• No results found

Ett varmt tack för att Du har tagit Dig tid att besvara enkäten!

Bilaga 4 Redovisning av öppna frågor på enkäten

Fråga 3: Motivera kortfattat varför ovanstående målområde/målområden prioriteras i kommunen?

”Hälsa på lika villkor” (Målområde 4-6 och 9-11) (Kommun C)

”Målområde 3 och 11: Vi har haft ett tvåårigt alkohol- och drogprojekt. Vi vill under det kommande åren 2005-2006 prioritera ett fortsatt arbete inom dessa områden. Målområde 4: Arbeta i ett lokalt nätverk för att utveckla hälsofrämjande arbetsplatser.” (Målområde 3, 4 och 11) (Kommun J)

”Anses som oerhört viktiga att prioritera inom området skol/barnomsorg, minska hälsorisker, minska ohälsotalen generellt.” (Målområde 1-5 och 9-11) (Kommun M)

”Eftersom vi nyligen börjat med folkhälsoarbetet och inte kan på en gång greppa allt.” (Målområde 5 och 11) (Kommun P)

”Det är grunden för allt förändringsarbete skall vara framgångsrikt” (Målområde 1 och 2) (Kommun W)

”Folkhälsorådets bedömning är att för närvarande prioritera målområden 9 till 11 utifrån erfarenheter och tillgängliga resurser.” (Målområde 9-11) (Kommun Y)

”Barn och ungdomars levnadsförhållanden har sedan länge varit ett prioriterat område för kommunens folkhälsosatsning.” (Målområde 3) (Kommun AC)

”Förebyggande samt sänka sjuktalen.” (Målområde 1, 3-4 och 9-11) (Kommun AD) ”Demokratifrågor/demokratigrupp sammansatt av politiker i fullmäktige. Satsningar på personalen i kommunen. Drogförebyggande åtgärder.” (Målområde 1, 4 och 11) (Kommun AF)

”För närvarande arbetar vi i arbetsgrupper inom folkhälsorådet med att ta fram

åtgärdsförslag som skall sammanställas i ett folkhälsoprogram.” (Målområde 4 och 9-11) (Kommun K)

”Det var de områden som då var mest aktuella.” (Målområde 1, 3-4 och 9-11) (Kommun N) ”Vi betraktar dessa som mest angelägna just nu.” (Målområde 1-6 och 9-11) (Kommun Z) ”De målområden är prioriterad i kommunens folkhälsopolicy; bättre att satsa på få målområden än att sprida för mycket.” (Målområde 3-5 och 9) (Kommun U)

”Det har sedan länge pågått ett intensivt arbete för att genom ungdomsdemokratiutveckling nå fram till användandet av alkohol och andra droger minskar. Flera av de andra

målområdena ingår i ordinarie arbete. Nr.11 ingår i folkhälsorådets folkhälsas prioritering. Folkhälsorådet har främst arbetat med nr.11 utifrån barn och unga.” (Målområde 11) (Kommun S)

”Det är angelägna folkhälsoområden där kommunen är en viktig arena.” (Målområde 1-5 och 9-11) (Kommun O)

”Tagit signaler och statistik på allvar och prioriterat berörda områden för förändra situationen.” (Målområde 1, 3 och 8-11) (Kommun AG)

”Eftersom vi sitter på fritidsförvaltningen har vi lättare tillgång till föreningar och

träningslokaler. Fritidsnämnden har beslutat att målområden 9, 10, 11 kan direkt påverkas.” (Målområde 9-11) (Kommun E)

”De målområden jag markerat arbetar kommunen med sedan lång tid på ett offensivt sätt. Därmed inte sagt att övriga målområden inte arbetas med.” (Målområde 1-5 och 9-11) (Kommun F)

”För att det är viktiga målområden.” (Målområde 1-5 och 9-11) (Kommun I)

”Prioriteringen är gjord utifrån tillståndet i kommunen. Våra basfakta beskriver statistiskt läget och analysen som är gjord har legat till grund för beslut om ett antal målområden.” (Målområde 1-4 och 11) (Kommun D)

