• No results found

Rapport om avtalssamverkan

Förslag till beslut

Kommunfullmäktige godkänner föreliggande rapport om kommunens avtalssamverkan.

Ärendet

En kommun får enligt 9 kap 37 § kommunallagen ingå avtal om att någon av dess uppgifter ska utföras av en annan kommun eller landsting. Det heter

avtalssamverkan. En kommun får i dessa sammanhang även komma överens med annan kommun eller landsting om att anställd på kommunens vägnar får fatta beslut i ärenden, det heter då extern delegering.

Kommunstyrelsen ska enligt kommunallagen 9 kap 38 § varje år rapportera till kommunfullmäktige om den avtalssamverkan som finns i kommunen.

Kommunstyrelseförvaltningen har tagit fram en redogörelse för Vimmerby kommuns avtalssamverkan. I skrivelsen finns också uppgift om ifall extern delegering förekommer.

Beslutsunderlag

Id 63005 Avtalssamverkan 2018.

Jenny Andersson Kommunsekreterare

AVTALSSAMVERKAN 1 2018-10-15

Kommunstyrelseförvaltningen J A

Rapport om avtalssamverkan

Kommunstyrelsen ska enligt kommunallagen 9 kap 38 § varje år rapportera till kommunfullmäktige om kommunens avtalssamverkan enligt 37 §.

Rapporteringen rör de fall då samverkan mellan kommuner/ landsting endast bygger på avtal dem emellan. De avtal som avses säger att en kommuns/ landstings uppgifter helt eller delvis ska utföras av annan kommun eller annat landsting.

Här följer en redogörelse för Vimmerby kommuns avtalssamverkan. Här finns också uppgift om ifall extern delegering förekommer, dvs uppdrag åt anställd i en kommun eller landsting att fatta beslut i vissa ärenden på den andra kommunens eller landstingets vägnar.

Kommunstyrelseförvaltningen Direkt underställd kommundirektör

Avtalssamverkan finns angående kommunjuristfunktion. Avtalet innebär att Vimmerby kommun, genom sin kommunjurist, tillhandahåller juristfunktion till Hultsfreds kommun, inklusive Östra Smålands Kommunalteknikförbund, och Kinda kommun. Någon

beslutanderätt har inte delegerats.

Ekonomiavdelningen

Gemensam inköpscentral, som innebär att Västerviks kommun svarar för upphandlingar för Hultsfred, Högsby, Mönsterås, Oskarshamns och Vimmerby kommuners räkning.

Det gäller gemensamma avtal för varor och tjänster som efterfrågas och köps frekvent i stora kvantiteter. Det gäller också specifika upphandlingar hos respektive kommun. Västerviks kommun ansvarar för utbildning i och information om offentlig upphandling i övriga kommuner. De inventerar övriga kommuners behov av nya upphandlingar. Västervik medverkar vid behov vid konkurrensutsättning, offertförfrågning och andra former av direktupphandling.

Vimmerby kommun har i delegationsordningen delegerat beslutsfattande i upphandlingsfrågor till Västerviks kommun.

2 Administrativa avdelningen

Överförmyndare i samverkan, ÖVIS: Överförmyndarens uppgift är att utöva tillsyn över gode män, förvaltare och förmyndare. Denna tillsyn skyddar personer som inte kan ta vara på sina rättigheter eller sköta sin ekonomi, och som av den anledningen har en god man eller förvaltare utsedd för sig. Överförmyndaren utser och förordnar själv god man för

ensamkommande flyktingbarn.

Vimmerby, Kinda, Åtvidaberg och Ydre samverkar via en gemensam tjänstemanna-organisation med säte i Vimmerby.

Verksamheten är en lagreglerad myndighetsutövning. Extern delegering utnyttjas i handläggarnas dagliga arbete.

Konsument Höglandet: Nässjö kommun utför konsumentvägledning för Aneby, Eksjö, Nässjö, Tranås, Vetlanda, Vimmerby och Ydre kommuner. Verksamheten består av

kostnadsfri rådgivning vid reklamationer och tvister, samt upplysning om de rättigheter och skyldigheter man har som konsument.

Inget beslutsfattande ingår i verksamheten, så ingen extern delegering förekommer.

HR-avdelningen

Ingen egentlig avtalssamverkan finns inom HR-avdelningen. Nedanstående två verksamheter är samverkan mellan kommuner, men kommunerna utför inte varandras uppgifter.

4 ESS – Smart Samverkan i Småland Sydost: Smart Samverkan i Småland Sydost (4 ESS) är ett projekt medfinansierat av Europeiska socialfonden. Projektet arbetar med att förebygga ohälsa och minska sjukfrånvaron, med fokus på psykisk ohälsa och diffus smärtproblematik.

Medverkande kommuner är Ljungby, Torsås och Vimmerby. Syftet är att genom samverkan se tidiga tecken på eventuell ohälsa, och genom förebyggande åtgärder göra det möjligt att vara kvar i arbete/undvika sjukskrivning eller förhindra att den blir långvarig.

