• No results found

Redovisnings- och värderingsprinciper

In document Brinova utvecklar fastighetsvärden (Page 54-65)

Belopp i Mkr om inget annat anges

Överensstämmelse med lag och normgivning

Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med Års- redovisningslagen och International Financial Reporting Standards (IFRS) utgivna av International Accounting Stan-dards Board (IASB) samt tolkningsuttalanden från International Financial Interpretations Committee (IFRIC) såsom de har godkänts av EG-kommissionen för tillämpning inom EU.

Vidare har Redovisningsrådets rekommendation nr 30:05 Kompletterande redovisningsregler för koncerner tillämpats.

Moderbolaget tillämpar samma redovisningsprinciper som koncernen utom i de fall som anges nedan under av-snittet Moderbolagets redovisningsprinciper. De avvikelser som förekommer mellan moderbolagets och koncernens principer föranleds av begränsningar i möjligheterna att tillämpa IFRS i moderbolaget till följd av ÅRL och Trygg- andelagen samt i vissa fall av skatteskäl.

Förutsättningar vid upprättande av moderbolagets och koncernens finansiella rapporter

Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor som även utgör rapporteringsvalutan för moderbolaget och kon- cernen. Det innebär att de finansiella rapporterna presenteras i svenska kronor. Samtliga belopp, om inte annat anges, är angivna i miljoner kronor. Tillgångar och skulder är redo-visade till historiska anskaffningsvärden, förutom förvalt-ningsfastigheter och vissa finansiella tillgångar och skulder som redovisas till verkligt värde. Finansiella tillgångar och skulder som redovisas till verkligt värde består av derivat-instrument och finansiella tillgångar klassificerade som finansiella tillgångar som kan säljas.

Att upprätta de finansiella rapporterna i enlighet med IFRS kräver att företagsledningen gör bedömningar och uppskattningar samt gör antaganden som påverkar till-lämpningen av redovisningsprinciperna och de redovisade beloppen av tillgångar, skulder, intäkter och kostnader.

Uppskattningar och antaganden är baserade på historiska erfarenheter och ett antal andra faktorer som under rådande förhållanden synes vara rimliga. Resultatet av dessa upp-skattningar och antaganden används sedan för att bedöma de redovisade värdena på tillgångar och skulder som inte annars framgår tydligt från andra källor. Verkliga utfallet kan avvika från dessa uppskattningar och bedömningar.

Bedömningar som är gjorda av företagsledningen vid tillämpningen av IFRS som har en betydande inverkan på de finansiella rapporterna och gjorda uppskattningar som kan medföra väsentliga justeringar i påföljande års finansiella rapporter beskrivs närmare i not 3.

De nedan angivna redovisningsprinciperna har till-lämpats konsekvent på samtliga perioder som presenteras

i koncernens finansiella rapporter, om inte annat framgår nedan. Koncernens redovisningsprinciper har tillämpats konsekvent på rapportering och konsolidering av moderbo-lag, dotterföretag, intresseföretag och joint venture företag.

Årsredovisningen och koncernredovisningen har god-känts för utfärdande av styrelsen den 22 mars 2007. Koncer-nens och moderbolagets resultat- och balansräkningar blir föremål för fastställelse på årsstämman den 3 maj 2007.

Ändrade redovisningsprinciper

Tillämpade redovisningsprinciper är för koncernen oför-ändrade jämfört med tidigare år. Moderbolaget redovisar i enlighet med RR 32:05 finansiella instrument till verkliga värden med tillämpning från och med januari 2006.

Nya IFRS och tolkningar som kommer att tillämpas under kommande perioder

Ett antal nya standarder, ändringar i standarder samt tolk-ningsuttalanden träder ikraft först från och med räkenskaps-året 2007 och senare och har inte tillämpats vid upprättan-det av dessa finansiella rapporter.

• IFRS 7 Finansiella instrument: IFRS 7 och sammanhäng- ande ändringar i IAS  kommer att medföra omfattande ytterligare upplysningar i koncernens finansiella rapporter för år 2007 med avseende på koncernens finansiella instrument samt aktiekapital.

