• No results found

4.8.1 Vilka andra tankar finns det om mentorssamtalen?

12 av eleverna har valt att lämna synpunkter. Flera elever uppger att de tycker att samtalen är bra, eftersom man har möjlighet att prata om olika saker. 3 elever anser att mentorssamtalen borde vara oftare, medan någon tycker tvärt om. 2 elever anser att mentorssamtalen är tråkiga och tar på deras tid.

15 av föräldrarna lämnade synpunkter. Även bland föräldrarna finns det både positiva och negativa tankar. Ungefär hälften av de som har svarat på frågan uttrycker sig positivt. De tycker att mentorssamtalen är bra, att samtalen skapar en bättre kontakt och ökar förståelsen mellan olika parter. De tycker också att samtalen med barnen är bra, för att alla barn får en chans att bli sedda. De tycker också att det är viktigt att åtgärder och delmål följs upp så att eleven kan komma vidare. En del föräldrar som uttalar sig negativt nämner tidspress. De menar att information missas, att tiden inte räcker till och att mentorerna inte har tillräckligt med tid avsatt för samtalen. Det finns även någon som tycker att man har samtal för ofta, att det hade räckt att ha kontakt vid behov. De tycker även att det är viktigt att eleven har samma mentor en längre tid och att det finns förtroende mellan dem. Om det finns flera lärare i klassen tycker någon förälder att det är viktigt att de har informerat varandra tillräckligt.

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60%

Instämmer helt Instämmer delvis Tar delvis avstånd Tar helt avstånd Flickor Pojkar

47

De flesta av mentorerna uttalar sig positivt om mentorssamtalen. De nämner den ökade kontakten de har fått med elever och föräldrar, de tycker att deras relationer med dem har förbättrats. De tycker också att de har fått större möjligheter till uppföljning av de mål eleverna har. Precis som föräldrarna så pratar mentorerna om att tid är ett problem. Två av mentorerna känner att mentorssamtalen ofta är en stressituation och två av mentorerna tycker att de har för lite tid för mentorssamtalen. En av mentorerna tar också upp att det är problem att få tillräckligt med information från andra lärare, att man då lätt missar helheten.

Efter att ha studerat diagrammen och de redigerade kommentarerna i sammanfattning- arna påpekar några mentorer vikten av relationer igen. De tycker att det är intressant att det finns både positiva och negativa synpunkter på tidsaspekten. Flera håller även med om att det är viktigt, det här med informationsproblemet mellan mentorer och lärare, och de menar att vi borde ha bättre rutiner för det. De reagerar på att eleverna tycker att det känns tråkigt, det känns inte bra.

4.8.2 Vad anser mentorerna fungerar bra/mindre bra med mentorssamtalen idag? Mentorerna tycker att det känns bra att elever och föräldrar ser fördelar med samtalen. Alla nämner synpunkter som är mindre bra och alla handlar om tidsaspekten. Någon anser att det hade varit bättre att ha flera samtal i följd för då hade man kunnat undvika mycket spring och att tid försvinner. Det blir problem att tiden måste ”hittas”. Framför allt i början upplevde någon att det kändes väldigt strikt med tiden, det fanns liten flexibilitet. En annan mentor menar att samtalen är ett stressmoment eftersom den avsatta tiden försvinner till annat och då känns det stressande att inte hinna ha sina planerade samtal med eleverna. En mentor säger: ”Det finns många goda tankar i det, det här med samtal, helt klart. Sen tar det tid, det gör det. Vi måste plocka den tiden ifrån något, så att, ibland är det svårt att hinna med”. När mentorstid försvinner till exempel på grund av mentorers sjukdom, så finns det ingen lösning och då känns det jobbigt, anser en av mentorerna.

48 4.8.3 Vilka förslag finns på förändringar?

8 elever har valt att lämna synpunkter. Flera elever föreslår att mentorssamtalen borde vara oftare. Ett par elever tycker att det hade varit bra att få lite undervisning samtidigt som man har mentorssamtal. En elev tycker att man ska skriva under papper med målen. 11 föräldrar lämnade synpunkter på förändringar. Ett par föräldrar tycker att samtalen är bra som de är. Vad gäller telefonsamtalen hem så tycker någon att de inte borde vara på dagtid, en annan tycker att man kunde sköta det via en blankett på datorn, någon tycker att det är viktigt att man ringer om både det som är positivt och negativt. En förälder vill veta om när mentorn ska ringa, medan någon vill att man ska kunna avsäga sig samtalen. Några föräldrar nämner att det är viktigt att alla lärare informerar mentorn tillräckligt om eleven. Några tycker att det är viktigt att mentorn undervisar eleven vid ett flertal tillfällen. Ett par föräldrar anser att tiden borde användas så effektivt som möjligt, att alla elever inte behöver få lika mycket tid, utan det ska avgöras efter behov. Samtalen borde göras utanför skoltid så att inte skolarbetet blir lidande, anser en förälder.

