• No results found

Hur ser yrkesrollerna ut idag och hur ser förändring och utveckling av dem ut under den senaste tjugoårsperioden?

I studien har det framkommit att hierarkin kan ses ur följande tre perspektiv: arbetsperspektiv, oberoendeperspektiv och ägarperspektiv. Ses hierarkin ur ett arbetsperspektiv kan det konstateras att yrkesrollerna är jämställda utan någon inbördes hierarkisk rangordning. Samtidigt kan det konstateras att oberoendeperspektivet och ägarperspektivet rangordnar revisorn högre än redovisningskonsulten. Det beror på att redovisningskonsulten inte har det lagstadgade krav på oberoende som revisorn har och sällan är delägare i byrån. Arbetsperspektivet tillskrivs den informella hierarkin medan oberoende- och delägarperspektiven tillskrivs den formella hierarkin. Eftersom status även kan hänföras till individuella kvaliteter som inte alltid stämmer överens med den formella positionen dras slutsatsen om att vissa redovisningskonsulter tillskrivs en högre status än både andra redovisningskonsulter och framför allt revisorer.

Vid analys av yrkesgruppernas arbetsuppgifter konstateras att redovisningskonsulten har ett utförande rollbeteende och revisorn ett kontrollerande i förhållande till sina kunder. Båda yrkesrollerna har rådgivande arbetsuppgifter och då främst inom sina kompetensområden. Revisorns rådgivning får dock inte äventyra dennes opartiskhet och självständighet och begränsas av lagar. Rådgivningens omfattning kan enligt studien bero på yrkesutövarens personliga egenskaper och för redovisningskonsulten med högre kvalifikationer och mer villighet att söka kunskap har större möjlighet att erbjuda mer kvalificerad rådgivning än sina

kollegor. Ur studien dras slutsatsen att revisorn genom sin gedigna utbildning och yrkeserfarenhet har kunskap att utföra alla redovisningskonsultens arbetsuppgifter så länge det inte är på dennes egna revisionsuppdrag. Däremot kan inte redovisningskonsulten genomföra de arbetsuppgifter som enligt lag är tillskrivna revisorn och utifrån detta konstateras att redovisningskonsulten således aldrig blir jämförbar med revisorn.

Analysen av omgivningens förväntningar på yrkesgrupperna visar att revisorn har högre förväntningar på sig än redovisningskonsulten och detta konstateras bero på att omgivningen vet vad den kan förvänta av en revisor men har inte kunskap om redovisningskonsultens kvalifikationer och vad denne kan erbjuda. Förväntningarna på redovisningskonsultens kommer främst från kundföretagen medan förväntningarna på revisorn kommer från både kunder och dennes intressenter som tar del av revisorns arbete genom revisionsberättelsen. Studien påvisar att båda yrkesrollerna påverkar sin omgivning men slutsats kan dras om att kunderna anser att revisorn är mer auktoritär än redovisningskonsulten. Det konstateras utifrån detta att kundföretagen därför är mer villiga att hörsamma vad revisorn yttrar och agera därefter än att uppmärksamma det som kommer från redovisningskonsulten. Revisorns opartiskhet och självständighet visar sig vara avgörande men även kundens trygghetskänsla när revisorn genom revisionsberättelsen delar företagets ansvar.

Undersökningen visar att den formella hierarkin inte har ändrat sig nämnvärt vilket den informella hierarkin har gjort. Det kan konstateras att den tekniska utvecklingen är den som till största delen påverkat redovisningskonsultens och revisorns arbetsuppgifter. Studien visar att revisorn har kunnat släppa det sifferfokus på revisionen som de hade tidigare för att istället fokusera på väsentlighet och risk. Att branschorganisationer och myndigheter kräver mer av yrkesgrupperna idag än för tjugo år sedan är en slutsats som dras ur undersökningen då kraven för utbildning och tillsyn är hårdare idag än tidigare. Det konstateras att förväntningarna på redovisningskonsulten inte förändrats speciellt mycket under den senaste tjugoårsperioden medan revisorn tidigare förväntades hjälpa till vid fler situationer än denne kan idag på grund av regler om opartiskhet och självständighet. En slutsats som också dras ur studien är att kunden alltid har vänt sig till den på byrån som de haft förtroende för, oavsett titel.

Vilken uppfattning har professionen om yrkesrollernas framtida utveckling?

