• No results found

Rekommenderade tjänster för breddinförande

7 Rekommenderade tjänster att införa i närtid och tillvägagångssätt

7.1 Rekommenderade tjänster för breddinförande

7.1.1 Digitala inköp

Digitala inköp skulle underlätta mycket för både de ca 600 kunder som har inköp som tjänst och de som utför tjänsten. Vinsten för utförarna ligger främst i att de anställda slipper bära tunga kassar med varor men även att de inte behöver känna sig osäkra på vad brukaren verkligen vill ha. För brukaren ligger det en stor vinst i ökad delaktighet och ibland även självständighet beroende på vilka möjligheter man har. Det finns även en stor vinning i att brukaren har total valfrihet i det man beställer eftersom brukaren själv ser vad som finns och är delaktig i valet.

RISE kommentar:

I Lunds kommun diskuterade man för några år sedan frågan om hur man kan förbättra arbetsmiljön för medarbetare med hjälp av digital teknik. Man identifierade bland annat att många som arbetar inom hemtjänsten får bära hem tunga matkassar till brukaren och detta ville man råda bot på.

Förutom att det är tungt för kroppen ska personalens kompetens och tid användas till omvårdnad, inte till att bära mat. Det ledde fram till att vård- och omsorgsnämnden i februari 2017 beslutade att alla insatser om att få hjälp med att beställa och få hem mat skulle ske digitalt. Detta infördes succesivt efterhand som besluten omprövades. Idag har ca. 600 brukare/kunder (av totalt 1 500 som har hemtjänst) insatsen inköp som nu i samtliga fall sker digitalt. Upplägget är sådant att varje brukare står själv för ett konto hos den leverantör man vill ha (mathem.se, ica.se, hemköp.se m fl.) och personalen kan hjälpa brukaren med att beställa och/eller plocka upp maten när den kommer. I samband med beställningen kan brukaren vara delaktig i valet av produkter och ev. alternativ om

något är slut. Brukaren kryssar för önskad leveranstid (ett spann) och SMS skickas sedan samma dag med mer exakt tid. Om brukaren själv kan öppna dörren och plocka upp varorna så kommer det ett SMS till brukaren. Om brukaren ska ha hjälp i samband med leveransen kommer det ett SMS till personalen. Man använder sig av dator, platta eller telefon för att beställa, brukarens eller personalens. Kostnaderna för leverans skiljer sig mellan leverantörerna och endast ett fåtal kan erbjuda månadsfaktura.

Affärs- och kundnytta:

Grundat på erfarenheterna i Lund så har dels personalens kroppar skonas (slitna medarbetare kostar för att inte tala om medarbetare som måste bytas ut för att de slutar), dels delaktighet och

självständighet hos brukaren när man mer aktivt kan ta del av sina inköp till skillnad från att bara skriva en lapp så fick det blir den tomat eller brödlimpa som medarbetaren valde. Här ger man tillbaka valfriheten till brukaren när hen kan sitta och välja själv på utbudet hos leverantören.

Se bilagorna:

1. Bilaga 1: Lokal rutin näthandeldocx.docx 2. Bilaga 2: Inköp på datorn - hur gör jag.pdf

3. Bilaga 3: Stöd vid inköp av dagligvaror info brukare.pdf

7.1.2 Mobila trygghetslarm/GPS-larm

Denna tjänst har testats men enligt det rapporten har tagit del av så blev utfallet inte enligt plan.

Trots det är detta en bra tjänst då den kan uppfylla en av de riktigt stora utmaningarna för brukarna - trygghet. Även om brukarna inte är ute och går långa sträckor så kan det många fall räcka med att brukarna känner sig trygga när dom hämtar posten. En annan självklar fördel är att brukarna kan gå på promenader och ha med sig sitt mobila trygghetslarm.

RISE kommentar:

Det ska tilläggas att detta är en komplex tjänst där det är viktigt att förstå brukarnas behov då det skiljer sig mellan personer med demenssjukdom och dom som bara vill känna trygghet. Rapporten tror på att lansera tjänsten som ett promenadstöd vilket har gjorts i Norrtälje med stor framgång.

Rapporten rekommenderar att ta kontakt med ex. Posifon och få utbildning i området innan inköp av denna tjänst oavsett om ni väljer Posifon eller inte.

Affärs- och kundnytta:

6GPS-larmen kan ge trygghet och säkerhet för enskilda som är i ett tidigt stadium av demens där de ger en trygghet och frihet för de individer som önskar göra promenader utomhus utan ledsagning.

6 Socialstyrelsens rapport “Välfärdsteknik En studie av användningen av trygghetskameror och GPS-larm i 12 kommuner”, november 2018.

När de har gått längre i sin demenssjukdom kan de i regel inte hantera larmen själva och andra insatser behöver då sättas in.