• IFRIC 7 Omräkning vid övergång till höginflationsredo- visning, tar sikte på hur IAS 29 ska tillämpas när en ekonomi första gången klassificeras som hyperinflatorisk och i synnerhet redovisningen av uppskjuten skatt. IFRIC 7 ska tillämpas från och med räkenskapsåret 2007 men bedöms inte få några effekter på koncernens finansiella rapporter.

• IFRIC 8 Tillämpningsområde för IFRS 2 tar sikte på redo- visningen av aktiebaserade betalningar i de fall vissa eller samtliga varor eller tjänster som företaget mottar inte specifikt kan identifieras. IFRIC 8 ska tillämpas retro- spektivt i koncernens finansiella rapporter för år 2007.

De potentiella effekterna av uttalandet har ännu inte kunnat fastställas. Detta uttalande är inte tillämpligt för koncernen då denna typ av transaktioner inte förekommer.

• IFRIC 9 Förnyad bedömning av inbäddade derivat fast- ställer att en ny bedömning av huruvida inbäddade derivat ska skiljas från värdavtalet får göras endast om värdavtalet ändras. IFRIC 9 ska tillämpas från och med räkenskapsåret 2007 men bedöms inte få några väsentliga effekter på koncernens finansiella rapporter.

• IFRIC 0 Delårsrapportering och nedskrivningar förbjuder

Finansiella rapporter

återföring av en nedskrivning som gjorts i en tidigare del- årsperiod avseende goodwill, en investering i ett eget- kapitalinstrument eller i en finansiell tillgång som redo- visas till anskaffningsvärde. Koncernen tillämpar IFRIC 0 från och med den  januari 2007 men detta förväntas inte ha någon effekt på koncernens räkenskaper.

• IFRS 8 Operativa segment. Standarden träder i kraft den  januari 2009 och gäller för räkenskapsår som påbörjas från och med detta datum. Standarden behandlar indel- ningen av företagets verksamhet i olika segment. Enligt standarden ska företaget ta utgångspunkt i den interna rapporteringens struktur och bestämma rapporteringsbara segment efter denna struktur. Brinovas preliminära bedömning är att inga ytterligare segment kommer att presenteras i årsredovisningen 2009 då Brinova redan nu presenterar de segment som finns inom koncernen.

• IFRIC  IFRS 2 Återköp av egna aktier och transaktioner mellan koncernbolag. Tolkningsuttalandet träder i kraft den  mars 2007 och gäller för räkenskapsår som på- börjas efter detta datum. Tolkningen klargör hanteringen avseende klassificeringen av aktierelaterade ersättningar där bolaget återköper aktier för att reglera sitt åtagande samt redovisningen av optionsprogram i dotterbolag som tillämpar IFRS. Koncernen kommer att tillämpa IFRIC 

från och med den  januari 2008 men detta förväntas inte ha någon inverkan på koncernens räkenskaper.

• IFRIC 2 Servicekoncessionsarrangemang. Tolkningsut- talandet träder i kraft den  januari 2008 och gäller för räkenskapsår som påbörjas efter detta datum. Utlåtandet behandlar de arrangemang där ett privat företag ska upp- föra en infrastruktur för att tillhandahålla offentlig service för en specifik tidsperiod. Företaget får betalt för denna service under avtalets löptid. Koncernen kommer att till- lämpa IFRIC 2 från och med den  januari 2008 men detta förväntas inte ha någon inverkan på koncernens räkenskaper.

Segmentsrapporteringen

Ett segment är en redovisningsmässigt identifierbar del av koncernen som är utsatt för risker och möjligheter som skiljer sig från andra segment. Segmentsrapporteringen sker för rörelsegrenar och för geografiska områden. Den domi-nerande bakgrunden till och karaktären hos företagets risker och möjligheter innebär att rörelsegren är den primära indelningsgrunden för segmentsrapporteringen. Koncernens interna rapporteringssystem är också uppbyggt med tanke på uppföljning av avkastningen från koncernens tillgångar och tjänster ur ett rörelsegrensperspektiv. Segmentsinforma-tion lämnas i enlighet med IAS 4 endast för koncernen.