”Kommunen har antagit en handlingsplan som är en plan som skall styra arbetet och

prioriteringar fram till 2008. Bakgrunden till planen är den situation kommunen befinner sig i med hög arbetslöshet, bostadsbrist, ofullständiga betyg för skolungdomar, otrygghet och ungdomsbrottslighet. Detta kan sägas vara insatser som är av strukturell karaktär. Vidare har vi vad gäller området sexuell hälsa höga ohälsotal. Mao angeläget att fokusera på förebyggande insatser. Ett annat område som kommunen satsar stort på är tobaks-, alkohol- och drogförebyggande insatser detta inte minst pga kommunens utsatta läge och den goda tillgängligheten till dessa droger. Målområde 10 har fått ny uppmärksamhet pga en studie som genomförts inom området. Miljöfrågorna är en annan hjärtefråga för kommunen. Det har sedan många år satsats mycket på detta område och framgångsrika projekt har

genomförts. Vidare är det viktigt att ha i åtanke att kommunen är uppdelad i stadsdelar som gör sina prioriteringar utifrån de lokala förutsättningarna och behoven. Det kan således se ut som så att man har gjort olika prioriteringar utifrån de nationella folkhälsomålområdena. Detta faktum gör att det i min centrala position blir svårt att svara på de följande frågorna så att svaren blir rättvisa. Jag väljer därför att nämna de planer och det arbete som beslutats av kommunfullmäktige.” (Målområde 1-3, 5, 8 och 10-11) (Kommun AB)

Följdfråga till fråga 7: Inom vilka områden?

”Droger, Hälsofrämjande arbetsplatser.” ”Bl.a. drogområdet.”

”Område 11: sociala och utbildning, polis i samverkan för att arbeta med unga.” ”Sluta röka grupper, viktväktargrupper, minskat sockerintag i skola/barnomsorg.” ”Planen ger också ett åtgärdsprogram.”

”Samtliga områden.” ”Målområde 11.”

”Alkohol, tobak och andra droger, idrottspolitiskt handlingsprogram, personalpolitiskt handlingsprogram, öppen fritidsverksamhet, målbeskrivning för utemiljön i skolan och förskolan m.m”

”De olika verksamheterna har fått anse hur de arbetat med målområdena. Under hösten lägges hälsoplaner utifrån den nya välfärdsplanen.”

”Vad gäller de av kommunfullmäktige antagna programmen och strategierna med tydliga handlingsplaner kan nämnas tobaks- alkohol- och drogförebyggande handlingsplan för kommunen 2005-2007, program för sexuell hälsa, miljöprogram.”

”Arbete pågår.” ”Inte ännu”

”Är under bearbetning”

Följdfråga till fråga 11

”Det beror på vilken fråga som är aktuell” ”I folkhälsorådet social, miljö, skola” ”Alla beroende på agendan”

”Barn och utbildningsförvaltningen, miljöförvaltningen och kulturförvaltningen” ”I folkhälsorådet finns de flesta av kommunens förvaltningar representerade” ”Kulturförvaltning, miljö/teknik, socialtjänsten”

”Samtliga”

”Socialförvaltning, utbildningsförvaltning, bygg och miljö, fastighet, personalavdelning” ”Samtliga genom folkhälsorådet”

”Samtliga förvaltningar”

”Samtliga, finns ett folkhälsoteam med tjänstemän från samtliga förvaltningar” ”Vård och omsorg, kultur och utbildning, fritid, miljö och hälsa”

”Skola, socialtjänst, kommunal teknik, fritid/kultur, stadsbyggnad, miljö, räddningstjänst” ”Med alla”

”Kultur, stadsbyggnad, fritid, vård, äldreomsorgen, skolan samt regionen, försäkringskassan. Utöver att genomföra välfärdsbokslut. Arrangerar Hälsans dag”

”Främst socialförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen och miljökontoret samt kultur- och fritidsförvaltningen”

”Sker inom ramen för ett folkhälsoråd”

”Ja, ett nyckelord för folkhälsoarbete i kommunen är just samverkan. Vi samarbetar med i princip samtliga förvaltningar beroende på vad frågan gäller. Vi har också ett nära

samarbete med andra myndigheter och organisationer som t.ex. polis, Region Skåne, Svensk Handel, Sveriges hotell och restaurangföretagare, Länsstyrelsen, föreningslivet m.f.”

