• No results found

4.3.1 Är det viktigt att eleven har samma mentor en längre tid?

De flesta elever anser att detta är viktigt, endast fyra elever tar delvis eller helt avstånd. En elev har inte besvarat frågan. Alla föräldrar instämmer i att det är viktigt att eleven har samma mentor en längre tid. Alla mentorerna talar om vikten av att skapa mentors- samtalen, så för dem är det viktigt att vara mentor åt samma elev en längre tid. De nämner också ökade möjligheter till uppföljning av mål, de ser ökade resultat kontakt med eleven och få en god relation och ge eleverna trygghet med hjälp av och känner att de har större möjlighet att få en helhetsbild av eleven.

4.3.2 Är det viktigt med en god relation?

91 % av eleverna instämmer helt eller delvis på frågan om att det är viktigt med en god relation till sin mentor och 9 % tar delvis avstånd. Föräldrarna instämmer helt till 100 % att det är viktigt att eleverna har en god relation till sin mentor och alla tycker att det är

35

viktigt att även de har en god relation till mentorn. Alla mentorerna hävdar att det har stor betydelse att de har en god relation med både eleven och med elevens föräldrar. Två av mentorerna påpekar att stödet de har från föräldrarna är viktigt.

Figur 1 Det är viktigt med god relation till mentorn, elever n=35 och föräldrar n=32.

Efter att ha tittat på sammanställningarna av elev- och föräldraenkäterna talar mentorerna än en gång om vikten av en god relation med både elever och föräldrar. En mentor kommenterade vid granskningen av diagrammen, att man borde vara mer beredd att vara flexibel med vem som är mentor till olika elever, att det ska vara möjligt att byta mentor.

Resultatet av de två senaste frågorna visar att det är viktigt att eleven har samma mentor en längre tid, naturligtvis under förutsättning att relationen är god. Vid en god relation ökar tryggheten och detta kan ge förbättrade resultat i skolarbetet.

4.3.3 Är det viktigt för mentorssamtalet hur ofta eleven träffar mentorn i klass- rummet?

För eleverna är detta ganska viktigt, 71 % instämmer. För föräldrarna är det ännu viktigare, endast en av föräldrarna som har besvarat enkäten tar delvis avstånd. Mentorerna tycker att de får en bättre relation med eleverna om de har daglig kontakt med sina mentorselever. De känner också att de får en ökad kunskap om eleven och ser helheten. 0% 20% 40% 60% 80% 100% 120% Elever Föräldrar (mentor/elev) Föräldrar/mentor

36

Tabell 2 Det har stor betydelse hur ofta eleven träffar mentorn i klassrummet, i %.

Pojkar Flickor Totalt

elever

Föräldrar

Instämmer 81 % 63 % 71 % 97 %

Tar avstånd 19 % 37 % 29 % 3 %

Summa 100 % 100 % 100 % 100 %

Det är två elever som helt tar avstånd till påståendet och de är flickor. Fem av de åtta elever som tar delvis avstånd är också flickor. Det är alltså 37 % av flickorna som inte tycker att detta är viktigt. Det som inte framgår när man ställer en fråga i en enkät är anledningen till att det inte är viktigt.

Hur ofta läraren träffar sina elever i klassrummet verkar vara viktigare för mentorer och föräldrar än för eleverna. Mentorerna tycker att relationen kan förbättras vid ökad kontakt och även ge ökad kännedom om eleven. De anser även att de får en bättre upp- fattning om eleven om han eller hon själv undervisar eleven än om mentorn ska bli informerad om elevens resultat av andra lärare.

4.4 Skolans mål

4.4.1 Har mentorn informerat om vilka mål eleven ska sträva mot i de olika ämnena?

De flesta av eleverna, 86 %, tycker att de har blivit informerade om målen. Alla föräldrar instämmer helt eller delvis med att de har blivit informerade om målen. Mentorerna uppger olika sätt som de informerar om målen på. De skriver mål vid elevens utvecklingssamtal, de diskuterar målen när ett nytt arbetsområde inleds och har sedan möjlighet att påminna vid mentorssamtal och utvecklingssamtal, de visar kurs- planerna för klassen och låter dem diskutera målen, samt att de informerar om målen vid föräldramöten. En mentor uttrycker det så här: ”Förut så liksom gjorde man bara det som stod i kursplanen och de här målen var lite bredvid. Men nu är det verkligen centrum på målet”.

37

Figur 2 Elev och förälder har blivit informerade om målen i de olika ämnena, elever n=35 och föräldrar n=32.

När mentorerna tittade på diagrammen blev några förvånade över att föräldrarna upp- levde att de var mer informerade om målen än vad eleverna tyckte att de var. En mentor kommenterade att det är viktigt att börja informera eleverna om målen tidigt.

En anledning till att inte alla elever instämmer i påståendet, kan vara att påståendet till eleverna löd: ”Mentorn har vid mentorssamtalen visat och förklarat målen i de olika ämnena”. Mentorn kan ju ha informerat om målen vid andra tillfällen än just vid mentorssamtalen.Resultatet tyder ändå på att både elever och föräldrar känner att de är informerade om skolans mål.

4.4.2 Förstår eleverna bättre vilka mål de ska uppnå och sträva mot efter mentors- samtalen?

Alla utom fyra elever svarar att de förstår helt eller delvis vilka mål de ska sträva mot. Alla föräldrar instämmer helt eller delvis i att de har blivit informerade om vilka mål deras barn ska uppnå eller sträva mot. Mentorerna svarar att detta sker vid utvecklings- samtalen och att detta sedan följs upp vid mentorssamtalen. En av mentorerna svarar att man gör en plan tillsammans med eleven, antingen i en handlingsplan eller i ett åtgärds- program och där ska det stå hur målen ska nås. En av mentorerna svarar att det viktigaste är att samtalet om var eleven befinner sig och elevens väg till målet förs i en positiv anda.

De fyra eleverna som har uppgett att de inte förstår bättre vilka mål de ska uppnå eller sträva mot efter mentorssamtalen, kan ju tycka att det är något de redan förstod innan.

0% 20% 40% 60% 80% Instämmer helt Instämmer delvis Tar delvis avstånd Tar helt avstånd Elever Föräldrar

38

En annan tanke kan vara att de bara kopplar samman detta resonemang till utvecklings- samtalen.

Både elever och föräldrar verkar medvetna om att eleven har uppsatta mål att nå i skolan, både mål att uppnå och mål att sträva mot. Målen blir tydliga genom att det skrivs en individuell utvecklingsplan och ev. ett åtgärdsprogram vid utvecklings- samtalet.

4.4.3 Har eleverna vid mentorssamtalen fått delmål för att på sikt kunna nå målen?

De flesta av eleverna, 86 %, håller med om att de har fått delmål av sina mentorer vid mentorssamtalen. Alla föräldrar utom en av de som har svarat på frågan uppger att deras barn har fått delmål. Två föräldrar har inte besvarat frågan. Mentorerna uppger att de främst pratar om delmål vid utvecklingssamtalet, men de menar att eleverna måste få delmål. De tycker också att det är viktigt att eleverna är delaktiga när delmålen skrivs.

Delmål verkar vara något som ofta finns med i resonemangen vid mentorssamtalen.

Related documents