• No results found

I de utbildningar och de studier som ligger till grund för den här rapporten, framstår ingen tydlig bild över hur det är tänkt att integreringen av ett genus- och mångfaldsperspektiv vid LiU ska gå till. Visserligen kan man tydligt läsa sig till vad som krävs i de framtagna styrdokumenten. Men frågan lämnas öppen om hur det ska låta sig göras och hur det är tänkt att det arbetet ska följas upp.

Det förefaller vara upp till den enskilde läraren att beakta ett genus- eller mångfaldsperspektiv i undervisningen på det sätt han eller hon finner vara lämpligt. Samtidigt visar de enskilda empiriska ministudierna, att många lov- värda initiativ tas av enskilda lärare som är intresserade och har kunskap i problematiken. Det förefaller vara de redan ”varma” och de som har ett emancipatoriskt intresse i fälten. Däremot tycks det vara mera oklart vad som händer om man som lärare låter bli.

Möjligen kan det som framkommer av rapporten ses som ett bra exempel på hur den s.k. liberala styrningen är tänkt att gå till. Frågan om integrering av ett genus- och mångfaldsperspektiv förs upp på dagordningen genom sig- naler ”utifrån”, som politiska beställningar och som av universitetsledningen sedan transporteras vidare ut i universitet via policydokument. Sedan är det upp till den enskilde läraren att tolka och efter eget gottfinnande söka lösa styrningens intentioner.

Men samtidigt ligger det i det liberala styrningskonceptet ett uppfölj- ningsmoment, ett slags ”andra sidan av myntet”, som handlar om att bedö- ma om den aktuella policystyrningen leder till det förväntade målet. Det an-

svaret är att betrakta som institutionellt och åvilar samma aktör som gör an- språk på att utöva den aktuella styrningen. Det övertas inte av aktörerna i den nu presenterade rapporten.

Mot den bakgrunden blir det intressant att uppmärksamma hur en enhet som CUL kan användas i den akademiska praktiken. Den tidigare nämnda uppsalarapporten (Hedin, 2004) kan läsas så, att det finns en implicit förvän- tan att policydokument antas kunna bidra till den styrning på det sätt som ”de styrande” förväntar. Kriterierna för ett (bra?) policyprogram antas vara, att det ska bidra till samsyn (referensram för verksamheten) och ge praktiskt stöd. Den rapport som nu presenteras (”vår” rapport”), ska istället ses som en analys hur praktikens aktörer tänker och resonerar kring styrning. Inte som en värdering av om styrningen fungerar på ett förväntat sätt. Det upp- draget har vi inte fått och heller inte tagit på oss.

Idag genomförs utvärderingar av Högskoleverket när det gäller områden som genus och mångfald (det senare, mer eller mindre uteslutande i betydel- sen etnicitet), bland annat i form av s.k. kvalitetsutvärderingar. Andra utvär- deringar, som s.k. programutvärderingar kan också ses som uttryck för samma styrningskoncept. Däremot tycks det vara mera tunnsått med utvär- deringar från landets lärosäten vad gäller uppföljning av policystyrningens effekter när det gäller genus och mångfald i den konkreta undervisningen.

I introduktionen till den nu aktuella rapporten görs reservationer för att det som presenteras i det här sammanhanget inte ska ses som en sådan ”uppfölj- ning”. Som en utvärdering av hur ett genus- och mångfaldsperspektiv integre- ras i undervisningen vid LiU. Den uppgiften åvilar fortfarande Linköpings uni- versitet som institution. Men samtidigt blir det tydligt att CUL som praktik kan ta sig/ges en roll, i det policyskapande och uppföljande sammanhanget. När kurser i högskolepedagogik blir obligatoriska för att få tjänst vid LiU, finns det skäl att reflektera över den styrning som även CUL-praktiken innebär.

Av utformningen av stegkurserna i högskolepedagogik kan man se att vi inom CUL-praktiken till viss del, och möjligen ofrånkomligen, tar på oss en policyskapande roll. Ett exempel på det är att det idag, dvs. inte vid tiden för studien, finns en utvecklad praxis att behandla temat genus- och mångfalds- problematik på våra kurser. Däremot finns det få, om ens några, konkreta för- väntningar på hur den problematiken ska tas upp. Det åvilar lärarlagen att själva avgöra, något som dock gäller alla teman som ingår (som innehåll) i de respektive kurserna. Genus- och mångfaldsproblematiken är alltså inte mer styvmoderligt behandlat än något annat tema. Ett annat och möjligen mer sympatiskt sätt att uttrycka det är att detaljstyrning inte förekommer och att problematiken ges samma frihet att finna sin form som alla andra teman.