”Samtliga”

Följdfråga till fråga 12

”Hälsobokslut” ”På gång”

”Krävs förankringsarbete och motivationsarbete” ”Det är på gång för 2004”

”Har inte tagits upp i kommunstyrelse/kommunfullmäktige”

”Hur vi ska utvärdera vårt folkhälsoarbete får bli en fråga sedan vi har en folkhälsoplan” ”Arbetet påbörjas under 2005”

”Vi har försökt men ännu inte nått målet” ”Tid. Har inte ”hunnit” dit”

”Ingen tjänsteman utsedd” ”Inte haft möjlighet prioritera”

”Sedan 2005 har välfärdsbokslut med inriktning nyckeltal för barn och ungdom genomförts” ”Ingen politisk förankring för det”

”Vet ej”

”Diskussioner pågår och vi har haft kontakt med UMAS. Eventuellt från och med 2007” ”Administrativa stödresurser saknas”

”En resursfråga”

”Ja, sedan år 2001 har samtliga stadsdelsfullmäktige utarbetat välfärdsbokslut. Vi kallar dem nu välfärdsredovisningar. Sedan 2002 har samlade välfärdsredovisningar för kommunen presenterats.”

”Vi syftar dithän”

Fråga 13

”Hälsobokslut”

”Aktuella frågor som lider av resursbrist”

”Kommunen ser folkhälsofrågorna i ett brett perspektiv och betonar att detta sker dagligen och överallt i våra verksamheter. Vi har nu också fått mycket tydliga bilder av våra

förbättringsområden. Detta underlättar fantastiskt både för alla politiker och tjänstemän. Det ger underlag för nödvändiga gemensamma kraftsamlingar i alla förvaltningar och bolag. Kommunen är även medlem i ett omfattande europeiskt nätverk”.

”Vi arbetar direkt med olika folkhälsoaktiviteter t.ex. utställningar, föredrag, mässor, informationer. Vi försöker att inte lägga så mycket tid på pappersproduktioner”

”Tjänsten som folkhälsostrateg tillkom i fjol. Arbetet har uppstartats. En väsentlig del i arbetet är också den nationella planen för handikappolitiken”

”Vi har tidigare haft en tvåårig verksamhetsplan som vi har arbetat efter. För närvarande försöker vi få en bättre struktur på vårt arbete och tar fram policy och styrdokument för vårt arbete. Fem arbetsgrupper har bildats inom folkhälsorådet för att arbeta med de 11

nationella målområdena. Lokalt BRÅ har startats upp och ligger organiserat under folkhälsorådet”

”Miljökontoret har från och med 2005 övertagit arbetet med miljö och folkhälsofrågor. För närvarande pågår arbetet med att ta fram lokala folkhälsomål”

”Vi har nyligen valt styrelse i folkhälsorådet som börjar ta tag i frågorna som berör folkhälsan och letar efter en tjänsteman som kan på deltid arbeta med frågorna. I vår

kommun har vi ansvariga för alkoholpolitiskt program och allergikommitté som arbetar aktivt i olika förvaltningar. Dessa båda grupper är samlade under folkhälsorådet”

”Min ambition är att upprätthålla ett nätverk, ett minimum som kan möta uppbyggandet av ett strategikontor, där folkhälsoarbetet kan finna en naturlig hemvist”

”Är i början: Policy nyligen antagit, åtgärdsprogram under arbete: när det är antaget blir det mer konkreta projekt”

”Vi hade påbörjat ett utvidgat folkhälsoarbete med en anställd folkhälsosamordnare, men hon har sagt upp sig innan hennes arbete gav resultat”

”KS har gett folkhälsorådet i uppdrag att revidera upprättad plan för folkhälsoarbetet utifrån de nationella målområdena. Arbetet skall vara klart under 2006”

”Varje nämnd och förvaltning ansvarar för folkhälsoarbetet inom sitt område”

”Ett folkhälsoråd bildades 2004 (politiker). En folkhälsogrupp (tjänstemän) finns sedan länge som hittills har arbetat med olika satsningar”

”Deltar i gemensamma arbetsgrupper inom kommunförbundet och med våra

samarbetspartner i Skåne Nordost och Region Skåne. Hälsosam skola är projekt som delar av skolan arbetar med”

Bilaga 5

Related documents