• No results found

REDOGÖRELSE FRÅN STYRELSEN I SSM

Informationen på sidorna 115-153 i denna Erbjudandehandling har granskats av SSM:s styrelse. Det är SSM:s styrelses uppfattning att denna kortfattade beskrivning ger en korrekt och rättvisande, om än inte fullständig, bild av SSM.

Stockholm, 6 november 2020 SSM Holding AB (publ)

Styrelsen

155

SKATTEFRÅGOR I SVERIGE

Nedan sammanfattas vissa svenska skattefrågor som aktualiseras med anledning av Erbjudandet för fysiska personer och aktiebolag som innehar aktier i SSM och som är obegränsat skattskyldiga i Sverige, om inte annat anges. Sammanfattningen är baserad på nu gällande lagstiftning i Sverige och är avsedd endast som generell information.

Sammanfattningen behandlar inte:

• andra aktieslag än stamaktier i Amasten,

• andra transaktioner inom ramen för Erbjudandet än avyttring av aktier i SSM mot stamaktier i Amasten,

• situationer då aktier innehas som lagertillgång i näringsverksamhet,

• situationer då aktier innehas av kommandit- eller handelsbolag,

• situationer då aktier förvaras på ett investeringssparkonto eller liknande,

• de särskilda regler om skattefri kapitalvinst (inklusive avdragsförbud vid kapitalförlust) och utdelning i bolagssektorn som kan bli tillämpliga då investeraren innehar aktier i Bolaget som anses vara näringsbetingade (skattemässigt),

• de särskilda regler som i vissa fall kan bli tillämpliga på aktier i bolag som är eller har varit fåmansföretag eller på aktier som förvärvats med stöd av sådana aktier,

• de särskilda regler som kan bli tillämpliga för fysiska personer som gör eller återför investeraravdrag,

• utländska företag som bedriver verksamhet från fast driftställe i Sverige,

• utländska företag som har varit svenska företag.

Särskilda skatteregler gäller vidare för vissa företagskategorier. Den skattemässiga behandlingen av varje enskild innehavare av värdepapper beror på dennes speciella situation. Varje innehavare av aktier i SSM bör rådfråga oberoende skatterådgivare om de skattekonsekvenser som Erbjudandet kan medföra för dennes del, inklusive tillämpligheten och effekten av utländska regler och skatteavtal.

AVYTTRING AV AKTIER I SSM MOT STAMAKTIER I AMASTEN

Fysiska personer och aktiebolag som accepterar Erbjudandet och därigenom förvärvar nya stamaktier i Amasten mot aktier i SSM bör anses ha avyttrat dessa aktier. Förutsatt att försäljningen av aktier i SSM till Amasten kommer att ske på marknadsmässiga villkor samt att Amasten vid utgången av det kalenderår under vilket avyttringen av aktier i SSM genomförs innehar aktier i SSM motsvarande mer än sammanlagt 50 procent av det totala antalet röster i SSM, bör reglerna om framskjuten beskattning vid andelsbyten vara tillämpliga för fysiska personer och uppskovsgrundande andelsbyten tillämpliga för juridiska personer. Förutsatt att Erbjudandet genomförs, avser Amasten att inneha aktier i SSM på så sätt att dessa förutsättningar är uppfyllda.

Fysiska personer

Fysiska personer som är obegränsat skattskyldiga i Sverige bör anses ha förvärvat stamaktier i Amasten för ett pris som motsvarar omkostnadsbeloppet för aktier i SSM om reglerna om framskjuten beskattning vid andelsbyten är tillämpliga. Det kan noteras att själva andelsbytet inte behöver deklareras.

Om en fysisk person upphör att vara bosatt eller stadigvarande vistas inom EES-området, och reglerna om framskjuten beskattning har tillämpats, blir en ”fiktiv” kapitalvinst hänförlig till aktiebytet skattepliktig.

Kapitalvinst respektive kapitalförlust beräknas som skillnaden mellan marknadsvärdet av stamaktier i Amasten som erhålls vid tidpunkten för avyttringen och omkostnadsbeloppet för avyttrade aktier i SSM. Amasten avser att göra en begäran till Skatteverket för fastställande av marknadsvärdet av stamaktien i Amasten vid tidpunkten för

156

avyttring. Information om värdet kommer att tillhandahållas på Bolagets och Skatteverkets respektive webbplatser, www.amasten.se och www.skatteverket.se.

Aktiebolag

Aktiebolag som önskar uppskov med beskattning av en kapitalvinst måste redovisa vinsten i sin deklaration samt framställa yrkande om uppskov med beskattningen. Kapitalvinst respektive kapitalförlust beräknas som skillnaden mellan marknadsvärdet av stamaktier i Amasten som erhålls vid tidpunkten för avyttringen och omkostnadsbeloppet för avyttrade aktier i SSM. Amasten avser att göra en begäran till Skatteverket för fastställande av marknadsvärdet av stamaktien i Amasten vid tidpunkten för avyttring. Information om värdet kommer att tillhandahållas på Bolagets och Skatteverkets respektive webbplatser, www.amasten.se och www.skatteverket.se.

Om ett aktiebolag har begärt uppskov avseende kapitalvinst hänförliga till avyttrade aktier i SSM ska den uppskjutna kapitalvinsten återföras till beskattning senast när erhållna stamaktier i Amasten avyttras, eller upphör att existera. Om detta bolag redan ägde aktier i Amasten av samma slag och sort före accepterandet av Erbjudandet eller förvärvar sådana aktier i Amasten efter accepterandet av Erbjudandet, tillämpas en särskild turordning.

Stamaktier i Amasten ska anses ha avyttrats i följande ordning.