Av de nu gällande syftesbeskrivningarna för de grundläggande stegkurser- na finns inget specifikt skrivet om genus- eller mångfaldsproblematik. Där- emot kan man i Kursplanen för LUK-kursen läsa under ”Innehåll”: ” […] Personliga ställningstaganden görs till vilka kunskaper, förmågor och färdig- heter som behövs för att kunna hantera pedagogiska möten. Teorier och an- taganden om lärande, kunskap och undervisning bearbetas. Områden som kommunikation, grupprocesser, perception, kultur, gender och etik blir aktu-

ella”. Dvs. styrning utövas i form av ”innehåll”, på det sätt som Karlson och

Fogelberg Eriksson (avd. 1 kap. 5) tidigare diskuterat. Inget liknande förebe- håll finns för DUO-kursen.

Mot den bakgrunden finns det också skäl att som författare ägna sig åt självreflektion och fråga sig hur man ska betrakta även den nu framtagna rapporten. En möjlighet är att se den som ett uttryck för den ”klassiska” akademiska meriteringsdiskursen. Att vi genom produktionen av text legiti- merar ett effektivitetskriterium som går ut på att publicera sig till varje pris. En särskilt tänkvärd aspekt, a propos att vi uppmanar våra kursdeltagare att

skriva essäer, är utsagan i en av våra största morgontidningar häromdagen (Jonsson, 2004b):

I akademin ses essän som kunskapens oäkta kusin. Ska den godtas måste den sminka upp sig (med fotnoter och ”redogörelser för tidigare forsk- ning”), så att den kvalificerar sig som vetenskap och kan presenteras som en fackbok […] essän är den form som lämpar sig bäst för ett nytt, gräns- överskridande tänkande.

En annan aspekt skulle kunna vara, att vi hyser ett genuint (i betydelsen ”förvärvat”) intresse för de aktuella perspektiven. Något som skulle kunna ha sin utgångspunkt i ideologiska ställningstaganden. Nära förbundet med det är ett intresse för att ”vilja upplysa” för att åstadkomma en mer jäm- ställd och mångfaldigad värld. Det som brukar beskrivas som ett emancipa- toriskt intresse.

Ytterligare en aspekt är att vi genom rapporten förvandlar oss själva till att bli precis det styrande subjekt som det liberala konceptet föreskriver. Trots alla försäkringar om att rapporten inte ska betraktas som ett försök att tillgodose krav/förväntningar från statsmakterna och Linköpings universitet, bidrar både kurserna och rapporten ändå i någon mån till just detta.

För även om styrningen inte är formulerad som en konkret beställning till CUL, ligger det paradoxalt nog en ofrånkomlig styrning i rollen som lärare, forskare och författare. Mer eller mindre medveten. En styrning i själva initi- ativtagandet och genomförandet av de aktuella kurserna. En styrning som handlar om kurskonstruktion och inbjudningar av medverkande aktörer med vissa utvalda kunskapsteoretiska perspektiv. En styrning i rollen som under- visare, schemaläggare och konstruktör av examinationsuppgifterna. Och sist men inte minst, en styrning i instruktionerna till de empiriska ministudierna och av den reflektion som där efterfrågas.

Referenser

Banks J. ‘Multicultural education: Historical development, dimensions, and practice’. In: Darling-Hammond L, editor. Review of Research in Educa-

tion. Washington, D.C.: American Educational reaearch Association; 1993.

p. 3-49.

Beauvoir (1949). Se Gothlin (1999).

Bjuremark, Anna (1996). Kvinnors hälsa. En studie av utbildningsmaterial

och undervisningsmetoder avseende grundutbildning för läkare vid hälso- universitetet i Linköping. Lednings, jämställdhets- och organisationsut-

vecklingsstudier. Rapport nr 1. Linköpings universitet.

Bjuremark, Anna (2002). Att styra i namn av akademisk kollegialitet. Stock- holm. HLS Förlag.

Bhabha, Homi K. (2001). ‘Locations of Culture: the Postcolonial and the Postmodern’ in Postmodern Debates. Malpas, Simon (ed), London. Pal- grave.

Butler, Judith (1990). Se Gothlin (1999).

Butler, Judith (2002). ‘Gender Trouble: From Parody to Politics’ in Postmod-

ern Debates. Malpas, Simon (ed), London. Palgrave.

