• No results found

3. U PPGIFTSINSAMLING

4.2 Redovisning

Resultaten redovisas i ett Statistiskt meddelande samt i Jordbruksverkets statistikdatabas.

Båda publiceringarna sker på Jordbruksverkets webbplats. Publiceringen har skett i utsatt tid.

Publicering sker närmare 6 månader efter aktuellt referensårs utgång.

Leveransen av data till Eurostat görs av Jordbruksverkets växtavdelning. Statistikenheten levererar data till Jordbruksverkets växtavdelning i juni året efter aktuellt referensår.

4.3 Kvaliteten i redovisade data

Sammantagen bedömning av tillförlitligheten i statistiken

Sammantaget gör Jordbruksverket bedömningen att tillförlitligheten i statistiken är god och då främst för de djurslag där ekologiska produktionsmetoder är mer frekvent använda, till

exempel för nötkreatur samt får och lamm. Uppgifterna om svin och fjäderfä är mer känsliga för problem med kopplingar mellan register vilket i viss utsträckning kan påverka statistikens tillförlitlighet och då särskilt på regional nivå. Detta är orsaken till att statistiken över antalet ekologiskt hållna fjäderfä enbart redovisas för riket som helhet och inte fördelat per län.

Statistiken innehåller mätfel, bearbetningsfel och fel som är kopplade till ramtäckningen. I bearbetningen av data görs dock omfattande kontroller och bedömningen är därför att de kvarstående felen endast har en marginell påverkan på de slutliga resultaten för riket och län.

Däremot skulle de kvarstående felen kunna påverka resultaten på kommunnivå.

Nedan följer en genomgång av de faktorer som har störst påverkan på tillförlitligheten:

- Kvaliteten på kontrollorganens rapportering till Jordbruksverket

- Kvaliteten i LBR och de statistiska undersökningar och administrativa register som LBR är uppbyggt av samt

- Kvaliteten i kopplingen mellan kontrollorganens register över sina kunder och LBR.

Kvaliteten i kontrollorganens rapportering till Jordbruksverket

Bedömningen är att kontrollorganens uppgifter inte, eller i mycket liten omfattning, innehåller täckningsfel. Kontrollorganen ska leverera uppgifter för samtliga företag som har ekologisk djurhållning under aktuellt referensår. I bearbetningsprocessen görs kontroller för detta och ibland upptäcks brister i täckningen i kontrollorganens leveranser av data. Dessa åtgärdas då genom kompletterande uppgifter från kontrollorganen. Täckningsfel kan dock vara svåra att upptäcka fullt ut men bedömningen är att eventuella kvarstående täckningsfel endast påverkar de slutliga resultaten marginellt.

Mätfel och bearbetningsfel förekommer i uppgifterna från kontrollorganen. Det är ofta svårt att skilja mätfel, som beror på felaktiga uppgifter från jordbrukarna, från bearbetningsfel som berör på att kontrollorganens revisorer till exempel registrerat en uppgift felaktigt. Det som påverkar statistiken är främst felaktig registrering av kod för djurslag samt om djuren är omställda eller under omställning till ekologisk produktion. Denna typ av fel har upptäckts vid bearbetning av uppgifterna vid Jordbruksverket och rättats upp i bearbetningsprocessen.

De kontroller som utförs för att upptäcka denna typ av fel är:

- Kontroll av djurkoder som inte existerar

- Kontroll av outliers, främst extrema värden för antal djur - Kontroll av dubbletter

- Kontroll av koder för omställningsstatus

- Kontroll av skillnader i antal djur jämfört med föregående år. Kontroll av företag med stora förändringar.