Bolagets säte med mera

Bolaget Brinova Fastigheter AB (publ.), organisationsnum-mer 556594–9566, bedriver verksamhet i associationsfor-men aktiebolag och har sitt säte i Helsingborg i Skåne län.

Huvudkontorets adress är Verkstadsgatan 3 i Helsingborg.

Klassificering

Anläggningstillgångar och långfristiga skulder består i allt väsentligt enbart av belopp som förväntas återvinnas eller betalas efter mer än tolv månader räknat från balansdagen.

Omsättningstillgångar och kortfristiga skulder består i allt väsentligt enbart av belopp som förväntas återvinnas eller betalas inom tolv månader räknat från balansdagen.

Konsolideringsprinciper Dotterföretag

Dotterföretag är företag som står under ett bestämmande in-flytande av Brinova Fastigheter AB. Bestämmande inin-flytande innebär direkt eller indirekt en rätt att utforma ett företags finansiella och operativa strategier i syfte att erhålla eko-nomiska fördelar. Vid bedömningen om ett bestämmande inflytande föreligger, ska potentiella röstberättigande aktier som utan dröjsmål kan utnyttjas eller konverteras beaktas.

Dotterföretag redovisas enligt förvärvsmetoden, om förvärv av dotterbolag inneburit förvärv av rörelse och inte endast av tillgångar och skulder. Förvärvsmetoden innebär att förvärv av ett dotterföretag betraktas som en transaktion varigenom koncernen indirekt förvärvar dotterföretagets tillgångar och övertar dess skulder och eventualförpliktelser.

Det koncernmässiga anskaffningsvärdet fastställs genom en förvärvsanalys i anslutning till rörelseförvärvet. I analysen fastställs dels anskaffningsvärdet för andelarna eller rörel-sen, dels det verkliga värdet av förvärvade identifierbara tillgångar samt övertagna skulder och eventualförpliktelser.

Anskaffningsvärdet för dotterföretagsaktierna respektive rörelsen utgörs av de verkliga värdena per överlåtelseda-gen för tillgångar, uppkomna eller övertagna skulder och emitterade egetkapitalinstrument som lämnats och som utgör vederlag för de förvärvade nettotillgångarna samt transaktionskostnader som är direkt hänförbara till förvärvet.

Överstiger anskaffningskostnaden det verkliga värdet av för-värvade identifierbara tillgångar samt övertagna skulder och eventualförpliktelser redovisas denna skillnad som good-will. Understiger anskaffningskostnaden det verkliga värdet av förvärvade identifierbara nettotillgångar och eventualför-pliktelser redovisas skillnaden direkt i resultaträkningen.

När förvärv av dotterföretag innebär förvärv av förvalt-ningsfastigheter som inte ingår i en rörelse fördelas anskaff-ningskostnaden på de enskilda identifierbara tillgångarna och skulderna baserat på deras relativa verkliga värden vid

Finansiella rapporter

förvärvstidpunkten. Samtliga förvärv av dotterföretag under 2005 och 2006 har utgjort tillgångsförvärv.

Dotterföretagens finansiella rapporter tas in i koncern-redovisningen från den dag det bestämmande inflytandet uppkommer och innefattas i koncernredovisningen till den dag det upphör.

Intresseföretag

Intresseföretag är de företag för vilka koncernen har ett betydande inflytande över den driftsmässiga och finansiella styrningen, men inte ett bestämmande inflytande. Från och med den tidpunkt som det bestämmande inflytandet erhålls till dess att det upphör redovisas andelar i intresseföretag enligt kapitalandelsmetoden. Kapitalandelsmetoden innebär att det i koncernen redovisade värdet på aktierna i intres-seföretagen motsvaras av koncernens andel av intressefö-retagens egna kapital samt koncernmässig goodwill och andra eventuella kvarvarande värden på koncernmässiga över- och undervärden. I koncernens resultaträkning redo-visas som Andel i intresseföretags resultat koncernens andel i intresseföretagens nettoresultat efter skatt och minoritet justerat för eventuella avskrivningar, nedskrivningar eller upplösningar av förvärvade över- och undervärden. Erhållna utdelningar från intresseföretag minskar investeringens redovisade värde. Andel i intresseföretags resultat redovisas som en del av rörelseresultatet.

