• No results found

7. Resultatanalys

7.5 Reflektion & avslutande samtal

Efter rollspelen fick eleverna reflektera kring både rollspelet som metod och tankar kring det etiska dilemmat de valt. För att få ut mer av hur eleverna tänkte och hur det resonerade efter arbetsområdet med rollspelen avslutades det hela med ett samtal med en grupp på fyra elever. Genom att studera elevernas tankar kring att arbeta med rollspel som metod i undervisningen, där ett samtal med en mindre grupp används som komplement till det som uttrycks i helklass, var syftet att kritiskt granska hur rollspels-metoden lett fram till förmågor och färdigheter i ämnet.

Efter varje rollspel fick eleverna reflektera i helklass och berätta hur de tänkt och vad det etiska dilemmat var. Eleverna visste precis vad som var dilemmat och de kunde även berätta varför det var ett dilemma. Eleverna fick också frågan om vad de tyckte om rollspel som övning. Elevernas svar var att det var roligt men lite läskigt att prata inför kameran. Eleverna delade med sig av sina åsikter och flera höll med varandra och på grund av detta blev det korta reflektioner. Nedan följer ett exempel på vad eleverna sa:

Är det någon annan som tycker olika eller samma?

Det var spännande att testa på något som man egentligen inte skulle göra.

Nu fick man tänka på vad som kunde hända och hur man skulle göra i den situationerna.

Den mindre gruppen som valts ut fick berätta vad det tyckt om arbetsområdet etik. Eleverna tyckte att det har varit givande eftersom de hade lärt sig mycket. Eleverna var eniga om att de nu visste mer än tidigare. Eleverna uttryckte även att etik var ett viktigt ämne att lära sig. Vidare diskuterade eleverna om de etiska dilemman som vi pratat om under tidigare lektioner och berättade om hur de tänker kring etiska dilemman om de var med vid liknande situationer i vardagen. Nedan följer ett utdrag från empirin:

Innan vi började med etik, då va det liksom va? Vad är det? (elev 1)

Nu i slutet kan man liksom allting. Etik, rätt och fel liksom. (elev 1)

Man lärde sig mycket och det är verkligen något viktigt att lära sig. (elev 2)

Det där etiska dilemmat med 500-kronor. Om jag såg någon som letade efter den hade jag gett tillbaka den men annars hade jag tagit den. ( elev 1)

Jag hade sagt till läraren och frågat vad vi skulle göra. ( elev 3)

Jag hade kollat om det va någon som tappat den eller gett den till läraren. (elev 2)

Analys

Som deltagande observatör under det avslutande momentet med elevernas reflektioner var det tydligt att de förstått innebörden av etiska dilemman efter att ha arbetat med rollspel som metod. Eleverna talade utifrån olika sätt att hantera etiska dilemman och hur de tänkt kring en situation. I elevernas reflektioner som finns beskrivna ovan så finns en antydan till att eleverna på en kognitiv nivå har förstått innebörden av olika perspektiv. Den eleven som säger att man fick möjlighet att tänka på hur man kan göra i en situation, visar på en förmåga på att kunna tänka konsekvent. Utifrån den kommunikativa förmågan är det synligt att eleverna väljer att berätta om det etiska dilemmat utifrån att förmedla sina tankar efter rollspelen. Även om det inte blir ett samtal utan mer ett tyckande så visar eleverna på att de kan kommunicera sina upplevelser av rollspelen. I denna fas så kan man ana elevernas känslomässiga upplevelse i deras åsikter. Detta är synligt när eleverna väljer att uttrycka sig genom att beskriva temat etik som“roligt”, “läskigt”, “intressant” och “spännande”. Därigenom kan man tolka att elevernas olika rollspel och lärandeprocess från att planera etiska dilemman till att genomföra och uttrycka det i roller både ha gett eleverna en känslomässig upplevelse genom själva övningen men också genom att de har tagit del av andra perspektiv.

När den mindre gruppen reflekterar och delar med sig till varandra så inleder de med att säga att de från början inte visste vad etik var. Den tidigare kunskap de haft om “rätt och fel” har de nu lärt sig att koppla till etik, vilket visar att eleverna nu har en annan medvetenhet kring

etik och dess innebörd. En elev uttrycker att etik är något viktigt att lära sig. Denna reflektion kan ha uppstått genom att hen har reflekterat utifrån en roll i rollspelet och den känslomässiga upplevelse som uppstod. Vidare i samtalet så tar eleverna upp ett etiskt dilemma som de sedan börjar resonera kring. De berättar vad de själva vad de skulle gjort i situationen och kommer med olika förslag på vad som skulle kunna hända i situationen, vilket visar att eleverna själva kan ge ett förslag på ett etiskt dilemma och sedan ta ställning kring det.

7.6 Sammanfattning

Genom sina reflektioner visar eleverna att de har förstått innebörden av etiska dilemman. De har lärt sig att tänka konsekvent och de kan kommunicera sina reflektioner till sina klasskamrater. Vidare har rollspel gett eleverna en känslomässig upplevelse, både genom metoden i sig men också genom de olika handlingarna i rollspelen. Eleverna uttrycker att de har lärt sig mycket nytt under arbetsområdet, de har gått från att inte veta alls vad etik innebär till att nu veta dess innebörd samt fått kunskap inom ämnet. De har också förstått vilket viktigt ämne etik är och flera elever kan efter arbetsområdet reflektera över olika etiska dilemman. Eleverna har visat på förmågan att resonera kring en situation och berätta om olika handlingsalternativ som de skulle agera utifrån. Slutligen visar de resonemang som förs att rollspel som metod har gett eleverna en möjlighet till att ta del av den känslomässiga upplevelsen som kan uppstå vid ett dilemma och möjligheter till att ta del av andra perspektiv än det egna.

Related documents