• No results found

Regler och bestämmelser i Försvarsmakten

Det här första kapitlet avser att ge en allmän information om regler och bestämmelser som gäller inom myndigheten. Texten baseras huvudsakligen på Försvarsmaktens arbetsordning.

1.1. Bindande rättsregler och normhierarki

För att förstå hur Försvarsmaktens interna regelstruktur hänger ihop behöver den sättas i relation till hur rätten att ge ut bindande rättsregler är reglerad.

Rättsregler, dvs. regler som är bindande för myndigheter och enskilda och som kännetecknas av att de inte avser ett konkret eller enskilt fall utan har generell tillämplighet, benämns i regeringsformen som föreskrifter. Rätten att ge ut rättsregler utgör kärnan i det offentliga maktutövandet och är reglerat i grundlag. Makten att ge ut rättsregler är i Sverige fördelad mellan riksdag och regering, som i sin tur kan delegera den rätten. 2 För att en myndighet ska få ge ut rättsregler i form av föreskrifter måste regeringen ha delegerat den rätten i form av ett bemyndigande i en förordning.

Först om det finns ett bemyndigande har Försvarsmakten således en möjlighet att ge ut föreskrifter.

Försvarsmaktens föreskrifter publiceras i Försvarets författningssamling (FFS).

Mellan lagar, förordningar och en myndighets föreskrifter råder en hierarkisk ordning – en normhierarki – som innebär att en överordnad föreskrift har företräde framför en underordnad föreskrift. Normhierarkin innebär samtidigt att en underordnad föreskrift heller aldrig får stå i strid med en överordnad föreskrift. Försvarsmaktens föreskrifter (FFS) får alltså aldrig stå i strid med förordningar eller lagar. Normhierarkin kan illustreras på följande sätt.

Figur 1. Normhierarkin kan illustreras som en pyramid med de högst stående reglerna i toppen och de lägst stående reglerna i basen på pyramiden.

2 8 kap. 1 § regeringsformen.

1.2. Icke bindande rättsregler – allmänna råd

Vid sidan av föreskrifterna finns icke bindande rättsregler i form av allmänna råd. Det är fråga om generella rekommendationer om tillämpningen av en författning som anger hur någon kan eller bör handla i ett visst hänseende.3 Till allmänna råd hör regler som rekommenderar hur en person lämpligen kan agera i en viss situation men där det ändå står den enskilde fritt att välja en annan väg för att nå det önskade resultatet. En myndighet behöver inget bemyndigande för att få besluta om allmänna råd inom sitt område. Försvarsmakten publicerar allmänna råd i serien Försvarsmaktens allmänna råd (FAR).

Det är ÖB som beslutar Allmänna råd.

1.3. Regelverk vid sidan av föreskrifterna och de allmänna råden

Vid sidan av rätten att utfärda föreskrifter står det varje myndighet fritt att välja format för utformningen av sina interna regelverk. Regler och bestämmelser som ges ut vid sidan av föreskrifter är alltid hierarkiskt underordnade vad som föreskrivs i lagar, förordningar och

föreskrifter. De får heller aldrig strida mot en överordnad norm. Centralt är också att sådana regler och bestämmelser enbart kan tillämpas internt inom myndigheten.

1.4. Försvarsmaktens föreskrifter och övriga regelverk

Vid sidan av föreskrifterna publicerade i FFS förekommer regler och bestämmelser i ett antal olika format i Försvarsmakten. I följande tabell beskrivs kortfattat de olika handlingstyper och format som anges i Försvarsmaktens arbetsordning. I efterföljande avsnitt beskrivs de mer ingående.

Begrepp Beskrivning

Föreskrift (FFS) Format för bindande rättsregler som kännetecknas av att de inte avser ett enskilt fall utan har generell tillämplighet. Försvarsmaktens

föreskrifter publiceras i Försvarets författningssamling (FFS). En föreskrift kräver alltid ett bemyndigande i en förordning och kan gälla både inom och utom Försvarsmakten.

Interna bestämmelser

(FIB) Format för bindande rättsregler som kännetecknas av att de inte avser ett enskilt fall utan har generell tillämplighet där ett bemyndigande i förordning saknas. Interna bestämmelser gäller enbart inom Försvarsmakten.