- Kontroll av felaktiga kommunkoder

- Kontroll av aggregerade resultat på län och kommun

Även om antalet djur i slutändan hämtas från LBR och inte från kontrollorganens register finns ett behov av att kontrollera så kallade outliers eftersom de till exempel kan indikera att en felaktig kod för djurslag har använts. När kontrollorganens uppgifter kopplas samman med LBR jämförs också skillnader i djurantal mellan LBR och kontrollorganen i de fall där

definitionerna av vad som ska mätas ligger någorlunda nära varandra. Extra kontroller görs för de poster där skillnaderna är stora vilket är ytterligare en anledning till att kontrollera outliers även i kontrollorganens register. För mjölkkor och värphöns görs även kontroller gentemot andra källor. Antalet mjölkkor jämförs med invägningen av ekologisk mjölk från LRF Mjölk medan antalet värphöns jämförs med invägningen av ägg, från Svenska Ägg, uppräknad till total äggproduktion.

Bedömningen är att eventuella kvarstående mätfel inte påverkar de övergripande resultaten.

För enskilda djurslag och särskilt vid regional fördelning kan dock resultaten påverkas av denna typ av fel.

Kvaliteten i LBR

Lantbruksregistrets uppgifter om antalet djur baseras på årliga urvalsundersökningar och, vart tredje år, en totalundersökning av samtliga jordbruksföretag. Totalundersökningar har de senaste åren genomförts 2010, 2013 och 2016. Vid dessa undersökningar får jordbrukarna svara på frågor om djurinnehav i juni det aktuella året. För nötkreatur hämtas dock uppgifter om antalet djur från Jordbruksverkets centrala nötkreatursregister (CDB). Upp-gifterna om antalet nötkreatur i LBR baseras således alltid på uppgifter från samtliga jordbruksföretag.

För de år då totalundersökningar inte genomförs baseras uppgifterna om antalet får, svin och fjäderfä på urvalsundersökningar (djurräkningar). Svarsbortfallet i djurräkningarna är mycket lågt och ligger årligen på några få procent Men eftersom det är urvalsundersökningar betyder det att det inte finns aktuella data över djurinnehav för samtliga företag. För de företag som inte ingår i djurräkningarna används senast kända värde från LBR i statistiken över ekologisk djurhållning. När det gäller svin ingår i stort sett samtliga företag i de årliga djurräkningarna,

vilket gör att cirka 90 % av antalet grisarna täcks in i undersökningen. För företag med fjäderfä är andelen ännu större. Ungefär 95 % av fjäderfäna finns på företag som ingår i djurräkningarna. När det gäller får och lamm är situationen en annan. De företag som ingår i djurräkningarna står för knappt 70 % av det totala antalet får och lamm.

Övertäckning förekommer inte i LBR, medan undertäckning förekommer om uppdateringen av jordbruksföretag i föregående års LBR, som utgör urvalsram, inte är fullständig.

Mätfel i LBR förekommer i den grad uppgifterna i de använda registren eller i

enkätundersökningarna är felaktiga (i de undersökningar som LBR baseras på). Statistiken för svin, får samt höns och kycklingar baseras på uppgifterna i en post-/webbenkät till

jordbruksföretagaren. Om jordbruksföretagaren svarar via postenkät registreras svaret genom optisk läsning. Kontroller görs dels av inlästa värden genom verifiering, dels i efterhand av avvikelser från förväntade värden. Vidare kontrolleras delvärden för enskilda djurslag mot de totalvärden som uppgiftslämnarna redovisat.

Uppgifter för nötkreatur hämtas maskinellt från Jordbruksverkets centrala nötkreatursregister (CDB) och sambearbetats med uppgifter om mjölkleveranser från LRF Mjölk. För varje enskilt nötkreatur i CDB hämtas uppgifter om födelse, om djuret fött någon kalv samt på vilken produktionsplats djuret befann sig på vid aktuell referensdag. Utöver detta inhämtades från LRF Mjölk uppgifter om vilka jordbruksföretag som levererade mjölk i juni aktuellt referensår. Jordbrukare ska rapportera uppgifter om förändringar i sina nötkreatursbestånd till CDB inom sju dagar efter förändringen. Kontroller av uppgifternas riktighet genomförs kontinuerligt, varvid minst 5 % av djurhållarna årligen kontrolleras på plats. Därutöver sker administrativa kontroller.