Efter att ha tittat på sammanställningarna i diagramform och kommentarerna så får mentorerna möjlighet att komma med synpunkter på förändringarna. De tycker att både elever och föräldrar har bra förslag. Att eleverna vill ha en kort undervisning i samband med mentorssamtalen tycker två mentorer är en bra idé. Det gäller att använda tiden rätt. Det är en god tanke att skriva under målen, men det känns svårt att kunna ha samtal oftare, enligt någon. Två av mentorerna tycker att det var ett bra förslag att använda tiden mer flexibelt. En mentor håller med om att resurser kanske slösas på de som inte behöver tiden, men samtidigt så upplevs det som att man behöver tid även för andra elever än elever med svårigheter. En mentor håller också med om att det är viktigt att undervisa eleven vid ett flertal tillfällen.

4.8.4 Hur vill mentorerna utveckla mentorssamtalen?

En av mentorerna tycker att det är viktigt att mentorerna ger ökad förståelse för målen, att målen blir tydligare.

49

Att eleverna ska kunna skriva ner sina mål och delmål är en intressant tanke. Det ska bara finnas tid till det.

En mentor tycker att det är intressant att det är en skillnad i den hjälp eleverna anser sig ha fått i olika ämnen, och tycker att det är viktigt att undersöka vad skillnaden beror på. Har det med ämnet att göra eller med boken som eleverna arbetar med?

Att vara mentor i olika klasser upplevs stressande av en mentor. Mentorsfrågan borde kunna lösas på annat sätt. Det borde vara viktigt för skolan att lösa organisationen av att antalet mentorsbarn per mentor blir en rimlig arbetsuppgift, men även se till att mentorn endast har elever från en klass för att minska antalet lärare för mentorerna att informera sig med om elevens skol- och sociala situation.

Två av mentorerna påpekar att det var en bra idé av eleverna att de ska få en kort under- visning i samband med mentorssamtalet.

Till sist kommenterar mentorerna önskemålet om mer flexibel tidsanvändning. De håller med om att det gäller att utnyttja resurserna bättre både vid samtalen med elever och med föräldrar. Det gäller också att lösa problemet med tidpunkten för samtalet, att eleven går ifrån vid ett lämpligt tillfälle. En av mentorerna avslutar intervjun med:

Med tanke på all den kraft och energi och tid som vi lägger ner på mentorssamtalen så är det här jätteroligt och se att det verkligen är värt allt det arbetet som vi lägger ner, så man ser ju verkligen att barnen får en annan insyn i sitt eget lärande med hjälp av mentorssamtalen.

51

5. Diskussion

5.1 Allmänt

Mentorer, elever och föräldrar verkade väldigt motiverade att bidra med information till min uppsats, vilket tyder på att ämnet är intressant för dem. Eleverna var väldigt noggranna och tog god tid på sig när de besvarade frågorna. En större andel föräldrar än jag hade vågat hoppas på, besvarade enkäten. Redan under intervjuerna med mentorerna märkte jag att de hade funderat mycket på vad de egentligen tycker om mentors- samtalen. När de fick titta på resultaten från elev- och föräldraenkäterna märkte jag att de tog till sig elevernas och föräldrarnas synpunkter och uttryckte förhoppningar om att mentorssamtalen skulle kunna utvecklas utifrån deras synpunkter. Jag är ganska övertygad om att de kommer att förändra sina mentorssamtal successivt och ha utvecklingsmöjligheterna, som är möjliga att göra utan att behöva göra några större om- organisationer, i åtanke. Mentorerna kommer säkert också bidra till att dessa tankar sprids på skolan.

Undersökningen som SKOP (SKOP 2007) gjorde visade att de flesta föräldrar verkade nöjda med mentorssamtalen i stort. Det är inte alldeles enkelt att göra en jämförelse mellan min undersökning och SKOPs undersökning eftersom SKOPs undersökning vände sig till föräldrar med barn i olika åldrar. Det man ändå kan se är att föräldrarna i min undersökning verkar mer positivt inställda till mentorssamtalets betydelse för eleverna måluppfyllelse.

Related documents