När koncernens andel av redovisade förluster i intres-seföretaget överstiger det redovisade värdet på andelarna i koncernen reduceras andelarnas värde till noll. Kapital- andelsmetoden tillämpas fram till den tidpunkt när det betydande inflytandet upphör.

Joint venture

Ett joint venture är redovisningsmässigt ett företag för vilket koncernen genom samarbetsavtal med en eller flera parter har ett gemensamt bestämmande inflytande över den drifts-mässiga och finansiella styrningen. Andelsinnehav i joint venture redovisas enligt kapitalandelsmetoden. För beskriv-ning av kapitalandelsmetoden se ovan under Intresseföre-tag. Kapitalandelsmetoden tillämpas från den tidpunkt då det gemensamma inflytandet uppkommer och fram till den tidpunkt när det betydande inflytandet upphör.

Transaktioner som ska elimineras vid konsolidering Koncerninterna fordringar och skulder, intäkter och kostna-der och orealiserade vinster och förluster som uppkommer från koncerninterna transaktioner mellan koncernföretag, elimineras i sin helhet vid upprättande av koncernredovisningen.

Orealiserade vinster som uppkommer vid transaktioner med intresseföretag och gemensamt kontrollerade företag elimi-neras i den utsträckning som motsvarar koncernens

ägaran-del i företaget. Orealiserade förluster elimineras på samma sätt som orealiserade vinster, men endast i den utsträckning det inte finns någon indikation på nedskrivningsbehov.

Transaktioner i utländsk valuta

Transaktioner i utländsk valuta omräknas till den funktionel-la valutan till den valutakurs som föreligger på transaktions-dagen. Funktionell valuta är valutan i de primära ekono-miska miljöer bolagen bedriver sin verksamhet. Alla enheter i koncernen har svenska kronor som funktionell valuta.

Monetära tillgångar och skulder i utländsk valuta räknas om till den funktionella valutan till den valutakurs som förelig-ger på balansdagen. Valutakursdifferenser som uppstår vid omräkningarna redovisas i resultaträkningen.

Transaktioner med utlandet förekommer endast i un-dantagsfall.

Rörelsens intäkter

Intäktsredovisning sker i resultaträkningen när väsentliga ris-ker och förmåner har överförts till motparten. Om det råder betydande osäkerhet avseende betalning, vidhängande kostnader eller risk och om säljaren behåller ett engage-mang i den löpande förvaltningen som vanligtvis förknippas med ägandet sker ingen intäktsföring. Intäkterna redovisas till det verkliga värdet av vad som erhållits eller förväntas komma att erhållas med avdrag för lämnade rabatter.

Hyresintäkter

Hyresintäkter och hyresrabatter redovisas linjärt i resultat-räkningen baserat på villkoren i hyresavtal. Förskottshyror redovisas som förutbetalda hyresintäkter. Intäkter från förtidsinlösen av hyreskontrakt redovisas som intäkt den period då ersättningen erhållits, i de fall inga ytterligare pre-stationer krävs från Brinovas sida. Utfakturerad fastighetskatt och mediakostnader redovisas som intäkt i den period de faktureras av Brinova.

Intäkter från fastighetsförsäljning

Intäkter från fastighetsförsäljningar redovisas på tillträdesda-gen om inte risker och förmåner övergått till köparen vid ett tidigare tillfälle. Kontrollen över tillgången kan ha övergått vid ett tidigare tillfälle än tillträdestidpunkten och om så har skett intäktsredovisas fastighetsförsäljningen vid denna tidigare tidpunkt. Vid bedömning av intäktsredovisnings-tidpunkt beaktas vad som avtalats mellan parterna beträf-fande risker och förmåner samt engagemang i den löpande förvaltningen. Därutöver beaktas omständigheter som kan påverka affärens utgång vilka ligger utanför säljarens och/el-ler köparens kontroll.

