investeringarna täcks med likvida medel.

Driftredovisning

Bedömning och iakttagelser

Vi bedömer att driftredovisningen ger en i allt väsentligt rättvisande bild av hur utfallet förhåller sig till fullmäktiges budget. Driftredovisningen är väl analyserad i årsredovisningen inom ekonomiperspektivet.

De sjukvårdande produktionsenheternas resultat uppgick sammantaget till minus 252 miljoner kronor. Budgeterat resultat var minus 22 miljoner kronor och helårs-bedömningen efter augusti var minus 196 miljoner kronor. Resultatet är också sämre än föregående års (minus 71 miljoner kronor). Av årsredovisningen framgår att kostnadsutvecklingen inom de sjukvårdande enheterna är oroväckande och att utvecklingen måste bromsas för att skapa utrymme för investeringar och nya behov.

De sjukvårdande produktionsenheter, som har betydande underskott, har fått i uppdrag att konkretisera och vidta åtgärder som är värderade utifrån konsekvenser på tillgänglighet, kvalitet och prioriterade grupper.

2.1.2. Balanskrav

Av KL framgår att negativa resultat ska regleras och det redovisade egna kapitalet enligt balansräkningen ska återställas. Underskott som uppstår ska återställas under de närmaste tre åren.

Bedömning och iakttagelser

Landstinget redovisar enligt blandmodellen för år 2014 ett balanskravsresultat uppgående till 625 miljoner kronor efter justering för reavinster. Det finns inga tidigare underskott att återställa. Av årsredovisningen framgår att landstinget upp-fyller balanskravet. Vi bedömer att landstinget uppupp-fyller balanskravet även vid en värdering av fondplaceringar enligt lägsta värdets princip.

Granskning av årsredovisning 2014

Region Östergötland 6 av 10

PwC 2015-04-08

2.1.3. God ekonomisk hushållning

Enligt KRL ska årsredovisningen innehålla en utvärdering av om målen för god ekonomisk hushållning uppnåtts.

Bedömning och iakttagelser

Vi bedömer att landstinget har uppfyllt kravet på god ekonomisk hushållning under år 2014. Det ekonomiska resultatet överstiger målsättningen enligt landstingsfull-mäktiges strategiska plan med treårsbudget 2014-2016, nämligen att resultatet bör motsvara två procent av verksamhetens nettokostnad. Vidare har landstinget be-drivit en ändamålsenlig verksamhet, vårdat sina tillgångar och haft en god avkast-ning på förvaltade medel, vilket skett inom ramen för landstingets finanspolicy.

Landstinget gör, i utvärderingen av målen för god ekonomisk hushållning, i årsre-dovisningen en sammanvägning av måluppfyllelsen för landstingets finansiella mål och verksamhetsmål. Något stöd för denna utvärdering av god ekonomisk hushåll-ning framgår inte tydligt av fullmäktiges strategiska plan. Vi bedömer att koppling-en mellan fullmäktiges strategiska plan och årsredovisningkoppling-en kring god ekonomisk hushållning bör förbättras.

I årsredovisningen ges en samlad bedömning av måluppfyllelsen för respektive perspektiv. En summering av denna ger nedanstående resultat:

Perspektiv

För 8 av totalt 19 strategiska mål uppvisas tillfredsställande måluppfyllelse. För 11 strategiska mål redovisas inte helt tillfredsställande måluppfyllelse. Samtidigt finns det inget strategiskt mål, där måluppfyllelsen är otillfredsställande.

Verksamhetsmålen är uppfyllda i varierande omfattning. Tillfredsställande målupp-fyllelse uppnås till exempel för tillgänglighet och kunskapsbaserad och säker vård.

Vårdrelaterade infektioner har minskat men ligger fortfarande på en hög nivå.

Beträffande de finansiella målen kan noteras, trots det totala positiva ekonomiska resultatet, att de sjukvårdande produktionsenheterna sammantaget är i ekonomisk obalans.

Granskning av årsredovisning 2014

Region Östergötland 7 av 10

PwC 2015-04-08

För att verifiera redovisade resultat i landstingets årsredovisning har en översiktlig genomgång gjorts av måluppfyllelsen utifrån ett urval av produktionsenheternas delårsrapporter. Denna visar att det i allt väsentligt finns en samstämmighet mellan redovisad måluppfyllelse i landstingets årsredovisning och produktionsenheternas årsredovisningar.

2.1.4. Nämndernas redovisning av sitt uppdrag

Av KL framgår att nämnderna ska redovisa till fullmäktige hur de fullgjort sina uppdrag samt att fullmäktige beslutar om omfattningen av redovisningen och for-merna för den.

Bedömning och iakttagelser

Under 2014 fanns, förutom landstingsstyrelsen, följande nämnder vid landstinget:

Hälso- och sjukvårdsnämnden, trafiknämnden, regionsjukvårdsnämnden och pati-entnämnden.

Landstingsfullmäktige har fastställt strategiska mål i landstingets strategiska plan med treårsbudget 2014-2016. I årsredovisningen görs en överskådlig avstämning mot landstingets strategiska mål. För landstingsstyrelsen, hälso- och sjukvårds-nämnden samt trafiksjukvårds-nämnden lämnas en samlad redovisning. Av denna framgår vilka delar i årsredovisningen som i huvudsak är kopplade till styrelsens respektive nämndernas ansvarsområden.

För regionsjukvårdsnämnden och patientnämnden finns särskilda avsnitt i årsredo-visningen förutom att de har egen årsredovisning respektive årsrapport.

2.1.5. Produktionsenheternas årsredovisningar

Bedömning och iakttagelser

De granskade produktionsenheternas årsredovisningar följer landstingets anvis-ningar och håller, enligt vår bedömning, en god kvalitet. De utvalda produktionsen-heternas årsredovisningar är i allt väsentligt rättvisande.

Related documents