Clegg, Stewart R. (2000). ‘Foucault, Power and Organization Theory’ in McKinley, Alan & Starkey, Ken. Foucault. Management and Organiza-

tion Theory. London. SAGE.

De los Reyes, Paulina & Molina, Irene (2002). ”Kalla mörkrets natt” i Mak-

tens (o)lika förklädnader. Kön klass & etnicitet I det postkoloniala Sveri- ge. De los Reyes, Paulina & Molina, Irend (red). Stockholm. Atlas.

De los Reyes, Paulina (2004). ”Det problematiska systerskapet” i Carlsson Wetterberg, Christina & Jansdotter, Anna. Genushistoria. En historisk

exposé. Lund. Studentlitteratur.

Det Öppna Universitetet (2003). Linköpings Universitet (LiU, 591/02-40).

Eduards, Maud (1995). Se Gothlin (1999).

Englund, Thomas (1995). ”På väg mot undervisning som det ordnade samta- let?” i Berg, Gunnar & Englund, Thomas & Lindblad, Sverker. Kunskap

Organisation och Demokrati. Lund. Studentlitteratur.

Fausto-Sterling (1985). Se Gothlin (1999).

Fazlhashemi, Mohammad (2001). ”Etnisk mångfald i högskolan” i Invandra-

re & Minoriteter. Stockholm. ISSN 0346-6566.

Fazlhashemi Mohammad (2002). Möten, myter och verkligheter. Studenter

med annan etnisk bakgrund berättar om möten med den svenska universi- tetsmiljön. Skriftserie från Universitetspedagogiskt centrum. Umeå univer-

sitet.

Foucault, Michel (1988). Sexualitetens historia. Omsorgen om sig. Del 2. Stockholm. Gidlunds.

Foucault, Michel (1993). Diskursens ordning: installationsföreläsning vid Collège de France. Stockholm/Stehag. Brutus Östlings Bokförlag. Fraisse (1996). Se Gotlin (1999).

Fraser, Nancy ( 2002). ”Nytt tänkande kring erkännande” i Dahlstedt, Mag- nus & Lindberg, Ingemar. Det slutna folkhemmet. Stockholm. Agora. Gothlin, Eva. Kön eller genus. En föreläsning vid konferensen ”Könsperspek-

tiv i forskning och undervisning i Göteborg, augusti 1999.

Gustavsson, Bernt (1991). Bildningens väg: tre bildningsideal i svensk arbe-

tarrörelse. Stockholm. Wahlström & Widstrand.

Gustavsson, Kjell (2003). En tankefärd kring folkbildning som idé- och kun-

skapsvärld – Utveckling av en ansats för forskning om folkbildning. Öre-

bro universitet, pedagogiska institutionen.

Hageman, Gro (2004). ”Postmodernismen en användbar men opålitlig bundsförvant” i Carlsson Wetterberg, Christina & Jansdotter, Anna. Ge-

nushistoria. En historisk exposé. Lund. Studentlitteratur.

Hall, S. (1997). Representation: cultural representations and signifying prac-

tices. London. SAGE.

Hartman, Heidi (2004). ”Det olyckliga äktenskapet mellan marxism och fe- minism” i Carlsson Wetterberg, Christina & Jansdotter, Anna. Genushi-

storia. En historisk exposé. Lund. Studentlitteratur.

Hedin, Anna (2004). Från ideal till praxis! Hur behandlas policyprogram på

institutionsnivå? En granskning av hur det pedagogiska programmet vid Uppsala universitet har mottagits. Rapport 3. Enheten för utveckling av

pedagogik och interaktivt lärande (UPI).

Hellertz, Pia (1999). Kvinnors kunskapssyn och lärandestrategier?: en studie

av 27 kvinnliga socionomstuderande. Örebro: Parajett (diss).

Hultqvist, Kenneth (2004). ‘The Travelling State, the Nation, and the Subject of Education’ in Baker, Bernadette M. & Heyning, Katharina R. Danger-

ous Coagulations. New York. Peter Lang.

Hirdman, Yvonne (1988). ”Genussystemet: teoretiska funderingar kring kvinnors sociala underordning”. Uppsala. Maktutredningen.

Hylland Eriksen, Thomas (2002). Etnicity and Nationalism. Anthropologial

Perspectives. London Sterling. Virgina. Pluto Press.

Johansson, Ulla (2000). Normalitet, kön och klass. Liv och lärande i svenska

läroverk 1927-1960. Pedagogiska institutionen. Umeå universitet.

