• No results found

Styrande och informativa dokument för materielsystem

Det här kapitlet innehåller anvisningar och beskriver grunderna för styrande och informativa dokument för materielsystem, hädanefter kallad materieldokumentation. De har tidigare kallats direktiv dokumentation eller direktiva publikationer.

Produktionen av dessa dokument regleras även i process- och produktionsrutiner för materielproduktion och teknisk tjänst.

8.1. Styrande och informativa materieldokument

Styrande materieldokument avser de vars innehåll är tvingande för hur verksamhet och arbete ska planeras, genomföras och rapporteras. Ett styrande materieldokument kan innehålla informativa delar. Materieldokumentet klassificeras ändå som styrande.

Informativa materieldokument avser dokument vars innehåll är av upplysande och informerande karaktär.

Vilka materieldokument som ska vara styrande beslutas av berörd designansvarig (DesignA) ansvarig från fall till fall.

8.2. Struktur för materieldokumentation

Den styrande materieldokumentationen, utgörs av:

 Manualer

 Teknisk order

 Materielvårdsscheman

 Materielförteckningar

 Övriga styrande dokument för tekniska system och apparater som bland annat består av bokpublikationer och andra former av publikationer/trycksaker.

Här kan även materielleverantörens originaldokumentation och produktmeddelanden ingå.

 Ritningar

Bild 8.1 Bilden visar de förekommande dokument- och publikationsgrupper. /Stefan Nilsson Försvarsmakten OBSERVERA !

Rätten – skyldigheten – ansvaret att ge ut nödvändiga styrande och informativa/ direktiva dokument för materielsystem följer med det tekniska designansvaret.

8.2.1. Definitioner

Typ av dokumentgrupp Beskrivning

Manual Handlingstyp för bindande bestämmelser med förklaringar, beskrivningar och instruktioner på systemnivå för handhavande av utrustning, apparater eller tekniska system. En manual får innehålla reglering av vilken materieldokumentation som ska finnas för systemet, bilder m.m.

Teknisk order Dokumentgrupp för skriftlig order som avser reglering av konfiguration, teknisk tjänst, tekniska system och materiel, innefattande drift, underhåll, vård och modifiering av förnödenheter.

Materielvårdsscheman Materieldokument med information om tekniska system och materiel. I materielvårdschema och materielförteckningar får förekomma illustrationer som visar komponenter som ingår i ett objekt och med uppgifter som hör till dessa.

Materielförteckningar Reservdelsförteckningar och reservdelskataloger, satslistor och tillbehörslistor för utrustning, apparater eller tekniska system och tekniska konstruktioner. Schemaböcker och installationskataloger ingår i gruppen så länge sådana finns kvar för berörda system.

Ritningar Ritningar för utrustning, apparater, tekniska system, tekniska konstruktioner samt installationer av desamma.

I ovanstående grupper kan enskilda handlingar finnas inom gruppen materielbokpublikationer (och andra trycksaker). Dessa ger anvisningar eller information om, tekniska instruktioner om

handhavande, drift, underhåll, vård. Materiebokpublikationer kan indelas i grupper, serier eller enskilda publikationer och trycksaker.

8.3. Produktion och vidmakthållande

Materieldokumentation produceras och vidmakthålls enligt nedanstående alternativ:

 Nyanskaffning eller prestandahöjande modifiering av materiel

o Försvarsmakten kravställer vilken typ av dokumentation som ska tas fram till materielen, samt om utformning som avviker från beskrivningarna i ”Regelverk för produktion av materieldokument” krävs.

o Designansvarig myndighet7 utarbetar och fastställer nödvändig

materieldokumentation inför överlämning till Försvarsmakten. Leveransen ska innehålla filer för aktuell materieldokumentation. Vid leverans ska

materieldokumentationen ha tillgängliggjorts för Försvarsmaktens användare.

o Försvarsmakten tar emot leveranser, publicerar filer, kvitterar/köper ut

bokpublikationer och använder i sin verksamhet. När materielsystemet går över i

7Vid uppdrag gällande nyanskaffning eller prestandahöjande modifiering till FMV är FMV designansvarig myndighet. Vid egen anskaffning/modifiering är Försvarsmakten designansvarig myndighet.

vidmakthållandeskede tar Försvarsmakten även över ansvaret att vidmakthålla materieldokumentationen.

