• No results found

Linköpings universitet har utformat ett eget strategidokument för arbetet med mångfalden, Det öppna universitetet (2003), där det framhålls att mång- fald och öppenhet ska prägla både undervisning och forskning och att olika vetenskapliga discipliner, perspektiv och traditioner ska mötas i en kreativ och reflekterande process. De övergripande målen är att studenter och lärare, oavsett bakgrund och livssituation, känner sig välkomna och att studenterna ges rimliga förutsättningar att fullfölja sin utbildning).

Mångfald är ett dynamiskt fenomen omfattande dimensionerna kultur, kön, klass, identitet, ras och nation (Åhlund, 2000). Åhlund menar dock, att en statisk definition av etnicitet i betydelsen gruppbildning, kulturell och/eller social gränsdragning mellan ”oss” och ”de andra”, oberoende av ålder, kön och social klass, fortfarande är utbredd i det svenska samhället. Risken med detta perspektiv att man tillskriver individen egenskaper beroende på vilket ursprung personen har.

Banks (1993) framhåller en annan risk, nämligen att den kunskap skolan förmedlar betraktas som objektiv och liktydig med makthavarnas uppfatt- ning. Därmed så befäster man rådande paradigm i samhället. Mångfaldsper- spektivet måste därför ständigt aktualiseras och vad som är objektiv och sub- jektiv kunskap ständigt klargöras.

För att uppnå målet för tillämpad mångfald i undervisningen, d.v.s. oavsett ras, ursprung, social klass eller kön, ska alla få samma möjligheter att tillgodo- göra sig kunskap, menar Banks vidare. Mångfald måste genomsyra alla nivåer inom utbildningar och omfatta integrering av innehållet (‘content integration’), kunskapsprocessen (‘knowledge construction’), förebygga fördomar (‘prejudice reduction’) och en jämställd pedagogik (‘equity pedagogy’). Det räcker inte att enbart uppmärksamma enstaka bidrag från andra kulturer eller lägga till ett etniskt perspektiv i kursinnehållet utan att i grunden förändra basstrukturen. Mångfaldsperspektivet måste aktivt integreras i lärandeprocessen. Fazlhashemi (2001) påpekar emellertid, att etnisk mångfald som en värdegrundfråga i sam- hället kan kollidera med den akademiska friheten.

Att utbilda sig till läkare innebär inte bara att inhämta kunskaper och till- ägna sig färdigheter, utan även att utveckla sin personlighet och att förvärva en yrkesroll. I inlärningsperspektivet, dvs. ur studentens synpunkt, ter sig lä- karrollen som förväntningar på attityder och beteende som ställs på den stu- derande i egenskap av en blivande läkare. De moment i läkarutbildningen som vi särskilt valt att belysa anser vi särskilt viktiga ur ett mångfaldsper- spektiv då ju rollinlärning sker med hjälp av tillgängliga rollmodeller och fö- rebilder där t ex handledare har en framträdande funktion (Jeffmar C, 1987; Israel J, 1984)

Resultatredovisning

Basgruppsarbetet

Basgruppsarbetet är kärnan i det problembaserade lärandet. Basgruppen består av sju till nio studenter vilka träffas två gånger i veckan. Arbetet utgår ifrån scenarior som till största delen baseras på verkliga händelser hämtade ur det verkliga sjukvårdsarbetet. Studenterna inspireras utifrån dessa fall att inhämta kunskaper relaterade till terminens målbeskrivning. På termin tre används fort- farande traditionella ”pappersfall” vars ursprungskonstruktion härstammar från mitten av åttiotalet. På termin fyra används sedan vårterminen 2002 ny- konstruerade ”web”-baserade fall (EDIT). Vi har genomfört en granskning av dessa fall ur ett mångfaldsperspektiv och kommit fram till följande:

- De nykonstruerade fallen på termin fyra tar hänsyn till mångfalden ur genus-, etniskt och åldersperspektiv på ett mer tillfredsställande sätt än vad fallen gör på termin tre. På termin fyra är således könen till lika delar representerade i basgruppsfallen. Åldersspannet är mellan nio och 80 år och i 23 av 27 scenarior har huvudpersonen ett svenskt namn. I tre av 27 fall har personen i fråga ett europeiskt namn och i ett fall rör det sig om en kvinna med thailändskt förnamn och svenskt efternamn. Det sist- nämnda fallet används för att illustrera en i Sverige relativt ovanlig sjuk- dom (TBC). Ingen av huvudpersonerna i dessa 27 scenarior framstår som homosexuell.