Jonsson, Stefan (2004a). ”Rasism och nyrasism i Sverige 1993-2003” i Matts- son, Katarina & Lindberg, Ingemar. Rasismer i Europa – kontinuitet och

förändring. Rapport från forskarseminariet 5 november 2003. Stockholm.

Agora.

Jonsson, Stefan (2004b). ”Fackböckernas förbannelse”, Dagens nyheter, Kul- tur, 2004-08-24.

Jämställdhet och genus i grundutbildningen. Linköpings universitet (LiU

Linköpings universitets jämställdhetspolitik (LiU 1585/03-17).

Lippa, Richard A. (2002). Gender, Nature and Nurture. New Jersey. Law- rence Erlbaum Associates, Inc., Publisher.

Kant, Immanuel (1791). ”Kritik av det rena förnuftet” i Russell, Bertrand.

Västerlandets filosofi. Natur och Kultur (1992).

Kulik (1987). Se Gothlin (1999). Lang (1999). Se Gothlin (1999). Laqueur (1990). Se Gothlin (1999).

Läroplan för förskolan, Lpfö 98. Utbildningsdepartementet. Skolverket och

Frizes AB.

Läroplaner för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklasser och fritids- hemmet, Lpo 94. Utbildningsdepartementet. Skolverket och Frizes AB

Malpas, Simon (2001). Postmodern Debates. Basingstoke. Palgrave. Nilsson, Magnus & Persson Kyulenstierna, Anneli (2000). Intervjustudie in-

för omarbetning av jämställdhetsplanen för 2000. Opublicerat ITUF/LiU.

Pestalozzi, Johann Heinrich (1781). ”Herrman Brahe och Bönderna på Öhrn” eller ‘Lienhard und Gertrud,’ förkortad till svenska Stockholm, 1863. Böcker för folket. Nu i Kroksmark, Tomas. Didaktiska strövtåg.

Didaktiska idéer från Comenius till Fenomenografisk didaktik (1989).

Göteborg. Bokförlaget Daidalos.

Petersson, Kenneth (2004). Fängelset och den liberala fantasin. En studie om

rekonstruktionen av det moraliska subjektet inom svensk kriminalvård.

Norrköping. Kriminalvårdens forskningskommitté. Rapport 10.

Popkewitz, Thomas (1998). Struggling for the Soul, The Politics of Schooling

and the Construction of the Teacher. Teachers College, Columbia Univer-

sity. New York. London.

Rose, Nikolas (1995). ”Maktens mentaliteter. Politisk styrning, auktoritet och expertis i den avancerade liberalismen” i Hultqvist, Kenneth & Pe- tersson. Foucault. Namnet på en modern vetenskaplig och filosofisk pro-

blematik. Stockholm. HLS Förslag.

Rubin (1975). Se Gothlin (1999).

Said, Edward (1997). Orientalism. Stockholm. Månpocket. Scott, Joan W. (1988). Se Gothlin (1999).

Scott, Joan W. (2004). ”Genus – en användbar kategori i historisk analys” i Carlsson Wetterberg, Christina & Jansdotter, Anna. Genushistoria. En

historisk exposé. Lund. Studentlitteratur.

Slutrapport från arbetsgruppen. ”Jämställdhet och genusperspektiv i grund-

utbildningen” 2000-2003. LiU 1391/98-17. SOU 1995:110. Viljen att veta.

SOU 1999:63. Att leda och lära. En lärarutbildning för samverkan och ut-

Søndergaard, Dorthe Marie (1996). Tegnet på kroppen. Køn: koder of kon-

struktioner blandt unge voksne i Akademia. Copenhagen. Museum Tus-

culanums Forlag. Københavns Universitet. Thuren (1996). Se Gothlin (1999).

Utbildningsplanen för lärarutbildningen i Norrköping (2001). Linköpings

universitet.

Verksamhetsberättelse (2002). Opublicerat/SKA/ITUF/LIU.

Weiner, Gaby & Berge, Britt-Marie (2001). Kön och kunskap. Lund. Stu- dentlitteratur.

Åhlund Aleksandra (2000). ”Etnicitetens mångfald och mångfaldens etnicite- ter” i Olsson Eric. Etnicitetens Gränser och Mångfald. Stockholm. Carl- sons.

Åhlund, Aleksandra (2002). ”Etnicitet, medborgarskap och gränser” i Mak-

tens (o)lika förklädnader. Kön klass & etnicitet I det postkoloniala Sveri- ge. De los Reyes, Paulina & Molina, Irend (red). Stockholm. Atlas.