De intervjuade anhöriga menar att de har fått ett större mått av trygghet. De upplever mindre oro när de kan följa den enskilde med hjälp av GPS. GPS-larmen ger en omedelbar möjlighet för användaren att leva mer självständigt och gör det möjligt att enklare eftersöka personer som gått vilse.

GPS-larmen upplevs till stora delar positivt av enskilda och anhöriga. Organisationen och arbetssätten kring larmen är dock inte utvecklade i alla kommuner och vinsterna med GPS-larmen är inte lika lätta att påvisa när det gäller effektiviteten.

7.1.3 Digital nattillsyn

Digital nattillsyn är en tjänst som redan finns i kommunen och det är relativt få som använder tjänsten. Det finns ett antal osäkerhetsfaktorer ex. att många besök behöver personal på plats (finns ej statistik hur många det gäller) samt att underlaget är ganska litet. På natten är det ca. 70 kunder som har insatsen natthjälp och i dagsläget har ca 10 kunder digital nattillsyn men antalet kunder varierar utifrån behovet. Ungefär 20 brukare har använt detta sedan ett nämndbeslut för ca. 2 år sedan.

RISE kommentar:

Rapporten ser inte detta som ett breddinförande utan det borde finnas ett mycket större antal brukare som skulle kunna nyttja denna tjänst, dock finns det en osäkerhet hur stort det egentliga underlaget är (se ovan). Det ska också tilläggas att det är få kommuner som har fått ut denna tjänst i större volymer. Här tror rapporten att en dialog med brukarna och anhöriga är en viktig faktor för få ut tjänsten bredare än vad den är idag samt att biståndshandläggarna är viktiga personer särskilt vad gäller information och kommunikation kring tjänsten.

Affärs- och kundnytta:

7Trygghetskamerorna används för enskilda som inte har behov av andra insatser än tillsyn under natten. För dessa har kamerorna bidragit till att säkerheten, tryggheten och individanpassningen har blivit bättre då enskilda och deras anhöriga kan göra ett val hur tillsynen ska göras nattetid.

Kameratillsynen kompletterar eller ersätter den fysiska nattillsynen med personal som kan upplevas som störande och oroande. Angående trygghetskamerorna säger enskilda och anhöriga att dessa är mindre integritetskränkande än den fysiska tillsynen.

7 Socialstyrelsens rapport “Välfärdsteknik En studie av användningen av trygghetskameror och GPS-larm i 12 kommuner”, november 2018.

Vissa personer upplever att de får en bättre nattsömn tack vare kameratillsynen och därmed mer ork och funktionsförmåga under dagtid. Detta kan i sin tur leda till att de kan leva mer självständigt och bli mindre beroende av stöd i vardagen.

Kommunen gör ekonomiska besparingar på att göra nattillsyn med hjälp av trygghetskameror och vinster i bemanningen då de kan ge fler personer tillsyn utan att öka bemanningen. Studien visar att trygghetskamerorna upplevs positivt av enskilda och anhöriga, personalens arbetssituation förbättras och kommunen gör effektivitetsvinster.

7.1.4 Kommunikations stöd mellan anhöriga och utförare

Det finns ett ökat behov av att förenkla och förbättra kommunikationen mellan brukare, anhöriga och utförare. Det finns kommunikationslösningar i form av system och appar som utvecklats tex DigicareApp och Appen Jocce som båda är exempel på digitalt stöd som ger den äldre och dessa anhöriga och det stödsystem/de som är inblandade i omsorgen runt individen, tillgång till

kommunikationsvägar, information och hur man praktiskt kan hantera servicetjänster som kan skapa ökad delaktighet och ökad trygghet för individer och anhöriga både inom äldreomsorg och

funktionshinderområdet.

RISE kommentar:

En tjänst som både ökar och förenklar kommunikationen mellan alla parter. Tjänsten har dessutom ett antal mycket spännande funktioner som tillför ett stort mervärde, man kan t ex. boka/avboka ledsagning, få hjälp med att hämta på apotek och avboka hemtjänst. Framförallt är detta en tjänst som direkt tillför nytta till brukarna och anhöriga. Via ex. Digicare appen kan dessutom de digitala inköpen hanteras. Många av samtalen till Kundcenter från brukare eller anhöriga verkar enligt intervjuerna ha sitt ursprung i frågor som skulle kunna hanteras genom förenklad direktkontakt med utförarledet.

Affärs- och kundnytta:

En samlad kontaktväg där alla inblandade har tillgång till samma information ger förbättrad kontakt med omsorgen. Ökad servicegrad och kundnöjdhet som även minskar tidsåtgången till att hantera missnöje och frågeställningar. Personalens arbetsmiljö blir bättre med troligtvis nöjdare brukare och anhöriga samt möjligheten att informera om allt bra som görs i det vardagliga arbetet. Men

framförallt är det en kommunikationskanal för vårdgivaren att nå både brukare men även anhöriga direkt med relevant information som går åt båda hållen.

Related documents