Allmänna råd (FAR) Format för icke bindande regler i form av generella rekommendationer om tillämpningen av en författning som anger hur någon kan eller bör handla i ett visst hänseende.

Reglemente Handlingstyp för bindande bestämmelser om ledning och genomförande av, eller förhållningssätt för, verksamhet inom Försvarsmakten. Ett reglemente får innehålla detaljerade och vägledande förklaringar samt beskrivningar inklusive bilder.

3 1 § författningssamlingsförordningen (1976:725).

Manual Handlingstyp för bindande bestämmelser med förklaringar, beskrivningar och instruktioner på systemnivå för handhavande av utrustning, apparater eller tekniska system. En manual får innehålla reglering av vilken materieldokumentation som ska finnas för systemet, bilder m.m.

Instruktion Handlingstyp för utfärdande endast av lokala eller regionala bestämmelser med anvisningar och rutiner.

Teknisk Order Dokumentgrupp för skriftlig order som avser reglering av

konfiguration, teknisk tjänst, tekniska system och materiel, innefattande drift, underhåll, vård och modifiering av förnödenheter.

I Försvarsmakten används begreppet bestämmelser som samlingsnamn för regelverk publicerade i form av reglementen, manualer och instruktioner.

Figuren nedan illustrerar hur Försvarsmaktens föreskrifter och övriga regelverk förhåller sig till varandra, både vad gäller tillämpningsområde och hierarkisk placering.

Figur 1.2. Ju längre ned i bilden ett regelverk förekommer desto lägre hierarkisk ställning har det.

1.5. Handböcker i Försvarsmakten

Vid sidan av regelverket i form av föreskrifter (FFS), interna bestämmelser (FIB), allmänna råd (FAR) och bestämmelser (reglementen, manualer och instruktioner) finns handbok definierad i FM ArbO.

Handbok Handlingstyp för anvisningar med förklaringar och beskrivningar avseende en viss verksamhet eller administration och förvaltning. I en handbok får man återge lagar, förordningar, föreskrifter, reglementen och manualer. En handbok får även innehålla riktlinjer, råd och rekommendationer med bilder för tillämpning av regler och

bestämmelser. I en handbok kan även rutiner och processer beskrivas, vilka kan publiceras separat på Försvarsmaktens intranät. De rutiner, processer, råd, riktlinjer och rekommendationer m.m. som anges bör alltid följas om inte särskilda skäl föreligger att genomföra

verksamheten på annat sätt.

4 Kap, 10 §

”Den som har fått ett verksamhetsuppdrag, en order eller ett direktiv ska planera, leda och följa upp verksamheten och dess ekonomi på ett sådant sätt att verksamheten bedrivs i enlighet med lagar, förordningar, föreskrifter, bestämmelser och handböcker samt med iakttagande av god hushållning”.

FIB 2020:5 I de delar en handbok återger en ovanstående regel i t.ex. lag, förordning, föreskrift (FFS), FIB, reglemente eller manual, ska det som framgår av handboken följas – ett annat förhållningssätt innebär att den återgivna regeln bryts.

1.5.1. Tekniska handböcker

FMV har, inom ramen för sin utgivning av materieldokumentation gett ut ett antal handböcker.

I de fall en sådan handbok beskriver ett tekniskt system, materiel etc. så ingår dessa i

publikationsgruppen övriga styrande dokument och ska jämföras med beskrivningar för materiel.

Försvarsmakten kan ha övertagit ansvaret för handböcker som ursprungligen utgavs av FMV. De ska då hanteras enligt Försvarsmaktens bestämmelser och anvisningar.

1.6. Tillämpning av bestämmelser inom ramen för order

Order kan innehålla bestämmelser eller tillämpningar av regelverk och förordningar. Ett exempel är handlingsregler (ROE, Rules Of Engagement) för operationer som kan innebära en snävare tillämpning av lagar och förordningar och/eller en annan tillämpning av exempelvis anvisningar i handböcker, manualer och instruktioner.