Kvaliteten i kopplingarna mellan kontrollorganens register och LBR

Kopplingarna mellan kontrollorganens kundregister och LBR görs genom

person-/organisationsnummer, namn, adress, telefonnummer, kundnummer hos Jordbruksverket (SAM) och produktionsplatsnummer. Vart tredje år ges dessutom en möjlighet till att få högre kvalitet i kopplingarna. Då genomför Jordbruksverket en totalundersökning av samtliga jordbruksföretag och i samband med denna uppmanas de jordbruksföretag som bedriver certifierad ekologisk produktion att fylla i sitt kundnummer vid det kontrollorgan som anlitats för certifieringen av deras verksamhet. Det innebär att de företag i LBR som bedriver

ekologisk produktion även har ett kundnummer som är kopplats till kontrollorganens register.

I stort sett samtliga företag från kontrollorganens register kunde kopplas mot LBR. År 2016 kunde fem företag inte kopplas mot LBR. Endast tre av dessa företag berörde djurslag som redovisas i den officiella statistiken. Bedömningen är att dessa företag inte påverkar

statistiken på övergripande nivå.

Att i stort sett samtliga företag i kontrollorganens register kan kopplas mot LBR innebär inte att kopplingarna är rätt. Vi vet att det i vissa fall förekommer felkopplingar, som bland annat kan bero på att företagsbegreppen i LBR skiljer sig från kontrollorganens register över kunder. Registren har alltså olika objekttyper. När kontrollorganens uppgifter kopplas samman med LBR jämförs, som tidigare nämnts, skillnader i djurantal mellan LBR och

kontrollorganen i de fall där definitionerna av vad som ska mätas ligger någorlunda nära varandra. Vid kraftiga avvikelser görs en kontroll av att kopplingen mellan registren är rätt.

Ibland kan detta vara komplicerat att avgöra men i vissa fall är det uppenbart att en felkoppling skett och då görs en ändring av kopplingen.

Ett fenomen som förekommer är så kallad parallellproduktion. Det innebär att ett och samma företag håller djur både ekologiskt och konventionellt. Detta är vanligast förekommande bland värphönsföretagen. I kontrollerna upptäcks detta oftast genom att vi ser att skillnaden mellan djurantalet i LBR är betydligt större än vad uppgifterna från kontrollorganen visar.

Detta kan kontrolleras genom kontrollorganen men vanligast är att helt enkelt göre en sökning på internet för det aktuella företaget. De ekologiska värphönsföretagen är ofta mycket öppna med sin verksamhet och i många fall kan man från deras webbsidor utläsa om, och inte sällan i vilken omfattning, man bedriver ekologisk och konventionell äggproduktion. Det ger oftast tillräcklig information för att justera antalet ekologiskt hållna djur.

Jordbruksverkets bedömning är att de felaktiga kopplingar som återstår efter att kontroller och upprättningar genomförts inte påverkar statistikens tillförlitlighet på riksnivå i någon större utsträckning. Däremot kan de i viss utsträckning påverka tillförlitligheten på regional nivå och för detaljerad redovisning av vissa djurslag.

5. Plan för analysrapporter

För närvarande finns inga planerade analysrapporter.

6. Dokumentation av observationsregister för arkivering

7. Länkar till ytterligare dokumentation

-

Variabler

Presentationstext Beskrivning Uppgiftskälla Definition/Mätmetod Summerbar Enhet Kor för mjölkproduktion Antal ekologiskt hållna

mjölkkor

LBR Registerberabetning Ja Antal

Kor för uppfödning av kalvar Antal ekologiskt hållna kor för uppfödning av kalvar

LBR Registerberabetning Ja Antal

Kvigor, tjurar och stutar Antal ekologiskt hållna kvigor, tjurar och stutar

LBR Registerberabetning Ja Antal

Kalvar unde 1 år Antal ekologiskt hållna kalvar under 1 år

Slaktsvin, 20 kg och däröver Antal ekologiskt hållna slaktsvin, 20 kg och däröver

LBR Registerberabetning Ja Antal

Smågrisar, under 20 kg Antal ekologiskt hållna smågrisar, under 20 kg

Related documents