Kriterierna för intäktsredovisning tillämpas på varje transaktion för sig.

Finansiella rapporter

Statliga stöd

Statliga bidrag redovisas i resultat- och balansräkningen när det föreligger rimlig säkerhet att de villkor som är förknip-pade med bidraget kommer att uppfyllas och att bidraget kommer att erhållas. Bidragen periodiseras systematiskt på samma sätt och över samma perioder som de kostnader bi-dragen är avsedda att kompensera för. Statliga investerings-bidrag relaterade till tillgångar redovisas i balansräkningen genom att bidraget reducerar tillgångens redovisade värde.

Rörelsens kostnader och finansiella intäkter och kostnader Central administration

Central administration omfattar poster som inte vidarefak-turerats på övriga koncernbolag. Häri ingår kostnader på övergripande koncernnivå för bland annat koncernledning, personaladministration, data och IR, revisionsarvoden samt finansiella rapporter och kostnader för upprätthållande av börsnotering.

Kostnader för operationella leasingavtal

Kostnader avseende operationella leasingavtal redovisas i resultaträkningen linjärt över leasingperioden. Förmåner erhållna i samband med tecknandet av ett avtal redovisas i resultaträkningen linjärt över leasingavtalets löptid.

Finansiella intäkter och kostnader

Finansiella intäkter och kostnader består av ränteintäkter på bankmedel, fordringar och räntebärande värdepapper, räntekostnader på lån, utdelningsintäkter, orealiserade och realiserade vinster och förluster på finansiella placeringar samt derivatinstrument som används inom den finansiella verksamheten.

Ränteintäkter på fordringar och räntekostnader på skulder beräknas med tillämpning av effektivräntemetoden.

Effektivräntan är den ränta som gör att nuvärdet av alla upp- skattade framtida in- och utbetalningar under den förväntade räntebindningstiden blir lika med det redovisade värdet av fordran eller skulden.

Ränteintäkter respektive räntekostnader inkluderar period- iserade belopp av transaktionskostnader och eventuella rabatter, premier och andra skillnader mellan det ursprung-ligen redovisade värdet av fordran respektive skuld och det belopp som regleras vid förfall.

Utdelningsintäkter redovisas när rätten att erhålla betal-ning fastställts.

Resultat från försäljning av värdepapper redovisas då de ris-ker och fördelar förknippade med ägandet av instrumenten i allt väsentligt överförts till köparen och Brinova inte längre har kontroll över instrumentet.

Lånekostnader belastar resultatet i den period till vilken de hänför sig utom till den del de avser ränta under

produk-tionstiden för större ny-, till- eller ombyggnader som tar be-tydande tid i anspråk att färdigställa. Vid aktivering av ränta beräknas räntan utifrån en genomsnittligt vägd lånekostnad.

Skatt

Inkomstskatter utgörs av aktuell skatt och uppskjuten skatt.

Inkomstskatter redovisas i resultaträkningen utom då under-liggande transaktion redovisas direkt mot eget kapital varvid tillhörande skatteeffekt redovisas i eget kapital. Aktuell skatt är skatt som ska betalas eller erhållas avseende aktuellt år.

Hit hör även justering av aktuell skatt hänförlig till tidigare perioder.

Uppskjuten skatt beräknas enligt balansräkningsmeto-den med utgångspunkt i temporära skillnader mellan redo-visade och skattemässiga värden på tillgångar och skulder.

Följande temporära skillnader beaktas inte; för temporär skillnad som uppkommit vid första redovisningen av good-will, första redovisningen av tillgångar och skulder som inte är rörelseförvärv och vid tidpunkten för transaktionen inte påverkar vare sig redovisat eller skattepliktig resultat, vidare beaktas inte heller temporära skillnader hänförliga till andelar i dotter- och intresseföretag som inte förväntas bli återförda inom överskådlig framtid. Värderingen av uppskju-ten skatt baserar sig på hur redovisade värden på tillgångar eller skulder förväntas bli realiserade eller reglerade.