 Vidmakthållande inklusive mindre modifieringar av materiel

o Försvarsmakten kravställer vilken typ av dokumentation som ska tas fram till materielen, samt om utformning som avviker från beskrivningarna i ”Regelverk för produktion av materieldokument” krävs.

o Designansvarig myndighet8 utarbetar och fastställer nödvändig

materieldokumentation inom ramen för vidmakthållandet. Stöd för utarbetande kan tas av extern part, till exempel FMV. Leveransen ska innehålla filer för aktuell materieldokumentation. Vid leverans ska materieldokumentationen ha

tillgängliggjorts för Försvarsmaktens användare.

o Försvarsmakten tar emot leveranser, publicerar filer, kvitterar/köper ut

bokpublikationer och använder i sin verksamhet. Försvarsmakten är ansvariga för att vidmakthålla materieldokumentationen.

Försvarsmakten och FMV arbetar kontinuerligt för att skapa en samordnad produktion i samtliga alternativ för att säkerställa likformighet och rationalitet.

Enbart Försvarsmakten får besluta och fastställa manualer och handböcker (manualer och handböcker enligt Försvarsmaktens definition).

Materieldokumentation i form av bokpublikationer produceras och vidmakthålls i enlighet med Försvarsmaktens övergripande styrningar för publikationer. Materieldokumentation i form av dokument produceras och vidmakthålls enligt processer och rutiner inom ramen för processerna för materielproduktion samt teknisk tjänst.

8.4. Försvarsmaktens manualer

Manualers utseende.

8 Vid modifiering inom ramen för vidmakthållande är Försvarsmakten designansvarig myndighet.

FAKTA!

Definitionen av manual finns i kapitel 1, mom 1.4.

Anvisningar om tillgängliggörande finns i kapitel 3, mom 3.1 och 3.2

Det här avsnittet ger kompletterande anvisningar för hur Försvarsmaktens manualer nyproduceras, vidmakthålls och omsätts.

8.4.1. Om arvet med manualer i Försvarsmakten

De manualer som finns i dagsläget är antingen för kryptosystem eller för vapensystem. De bygger på arvet av äldre instruktioner (förvaltningsbestämmelser) eller soldatreglementen.

Bestämmelserna markeras i dessa publikationer med röd markör, eftersom arbetet med att formulera om texterna ansågs kunna genomföras vid nästa revidering.

8.4.2. Produktionsanvisningar manualer

Manualer ges ut om det finns behov av bindande bestämmelser för utrustning, apparater, tekniska system eller tekniska konstruktioner. Det vill säga tvingande och förbjudna/inte tillåtna åtgärder före, under och efter användning.

Nyproduktion av manualer ska främst ske på systemnivå, inte på artikel- eller förnödenhetsnivå.

Manualer producerade enligt tidigare definition kan vidmakthållas tills vidare. De ska till sitt innehåll följa denna handbok. Se även anvisningar i Handbok Publikationer.

Manualer ska i huvudsak ha text som är bindande bestämmelser och förklaring eller hänvisning av dessa. Omfattande checklistor ska om möjligt produceras för sig, men manualen ska ange att det ska finns sådana. En manual ska inte reglera orderterminologi för hanteringen eller bestämmelser för verksamheten där systemet/apparaten används.

Förslag på nya manualer anmäls tjänstevägen till den befattning som har tekniskt designansvar och äger rätt att besluta en manual. Behovet av en ny manual ska godkännas av den designansvarige som har beslutsbefogenhet att fastställa en färdigskriven sådan. Bifall av sådant godkännande dokumenteras i den blivande publikationens VIDAR-ärende.

8.4.3. Begäran och beslut om undantag från manualer

Undantag från manualer bereds av den som är designansvarig, efter framställan.

När det gäller manualer tillhörande arméchefens, marinchefens och flygvapenchefens ansvarsområden ska begäran ställas till respektive försvarsgrensstab.

När det gäller manualer tillhörande HKV ansvarsområden ska begäran ställas till berörd stab/ledning.