Studien visar att respondenternas uppfattning är att dagens hierarki inte kommer att förändras i framtiden. De menar även att arbetsuppgifterna fortsättningsvis kommer att vara av samma

slag som idag och det är svårt att förutspå något som i framtiden kan bli lika revolutionerande som den tidigare teknikutvecklingen. Framöver kommer de auktoriserade redovisningskonsulternas arbetsuppgifter att kompletteras med att denne får skriva en bokslutsrapport. Det kan konstateras att redovisningskonsulterna genom högre utbildningskrav kan komma att uppnå högre kompetens vilket leder till möjligheten att erbjuda kundföretagen mer kvalificerad rådgivning och flytta fram sina positioner för att ta marknadsandelar. Av detta dras slutsatsen att på rådgivningsområdet kommer redovisningskonsultens roll att närma sig revisorns rådgivande roll idag. Studien påvisar att många revisorer skaffat sig dubbla titlar inför framtiden för att kunna ge kunderna granskningsintyg om så önskas.

I studien konstateras att revisorn i framtiden efter revisionspliktens avskaffande kommer att kunna ge mer redovisningsråd till företag som inte längre vill ha hel revision samt om revisionsuppdragen minskar drastiskt kan denne alltid utföra samma arbetsuppgifter som redovisningskonsulten. I och med detta dras slutsatsen att revisorns roll kan utökas till att även innefatta redovisningskonsultens. Ur studien dras slutsatsen att revisorns oberoende kommer att vara oförändrat efter revisionspliktens avskaffande. Studien påvisar att hos de företag som väljer bort revision, behöver inte revisorn förhålla sig som självständig granskare och är därmed inte längre i behov av att förhålla sig oberoende till kunden. För de bolag som fortsatt vill ha kvar revisionen är revisorns oberoende oförändrat mot idag.

Hur ser om yrkesrollerna ut vid en jämförelse mellan stora och små byråer?

Redovisningskonsultens roll ser olika ut beroende på om denne arbetar på en stor eller liten revisionsbyrå. Studien påvisar att hierarkin upplevs på samma sätt på stora såväl som små byråer. Utifrån studien dras slutsats om att redovisningskonsultens arbetsuppgifter skiljer sig åt beroende på om denne arbetar på en stor eller en liten byrå. På en liten revisionsbyrå kan redovisningskonsulten i egenskap av revisorsassistent hjälpa revisorn på dennes revisionsuppdrag medan detta inte sker på en stor byrå där redovisning och revision är tydligt separerade avdelningar. Av detta dras slutsatsen att redovisningskonsulten på en mindre revisionsbyrå ges större möjlighet att utvecklas till att bli bredare och mer kunnig generellt i sin roll. Studien har kommit fram till att redovisningskonsulten på en stor byrå har högre förväntningar på sig än den som arbetar på en liten. Av detta dras slutsatsen att arbetsplatsen är av betydelse för vilka förväntningar som omgivningen ställer på redovisningskonsulten.

Någon förändring från hur det ser ut idag gällande yrkesrollerna på stora och små revisionsbyråer har inte kunnat påvisas. Redovisningskonsultens roll på stora revisionsbyråer närmar sig inte revisorns då deras arbetsuppgifter kommer att vara i stort sett oförändrade och tydligt separerade från revision. Redovisningskonsultens roll på små revisionsbyråer närmar sig inte heller revisorns jämfört med idag då de redan nu erbjuder kundföretag rådgivning och utför granskande revisionsuppdrag åt påskrivande revisor. På små byråer har den påskrivande revisorn stort förtroende för sina redovisningskonsulter i egenskap av revisorsassistenter. I framtiden är perspektivet för revisorns roll mer intressant att se utifrån storleken på de kunder som denne arbetar med. En revisor som bara arbetar med stora kunder kommer att ha en i stort sett oförändrad roll, han kommer fortsatt att arbeta som lagstadgad revisor. Däremot en revisor som arbetar mycket med små kunder, som vid avskaffandet av revisionsplikten kommer att avstå från att köpa full revision från revisorn, kommer rollen att förändras och utökas i riktning mot redovisningskonsultens. Blir revisorn utan revisionsuppdrag har denne möjlighet att utföra mer av redovisningskonsultens arbetsuppgifter vilket kan komma bli lättare om det sker en lättnad av befintliga jävsregler.

Related documents