• No results found

Relationen till bloggskribenten

In document A recommendation from a friend (Page 40-44)

4 Resultat

4.5 Relationen till bloggskribenten

Det var några av respondenterna som någon gång hade handlat en produkt som en bloggare hade tipsat om. Anledningen till att de köpte varan var för att bloggskribenten hade skrivit om produkten och visat upp den på ett tilltalande sätt. Flertalet respondenter köpte produkten fast de egentligen inte behövde eller var på jakt efter en sådan produkt utan det som var avgörande för

köpet var att bloggskribenten inspirerade respondenterna till konsumtion. Om Kenza har på sig några kläder som sitter snyggt och är trendiga kommer detta att bidra till att respondenterna blir inspirerade själva till att köpa det som visas upp. De tänker inte på att bilderna kanske är

tillgjorda eller missvisande utan den stora faktorn till varför de köper exempelvis kläderna är för att det är Kenza som bär kläderna. Det är henne de vill efterlikna.

”Ja. Jag kommer ihåg på den tiden när hon gillade Tokio Hotel på vissa kläder, så tyckte jag att det var skitsnyggt också så då gick jag och köpte likadana tröjor med Tokio Hotel på.”

(Respondent 3)

”Köpte ett par träningsbyxor och en topp. Men jag insåg sen att jag kanske inte bär det så som hon gjorde. Så lite waste att lägga 500 kr på en topp som aldrig kommer att användas.”

(Respondent 8)

De faktorer som flera av respondenterna tycker är avgörande för att de ska handla något som en bloggare har tipsat om är att det finns en bild. Nästan alla respondenter svarade att de tycker att det är lättare att köpa en produkt som en bloggare tipsat om. Detta för att de på så sätt enklare kan se hur produktens passform, för att det blir mer inspirerande och de får tips på hur de kan kombinera produkten. De tycker att det blir lättare att se passformen, och kvaliteten om det finns en bild på varan och det hjälper även om det är någon som har kläderna på sig.

”För mig är det nog viktigast med en bild, för att när jag online shoppar så tycker jag att det är svårt att se hur kvaliteten är och hur det sitter på. Så helst en bild och sen en länk.”

(Respondent 5)

”Man behöver ju inte mer kläder utan man köper det för att det är snyggt och för att det sitter på en cool människa.”

(Respondent 6)

Vi frågade respondenterna om de känner ett förtroende för bloggarna de läser och om de kan relatera till bloggskribenten. Flera respondenter svarade att de kan relatera till bloggskribenten de följer och det är främst för att de har följt personen länge och för att deras inlägg känns ”trovärdiga”. Vi frågade respondenterna om Kenzas åsikt har lika stor betydelse som en väns. En av respondenterna svarade att hon anser att Kenzas recensioner om produkter betyder lika

mycket som respondentens privata vän. Anledningen till det är för att Kenza känns trovärdig och för att hon har större kunskaper och har bättre omdöme. På bloggen har bloggläsarna även möjlighet att kommentera inläggen vilket en av respondenterna upplevde som positivt. Hon menar att genom att det finns möjligheter att kommentera ett inlägg som Kenza gör så upplevs det som en sort samhörighet. Hennes åsikter upplevs på så sätt betydelsefulla och viktiga.

”Ja. Nu är ju denna blogg inte den enda bloggen som jag läser och jag kan säga att det har blivit mindre med åren att jag läser hennes blogg. Just för att i början kände jag att jag kunde relatera till henne eftersom hon gillade det här bandet jag gillar, hon gick i skolan, jag gick i skolan och sådana saker. Men idag lever vi två helt skilda liv vilket gör att det blivit svårare att relatera sig. Men däremot många gånger känner man att man kan relatera sig till henne för hon skriver om bland annat livet med hennes sambo. Typ ”nu lagar vi mat, nu lägger vi oss, och kollar på den här serien” och så och det är också mitt vardagsliv liksom. Så ja, på så sätt kan jag relatera till henne. Det känns som att kanske är i samma fas i livet typ. Ja alltså jo jag tror att jag kan relatera lite till henne absolut”.

(Respondent 3)

”För att jag har följt en av dem länge och det kommer alltid upp bra bilder och jag vet att jag alltid blir inspirerad.”

(Respondent 6)

Majoriteten av respondenterna uppfattar att de har en viss relation till bloggskribenten. Relationen berodde på, enligt majoriteten av respondenterna, att de under flertalet år följt och läst Kenzas blogg regelbundet. Därmed har en viss relation skapats. De anser att de känner Kenza genom bloggen och sociala medier och genom att de har följt henne i flera år och vet sättet som hon skriver på så upplevs det som att de känner och har en relation till henne. Om de hade träffat Kenza på stan tror de inte att det hade varit några problem att föra en dialog med henne. Den främsta anledningen till varför respondenterna följer bloggskribenter är för att de finner en gemensam nämnare. Antingen vill de ha den livsstilen som bloggskribenten har eller upplever de redan att de redan har den livsstilen och kan kopplas samman genom den.

”Det känns ju som att man känner dom när man läser deras bloggar. Men dom lever ju ett annat liv. Men det blir som att man följer en kompis på avstånd, känns det som.”

(Respondent 6)

”Jag tror att många av fallen till att folk väljer att läsa en viss typ av blogg är för att man själv gärna vill vara som den bloggaren. Att man till exempel vill ha den livsstilen, eller se ut på det sättet, eller man vill vara den trendiga, hippa, alltså som är ute och som går på dom dyra restaurangerna. Man vill vara som den personen.”

In document A recommendation from a friend (Page 40-44)

Related documents