Sådan framställan ska ha inkommit senast 20 arbetsdagar innan undantaget behöver vara beslutat.

Ett beslut om undantag ska framgå av fastställd handling i VIDAR. Begärt undantag innebär inte med automatik att det beviljas. Beslut fattas av befattningshavare med beslutsbefogenhet för manualen.

8.4.4. Olika typer av manualer utanför Försvarsmakten

I samhället förekommer dokument med namnet ”manual” som en del av dokumentation till utrustning som säljs på marknaden inom EU. Dessa manualer ska inte förväxlas med den handlingstyp Försvarsmakten använder då de generellt sett inte utgör bestämmelser i Försvarsmakten.

Exempel

Om Försvarsmakten köper en CE-märkt brödrost så följer vi naturligtvis anvisningarna i instruktionsboken för brödrosten. Använder vi den på något sätt som avviker från instruktionsboken kan inte tillverkaren hållas ansvarig för eventuella följdverkningar.

8.4.4.1 Olika typer av manualer utgivna av FMV

Bland de materielpublikationer som getts ut av FMV förekommer ett stort antal publikationer som innehåller ordet manual i sin titel eller publikationstyp. Dessa betraktas inte som manualer enligt Försvarsmaktens definition.

8.5. Teknisk order (TO)

8.5.1. Grunder

En teknisk order gäller inte enbart under operationer och insatser. En teknisk order klassas som ett dokument och inte som en publikation enligt Försvarsmaktens definitioner.

8.5.2. TO-systemet

TO är styrande materieldokument som ges ut för att reglera konfiguration, drift och

materielunderhåll av Försvarsmaktens materiel och förnödenheter under produktens livscykel.

Utgivandet av TO är ett sätt att utöva tekniskt designansvar.

systemet bygger på att varje TO knyts till materielen i en gruppindelning. TO-gruppindelningen baseras på materielgruppsindelningar och registreras i stödsystemet DITO (Digitala TO).

Stödsystemet DITO används för att lagra, publicera, distribuera och presentera TO.

Presentationsformat är PDF. Eftersom alla TO förs över till PRIO finns de även att tillgå där. Alla dokument som hanteras i stödsystemet DITO är klassade som öppna.

Mer utförlig beskrivning av TO-systemet återfinns på emilia på sidorna organisation och styrning.

Anvisningar och rutiner för produktion och publicering av nya, ändrade och reviderade TO finns på samarbetsytan Materielproduktion.

8.6. Materielvårdsscheman - MVIF

8.6.1. Grunder

Ett materielvårdsschema klassas som ett dokument och inte som publikation enligt Försvarsmaktens definitioner. Det förekommer dock bokpublikationer och andra trycksaker inom gruppen MVIF.

FAKTA!

Definitionen av teknisk order finns i kapitel 1, mom 1.4.

Anvisningar om tillgängliggörande finns i kapitel 3, mom 3.1 och 3.2

FAKTA!

Definitionen av materielvårdsscheman finns i kapitel 8, mom 8.2.

Anvisningar om tillgängliggörande finns i kapitel 3, mom 3.1 och 3.2

8.6.2. Vårdsystem FM

Vårdsystem FM ska säkerställa materielens funktion under utbildning och vid insatser i Sverige och utomlands, samt förebygga och undvika skador på brukare och/eller materiel. Vårdsystem FM gäller för all materiel inom Försvarsmakten utom fartyg, flygplan och helikoptrar, samt viss kringutrustning till dessa.

Mer utförlig beskrivning av Vårdsystem FM och MVIF-systemet återfinns på emilia på sidorna organisation och styrning.

Anvisningar och rutiner för produktion och publicering av nya, ändrade och reviderade materieldokument som ingår i Vårdsystem FM finns på en samarbetsyta. Se samarbetsytan Publikationstjänst, Materielproduktion och Teknisk tjänst för aktuell information.

Anvisningar och rutiner för produktion av publikationstyper ingående i vårdsystem FM finns i Handbok Publikationer.

8.7. Materielförteckningar

8.7.1. Grunder

Materielförteckningar omfattar Reservdelskataloger (RDK), Satslistor (SL) och Tillbehörslistor (TL). Dessa är informativa materieldokument.

