• No results found

Vi har sammanställt respondenternas ställningstagande till ett eventuellt avskaffande av revisionsplikten i tabell 1, där framgår också vad respondenterna anser är positivt respektive negativt med avskaffandet. större utsträckning än förr då de vet att kontrollfunktionen inte skulle vara lika

Johan Juhlin Juhlin taxi AB Positiv. Kan dock ge incitament till redan oseriösa företag.

Roger Aydien Taxia AB Positiv. Kan hjälpa företag att spara resurser.

Tabell 1, Inställning till förslaget.

Majoriteten av de intervjuade respondenterna är negativt inställda till förslaget. Swedbank och Nordea har olika åsikter när det gäller avskaffandet av revisionsplikten, trots att bägge bankerna bedriver en likartad verksamhet. Skatteverket är emot förslaget och argumenterar för att revision i Sveriges håller en hög kvalitet på grund av det nära sambandet som finns

mellan redovisning och beskattning. Två av de intervjuade bolagssägarna, verksamma inom samma bransch, är positivt inställda till förslaget och menar att bolagen kan spara resurser i och med att inte ha någon revisor som mellanhand. Revisorn är negativt inställd till förslaget, då han tror att frestelsen till att kringgå lagar och regler, medvetet eller omedvetet kommer att öka. Samtliga av våra respondenter kan även klassas som intressenter som på ett eller annat sätt påverkar eller påverkas av bolagets verksamhet.

5.1.1 Revisionens betydelse för bankerna

De båda bankerna anser att revisionen fyller en viktig funktion och bygger sin analys på historiska ekonomiska mått, där stor fokus ligger på återbetalningsförmågan hos bolagen. En av deras främsta rutiner vid kreditgivning är att titta på bolagens årsredovisning, utifrån den kan bankerna bedöma hur framtidsutsikterna kan komma att se ut för företagen. En årsredovisning innehåller relevant information om företagets ställning och lönsamhet. Dock kan bankerna, för ytterligare säkerhet, kräva att ägarna går i personlig borgen för att kunna beviljas kredit, vilket gör att det personliga ansvaret ökar. Som framgår ur intervjun, hade Mattias Ehlin, ägare av Hair Team AB, gått i personlig borgen för sin verksamhet, vilket även de intervjuade taxibolagsägarna hade gjort. Därmed kan vi redan idag se att det finns alternativ vid ett eventuellt avskaffande av revisionsplikten.

Swedbank är positivt inställd till förslaget och menar på att detta kommer att leda till att små aktiebolag blir mer konkurrenskraftiga ute i Europa. Däremot är Nordea negativt inställd till förslaget, men accepterar utvecklingen och är beredda att anpassa sin verksamhet därefter.

Båda bankerna saknar i dagsläget riktlinjer för hur de skall rusta och förebreda sig för eventuellt kommande förändringar.

5.1.2 Revisionens betydelse för Skatteverket

I de så kallade kontantbranscherna, där utbytet ofta sker mot kontant betalning, är revisionens betydelse omfattande för samtliga intressenter som berör bolaget, inte minst för Skatteverket.

Skatteverket är negativt ställda till förlaget om att avskaffa revisionsplikten och argumenterar vidare för att kontanta transaktioner är ett invecklat område, vilket lättare kan ge upphov till ekonomisk manipulering och där uppföljningen till kontroll är klena. Vidare anser vi att i samband med att revisorn eventuellt försvinner från företagen, blir Skatteverkets insyn begränsade, eftersom de inte kommer lika nära företagen som revisorerna. Detta blir en

nackdel för Skatteverket, då de anser att revisorn är mycket mer än en person som bara granskar företagen. Revisorn bär även på viktig kunskap runtomkring bolaget och kan fungera som en rådgivare för bolaget. Avskaffandet av revisionsplikten kommer enligt Skatteverket dock inte att påverka deras insyn i företagen. Detta eftersom Skatteverkets kontrollverktyg inte kommer att påverkas. Vidare kommer Skatteverket att införa allt fler kontroller, exempelvis ökade kontrollåtgärder och certifierade kassaregister, vilket tillämpas från och med den 1 januari 2010. Dessa lagar och regler infördes främst för att tygla bland annat kontantbranscherna bättre och öka tillförligheten hos företagen. Den utökade kontrollen från Skatteverket kommer även att leda till utökad arbetskraft, vars finansiering är oklar. Detta har även omnämnts i studien från Econ Pöyry, som hävdar att de utökade skattekontrollerna kommer att vara en börda för skattebetalarna och även innebära samhällsekonomiska kostnader, där kostnaderna ökar genom skatter, avgifter och räntor. Econ Pöyry argumenterar för att de totala kostnaderna för samhället kommer att överstiga nyttan för de kostnader som företagarna sparar på att avskaffa revisionen. Sverige har enligt Skatteverket även det unika och starka sambandet mellan beskattning och redovisning. Om ett avskaffande av revisionsplikten införs kan Skatteverket förlora den information, de får via revisionsberättelsen av revisorn. Revisorn har bland annat en förebyggande roll ute hos företagen, vilken tillför företagen kunskap om företagandet. Försvinner denna kunskap kommer brister och felaktigheter uppstå i företagens räkenskaper och förvaltning, vilket även kan leda till felaktig beskattning.

5.1.3 Revisionens betydelse för ägarna

Revisionen för ett aktiebolag anses som en kvalitetsstämpel av bolagens årsredovisningar, vilket kan intyga att företagets siffror är trovärdiga. Samtliga av de intervjuade ägarna anser att det är viktigt att bolagets räkenskaper skall vara trovärdiga, dock är de inte överens om hur dessa skall kvalitetssäkras. En av de tre ägarna sköter den löpande bokföringen och redovisningen själv. Den andra har för detta ändamål anlitat en redovisningsbyrå och den tredje låter sitt företags revision och bokföring göras av en och samma redovisningsbyrå.

Detta innebär att de använder sig mer eller mindre av olika ekonomiska tjänster för att kunna sköta den dagliga verksamheten.

Två av de tre ägarna som intervjuades är positivt inställda till förslaget om att avskaffa revisionsplikten. Dock anser majoriteten av ägarna att nyttan med revisionen fortfarande

överstiger kostnaderna. Därmed har dessa för avsikt att låta sina årsredovisningar revideras även efter avskaffandet. Detta för att behålla den kvalitetsstämpel, vilket ger intressenterna förtroende. Roger, ägaren av Taxia AB, hävdar däremot att kostnaden för revisionen överstiger dess nytta, Roger har för avsikt att inte låta sitt bolag revideras efter avskaffandet av revisionsplikten. Roger anser att redovisningsbyrån tillsammans med Skatteverket kan kvalitetssäkra bolagets räkenskaper, istället för revisorn, som uppfattas som en mellanhand.

Alla tre bolagen medger att de lånat likvida medel vid olika tillfällen från antingen bankerna eller andra kreditgivare på kapitalmarknaden. För att deras företag skulle beviljas kredit har de antingen gått i personlig borgen eller pantsatt sina fastigheter. Detta faktum indikerar att de inte haft någon direkt nytta av sina reviderade årsredovisningar vid upplåningen. På vår fråga till både Swedbank och Nordea angående vilken information som var intressant vid kreditbedömningen, ansåg bägge bankerna att den reviderade årsredovisningen var en av de viktigaste handlingarna för småbolagen. Således verkar detta inte vara fallet för företag inom kontantbranschen.

Related documents