Uppskjutna skattefordringar avseende avdragsgilla tem-porära skillnader och underskottsavdrag redovisas endast i den mån det är sannolikt att dessa kommer att medföra lägre skatteutbetalningar i framtiden.

Uppskjuten skatt beräknas med tillämpning av de skat-tesatser och skatteregler som är beslutade eller i praktiken beslutade per balansdagen.

I juridisk person redovisas obeskattade reserver inklu-sive uppskjuten skatteskuld. I koncernredovisningen delas däremot obeskattade reserver upp på uppskjuten skatte-skuld och eget kapital.

När förvärv sker av ett bolag utgör förvärvet antingen ett förvärv av rörelse eller förvärv av tillgångar. Ett förvärv av tillgångar föreligger om till exempel det förvärvade bolaget endast äger en eller flera fastigheter med hyreskontrakt, men förvärvet ej innefattar processer som erfordras för att bedriva fastighetsrörelse. Vid redovisning som ett förvärv av tillgångar redovisas ingen uppskjuten skatt separat.

Finansiella instrument

Finansiella instrument som redovisas i balansräkningen inkluderar bland tillgångarna likvida medel, kundfordringar samt innehav av aktier som inte utgör dotter- eller intresse-företag, lånefordringar, obligationer och derivat. Bland skulder och eget kapital återfinns finansiella instrument i

Finansiella rapporter

form av leverantörsskulder, utgivna skuld- och eget kapital instrument, låneskulder samt derivat.

En finansiell tillgång eller skuld tas upp i balansräk-ningen när bolaget blir part enligt instrumentets avtalsmäs-siga villkor. Kundfordringar tas upp i balansräkningen när faktura har skickats. Hyresfordran redovisas som fordran i den period då prestationer motsvarande fordrans värde har levererats och betalningar motsvarande fordrans värde ännu ej erhållits. Skuld tas upp när motparten har presterat och avtalsenlig skyldighet att betala föreligger, även om faktura ännu inte mottagits. Leverantörsskulder tas upp när faktura mottagits. En finansiell tillgång tas bort från balansräkningen när rättigheterna i avtalet realiserats, förfaller eller bolaget förlorar kontrollen över dem. Detsamma gäller för del av en finansiell tillgång. En finansiell skuld tas bort från balansräk-ningen när förpliktelsen i avtalet fullgörs eller på annat sätt utsläcks. Detsamma gäller för del av en finansiell skuld.

Förvärv och avyttring av finansiella tillgångar redovisas på affärsdagen, som utgör den dag då bolaget förbinder sig att förvärva eller avyttra tillgången.

Likvida medel består av kassamedel samt omedelbart tillgängliga tillgodohavanden hos banker och motsvarande institut samt kortfristiga likvida placeringar med en löptid från anskaffningstidpunkten understigande tre månader vilka är utsatta för endast en obetydlig risk för värdefluktua-tioner.

De finansiella instrumenten klassificeras vid första redovisningen utifrån det syfte instrumentet förvärvades.

Finansiella instrument redovisas initialt till anskaffnings-värde motsvarande instrumentets verkliga anskaffnings-värde med tillägg för transaktionskostnader för alla finansiella instrument förutom för dem som tillhör kategorin finansiell tillgång som redovisas till verkligt värde via resultaträkningen vilka redovisas till verkligt värde exklusive transaktionskostnader.

Redovisningen sker därefter beroende på hur de finansiella instrumenten har klassificerats enligt nedan.

Verkligt värde på noterade finansiella tillgångar mot-svaras av tillgångens noterade köpkurs på balansdagen.

Verkligt värde på noterade finansiella tillgångar mot-svaras av tillgångens noterade köpkurs på balansdagen.

In document Brinova utvecklar fastighetsvärden (Page 54-65)

Related documents