Reservdelskatalog är en illustrerad förteckning över reservmateriel ingående i en viss förnödenhet.

Satslista lämnar uppgift om benämning och beteckning på ingående artiklar i sats och till vilket antal de ingår. Vidare anger den vilka delar som kan erhållas i förråd.

Tillbehörslista lämnar samma uppgifter som satslista, men om tillbehör till en viss förnödenhet.

Materielförteckningar klassas som dokument och inte som en publikation enligt Försvarsmaktens definitioner. Det förekommer dock bokpublikationer och andra trycksaker inom gruppen.

Anvisningar och rutiner för publicering av nya, ändrade och reviderade materieldokument som ingår i materielförteckningar finns på samarbetsytan Materielproduktion.

Anvisningar och rutiner för produktion av publikationstyper ingående i materielförteckningar finns i Handbok Publikationer.

FAKTA!

Definitionen av materielförteckningar finns i kapitel 8, mom 8.2.

Anvisningar om tillgängliggörande finns i kapitel 3, mom 3.1 och 3.2

8.8. Materielbokpublikationer och andra trycksaker

8.8.1.1 Grunder

Alla materielbokpublikationer och andra trycksaker ska kopplas till en publikationstyp som Försvarsmakten definierat. Det medför att dessa kan tillgängliggöras och inordnas i beslutad struktur.

8.8.1.2 Produktionsanvisningar

Materielbokpublikationer ska produceras enligt Handbok Publikationer.

Trycksaker som ska lagerhållas som förnödenheter och användas på samma sätt som bokpublikationer, ska produceras enligt Handbok Publikationer.

FAKTA!

Definitionen av materielbokpublikationer finns i kapitel 8, mom 8.2.

Anvisningar om tillgängliggörande finns i kapitel 3, mom 3.1 och 3.2

Begrepp

I denna handbok definieras flera begreppen i den löpande texten. Uppställningen är gjord i en strukturell ordning, inte i bokstavsordning.

Begrepp Förklaring och exempel

Handlingstyp Handlingstyp är begrepp som förekommer i FM ArbO och definieras där. Handlingstyp är även valbar när ett dokument ska läggas till i ett VIDAR-ärende.

Exempel:

Handbok, Reglemente, Specifikation.

Dokumentkategori Dokumentkategori är den översta nivån i Försvarsmaktens

dokumentstruktur. En dokumentkategori omfattar flera dokument- och/eller publikationsgrupper. Dokumentkategori ska ses som ett samlingsbegrepp för de ingående grupperna.

Dokumentgrupp En dokumentgrupp består av dokument inom en kategori, som inom gruppen, kan delas upp på en eller flera underordnade dokumenttyper.

Publikationsgrupp En publikationsgrupp består av bokpublikationer eller andra trycksaker inom en kategori, som inom gruppen delats upp på en eller flera underordnade publikationstyper. En publikationsgrupp kan även utgöra en publikationstyp.

Exempel:

MC har publikationsgruppen Operationer och taktik. I den ingår serier med reglementen, handböcker, TPM och olika övriga publikationstyper.

Dokumenttyp En dokumenttyp består av typdokument inom en dokumentgrupp.

Publikationstyp En publikationstyp består av en definierad typ av bokpublikation eller trycksak som ska produceras, vidmakthållas och hanteras som

”publikation”. inom en publikationsgrupp eller inom en dokumentgrupp.

Publikationsserie Flera publikationer med samma publikationstyp kan ingå i en serie.

Samtliga publikationer ska beröra ett visst verksamhetsområde eller system. Publikationsserie ska alltid vara kopplad mot en behörig som har beslutsbefogenhet för seriens samtliga publikationer.

Exempel:

FM Redare (MC) har en serie publikationer som är reglementen i serien sjösäkerhet, R SJÖSÄK.

AC har en serie handböcker för markstrid, H MSH.

Bokpublikation Publikation som till sitt format och utformning har ett omslag, förtext, huvudtext och eftertext. Exempelvis denna handbok.

Enskilt dokument Ett enskilt dokument kan vara en html-sida, ett elektroniskt dokument i PDF-format etc.