1. Aktier förvärvade före Erbjudandet.

2. Aktier förvärvade genom Erbjudandet.

3. Aktier förvärvade efter Erbjudandet.

BESKATTNING AV AKTIEÄGARE I AMASTEN EFTER SLUTFÖRANDET AV ERBJUDANDET

Fysiska personer

För fysiska personer som är obegränsat skattskyldiga i Sverige beskattas kapitalinkomster såsom räntor, utdelningar och kapitalvinster i inkomstslaget kapital. Detsamma gäller för aktieägare som erhåller andelar av stamaktier i Amasten som säljs för dennes räkning. Skattesatsen i inkomstslaget kapital är 30 procent.

Kapitalvinst respektive kapitalförlust beräknas som skillnaden mellan försäljningsersättningen, efter avdrag för försäljningsutgifter, och omkostnadsbeloppet. Omkostnadsbeloppet för samtliga aktier av samma slag och sort läggs samman och beräknas gemensamt med tillämpning av genomsnittsmetoden. Vid försäljning av marknadsnoterade aktier får alternativt schablonmetoden användas. Denna metod innebär att omkostnadsbeloppet får bestämmas till 20 procent av försäljningsersättningen efter avdrag för försäljningsutgifter. Kapitalförlust på marknadsnoterade aktier får dras av fullt ut mot skattepliktiga kapitalvinster som uppkommer samma år dels på aktier, dels på marknadsnoterade värdepapper som beskattas som aktier (dock inte andelar i värdepappersfonder eller specialfonder som innehåller endast svenska fordringsrätter, så kallade räntefonder). Av kapitalförlust som inte dragits av genom nu nämnda kvittningsmöjlighet medges avdrag i inkomstslaget kapital med 70 procent av förlusten.

Uppkommer underskott i inkomstslaget kapital medges reduktion av skatten på inkomst av tjänst och näringsverksamhet samt fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift. Skattereduktionen är 30 procent av den del av underskottet som inte överstiger 100 000 kronor och 21 procent av det återstående underskottet. Underskott kan inte sparas till senare beskattningsår.

För fysiska personer som är obegränsat skattskyldiga i Sverige innehålls preliminär skatt på utdelningar med 30 procent. Den preliminära skatten innehålls normalt av Euroclear Sweden eller, beträffande förvaltarregistrerade aktier, av förvaltaren.

Aktiebolag

För aktiebolag beskattas all inkomst, inklusive skattepliktiga kapitalvinster, i inkomstslaget näringsverksamhet med 21,4 procents skatt (20,6 procents skatt för räkenskapsår som inleds tidigast 1 januari 2021). Detsamma gäller

157

för aktieägare som erhåller andelar av stamaktier i Amasten som säljs för dennes räkning. Beräkning av kapitalvinst respektive kapitalförlust sker på samma sätt som för fysiska personer enligt vad som beskrivits ovan.

Avdrag för avdragsgill kapitalförlust på aktier medges endast mot skattepliktiga kapitalvinster på aktier och andra värdepapper som beskattas som aktier. Kapitalförlust på aktier som inte har kunnat utnyttjas ett visst år, får sparas (hos det aktiebolag som haft förlusten) och dras av mot skattepliktiga kapitalvinster på aktier och andra värdepapper som beskattas som aktier under efterföljande beskattningsår utan begränsning i tiden. Om en kapitalförlust inte kan dras av hos det företag som gjort förlusten, får den dras av mot skattepliktiga kapitalvinster på aktier och andra värdepapper som beskattas som aktier hos ett annat företag i samma koncern, om det föreligger koncernbidragsrätt mellan företagen och båda företagen begär det för ett beskattningsår som har samma deklarationstidpunkt (eller som skulle ha haft det om inte något av företagens bokföringsskyldighet upphör).

Särskilda skatteregler kan vara tillämpliga på vissa företagskategorier eller vissa juridiska personer, exempelvis investmentföretag.

Aktieägare som är begränsat skattskyldiga i Sverige

För fysiska och juridiska personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige och som erhåller utdelning på aktier i ett svenskt aktiebolag uttas normalt svensk kupongskatt. Detsamma gäller vid utbetalning från ett svenskt aktiebolag i samband med bland annat inlösen av aktier och återköp av egna aktier genom ett förvärvserbjudande som har riktats till samtliga aktieägare eller samtliga ägare till aktier av ett visst slag. Skattesatsen är 30 procent.

Kupongskattesatsen är dock i allmänhet reducerad genom skatteavtal. I Sverige verkställer normalt Euroclear Sweden eller, beträffande förvaltarregistrerade aktier, förvaltaren avdrag för kupongskatt. Sveriges skatteavtal medger generellt nedsättning av källskatten till avtalets skattesats direkt vid utdelningstillfället förutsatt att Euroclear Sweden eller förvaltaren erhållit erforderliga uppgifter om den utdelningsberättigade. Investerare berättigade till en reducerad skattesats enligt skatteavtal kan begära återbetalning från Skatteverket om källskatt har innehållits med en högre skattesats.

Fysiska och juridiska personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige kapitalvinstbeskattas normalt inte i Sverige vid avyttring av aktier. Innehavaren av aktier kan emellertid bli föremål för beskattning i sin hemviststat.

Enligt en särskild regel är dock fysiska personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige föremål för kapitalvinstbeskattning i Sverige vid avyttring av aktier och andra värdepapper som beskattas som aktier, om de vid något tillfälle under det kalenderår då avyttringen sker eller under de föregående tio kalenderåren har varit bosatta eller stadigvarande vistats i Sverige. Tillämpligheten av regeln är dock i flera fall begränsad genom skatteavtal.

158