Ledarutveckling över gränserna: Programmet är kompetensutveckling inom ledarskap för de anställda i de medverkande kommunerna. Samarbete över kommungränserna ska ge ökad rörlighet att pröva andra tjänster, ge fler karriärmöjligheter och bredare arbetsmarknad.

Deltagande kommuner är Aneby, Hultsfred, Högsby, Kinda, Mönsterås, Nässjö, Tranås, Vetlanda, Vimmerby och Ydre.

Samhällsbyggnadsavdelningen

Landstinget, KLT, har upphandlat kommunens skolskjutsar, och kommunen beställer

trafiken utifrån KLT:s avtal. Vår kommun har ett avtal med KLT om att de, med upphandlade entreprenörer, utför kommunens skolskjutsar. Avtalet gäller endast utförande av trafiken, myndighetsdelen kvarligger hos kommunen. Det är inte möjligt att lägga ut myndighets-utövningen för skolskjutsverksamheten på annan huvudman.

För färdtjänst och riksfärdtjänst har vår kommun tecknat avtal med landstinget om såväl myndighetsutövande som utförande av tjänsterna. Här finns således extern delegering av beslutsfattande. Avtalet avser även skatteväxling av kostnaderna för färdtjänst och riksfärdtjänst.

3 Utvecklingsavdelningen

Ingen avtalssamverkan finns inom utvecklingsavdelningen.

Barn- och utbildningsförvaltningen

Ingen egentlig avtalssamverkan finns inom barn- och utbildningsförvaltningen. Nedanstående verksamhet är samverkan mellan kommuner, men kommunerna utför inte varandras uppgifter.

Campus i Småland, CiS, är ett samarbetsprojekt för att öka tillgången på högre utbildning i Norra Kalmar län. Campus i Vimmerby, Västervik och Hultsfred ger utbildningar på

högskole-, universitets- och yrkeshögskolenivå.

Socialförvaltningen

Personliga ombud: Personer med långvarig och omfattande psykisk funktionsnedsättning som inte på egen hand kan/vill/vågar söka vård, service eller stöd kan få ett personligt ombud.

Ombudet ska hjälpa till i kontakterna med myndigheter och samordna service och stöd.

Samarbete mellan Västerviks kommun, Hultsfreds kommun och Vimmerby kommun.

Västerviks kommun har arbetsgivaransvaret.

Inget beslutsfattande. Inte aktuellt med extern delegering.

Familjerådgivning: Används vid relationsproblematik. Vi köper verksamhet från Västerviks kommun. Inget beslutsfattande. Inte aktuellt med extern delegering.

Vård- och omsorgscollege: Ett samarbete mellan arbetsgivare, fackförbund och utbildare som pågått sedan årsskiftet 2014/2015. Det nya reviderade avtalet löper till och med 2022-11-30. Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden delar lika på kostnaden för Vimmerby kommun.

Vi köper verksamhet från Västerviks kommun.

Samverkan mellan och inom flera kommuner. Inte aktuellt med extern delegering.

Handläggning av ärenden enligt alkohollagen: Verksamheten vänder sig till näringsidkare och privatpersoner, och innebär handläggning av serveringstillstånd angående spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker, samt försäljningstillsyn vad gäller folköl, läkemedel och tobak.

Vimmerby kommun har upprättat samverkansavtal med Kinda och Ydre kommuner.

Vimmerby driver verksamheten.

Beslutsfattande styrs av delegationsordning i respektive kommun.

Höglandets socialjour: Socialjoursverksamhet vid akuta ärenden efter kontorstid. Gäller ärenden som inte kan vänta till nästkommande vardag, t ex när barn akut far illa.

Socialnämnden i Eksjö organiserar och har arbetsgivaransvaret för flera kommuners socialjour.

Extern delegering förekommer.

4 Hälso- och sjukvårdsinsatser: Gäller enskilda patienter skrivna i annan kommun där Vimmerby utför insatsen mot betalning. Tillfällig insats t ex i samband med en

semestervistelse. Gäller ca 0-2 ärenden per år.

Regleras genom särskilt avtal för varje patient.

Extern delegering är inte aktuellt.

Insatser enligt socialtjänstlagen och LSS: Gäller enskilda brukare skrivna i annan kommun där Vimmerby utför insatsen mot betalning. Tillfällig insats t ex i samband med en

semestervistelse. Gäller ca 0-2 ärenden per år.

Regleras genom särskilt avtal för varje brukare.

Extern delegering är inte aktuellt.

Miljö- och byggnadsförvaltningen

Ingen avtalssamverkan finns inom miljö- och byggnadsförvaltningen.

Kommunstyrelsen

Sammanträdesprotokoll Sida 1(2) Sammanträdesdatum

2018-12-04

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

§ 307 Dnr 2017/000412 109