Försvarsmaktens arbetsordning anger:

Order Order är en tvingande befallning som avser uppgifter, resurser och handlingsregler för operationer och insatser. Order som av tidsskäl utfärdas muntligt ska snarast möjligt dokumenteras i krigsdagbok eller annan formell handling. Skriftlig order finns som försvarsmaktsorder, operationsorder, taktisk order, fragmentarisk order, m.m.

1.7. Regelstyrning och uppdragsstyrning

Figur 1.3. Ju längre ned i bilden ett regelverk förekommer desto lägre hierarkisk ställning har det. De blå rutorna avser regelstyrning. De gröna rutorna utgör uppdragsstyrning. Funktionsstyrning kan ske både genom regelstyrning och uppdragsstyrning. Se även moment 6.3

Fler begrepp som anges i Försvarsmaktens arbetsordning:

Verksamhetsuppdrag En ömsesidig överenskommelse mellan två befattningshavare om en uppgift eller en verksamhet som ska genomföras. Ett

verksamhetsuppdrag ska innehålla en beskrivning av uppgiften (mål, kvalitet, tid), resurser (ekonomiska, personella), krav på redovisning samt eventuella riktlinjer och handlingsregler. Överbefälhavarens verksamhetsuppdrag till direkt underställda chefer ingår i

Försvarsmaktens verksamhetsplan (FMVP).

Direktiv Ett dokument för att samordna eller leda en verksamhet, eller beredning av ett ärende. Direktiv innehåller en uppgift och eventuella handlingsregler till en eller flera utsedda befattningshavare. Direktiv kompletterar verksamhetsuppdrag och ska hänvisa till och genomföras inom ramen för ett sådant.

1.7.1. Uppdragsstyrning eller regelstyrning

Bestämmelser för genomförande av verksamhet, liksom ledning av sådan verksamhet får regleras i verksamhetsuppdrag under en maximal tid av två verksamhetsår. Därefter ska nödvändiga bindande bestämmelser införas i reglemente eller i instruktion.

Bestämmelser för handhavande av utrustning, apparater och tekniska system ska inte regleras i verksamhetsuppdrag.

1.8. Arbetsordning enligt FM ArbO

Arbetsordning Dokument som reglerar en myndighets eller organisationsenhets interna styrning och kontroll. En arbetsordning innehåller en övergripande beskrivning av arbetssätt med rutiner och processer samt organisation och lydnadsförhållanden med

befattningshavares skyldigheter och befogenheter.

1.9. Försvarsmaktens publikationer för totalförsvaret

Publikationer som förutom internt i Försvarsmakten även vänder sig till övriga delar i totalförsvaret kan märkas med blågula band med ordet TOTALFÖRSVARET placerade överst på omslagens framsida, baksida och rygg. Anvisningar för denna märkning finns i H PUBL.

Chef med befogenhet att besluta om publikationer äger rätten att besluta om totalförsvarsbandet ska användas eller inte på respektive publikation.

Förordet i sådana totalförsvarsmärkta publikationer ska inkludera information om hur publikationen används, ska tillämpas eller bör tolkas utanför Försvarsmakten.

1.10. Tillämpning av publikationer framtagna av andra myndigheter

1.10.1. Tillämpning av FMV publikationer och tekniska order

Försvarets materielverk producerar och levererar en rad publikationer till Försvarsmakten.

Försvarsmakten vidmakthåller och omsätter dessa under vidmakthållandeskedet. De har indelats i direktiva och informativa publikationer. Samtliga av FMV utgivna och, i vederbörlig ordning, fastställda direktiva publikationer och tekniska order ska tillämpas och följas av Försvarsmaktens personal.

Se även kapitel 8 rörande materieldokumentation i Försvarsmakten.

1.10.2. Tillämpning av Fortifikationsverkets publikationer

Handböcker och instruktioner avseende förvaring av ammunition- och explosiva varor, som utgetts av Fortifikationsverket, ska tillämpas och följas av Försvarsmaktens personal.

1.11. Tillämpning av NATO-publikationer

Försvarsmakten ska kunna tillämpa det som framgår av NATO-publikationer. När och hur tillämpningen ska ske regleras normalt i reglementen eller handböcker för den verksamhet som berörs. Det kan även regleras i operationsorder.

2. Försvarets författningssamling,