• No results found

Recyklace skla

1.7 Recyklace odpadů obecně

1.7.2 Recyklace skla

Sítová část papírenského stroje se stává z nekonečného rovného síta, které se otáčí ve směru podélné osy a zároveň se třese v příčné ose, aby došlo k rovnoměrnému rozprostření vláken. Vodolátka má při nátoku na síto konzistenci asi 0,5 % ( 0,5% vlákno, 99,5% voda).

Tento proces je nepřetržitý, takže z jedné strany nabere síto vlákna z vodolátky a přilepí je na pohybující se plstěnec a po nalepení vláken se síto prostřikuje tlakovou vodou, aby opět nabralo stejné množství vláken z vodolátky. Tvorba listu na sítě je velmi složitý a důležitý proces, na kterém závisí celá řada jakostních parametrů papíru. Lisovací část má zvýšit podíl sušiny papírového pásu na sacím lisu, kdy je voda odsávána pod tlakem vzduchu, a dále lisováním dvou válců, mezi nimiž probíhá papírový pás a plstěnec a přebytečná voda odchází z plstěnce, který se vysušuje horkým vzduchem. V sušicí části dochází k dalšímu snímání vody z papírového pásu tím, že střídavě z obou stran prochází vyhřívanými válci. Po sekci prosoušecí části prochází přes velký sušicí válec, který provede vyhlazení stykové plochy papíru. Poté projde papír dosoušecí části. Před vstupem na velký sušicí válec má papír sušinu 65% a po průchodu dosoušecí části se zvýší sušina na konečnou hodnotu 92-93%.

1.7.2 Recyklace skla

Sklo je materiál, který může být recyklován neomezeně. Přidáváním střepů se šetří energie, omezuje se spotřeba primárních surovin a klesá množství produkovaných emisí.

Předpokladem recyklace je vysoká čistota odpadního skla, z něhož musí být odstraněny kovy, keramika, kamínky a porcelán. Barva se ze skla nedá odstranit, proto je nutné odpad skla třídit podle barev. Požadavky na výrobu skla jsou velmi přísné. Sběrné dvory musí dotříděním zajistit kvalitu střepů dle požadavků skláren.

Technologie výroby

Sklo se vyrábí ze směsi, které se říká sklářský kmen. Kmen se skládá z těchto surovin:

Drcené odpadní sklo – skleněné střepy tvoří cca 90-95% směsi

Sklářský písek – obsahuje 99 % oxidu křemičitého

Oxid vápenatý, sodný a draselný – tyto oxidy jsou do kmene přidávány formou nerostných (vápenec) nebo chemicky připravených surovin (soda)

18

Pomocná látka – k základním surovinám se může při výrobně skla používat celá řada pomocných látek, jako jsou například barviva kobalt-nejsilnější barvivo ve sklářství – barví modře, mangan + chrom = černá barva, železo – zelená barva

Sklárny mají vysoké požadavky na kvalitu střepů, které musí sběrný dvůr dodržet.

Rozdrcené sklo, dovezené ze sběrného dvora, se vysype do zásobníků jednotlivých surovin.

Jednotlivé suroviny ze zásobníků (pro každou surovinu zvlášť) se dostávají šnekem na váhy, které přesně naváží poměr surovin. Po navážení jsou vypuštěny do míchačky. Po promíchání jsou již namíchané kmeny vypuštěny do zásobníku pod míchačkou a potom dle potřeby postupně vypuštěny na pásový dopravník, který kmen dopraví do zásobníku tavícího agregátu. Pod zásobníkem je zakladač, který je propojen s hladinoměrem. Dle aktuálního odběru skloviny, který vyhodnocuje hladinoměr, na základě poklesu hladiny skloviny dá následně impuls zakladači pro založení potřebného množství vsázky. Vše je řízeno automaticky přes PC. Střepy drcené nebo frita jsou rovnoměrně přidávány na kmen, postupně zároveň s kmenem. Tavící agregát je otápěn zemním plynem, pro navýšení tavícího výkonu může být osazen elektropříhřevem. Tavící teploty se provozují od 1420 °C dle 1485 °C, dle tavícího výkonu. Čím větší láhev se vyrábí, tím nižší teplota. Sklovina natéká z tavící části do pracovní části a následně do feedrů na jejichž konci je vytlačována kapka skloviny, odkud po odstřižení padá po skluzu do předních forem. Feedr je zakončen dávkovačem, který spouští sklovinu do dvou automatických řadových sklářských strojů, ve kterých je sklovina tvarována pomocí forem do příslušných tvarů. Horké vytvarované láhve pak postupují dopravníkovým pásem od strojů k chladícím pásovým pecím, od kterých jsou zasouvány pomocí tzv. zasouvačů obalů. Chladící pece jsou otápěny zemním plynem a pomocí nastavené teplotní křivky se z hotových výrobků odstraňuje teplotní pnutí. Z chladící pece vyjedou láhve, které následně prochází kontrolou kvality. Jsou vytříděny láhve, které jsou tržené, flérované, kamínky, dráty, vrásky apod.

19

2 Cíl práce

Cílem práce bylo vytvořit metodickou příručku zaměřenou na konstrukci a provoz technických zařízení používaných pro likvidaci a zpracování odpadů. Výukový materiál umožní učitelům na 1. stupni základní školy začlenit téma do výuky a tím nejen rozšířit okruh znalostí o ochraně životního prostředí, ale především rozvíjet technické myšlení žáků.

Pro tyto účely byla vytvořena prezentace, jako vyučovací metoda, která má žákům zábavnou formou vysvětlit, co se s odpadem dále děje, jaké technologické postupy a zařízení se při likvidaci a zpracování odpadů používají. Součástí výukového materiálu je také pracovní list určený žákům pro fixaci a ověření získaných vědomostí. Pro snadnější uvedení do problému mají učitelé k dispozici metodický list, který je doplňujícím materiálem k prezentaci a pracovnímu listu.

20

3 Výsledky

Výsledkem diplomové práce je metodická příručka pro učitele na 1. stupni základní školy, která umožní učitelům zařadit environmentální výchovu do výuky. Zaměřuje se na recyklaci papíru a recyklaci skla. Každá problematika je rozdělena do třech částí:

metodický list, prezentace a pracovní list.

V úvodu metodického listu jsou vymezené cíle, kterých chce učitel dosáhnout a výukové metody, jako prostředky k osvojení dané problematiky. Pro uvedení do problému jsou

Related documents