- På termin tre finner vi stora brister i beaktandet av ett mångfaldsperspek- tiv. Majoriteten av huvudpersonerna av terminens scenarior represente- ras av medelålders svenska män.

- Det finns en strävan av att basgrupperna ska bestå av lika delar manliga och kvinnliga studenter. Beroende på antalet utländska studenter fördelas dessa slumpmässigt i grupperna.

Läkarutbildningens curriculum

- Vid en genomgång av den rekommenderade litteraturen noterar vi att endast västeuropeisk och amerikansk litteratur är representerade. Denna litteratur styr även innehållet på föreläsningarna. Detta utesluter bl. a. det som vi kallar för ”alternativ medicin”.

- Vi finner att detta är otillfredsställande i synnerhet som man beaktar den ökande invandringen till Sverige, vilket medför att även läkare verksam- ma här har behov av att känna till såväl sjukdomar som är vanliga i and- ra världsdelar och ha kännedom om ett utomeuropeiskt synsätt på sjuk- domar och hälsa.

- Vi noterar ett lovande initiativ från studenternas sida för att öka mångfal- den inom undervisningen. Med syfte att erhålla ett alternativt synsätt på hälsa och sjukdom har studenterna besökt antroposofernas klinik i Järna.

Aspekter på studenters kliniska tjänstgöring

Följande funderingar har uppstått ur händelser som utspelat sig under stu- denters kliniska tjänstgöring, vilken sker på sjukhusets olika avdelningar och mottagningar i nära samverkan med andra yrkeskategorier. Detta ställer sto- ra krav på samarbete och ömsesidig förståelse i synnerhet om man har olika kulturell och etnisk bakgrund. Vi har valt att belysa detta genom att väcka dessa funderingar som inte har något självklart svar.

- Får man vara klädd hur som helst? Exempelvis, var går gränsen mellan förargelseväckande och egenartad klädsel? I vilken utsträckning kan en läkare uttrycka sin religiösa tro exempelvis genom klädesplagg eller sym- boler i form av smycken?

- Kan man acceptera att studenter p.g.a. religiösa skäl inte kan fullgöra kliniska placeringar, exempelvis att man inte kan gå jour med anledning av att man är trött (p.g.a. av näringsbrist) under Ramadan.

- Vilka resurser finns för att tillmötesgå kvinnliga patienters önskan om att inte bli behandlade av manliga läkare?

Referenser

Jeffmar, C. (1987). Socialpsykologi–Människor i samspel. Lund. Studentlittera- tur.

Israel J. Sociologi (1984). Inledning till det kritiska samhällsstudiet. Bonnier, Fakta.

Banks J. ‘Multicultural education. Historical development, dimensions, and practice’. In: Darling-Hammond L, editor. Review of Research in Educa-

tion. Washington, D.C.: American Educational Research Association;

1993. p. 3-49.

Det Öppna Universitetet. Linköping: Linköpings Universitet; 2003. Report

No.: LiU, 591/02-40.

Fazlhashemi Mohammad. ”Etnisk mångfald i högskola” i Invandrare och

Minoriteter. 2001:6.

Åhlund, Aleksandra (2000). ”Etnicitetens mångfald och mångfaldens etnicite- ter” i Olsson Erik, editor. Etnicitetens Gränser och Mångfald. Stockholm. Carlsons.

K

APITEL

10

Studenters olika bakgrund -