• No results found

På Skatteverket i Uppsala träffade vi Anna-Karin Lindkvist, som är sektionschef för en revisionssektion på skattekontoret i Uppsala, vilka utför revisioner på företag. Den andre intervjurespondenten heter Therese Allard och är rättslig specialist och även hon arbetar inom redovisning och beskattning på skattekontoret i Uppsala.

Av de handlingar som små aktiebolag skall lämna till Skatteverket är det först och främst en skatte- och avgiftsanmälan som skall lämnas in, där väljer företaget vilken metod de vill använda vid redovisning av mervärdesskatt. Skatteverket gör inte någon skillnad på vilka handlingar som är viktigare än andra, utan alla handlingar har lika stor betydelse. Skatteverket gör inga större skillnader mellan stora och små aktiebolag. Intervjurespondenterna ansåg att kontrolluppgifterna för de anställda är en av de viktigaste handlingarna.

Skatteverket inriktar sig på att granska sådant som i riskvärdering och omvärldsanalys kommer fram som mest angeläget i riket, vilket resulterar i att särskilda branscher eller

60 Anna-Karin Lindkvist & Therese Allard, Skatteverket, 2007-11-30.

samma företeelse i olika branscher kontrolleras. En stor del av resurserna läggs på kontroll av ekonomisk brottslighet. Vidare använder sig Skatteverket av flera olika kontrollformer, bland annat kontrollplanering, vilket sker mycket mot omvärldsanalyser, att besöka företagen, granska inkomstdeklarationen samt granska företagens bokföring och uppföljning.

Intervjurespondenterna menar även att Skatteverket har olika utskott som grenar ut sig mot respektive område, exempelvis företagsutskottet, där riskvärderingen sker i respektive utskott beroende på fall. Skatteverket kommer även att ha utökade kontrollformer i framtiden.

Skatteverket är allmänt negativ till förslaget om att avskaffa revisionsplikten. Detta eftersom revisionsplikten har en preventiv effekt, med detta menar respondenterna att revisionen gör det möjligt för revisorerna att granska materialet innan det kommer till Skatteverket.

Skatteverket menar även att det finns ett samband mellan redovisning och beskattning som är viktigt, övriga europeiska länder har inte det lika starka sambandet mellan dessa, därför har man kunnat avskaffa revisionsplikten utan större förvarning i dessa länder. Vidare ger även revisionsberättelsen en bild av företagets ekonomiska situation, vilken kan vara bra för Skatteverket, eftersom de kan hitta varningssignaler i ett tidigt skede. Revisionsplikten är viktig för Skatteverket på många olika sätt, exempelvis har revisorns åsikt stor betydelse för Skatteverket, då Skatteverket är intresserad av anmärkningar i form av exempelvis förbjudna lån, felaktig värdering av tillgångar som påverkar beskattningen. Revisorn kan även påpeka hur betalningsförmågan är hos företaget. I samband med att företaget begär anstånd med att betala skatten eller vid begäran om omprövning eller överklagande, kan Skatteverket kräva att företagaren ställer säkerhet för skatten. Allt detta kan försvinna i takt med avskaffandet, vilket gör det svårare att få en tydlig insyn i det hela. Skatteverket har även som uppdrag att vara med i den utredning som Bo Svensson genomför, vilken har som mål att stötta förslag som läggs fram för att minska små aktiebolags kostnader. Skatteverket menar även att de granskar sig själva, för att kunna utveckla sin verksamhet utifrån de förändringar som bestäms, därmed tar de hänsyn till förslaget. Intervjurespondenterna talar vidare om Danmarks avskaffande av revisionsplikten, där det inte medfört de problem man trodde skulle uppkomma, istället har majoriteten av företagen låtit sig revideras även efter avskaffandet.

Angående gränsdragningen på företagens storlek går Skatteverket efter de gränsvärden som finns i ÅRL 6 kapitlet, det vill säga 50-25-50 regeln. Intervjurespondenterna menar att det är svårt att dra gränsen mellan revisionspliktigt och icke revisionspliktligt, dock kommer bilden att kunna målas ut bättre i och med avskaffandet. På frågan om avskaffandet av

revisionsplikten skulle medföra en ökad ekonomisk brottslighet, ansåg intervjurespondenterna, att ett avskaffande inte kommer att vålla en ökad brottslighet ute bland småföretagen. Åsikterna ledde istället fram till, att om revisorn försvinner på grund av avskaffandet kommer förmodligen oavsiktliga fel och brister att uppstå, på grund av okunskap hos företagarna. Intervjurespondenterna anser, att eftersom revisorn har en väldigt stark närvaro ute bland företagen utgör denne en slags förhindranderoll, eftersom det är revisorn som säkerställer att redovisningen är korrekt. Dock stannar inte revisorns roll där, utan företaget har även en mer naturlig kontakt till sin revisor än till Skatteverket. Därmed har revisorn en större kontroll än Skatteverket, på grund av den nära relationen till företagen.

Dock har de undersökningar Skatteverket utfört, visat att företagarna har hög tilltro till Skatteverket. Intervjurespondenterna anser inte att Skatteverket kan ha lika stor kontroll och tycker därmed att det är synd att denna relation bryts. Revisorn är inte bara duktig på revision utan på hela företagandet som helhet. Intervjurespondenterna tror att de företag som är villiga att bedriva ekonomisk brottslighet kommer förmodligen att göra det, och de seriösa företagen kommer att fortsätta vara seriösa.

Slutligen menar intervjurespondenterna att förändringar är naturliga i dagens system, då det är ett sätt att utveckla och förbättra sig mot omvärlden. Revisionsplikten har en stor betydelse, inte bara för själva ägarna utan även för företagens olika intressenter som behöver en kvalitetsstämplad revision, exempelvis vid köp och försäljning av företagen. Desto större företaget är desto fler intressenter är det som ställer krav, då blir det allt viktigare att ha insyn i företaget för att bland annat se att de sköter sig. Intervjurespondenterna förstår även att skattebördan som finns i Sverige är väldigt stor för de små företagen och berör även många medborgare. Skatteverket nämner att alla handlingar är lika viktiga och att man inte kan försumma en handling för en annan. Skatteverket är emot avskaffandet av revisionen, då de kommer att sakna den information som redovisningen och revisorn ger, men de menar att informationen ändå finns. Därmed måste Skatteverket leta upp den information som behövs, där är det den administrativa bördan som kommer att ligga till last, de menar att de redan idag har mycket service, som Internet och telefonrådgivning. Mestadels kommer Skatteverket att sakna de signaler som en revisionsberättelse kan ge.

Related documents